Покажи теми - Lanex
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / [SOLVED]Лаптоп не буутва след ъпгрейд на рам -: Jun 08, 2014, 10:51
Здравейте,

Вчера си ъпгрейднах рамта на лаптопа от 2х2ГБ до 2х4ГБ. В магазина ми показаха, че в БИОС си пише 8ГБ(в мегабайти де) и понеже ми беше писнало да ги чакам (около 45 минути и пращане от един магазин в друг) въобще не се сетих да изчакам Убунту да буутне. Прибрах се в нас, включих лаптопа и ми излезе ГРУБ меню в което да избера:
Код:
1. Убунту
2. Убунту рекавъри мод
3. Рам тест
4. Рам тест (сокет ххххх) или нещо подобно
Избрах Убунту и след няколко секунди лаптопа се рестартира, избрах рикавъри мод предна версия на ядрото, бях го ъпдейтнал по-рано вчера и пак се рестартира, при двата рам теста излиза някакъв тест за секунда и пак се рестартира. След 10 подобни опита отворих лаптопа да видя рамта и ми се стори че не е вкарана добре едната платка, бутнах я, намести се и го включих - същия резултат. В магазина не искаха да ми купят старите платки и много се радвам. Сложих старите и всичко работи окей.

Та въпроса ми е има ли начин да подкарам новите платки?
Мислех да се върна в магазина да си оправят нещата или да ми върнат парите (140 се изръсих), но магазина е в друг град и трябва да се харча за нафта, отново. Ако няма друго решение на проблема, явно ще ходя в магазина.

Надявам се да можете да ме посъветвате нещо. Мерси.

Убунту 14.04; Асус х52;
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / [РЕШЕНО]Обърках си dual monitor настройките -: Apr 13, 2012, 17:01
Здравейте, преди час си купих монитор за лаптопа, настроих си го прекрасно. Затворих лаптопа, като си мислех, че няма да се отрази на външния монитор, но явно съм грешал. Преди това обаче мисля че цъкнах на Off на лаптопския монитор и сега монитора му работи само когато не е включен външният, като включа втория монитор и двата не работят.

Как да върна дефалтските настрийки или прредложете друг начин да се оправя?
Доста ми е неудобно понеже си промених конфигурацията на масата за да използвам само външния монитор и сега лаптопа ми се пада в дясно и се кривя за да гледам :)
3  Нетехнически теми / Идеи и мнения / [РЕШЕНО]Помощ за избор на монитор [малко спешно] -: Apr 13, 2012, 11:03
Здравейте, от около месец съм си харесал Dell U2312HM, преди 2 дни отидах в магазин да го видя на живо и се оказа, че е с доста нисък екран, проверих в един сайт за размерите му и пишеше, че е ~18см. Лаптопа ми е с 15.6" и екрана му е с височина около 21см. Та на въпроса. Можете ли спешно д ами препоръчате някой монитор 23-24" със сходни характеристики, до 400лв и с по голяма височина на екрана. Проблемът ми е, че обикновенно седя на 1.5м от монитора и е малко глупаво да си взимам монитор по-нисък от лаптопа при положение, че ми трябва по-голям. Надявам се схващате за какво говоря, преди 30 минути се събудих и мислите ми не са много подредени, но нямам време да чакам технологичното време за подреждане на мислите ми. Предварително благодаря на отзовалите се.

