Автор Тема: Устройство със относително добра сигурност  (Прочетена 8464 пъти)

dilyan

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 186
  • Distribution: Debian, OpenBSD
  • Window Manager: Gnome, xfce
    • Профил
Относно Blackberry устройствата:
- до сега няма официално обявен експлойт, вирус, и т.н. за тях, което не означава, че няма :).
- де-факто са стандарт при корпорации където сигурността е критична. Има телекоми в европа където може да си достъпиш пощата само чрез ББ (пример Дойче Телеком, 100 % от банките в Лондонското Сити);
- Почти цялата администрация в Канада, Англия, а до скоро и в САЩ бяха само на ББ. От миналата година и iPhone-а е удобрен. Под удобрение се разбира от съответните министерства на отбрани, вътрешни работи, и т.н.
- AES 256 е стандартното криптиране
- доста са консервативни при предлагане на приложения в стора от 3-ти страни ... и за това имат толкова малко приложения :)
- от OS v5 насам може да се задават правила и привилегии на всяко отделно приложение, какво може и какво не-може да прави .... бих казал дори "дразнещо подробно"
- когато ББ поддържаха VPN, сертификати и криптирания .... iOS ги нямаше, Android-а е бил само в книгите, а Уин ОС се учеха да правят мобилен интерфейс.
- RIM са едни от пионерите в мобилния пренос на данни. Заедно с Ериксон де-факто създават GPRS-a в зорите на мобилните ком.

И сега, да не си помислите, че всичко е перфектно:
- изцяло Джава базиран :) ... ако има дупка в Джавата, я има и в ББ.
- бутиков OS / телефон, с нищо не блестящ като хардуер и възможности, но много прилично дърщажи се батерии.
- слаб апликейшън стор .. почти всичко е платено ... ssh клиента е 10 $ и е само един!
- таблета им е доста слабичък като хардуер, особено издиша на мултимедията
- иска Windows Exchange ако ще си правите само от-до решение за корпоративен достъп
- скъпо ляга.

Защо му забраниха на Обама ББ?

Схемата работи така:
RIM инсталират във всеки мобилен оператор техен сървер, който прави криптирането, доставянето на услуги и т.н. Това се интегрира доста надълбоко в структурата на мобилния оператор. До там, че ББ телефон БЕЗ сим карта си получава пощата :) (ако сте си платили ББ пакета разбира се).
Та наличието на такъв сървер, управляван от RIM в комуникациите на президента Обама не им се понрави, и му се скараха да не го ползва.
« Последна редакция: May 08, 2013, 09:59 от dilyan »
Активен

Toryx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 16
    • Профил
@backinblack: Майтапя се, no offence - само си приказваме за света, но за да не разводняваме, ще гледам да съм по-конкретен.
@go_fire: Не се опитвах да се заяждам, само неумел опит да се шегувам беше :)
@gat3way: Благодаря, притесненията са ми не толкова от гугъл и ябълката като корпорации.
За момента искам да се предпазя от кракърите на свободна практика - ясно е, че ако някой реши и знае/може достатъчно неща, ще ме пробие (пък дори и с ключа от картинката на Окси), но поне обичайните неща да запуша ще е добре.
В този род на мисли, ако операционната система е много разпространена, има и много бореши се да я експлоатират.. като едно време с Wind0ws. Това не означава, че по-малките са по-сигурни, но ако е отворен кода, дори и аз мога да надникна.
@dilyan: Ясно, това си е фирма занимаваша се с тази работа - тоест може да се счита за една от най-сигурните, но и доста затворена. Нещо което не ми харесва :(
Но пък ако наистина започна да съхранявам ценно knowhow, може би ще са полезни.
Активен