Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Предложения за български проект => Темата е започната от: webmastera в Jan 18, 2004, 01:57



Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: webmastera в Jan 18, 2004, 01:57
Понеже vesko_dochev е създал само анкети и неможем да публикуваме своите коментари по тях, та за това аз реших да създам нова тема където да изкажем предложения по неговия проект.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: webmastera в Jan 18, 2004, 02:06
Значи според мен най-подходяща графична среда е Gnome защото е най-изчистен. Аз лично съм почитател на КДЕ, но за нуждите на образованието смятам, че Гном е по-подходящ, по-лесно ще се ориентират учениците и преподавателите в него и няма да бъдат залети от ненужни за тях функции и шаренийки. Макар че според мен е добре учениците да имат избор коя среда да използват. За ДА смятам че е без значение коя среда ще им се сложи, но също бих избрал Гном, тъй като и без това те са толкова тъпи, че изопщо с клавиатура трудно се оправят, а като им се предоставят толкова много функции колкото предоставя КДЕ горките админи ще трябва да чупят рекорди по тичане между празноглави управници. За ОС аз съветвам да се избере Слак, тъй като нито на едните нито на другите им трябва да го пипат след като веднъж е нагласен, а Слак е доста добър, аз лично използвам него. Но можеби и Дебиан не е за пренебрегване, предвид добрите му възможности за автоматизирано обновяване на системата. Самоче Мендрейк и Федора не са подходящи според мен за нуждите на тези институции.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 18, 2004, 13:30
А не трябва ли дистрибуцията, която ще с епредложи да е десктоп ориентирана?


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 18, 2004, 17:56
за Fedora на знам, но за RH 9 - Gnome е много десктоп ориентирана и по-лесна от натрупаното според мене kde.
Подкепям идеята за Слак - много приятен, а след това съм за по-ограничен за потребителите (да не правят бели ;0 ) RH.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 18, 2004, 18:53
Според мен за МОН десктопа е по добре да е XPde като се добави възможност за смяната на десктопа в текущтата сесия , заштото в противен случай хората от МОН ще могат да откажат предложения им software  оправдавайки се с това че трябва да учат децата на най разпространената ОС, пък и можеби ще са прави.
А възможността за превключване на десктопа е необходима в случай че ситуацията се промени и друга ОС стане най разпространена в БГ или в случаи че учителите по ИТ искат да научат децата и на други ОС .
Сьщо няма да е зле и да се добави десктоп които да е нещто подобно на XPde но да прилича на MAC OS X.
Така Free Software които ще се предложи ще в пъти по добър от software  на МС , за конкретната цел с която ще се използва .
А за дистрото на което ще се базира е наи добре да е нещто подобно на Mandrake i SuSE , тоест с лесна инсталация и лесни настроики .

П.П.: не сам много запознат със проектите на vesko_dochev , но от това което прочетох тук разбрах че е нещо подобно на дистро за МОН и ДА , и въз основа на това написах този коментар
П.П.П.: не е зле да сложите и линк с по подробна информация относно тези проекти
П.П.П.П: след като кликнах на "Следващо най-старо" няколко пъти видях 2 от въпросните анкети и мисля че ще е най-добре да се напрагви ново дистро за тази цел . Много се радвам че вече има такъв проект ( аз мислях след 1 или 2 години да започна подобен ) , и бих помогнал с каквото мога ( надявам се скоро да е нещто повече от идеи ).


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: Regia в Jan 19, 2004, 12:32
А къде забравихте Тиликс?
Версия 0.3 ще предложи идеалната среда за образователни цели.
И въпросът ми беше - какво не харесвате във Тиликс?


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 19, 2004, 13:24
честно, питам се защо тиликс е 0.нещо-си версия?
очевидно даже авторите му не го считат за достатъчно стабилен и изчистен
Така си мисля аз де