П.С. Планирам днес в 13:30 да отида да го купя, но има и малка вероятност да не отида днес. Би било добре, ако ме посъветвате преди този час :)
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Свързване на 2 компютъра с готов UTP кабел -: Mar 11, 2012, 17:19
Здравейте, преди малко ми хрумна следния въпрос:
Мога ли да свържа 2 компютъра с UTP кабел? Проверих в гугъл и видях, че кабела трябва да е "странен"(специално направен за целта, различно обърнати жички...), та вярное ли е това и по ме интересува кабелите които вървят с рутерите (само такъв кабел без рутер) могат ли да се използват за тази цел?
В случай че не може, мога ли да използвам рутер от Виваком, да свържа двата компютъра без рутера да е включен в мрежата на оператора.
Идеята ми е, че на стария комп имам файлове които бих искал да пренеса на новия, но не ми се знаимава с 8ГБ флашка да си играя на копи/пейст, вече го правих за по-важните ми файлове и макар да минаха няколко месеца от тогава не ми се занимава пак.
Та има ли някакъв начин с гореспоменатите кабел (и рутер) да свържа компютрите?
И двата са с убунту.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Телевизия на лаптоп от приемник на булсатком? -: Feb 08, 2012, 18:30
Здравейте,
Днес от булсат смениха приемника на родителите ми с HD приемник и видях, че има HDMI и се зачудих дали ще мога да гледам телевизия на лаптопа ако го свържа с приемника с HDMI кабел.
На някой хрумвало ли му е такова нещо и осъществимо ли е лесно?
ОС: Убунту 11.04. Ако трябва инфо за хардуер ще дам, общо взето лаптопа е нов(съвременен).
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / [РЕШЕНО] ubuntu 11.04, нов лаптоп, i3, проблем с ядрата -: Jun 25, 2011, 13:30
Здравейте, купих си ново лаптопче с i3 2.4Ghz и му инсталирах 32 битово Убунту. Проблемът ми е, че "top" показва само едно ядро, докато "htop" и "system monitor" показват 4 ядра, лаптопа е 64 битов, ядрата са му 2, аз ли не разчитам правилно показанията или е заради 32 битовото Убунту или пък е нещо друго? :)

Код:
$ sudo lshw -C  cpu
  *-cpu                   
       description: CPU
       product: Intel(R) Core(TM) i3 CPU       M 370  @ 2.40GHz
       vendor: Intel Corp.
       physical id: 4
       bus info: cpu@0
       version: 6.5.5
       serial: 0002-0655-0000-0000-0000-0000
       slot: Socket 989
       size: 933MHz
       capacity: 4GHz
       width: 64 bits
       clock: 133MHz
       capabilities: x86-64 boot fpu fpu_exception wp vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx rdtscp constant_tsc arch_perfmon pebs bts xtopology nonstop_tsc aperfmperf pni dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm sse4_1 sse4_2 popcnt lahf_lm arat tpr_shadow vnmi flexpriority ept vpid cpufreq
       configuration: cores=2 enabledcores=1 id=0 threads=2

7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем след инсталиране/махане на KDE (Ubuntu 11.04) -: May 08, 2011, 12:32
Здравейте. След ъпгрейд до Убунту 11.04 се оказа, че трябва да си остана с Гном 2.3, понеже хардуера ми не става за Юнити. Само да отбележа, че не е ъпгрейд, понеже ъпгрейда се прецака и се наложи да инсталирам 11.04 на чисто. Компютъра беше доста по-бърз от обикновенно и това което ми направи най-голямо впечатление беше, че се рестартираше за минута и нещо (от натискане на бутона рестарт до пълно зареждане на работния плот), което за мен си е огромно постижение.
Реших да пробвам други графични среди с цел разкрасяване, че тоя Гном (без компиз) е леко не красив. Инсталирах kubuntu-desktop, но така и не успя да ми зареди, след логин започна да зарежда някакви иконки в средата на екрана и на третата зацикляше и ме логаутваше. Нежелано, но все пак очаквано. Махнах го, от Синаптик изтрих повечето KDE пакети които успях да намеря, но явно има още.
Сега за проблема, най-после :)
При шътдаун и при рестарт ми се появява Кубунту екран за зареждане (или каквото се води), пише Кубунту и отдолу петте точки които светват и изгасват, при буут монитора ми изключва все едно компа е изгасен, така е за няколко секунди, примерно 20 и след това се включва и Убунту е буутнало. Тези работи се появиха след като сложих КДЕ. Има ли 'лесен' начин да ги разкарам, единственото за което се сещам е преинстал, но не ми се занимава отново да бекъпвам всичко и 2 дни да си настройвам системата.
Надявам се някой да е наясно, как да се премахнат Кубунту екрана и изгасването на монитора.
Допълнение: Малко преди да изгасне монитора ми се появява син екран, за 2 секунди, след това изчезва и монитора изгасва.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Изпълняване на команди при boot, как? -: Mar 01, 2010, 14:41
Инсталирах си една програма която превръща камерата на телефона в уеб камера, но след всеки рестарт трябва да се пишат 2 команди за да работи, има ли начин да си направи автоматично да се изпълняват?
Казаха ми да ги добавя в /etc/rc.local, но не знам как точно защото са такива:
Код:
  cd /home/user/smartcam-1.4.0/driver_src
  /sbin/modprobe videodev
  /sbin/insmod smartcam.ko
smartcam.ko се напира в папката в която влизаме с първата команда.

