Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на хардуер => Темата е започната от: teafiorka в Jan 15, 2007, 15:38



Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: teafiorka в Jan 15, 2007, 15:38
Здравейте,
моля да ме извините за незнанието,но съм начинаеща в работата под Линукс.Става дума за дистрибуцията Knoppix 5.0 на live сd с вече конфигуриран persistent image.Принтерът е лазерен,Panasonic,модел KX-FLM552.Следвайки инструкциите  в Installation wizard  избирам local printer, а след това USB.След натискането на next ми излиза прозорец,в който следва да въведа URI.Какво следва да въведа  в това поле?Пробвах се с Help menu,но от там разбрах само,че URI зависи от scheme.Затова се върнах назад и се пробвах с варианта SMB shared printer,но и тук запецнах,тъй като след въвеждането на парола за normal account не зная какво да въведа в полетата Workgroup и Server.Моля за инфо,как да се справя с инсталването на този пуст принтер.От прочетеното в нета разбрах,че след това ще ми излезе листа с поддържаните принтери и препоръчителни драйвъри. Последващи действия :No banner selected,printer quota -default,users access settings-default,General info-създавам някакво кратко наименование на принтера,Confirmation.Това ли е правилният ред на действие?Благодаря ви предварително за помощта! :)


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: teafiorka в Jan 16, 2007, 13:34
След вчерашното ми запитване,продължих да търся инфо в нета,ама май пак не стигнах до никъде. В конзолата като  root  въведох etc/init.d/cupsys start за да стартирам CUPS.След това пробвах да конфигурирам принтера като local по два начина: през К менюто - Configure printers и през http://localhost:631.Проблемът си остава същият,не мога да се справя с URI-то.Освен това  отидох в www.cups.org,но не намерих драйвър за споменатия принтер.Ще съм Ви благодарна за помощта!


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: teafiorka в Jan 17, 2007, 16:13
Здравейте отново,
Влязох в www.linuxprinting.org и оттам научих,че повечето лазерни принтери от този клас са несъвместими с Linux.Затова реших да конфигурирам друг принтер,чиято съвместимост описват като перфектна.Принтерът е матричен Панасоник,модел КХ-Р1150.Свалих си препоръчителният драйвер,а именно:
eps9high.При стартирането на Knoppix се изписва стартирането на CUPS.Това не означава ли,че зареждането й е автоматично при свързан принтер и ако да  защо при опита ми да инстална новия принтер ми излиза следното:

"Unable to retrieve the printer list. Error message received from manager:
Connection to CUPS server failed. Check that the CUPS server is correctly installed and running. Error: the IPP request failed for an unknown reason."
Какво трябва да направя?С Restart server не се получи нищо.С /etc/init.d/cupsys start резултатът също беше никакъв.
Искрено се надявам да ми помогнете!


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: alabal в Jan 18, 2007, 02:35
Не разбрах как е инсталиран драйвъра? И как е свързан принтера - чрез usb или по друг начин?


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: teafiorka в Jan 18, 2007, 11:31
Първият принтер /KX-FLM552/,който е несъвместим с Linux  е с USB свързване.Но другият/KX-P1150/,за чието конфигуриране става дума е parallel/LPT #1/.Що се отнася до инсталването на драйвъра,първоначално го свалих от www.linuxprinting.org и преди да правя каквито и да е опити да го инстална,се сетих да проверя  в конзолата с "gs -h",дали въпросният драйвер еps9high е в листата с налични драйвъри.И да ,оказа се ,че е. Надявам се с това да давам отговор на горезададените 2 въпроса.


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: d1saster в Jan 18, 2007, 22:02
Относно USB принтера провери дали са заредени модулите usbcore и usblp. Ако не са заредени (проверява се с командата lsmod изпълнена като root) ги зареди в точната последователност:

#modprobe usbcore
#modprobe usblp

След това стартирай CUPS администратора през някой браузер (както си го направила преди) http://localhost:631 Следвайки диалога за добавяне на принтера вече трябва да ти се появят USB портовете и с мишката да кликнеш върху порта ползващ твоят принтер (принтерът трябва да е включен). URI при мен зависи от принтера: usb://EPSON/Stylus%20Photo%20R200 (%20 означава интервал, така че ако знаеш точно името на принтера можеш да го улучиш)

Относно вторият принтер свързан през паралелен порт не мога да помогна, понеже и аз в момента се блъскам с този "проблем". С ядро 2.4.хх нещата станаха с модифицирането на няколко файла, за разлика при 2.6.хх, където udev ръководи цяла работа и контрола ми убягва. Модулът lp е зареден, имам устройство /dev/lp0, но уви команди от рода $cat file.txt > /dev/lp0 не извършват действие. Също локалният принтер не се появява в списъка със закачени устройства в CUPS администратора. Ръчното въвеждане на URI в printers.conf parallel:/dev/lp0 също не промени нищо.