П.П. Освен това съм посочил като една от възможностите за гласуване ТИЛИКС


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: melwin в Jan 19, 2004, 15:32
За десктоп предлагам KDE. Според мен е по user-friendly и по-близък до интерфейса на win в сравнение с GNOME. Все пак няма нужда децата да се хвърлят на най-дълбокото и да се надяваме после сами да изплуват.
За дистрибуция - Suse.Защо ? Да предлагате Debian i Slack е .. как да кажа , все едно на курсовете за книжка да ви дадат да карате болид от формула 1 при положение че сте се учили на лада? Меко казано непрактично.
При всичките положителни качества на тези две дистрибуции нека да погледнем и лошите им страни.
Debian - ами на практика .. трудна за усвояване дистрибуция която не се харесва на всички пък.
Slackware - ами на практика .. прекалено различна дистрибуция. Разположението на различните директории е разхвърляно и няма нищо общо в сравнение с други . Също така изисква определено време да свикне човек с нея.
Suse - макар и не супер стабилна(като Дебиан (то с 2.2 и пакети на по 1 година и баба знае)) и супер производителна(Слак е единственото дистро компилирано за i486), тя е дистрибуцията която някакси най добре успява да намери компромиса между производителност,стабилност,леснота на използване, сравнително нови пакети и не на последно място , тя е единствената дистрибуция поддържаща na 100% FSH(File system hierarchy).
Какво следва от това .. ако някой се научи да работи със Suse ще се научи да работи с всяка друга дистрибуция.

P.S. Сами виждате, че не съм споменал нито Mandrake,Fedora  и *pix. Просто за всеки влак си има пътници и моето лично мнение е че трябва да изчакат следващия.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: kennedy в Jan 19, 2004, 17:58
зад  suse e Nowell, IBM все сериозни фирми, на които може да се разчита.
не че тиликс е лоша идея, просто докато стане 2. 3. и да завоюва име ще мине доста време.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: в Jan 20, 2004, 12:23
Vizte sega, izglezda ima niakakva neiasnota po vyprosa. Smiatam che ne triabva da uchim decata na niakoia distribucia, triabva da gi nauchim kak da si vyrshat rabotata s edna operacionna sistema, da si pishat dokumentite, da si praviat tablicite i da si namirat zelanata informacia v Internet. Napylno bezsmisleno e da se uchat decata kak da si prekompilirat iadroto, da si instalirat mrezova karta i da si naglsiat advanced router. V momenta cialoto izuchavane na Windows se izcherpva s obiasnenie na shto e tova Desktop, Taskbar, Systemtry, Start menu, zaglavna lenta i butoni za kontrol na prilozenieto. Tezi neshta sa absoliutno ednakvi i pod Windows(vsichki versii) i pod xpDE i pod KDE(i vyrhu Gnome, ako e naglasen taka). Taka che tova dali edna distribucia e lesna ili ne za nastroika i konfigurirane izopshto niama znachenie, tuk po-vazni sa vyzmoznostite za otdalechen kontrol i konfigurirane, kakto i za obnoviavane na celi mrezi ot sistemi, a syshto i za precizna nastroika na pravata na potrebitelite i grupite. Za kakvo da se slaga niakakyv super nestybilen(ot moia opit) SuSE koito osven tova e platen, vmesto da se instalira edna sistema sys Slackware i da se izkopira na vsichki kompiutri v uchilishteto(probval sym go, raboti bez problem) ili edin Debian i da se naglasi toi da si sinhronizira update-ite. Taka che dali distroto e user-friendly e absoliutno bez znachenie. A za Tilix - ne smiatam che edna distribucia koiato e predvidena da se zarezda i polzva ot CD moze da se nareche seriozna operacionna sistema za rabota. Po-skoro triabva da napraviat i versia za instalacia, edva togava mozem da govorim za neia. Osven tova triabva da i se vkluchat kirilski shriftove i da prestane da se plagiatstva ot drugi distribucii a da se zapochne neshto nachisto, ili pone pochti nachisto, naprimer moze ot Slackware da se zapochne.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 20, 2004, 17:12
Лелеееее
webmastera!
как го написа това на шльокавица бе??
Добре че имам една програмка дето ги конвертира в кирилица...
****
Ако изберем да предложим дистрибуция, която е платена, финансовата обосновка  на проекта ще стане по съвсем различен начин. Излишно е да казвам че ще е в пъти по-труден.
От друга страна ако е платена ще можем да викнем хората от съответната компания и да действаме съвместно.
Все пак друго си е, когато офертата се направи от мултинационална корпорация с няколко стотин милиона или милиарда долара капитал.
Ако не ми вярвате - вижте всички приватизационни търгове- едно от условията е: фирмата да е с оборот над еди си колко милиона долара, да е с доказан имидж в бранша, да съществува от незнам си колко години, да има опит в съответния сектор и прочие..


