Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: korea60 в Jul 15, 2014, 13:17



Титла: Настройка на dhcp server във vmware?
Публикувано от: korea60 в Jul 15, 2014, 13:17
То сега ще кажете ми пробвай, но ми се иска първо да питам. Има ли възможност да конфигурирам dhcp сървар във виртуална машина примерно debian, като от тази машина дам ip на втора виртуалка? Нещо по специфично? Или пък да ползвам виртуалката за сървар, а от втората мрежарка на основната машина да пробвам дали върви нета?

Само за лична проба ми е? Че не ми се взима машина само заради това...


Титла: Re: Настройка на dhcp server във vmware?
Публикувано от: neter в Jul 15, 2014, 13:56
За NAT това е безсмислено упражнение - самият VMware си има DHCP услуга, с която раздава адреси на виртуалките, и не се сещам за ситуация, в която би се предпочело някоя виртуалка да го прави, вместо него. Ако обаче ползваш bridge, за да излязат виртуалките в реалната мрежа, тогава се добива смисъл - за да могат и виртуални, и физически, машини да черпят адреси от този DHCP съврър.
Та... Има ли възможност? Има. Как? Задай bridged network в настройките на виртуалните интерфейси на двете виртуалки. На тази, на която ще е DHCP сървърът настрой статичен адрес в настройките на операционната система и ползвай някое ръководство за инсталиране и настройка на DHCP сървър. На другата виртуалка в операционната система задай настройка на мрежата по DHCP и виж успял ли си да се справиш със задачата :)


Титла: Re: Настройка на dhcp server във vmware?
Публикувано от: korea60 в Jul 15, 2014, 14:56
Благодаря ще провам. Повтарям че задачата е за лични нужди, така че и да не стане не е болка. :)