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: ivo1204 в Jan 19, 2007, 16:49
Това , "не се подьржа от Линукс" изобщо не е сигурно , да не те спира да пробваш.А защо не опиташ да го инсталираш през
К->Контролен Центьр ->Принтери ->Добавяне -> Принтер/Клас
и се явява помощника за инсталиране на принтера. Напред ->
локален принтер (USB , паралелен порт ,сериен порт) и тогава
трябва да имаш порт ,кьдето да го посочиш. А това зависи от
заредените драйвери : lp ,parport ....
И по натам твоя принтер :KX-P1150 го има в списька на подьржаните.
Ама трябва да за заредени модулите  /драйверите/ на ядрото за да подьржа
паралелен порт принтер.


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: d1saster в Jan 19, 2007, 17:15
При мен лично нещата се оправиха:

Важното е модулите parport, parport_pc и lp да се заредят преди стартирането на cups демона. Оказа се, че udev не зарежда wrapper, софтуерни модули и такива, които нямат alias. Разбрах, че в Slackware 11 и ядра над 2.6.15 нещата със зареждането на модулите стоят по-различно от предишните версии. Прави се проверка за наличието на някои файлове в /etc/rc.d/, което в последствие се оказва много удобно. Извадка от /etc/rc.d/rc.S:

if [ -x /etc/rc.d/rc.modules.local -a -r /proc/modules ]; then
  echo "Running /etc/rc.d/rc.modules.local:"
  /bin/sh /etc/rc.d/rc.modules.local
elif [ -x /etc/rc.d/rc.modules-$(uname -r) -a -r /proc/modules ]; then
  echo "Running /etc/rc.d/rc.modules-$(uname -r):"
  . /etc/rc.d/rc.modules-$(uname -r)
elif [ -x /etc/rc.d/rc.modules -a -r /proc/modules -a -L /etc/rc.d/rc.modules ]; then
  echo "Running /etc/rc.d/rc.modules -> $(readlink /etc/rc.d/rc.modules):"
  . /etc/rc.d/rc.modules
elif [ -x /etc/rc.d/rc.modules -a -r /proc/modules ]; then
  echo "Running /etc/rc.d/rc.modules:"
  . /etc/rc.d/rc.modules
fi


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: teafiorka в Jan 19, 2007, 19:20
Благодаря ви за помощта!Относно паралелния принтер пробвах и двата варианта : т.е и през htpp://localhost:631 и през Кменю,Configure printers,Add.В първия вариант стигам до искане за парола и username на root.Не зная какво  следва да напиша в съответните полета.А при втория вариант,стигам до момента,в който следва да се зареди листата с принтери и препоръчителни драйвери.Но всичко спира до тук:Loading.....И в последсвие нищо не се зарежда.

"Трябва да са заредени модулите  /драйверите/ на ядрото за да поддържа паралелен порт принтер."

Как се прави това?Самият факт,че в полето URI  автоматично излиза parallel:/dev/lp0 не означава ли,че въпросният модул е зареден?

Остава и въпросът с CUPS - въпреки,че май трябва да се зарежда автоматично продължава да ми дава гореописания error message.

Ще продължавам да се пробвам!А на вас - благодаря за инфото!


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: ivo1204 в Jan 20, 2007, 09:02
Тествах с Кнопикс 5.1.1 .Сьобщението:
"Connection to CUPS server failed. Check that the CUPS server is correctly installed and running.." е много точно ,CUPS не е стартиран.За да го стартираме , от конзола или терминал:
sudo cupsd
"sudo" пред командата cupsd е ,зашото не сме "root" , суперпотребителя ,който има всияки привилегий.
Знака в козолата "$" показва това. Ако е "#" ,тогава сме"root". /поне така да го приемем ,защото и знака можем да си го нагласяме /.
sudo <команда> ни позволява да изпьлняваме команди с "роот" привилегии.
така можем да сменим и паролата на "роот"
sudo passwd   и  новата парола ,Кнопикса няма "роот"парола , а можве да ти трябва , да те пита за такава някоя програма.
sudo modprobe parport parport_pc lp
ще зареди /ако не са /необходимите драйверите на ядрото.
Ако са , няма проблем.
{"sudo      lsmod "показва заредените драйвери.
"sudo     ps -A"  показва стартираните процеси ,"cupsd" трябва да го има в списька.}
И след това , инсталирането на принтера...