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: webmastera в Jan 20, 2004, 20:59
Е това ми се вижда малко глупаво - ще им предлагаме най-затворената от отворените операционни системи. При това SuSE струва много повече от Windows в никакъв случай няма да можеш да ги навиеш, то и на мен да ми даваш SuSE на цена няколко пъти над тази на Windows XP, то и аз няма да се навия, като го знам какъв боклук е SuSE.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 20, 2004, 21:00
Линукс не е платена дистрибуция /въпреки, че има хора, които се опитват да я направят/ - нали с тази цел е създадена и на това се озновава GPL, но самите носители на което е сложана, производстово им, обучението и подръжката се продукт и не са безплатни, както и решения изградени на нея като продукти с цел печалба /само не искай примери, защото ще имам да ти copy&paste url-та цял ден/; пак повтарям - самата дистрибуция на межеш да я продаваш.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 20, 2004, 21:24
Аз мисля че ще е добра идея нещо такова да се направи заедно сас Novell ( SuSE ) . Н дори и да се направи на базата на друга дистрибуция крайния резултат трябва да е лесен за инсталиране и настроика на системата , защото повечето учители пи информатика не разбират от Linux ( ако изобщо знаят какво е това ) толкова че да настроят Slackware или друга подобна дистрибуция ( в моето даскало има 2-ма учителя по информатика и те изобщо не са чували за Linux).
Освен това крайния резултат трябва да прилича на външен вид на WindowsXP първо защото това е най разпространената ОС в БГ и колкото и усилия да полагаме скоро положението няма да се промени драстично а децата трябва да се учат да работят с най разпространените ОС и офис пакет ( за което е напълно достатъчно да се имитира външния им вид ) и второ защото така от МОН ще го приемат по лесно и хората които са против във образованието да се ползва Linux ( вкючително и МС , защото имат интерес да си продадат продуктите ) ще им е много трудно да се аргументират .
       И пак да повторя :
     много е важно да се наблегне на леснотата на инсталиране и приликата с WinXP   , ако може го направете най леснота за инсталация ОС ,  защото от МОН точно такъв software искат , и ще им е най трудно да го откажат ( колкото и пари да им дадът от МС , ако изобщо им дават подкупи ) .

P.S: май много глупости написах ама си нямам друга работа и затфа пиша тука

P.P.S.:
Цитат

Лелеееее
webmastera!
как го написа това на шльокавица бе??

vesko_dechev, ако знаеш пък аз колко трудно го написах всичкото това на кирилица ...


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 20, 2004, 22:05
Цитат
Освен това крайния резултат трябва да прилича на външен вид на WindowsXP първо защото това е най разпространената ОС в БГ

И сига кво би братшето ми - Линукс Икс Пи ли шъ праим?
вие само за пари мислите и се водите от това, което се е неложила в момента, не защото е добро или е стандарт или работи като хората, а защото има монопол над пазара
хайде замислете се за нещо наистина святно
и няма нужда да се опростява чак толказ - вече си имаме една система за идиоти....


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 20, 2004, 22:21
sebastianz55, ami  da moje i taka da go krustim .
btw tfa za prilikata imam v predvid samo na vun6en vid.
i tova 4e e nai razprostranenata OS v BG e vajno za6toto MON to4no na tova iskat da nau4at decata


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 20, 2004, 22:33
sebastianz55  и не си прав за парите , шото аз няма да получа и 0.000000001 стотинка от това че в училище ше имам Linux а не WinXP.
Освен това тази ОС трябва да е за идиоти защото повечето даскали по IT ( а най вероятно именно те ще я инсталират и настройват ) знаят просто че в вин-а трябва да кликнат еди каде си за да направят еди кфо си и са малко тези които знаят какво е bootloader или window manager та какво остава за компилиране на пакети и такива "полезни" за крайния user нещица . на тях им даи да кликат на next , next и finish като си слагат мирката а не да пишат
./configure
make
make install
като root ( чудно ми е колко ли са учителите по ИТ които знаят какво е root ) като си слагат BitchX