Благодаря за вниманието.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Съществува ли wifi усилвател? -: Feb 24, 2010, 22:07
Здравейте.
Аз съм с безжичен нет от vivacom, и се чудя мога ли с някаква джаджа да усиля сигнала на рутера, че да го хващам на 2-3км разстояние (с препядствия)
Работата е там че, на работа не хващам никакъв (отключен) безжичен интернет, а през голяма част от времето е пълна скука. Ще ми се общо взето да покрия целия град с моя нет (града не е голям, както казах 2-3км.

Мерси предварително
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Seamonkey browser различни ИП-та -: Jan 28, 2010, 03:01
Здравейте. Ползвам един сайт за изпращане на смс-и в чужбина и има лимит 10 смс-а от ИП, 10 не ми стигат. Имам 4 ИП-та на машината, не знам на какъв принцип браузъра си избира едно от тях, но искам да го сменя с друго като изчерпя лимита на смс-и и да пратя още 10 и после пак ако се налага. Та, как да укажа на браузъра кое ИП да ползва?
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / [РЕШЕНО]Няколко IP адреса на една лан карта (Vivacom(btc)) -: Jan 26, 2010, 18:31
Здравейте, от известно време се мъча да си 'подкарам' петте IP-та които ми дават от Виваком, но до сега не съм успял. Четах няколко статии, но не помогнаха особено, с една от тях си направих виртуални лан карти (или както там се казват - eth0:0 :1...), предполагам че ми трябват за тези ип-та. Въпроса ми е как да използвам ип-тата?

Убунту 9.10
/etc/network/interfaces
Код:
auto lo
iface lo inet loopback

auto eth0
iface eth0 inet dhcp

auto eth0:0
iface eth0:0 inet static
   address 192.168.1.3
   netmask 255.255.255.0

auto eth0:1
iface eth0:1 inet static
   address 192.168.1.5
   netmask 255.255.255.0

ifconfog -a
Код:
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:13:8f:03:fc:19  
          inet addr:192.168.1.2  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::213:8fff:fe03:fc19/64 Scope:Link           
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:39697908 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:53181509 errors:0 dropped:12 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:3754821121 (3.7 GB)  TX bytes:3166603993 (3.1 GB)
          Interrupt:19 Base address:0xd400

eth0:0    Link encap:Ethernet  HWaddr 00:13:8f:03:fc:19
          inet addr:192.168.1.3  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          Interrupt:19 Base address:0xd400

eth0:1    Link encap:Ethernet  HWaddr 00:13:8f:03:fc:19
          inet addr:192.168.1.5  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          Interrupt:19 Base address:0xd400

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:38462 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:38462 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:1164374 (1.1 MB)  TX bytes:1164374 (1.1 MB)

pan0      Link encap:Ethernet  HWaddr 06:51:33:a9:27:af
          inet6 addr: fe80::451:33ff:fea9:27af/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:7151 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:2396139 (2.3 MB)

pan0:avahi Link encap:Ethernet  HWaddr 06:51:33:a9:27:af
          inet addr:169.254.7.186  Bcast:169.254.255.255  Mask:255.255.0.0
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

Но, виртуалните карти изчезват след рестарт на връзката през network-manager.
Страници: [1]