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: teafiorka в Jan 20, 2007, 10:57
Ама аз точно това правя...В конзолата със sudo -s  минавам на root,след което въвеждам командата /etc/init.d/cupsys start и се предполага,че CUPS е стартирана.Обаче явно,че не е,щом ми излиза въпросната грешка.Що се отнася до начините за проверка,дали паралелните портове са заредени - мерси за инфото.Може пък грешката ми да се корени точно там.Ще се пробвам отново.


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: d1saster в Jan 20, 2007, 19:31
Цитат
Ама аз точно това правя...В конзолата със sudo -s  минавам на root,след което въвеждам командата /etc/init.d/cupsys start


Цитат
За да го стартираме , от конзола или терминал:
sudo cupsd


Виждаш ли разликата (текста с удебелените букви). Стартирай демона с неговата си команда. Така ще видиш грешките изхождащи от стартирането директно на демона, а не съобщенията на скрипта, който ти се опитваш да стартираш. Също много важна е последоватеността на следните стъпки:

1. Зареждане на модулите за подръжка на принтери. Ето как (забележи, че не е това което ти правиш sudo -s):
$sudo modprobe usbcore
$sudo modprobe usblp
$sudo modprobe parport
$sudo modprobe parport_pc
$sudo modprobe lp

2. След като вече са заредени модулите ТОГАВА стартираш или рестартираш cupsd:
$sudo killall cupsd
$sudo cupsd

3. След като и демона е стартиран тогава си правиш настройките от http://localhost:631

Прочети внимателно отговорите, които са дадени и ги изпълни ТОЧНО както са написани, без да кзваш "Ама аз ТОЧНО това правя", щото не правиш точно това.


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: teafiorka в Jan 20, 2007, 22:03
Благодаря за поправките!Взех си бележка и ще спазвам точно последователността!Мерси още веднъж!Надявам се този път всичко вече да е наред....


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: teafiorka в Jan 22, 2007, 09:55
Вече сигурно ви досаждам с питанията си,ама все пак никой не се е родил научен.
При свързан принтер заредих в показаната по-горе последователност портовете,след което със sudo cupsd стартирах и CUPS.След това избрах "add printer"  в  http://localhost:631 и следвах указанията.След като избрах принтера и дадох Continue ми поиска потребител и парола на root.Какво слезва да въведа в тези клетки?Благодаря ви предварително за помощта!


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: alabal в Jan 22, 2007, 11:30
username: root
password: твоята_root_парола





Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: teafiorka в Jan 22, 2007, 13:39
Alabal,благодаря ти за бързия отговор,но няколко неща не са ми все още ясни.
1.След като заредя портовете в следния ред:
$ sudo modprobe usbcore
$ sudo modprobe usblp
$ sudo modprobe parport
$ sudo modprobe parport_pc
$ sudo modeprobe lp
и след това стартирам CUPS с $ sudo cupsd,пак ми дава грешка за CUPS.Става дума при опит за инсталване на принтера през Кменю,Configure printers.
При другия вариант,http://localhost:631 ми казваш да въведа за User:root,a за парола - моята.Прощавай за може би безкрайно тъпия ми въпрос,но къде в  Knoppix on live CD има парола?Единственият път ,когато сиситемата ми поиска парола,беше при създаването на Persistent Knoppix image /over 20 characters/.Ясно,че не става дума за тази.Би ли ми изяснил?Мерси отново!


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: d1saster в Jan 22, 2007, 17:35
Според мен най-добре е да ползваш страницата за настройнки на cups, а именно: http://localhost:631 Ако не знаеш каква е root паролата или не си създала такава, начина е:
$sudo passwd
Ако все още още нямаш създадена парола ще ти поиска направо новата и после да я повториш. Но ако ти поиска старат парола, опитай с тази която си ползвала като си създавала Persistent Knoppix Image. Ако и след тези варианти не става, опитай като отвориш файла /etc/passwd и изтриеш хикса след root (само кикса обаче):
root:x:0:0::/root:/bin/bash
Също мисля (не съм съвсем сигурен в това - първо пробвай само с файла /etc/passwd), че във файла /etc/shadow пак трябва да изтриеш символите след root:
root:$xjhoskjn&idokof/cdpas.:13521:0:::::

Само искам да допълня не съвсем по темата, използването на cups за принт сървър от Уиндоус машини е много по-бързо, отколкото комбинацията със Samba.