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 20, 2004, 22:34
в повечете училища, обикновените учители по информатика и оборудването са на едно пародиийно ниво
на децата не им трябва да се учат на нещо определено за нещо определено - в гимназиите и техникумите трябва да им се даде добра основа и те да изберът към какво да се насочат - а за основата е важно знанието а не ОС, целта да се прокара Линукс е не, че ще спечелим още една битка , а че тя дава много по-добра и смислена основа, която можеш да приложиш навсякъде докато това го няма при вин.
смисълът е не да ги третираме като бебета а като ученици, и и за забарвят да  задават въпроси от рода на каква е tcp/ip и какво е това firewall и и ма ли почва у нас.
Измествате тежестта на въпроса - това им трябва на учениците - да се учат и да разберат - и тази възможност им се предоставят от отворенито формати и стандарти - нека да пипат, да ровичкат да сриват - важното е да се научат а не да се чудят от къда да си запомнят документа и после аджеба къде е отишъл....
това за нашите бъдещи заместници в сферата на живота
а за правителстевините организации - и тях можем да ги третираме така, защото повечете хора там използват ОС със същите цели каквито и учениците
а ако някой иска нещо по специално - това е Линукс, може да се направи и да работи без проблем!
Говорете за сериозни и целенасочени неща - не се занимавайте с това кое е хубаво и кое на кое прилича - важното е да си изпълнява функциите и да работи, а ако е евтино още по добре.
Какво си мислите, че аз тука съм зажаднял МОН да прокара Линукс - ми не бре, просто от личен опит знам, че това е по- добре, защото виждам как закоравели вин-ове при това профита се обръщат към алтернативата, защото тя просто работи!
Да говорим по същество!
това което се приказва вече се обезмисля ако искате да правим нещо заедно! за линукс в България ни трябва прост план, проблеми, срокове, ресурси - стратегическо планиране му се вика има книги за това - кажете какво искате,дефинирайте цели, определете към кого е насочено, защо, какво ще прави и за какво е необходимо - ей такива неща.
Сори за правописа....който редактирах до някъде :)


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 20, 2004, 22:52
Doktora e абсолютно прав!

трябва да гледаме на нещаат като бизнесмени, а не като инженери-техничари.
Линукс може да си има предимства,но това са си технически детайли.
Налагането, приемането и то позитивно на Линукс е съвсем друга задач, при това хич не лека.
Ние, поставяйки си за цел да направим оферта на правителството трябва да мислим икономически.
Абсолютно съм съгласен, че линукс трябва да изглежда максимално близко до ХР.
Освен това не е лъжа, че в Училищата , а и в университетите Уиндоус и Офиса с учат отгоре-отгоре и се ползват най-основни функции.
Ако нещата изглеждат сходно ще с етушира голяма част от съпротивата.
Щото съпротивата може да е психологически обосноване, а не технически. Съотетно борбата трябва да е също на психологическо ниво.
...
един пример от маркетинга:
Когато измислили нескафето се оказало,ч е домакините го отхвърлят, оплаквайки с е,че вкусовите му качества не били като на нормалното кафе.

От нестле направили опит с еднакви чаши с едното и другото кафе и установили, ч енещата не опират до техническото качество.
Било поръчано мащабно маркетингово изследване, по време на което на участниците в експеримента били показани кошници с "покупки", съвесм нормални, които се различавали само по това, че в едните имало нес кафе, а в другите обикновено.
Бил зададен въпроса как може да се опише личноста на домакинята направила покупките в съответната кошница.
...
Закупилте нескафе били описвани като небрежни домакини, мързеливи хора и т.н.
От нестле веднага предприели кампания в тази насока и имиджа бил коригиран


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 20, 2004, 23:01
sebastianz55, прав си че ако искаме да научим децата на нещо това е начина , но първо трябва да научим на това учителите , след това тези неща трябва да влезнат и в учебната програма .
Значи даскала по ИТ дето ми преподава на мене ни учи на паскал , има работи на DOS абе доста ги разбира PCтата , ама му е минало времето да учи нови нещо ново и савсем различно ( като изклиучим графичната среда при която идеите са същите ).
На другата група им преподава учителка , която цял срок ги учи на Word и основните части на PCто ( HDD , CPU , RAM и други такива ) .
и сигурно не знае много повече от това , не че и трябва де , а за Linux я питах и изобщо не е чувала че има такова нещо ( ако поне си копуваше някое ИТ издание щеше да чуе , те там редовно отделят по страница - две за Linux теми ).
Лошото е че повечето учители по ИТ знаят само как да си сложат Windows-а и някоя друга програмка и да си вършат офисната работа на него , и точно такива даскали ще ги слагат тия Linux-и ако МОН ги приеме . И как мислиш че МОН ще приеме ОС която повечето даскали немогат да инсталират и настроят , при положение че вин-а и най големия ламер може да си го сложи ?


