Автор Тема: Dns въпрос  (Прочетена 396 пъти)

qni

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 5
    • Профил
Dns въпрос
« -: Sep 01, 2006, 09:39 »
Един въпрос към запознатитес днс техниките и магиите '<img'>

Така ситуацията е следната:
Сървър за хостинг с два NIC-a съответно на всеки закачен по едно ISP. Пуснати са всякакви услуги свързани с хостинга.
Пуснат е днс ns.mydomain.com който тговаря за всички хостинги, bind демона слуша на eth0 със съответното IP 10.10.10.1
Tака беше докато беше само един доставчик. Сега има вече втори и искам на eth1 със IP 10.10.10.3 за всички заявки да се грижи ns1.mydomain.com, който и трябва да конфигурирам.

Та въпроса ми е как точно ще стане това че вече много се омотах с тоя днс и или не мога да разбера или ми убягва просто начина.
Рутирането и балансинга през двете линии е оправено. Искам просто и ns.mydomain.com и ns1.mydomain.com да отговарят за едно и също. И ако единия нещо сгъне втория да се оправя. Имам предвид ако единия доставчик има проблем и остане втория ns1.mydomain.com да се грижи за всички заявки.
Втора инстанция на bind демона с отделни конф. файлове ли трябва да пусна да слуша на втория интерфейс, или просто трябва да донапиша нещо в зоновите файлове.
Четох за работа с изгледи но нещо не ми стана ясно дали ще мога да се оправя по тоя начин.
Мислех и да пробвам като донапиша в правата зона

           NS ns.mydomain.com.
          NS ns1.mydomain.com.

ns       A    10.10.10.1
ns1      A   10.10.10.3

и съответно да си направя и един обратен резолв на 10.10.10.3 но не съм сигурен дали ще стане така, защото какво става като падне доставчика даващ ми IP 10.10.10.1 а зоновите файлове на всички хостове са асоцирани с него?
Мислех си да се реализира като едната линия остане бекъп и при срив /който се следи със някакъв скрипт който пуска пинг до gw примерно/ на първата да пуска втората като бърка в рутинг таблицата и рестартира bind демона с друг конфигурационен файл и с други зонове файлове. Обаче целтa и двете линии да си вървят постоянно.

Нека който има идеи да помага. Моята логика може и да е грешна, няма да се учудя след толкова изчетен матрял за тоя пуст BIND  ':crazy:' . Ако е така кажете ми, нищо чудно да съм тръгнал в грешна посока и да се опитвам прекалено сложно да го напрая.

Някакви неясноти ако има казвайте, или пък някaкви файлове ако трябват да се гледат също казвайте. Мерси предварително на отзовалите се.
Дистрибуцията е slackware-10.2 със  bind-9.3.1
Активен

Slack 10.2 user