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: teafiorka в Jan 22, 2007, 19:23
Благодаря ти,disaster!Създадох си парола,след което я потвърдих.И всичко изглеждаше тип-топ,въведох я,излезе ми съобщение " The printer was successfully added"Тъкмо се изкефих,че накрая с огромна помощ от ваша страна все пак успях!Да,ама не....Излезе ми съобщение "permission denied".А съвсем съвестно изпълних операциите в точната им последователност....А по другия начин,през К менюто,въпреки зареждането на портовете и стартирането на CUPS в показания от теб ред,продължава излизането на error message "Host can not be found."


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: d1saster в Jan 22, 2007, 22:21
Дай изхода на командите:
$ls -l /etc/cups/cupsd.conf - детайли за конфиргурационния файл на cups
$ps -A | grep cups - дали е стартиран демона cups
$nmap localhost | grep 631 - сканираш си портовете на собствента машина и показваш само този на cups 631

Той принтера може и да не тръгне, ама виж колко нови неща научи  :)


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: teafiorka в Jan 23, 2007, 21:05
След множество усилия от моя страна и активна помощ от ваша,най-накрая се справих с пустия принтер.Благодаря Ви! :)  :)


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: d1saster в Jan 24, 2007, 00:32
Сега трябва да направиш така, че модулите и CUPS да се зареждат със стартирането на компютъра. Не знам в Knoppix обаче къде са зареждащите скриптове. Потърси в /etc/init.d/ или /etc/rc.d/


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: teafiorka в Jan 24, 2007, 10:02
Може ли още едно въпросче по темата?Направих си принтера default,съответно си заредих модулите за портовете и CUPS,след което се пробвах да принтвам и Test page и документ от Kate.И в двата случая,статусът на принтера  е processing,но и в двата не се принтва нищо.Може ли да ми обясните,какво пак пропускам?Мерси !


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: d1saster в Jan 24, 2007, 18:49
За паралелен или USB принтер става дума, понеже в началото каза, че имаш два и аз изгубих връзката кой по-точно подкара? Ето как да провериш дали принтерите приемат заявки:
За параления принтер:
$echo Hello > /dev/lp0
За USB принтера:
$echo Hello > /dev/usb/lp0
За да разбереш какво става при принтиране с CUPS погледни логовете му:
/var/log/cups/access_log
/var/log/cups/error_log


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: teafiorka в Jan 25, 2007, 01:04
disaster,благодаря още веднъж за детайлното инфо!Въпросният принтер/parallel/ накрая тръгна успешно!!!А с другия/USB/ възнамерявам да се занимая по-нататък.


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: teafiorka в Jan 25, 2007, 01:08
И извинявай,че всичките пъти съм изписвала грешно  твоя nickname.Чак сега,вглеждайки се внимателно,си видях грешката.Sorry за невниманието...


Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: rover65 в Mar 04, 2007, 19:12
Позволявам си да продължа темата, защото и аз се сблъсках с проблем при инсталацията на мастилено-струйния си принтер през паралелния порт...
Уж четох внимателно статията, изпълних всичко "уставно":
$ sudo modprobe usbcore
$ sudo modprobe usblp
$ sudo modprobe parport
$ sudo modprobe parport_pc
$ sudo modeprobe lp
$ sudo cupsd

а след това http://localhost:631/admin

инсталирах принтера (Epson Stylus Color 460)
пуснах тест страничката и ядец:
"Unable to open parallel port device file "/dev/lp0": Permission denied"

Пропуснах : със SuSE 10.2 съм, преди да стигна до тази статия пробвах през Яста - в лог файла същата грешка!
Ако може още малко помощ... ???





Титла: принтер kx-flm552
Публикувано от: d1saster в Mar 05, 2007, 19:45
До rover65:

Щом имаш паралелен принтер USB модулите не ти трябват. Не че бъркат нещо, но нужните модули са: parport, parport_pc, lp. Хубаво е след като заредиш модулите да дадеш изхода от командата:
$sudo lsmod

След това можеш да погледнеш какво се зарежда в системата с командата:
$dmesg
Би трябвало да има нещо за lp в последните редове.

Можеш да направиш проба дали принтера печата както трябва с командата:
$ls /home/ > /dev/lp0

И ако всичко до тук е наред ми се струва, че в CUPS на принтерът не е указан правилния път към устройството.