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 20, 2004, 23:05
аз затова съм предвидил да с едобавят скриптове по настройки и на най-дребните работи
Който иска повече ще трябва сам да си прави настройките
Бе за всяко нещо си има решение
Въпроса е да има дебат и консенсус след това


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 20, 2004, 23:12
Цитат

Освен това не е лъжа, че в Училищата , а и в университетите Уиндоус и Офиса с учат отгоре-отгоре и се ползват най-основни функции.

дамм за сажаление и в УНСС ( кадето учи братовчедка ми ) също учат МС Вин и офиса , и доколкото прочетох лекциите ( които си беше копирала от нейна колежка ) учат за какво са X-чето ( close ) , квадратчето и _ (minimize ) . а в украсата на прозорците дето сам си я сложил на КДЕ-то квадратчето не е квадратче а е некфа стрелкичка , и във това МОН могат да намерят основателна причина да се откажат от Open Source / Free Software ( интерфейса не е достатъчно близак до този на най разпростаранета ОС в БГ ) , а да не говорим и за менютата които са много по добре подредени ( поне в Mandrake e taka ) от тези в Win и за многото други разлики заради които ще трябва да се редактират учебниците .


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 20, 2004, 23:24
Ще трябва я!
Аз не съм казал,че работата е лека и лесна


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: Emooo в Jan 20, 2004, 23:31
dobra ideia da redaktirame uchebnicite ste izleze evtino


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 20, 2004, 23:31
все за финанси мислите
а ви трябва план...


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 20, 2004, 23:42
sebastianz55, извинявай ама администрациятя ще мисли само за финансите. Или поне това ще е ключовият момент
Ти да не очакваш да ги разчувстваш на тема Линукс и свободен софтуер??
...
Плана ще е готов след няколко часа
sorry за закъснението


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 20, 2004, 23:44
sebastianz55,
Цитат

трябва да гледаме на нещаат като бизнесмени, а не като инженери-техничари.

Цитат

Ние, поставяйки си за цел да направим оферта на правителството трябва да мислим икономически.

тоест за да може МОН да ни приемат проекта трябва да направим въвеждането на Linux в училищата възможно най-лесно и най-евтино.
Иначе МС ще извадят пачката и пак ще си имаме WinXP в училищата и нищо няма да се промени , а после министера ще каже на хората ( говоря за такива хора дето изобщо не знаят що е линукс и има ли то почва у нас , тоест повечето българи ) че въвеждането на Linux в образованието е свързано с непредвидени разходи ( редактиране на учебници ) , или че е неподходящо за целта или каквото се сетиш , и те ще му повярват и ние няма да можем да докажем с нищо че решението не е правилно .


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 20, 2004, 23:58
Цитат
тоест за да може МОН да ни приемат проекта трябва да направим въвеждането на Linux в училищата възможно най-лесно и най-евтино.

аз съм участвал в разработването на три проекта да ви кажа и знам кое как и защо...поне така си мисля
а това което си дефинирал е цел, една от целите на прекна, който трябва да е възосонова изграден на стратегичаско планиране - а неговото реализация отнема най-малко 10 години! не го забравяйте - иначе проекта е нетраен и несъвършен.
хайде, чакам де видим какво ще се излезе, че да се работи по определено нещо.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 21, 2004, 00:16
Ми sebastianz55, добре си дошъл- няма лошо да вземеш участие и ти.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: melwin в Jan 21, 2004, 09:21
Господин Дечев, кога ще можете да дадете по-подробна информация за проетка?


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: webmastera в Jan 21, 2004, 11:03
Znachi xpDE absoliutno otgovaria na iziskvaniata na MON v takyv sluchai shtoto v nego grafichnia interfeis e tochno kato v Windows, a i meniutata sa podredeni po syshtia nachin. T.e. nashia proekt shte triabva da izpolzva xpDE za destkop sreda, pone dokato izliazat novi uchebnici.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: mikis в Jan 21, 2004, 12:31
Чета тук и направо не вярвам на очите си. Цялата работа е толкова несериозна, че няма до къде! И ако в крайна сметка се стигне до някакво предложение към ДА, най-много да разплачете министъра и да разсмеете Теодор Милев. Да не говорим, че ще се компрометира идеята за свободен софтуер в администрацията и тогава от Майкрософт с чиста съвест ще казват, че предлагат най-доброто решение за ДА.

Ще ме прощавате за липсата на градивна критика, но се чудя от къде да започна  :angry:


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: в Jan 21, 2004, 12:35
I osobenno s podkrepa na takiva kato tebe niama nachin da ne uspeem.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 21, 2004, 15:53
webmastera , ами да и аз си мисля за XPde ама ще трябва малко да се пооправи


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: CaBA в Jan 21, 2004, 16:33
Цитат
.... при положение че вин-а и най големия ламер може да си го сложи ?

Това е най-голямото постижение на PR отдела на Microsoft. Една лъжа, повторена 100 пъти, става истина. Дали обаче в действителност нещата стоят така? Работил съм като системен администратор една година и освен това съм инсталирал Windows на компютрите на приятели и роднини и убедено мога да твърдя, че на потребител, който няма опит с компютрите (ламер) е ЕДНАКВО трудно да инсталира коя да било операционна система. Това, че счетоводителката в бившата ми работа можеше да пише на Word и да си води сметките на счетоводната програма изобщо не означаваше, че би могла сама да си инсталира нова версия на операционната система; боже, тя не можеше сама да си ъпдейтне счетоводната програма!!


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 21, 2004, 16:47
CaBA , prav si oba4e instalaciqta na win naistina ne iziskva po4ti nikakvi znaniq i horata koito 6te slojat tova distro na PCtata v u4ili6tata sa mu sviknali na win-a.( 4e kakvo mu e slojnoto na tova da dade6 [next] nqkolko puti , posle [finish] i YYYYYYPPPPPAAAAAAAA ve4e si slojihme XP i mahnahme 98 )
i spored men installer-a na tova distro trqbva da e napraven za takiva users
a vseki na koito az sam instaliral win sledva6tiq put si go pravi sam ( poneje vijda 4e e mnogo prosto )

tova e edna ot malkoto istini koito sa kazali MS , prosto installera im e napraven za tupaci koito znaqt EN


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 21, 2004, 17:26
и като са ви толкова тъпи потребиталите ще ви е тъп и продукта - вече имаме един то проблем няма да се направи едно cd с две кликвания и хоп инсталация
ама вие какво си мислите, че сега понеже всичко много сложно и защото са му много свикнали и хайде да се водим по чичко Бил.Да ви светна, че хората които сега ще пипнат компютър не ги интересува каква ОС има, просто защото не са работили с нея
и пак казвам най-лесното е да се направи цветно като в цилка - трудното е да работи
И моля ви, не принизявайте обикновение потребител!


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 21, 2004, 17:44
sebastianz55 , mi aide togava da im dadem CDta s Slackware da vidim kak 6e go slojat


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: в Jan 21, 2004, 20:20
Vizte kakvo obiknovenia potrebitel ako shte i uzbekistanski da znae toi pak si e lamer i ne moze da instalira nito Linux nito Windows. Lichno mi se e sluchvalo da mi se obadiat po telefona i da me pitat kyde se pyha disketata, kakvo e tova flopi i koe flopi onova na "televizorcheto" ili onova na kutiata. T.e. edin chovek koito ne razlichava softuera ot harduera ne moze da instalira nishto - nito programa, nito operacionna sistema, absoliutno nishto. A chovek ako znae angliiski shte se spravi ednakvo dobre i v Windows XP i v Mandrake Linux, samoche ima edna razlika - s Mandrake moze da se spravi i samo bylgarski da znae, no pak kazvam - triabva da ima niakakvi pone nachalni poznania po kompiutyrna gramotnost. I triabva da vi kaza che mi e mnogo po-lesno da kaza na niakoi - "natisni sega Alt+F2 i napishi gmplayer" vmesto da mu kaza "viz sega tyrsi niakyde tam iz niakoi menuta Windows Media Player, ama ti moze i da niamash kodeci i da triabva da si svalish, ama toi mozebi niama da moze da pusne subtitri, abe ia po-dobre tyrsi v internet bsplayer i posle kato go namerish mi se obadi". Taka che smiatam Linux e po-podhodiasht za otdalecheno administrirane. A za xpDE - toi e v absoliutno nachalen stadii na razrabotka, vmomenta teche proces po prestrukturirane na proekta i se ochakva skoro da vidim mnogo podobrenia po nego.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 21, 2004, 22:28
ама нашата цел ще да е дете на 6 години да може само да си го инсталира - нещо не схващам....
вижте сега - щом не може ще повика някой който може....ако вкараме икономиката тука - линукс е базплатен, но не и поддръжката....
освен това все пак да не мислите, че тези дето всичко разбират ще се хванат сами да си го слагат - забравете...неграмотния потребител търси поддръжка и това е какво се правите на будали, то като нямаш каквато и да е грамотност не можеш да го сложиш и това е.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 21, 2004, 22:46
sebastianz55,
Ние като отправим офертата ще трябва да обясним колко ще струва всичко: не само CD-тата, не само инсталацията но и поддръжката, драйверите, ъпдейтването, пренаписването налитературата и прочие.
ВСИЧКО
това е бизнесплан и няма място за ревове.
Никой няма да се разплаче от умиление, ч елинукса бил безплатен, ама поддъжката му видиш ли струва 10 пъти повече от уиндоуса.
Ей тея работи трябва сериозно да се обмислят.

Ти мислиш ли че във външно министерство ще си сложат линукс само заради идеята за свободен софтуер???

Ако толкова се чудиш какво искат десктоп потребителите питай ги- направи една анкета с 5 средносложни въпроса и я пусни в абв.бг или дир.бг.
И ще се хванеш за главата.
...
Наскоро помагах на една позната да си махне вируси и да си сложи 1 ъдейт.
дадох имената на файловете и й казах да си ги търси в google. Попотаха ме какво е това "google".
О К.
Дадох директни линкове
Казах й на мадамата да си ги запише на диака и да запомни къде ги слага
Тя дала обаче милата OPEN вместо SAVE
O K
Изтегли ги файловете селд куп приключения
казвам и да ги пусне. Ами тя не знаела къде ги е записала
Викам "пусни си търсене". "Ми как става??!"
ШАХ И МАТ!
Викам и Search от старт менюто
Ама какво е "старт меню"?
Ами там, като натиснеш старт бутона и викам!
ами кое е старт бутон? " ей онова долу вляво"
 А МАДАМАТА ИМА ОТ 3 ГОДИНИ КОМПЮТЪР!!!
И Е НА 20 (двадесет) ГОДИНИ!!!
...
АКо искаме нашия продукт да се харчи трябва ние да го нагодим към клиентите, а не да с естремим да променяме клиентите към продукта. Втория вариант с епосреща на нож, а и струва много повече пари, време и усилия и нерви
Хайде със здраве!


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 21, 2004, 22:54
Цитат
Ние като отправим офертата ще трябва да обясним колко ще струва всичко: не само CD-тата, не само инсталацията но и поддръжката, драйверите, ъпдейтването, пренаписването на литературата и прочие.

съгласен...
обаче хайде вече нали каза, че някакъв план имаш, дай да го видим, че вече тъпчем на едно място.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: webmastera в Jan 21, 2004, 23:15
Васко и аз смятам, че ако имаш нещо ново да казваш е време да го кажеш. На практика според мен положението е следното:
има три основни типа потребители:
1. Абсолютни ламери, дето все не разбират и не знаят. Това са тези като тази дама за която ти споменаваш и като тази за която аз казах че не знае какво е флопи. Този тип потребители обикновенно са от женски пол (да не кажа винаги) и имат опит с компютри от никакъв до няколко години.
2. Потребители на средно ниво, които някак са успели да си инсталират Windows и могат да си пуснат някоя игра и да я кракнат, а също и някое филмче, владеят текстови редактори и работа с файлове. Смята себе си за супер спецове и гуровци. Обикновенно са от мъжки пол и имат 1-2 години опит с компютри.
3. Професионални потребители, които могат да си инсталират и настроят операционната система и други приложения от които се нуждаят, могат да си конфигурират интернет клиент/сървър, владеят поне един програмен език, познават добре повечето мрежови протоколи, справят се с настройка на BIOS и др. Обикновенно имат дълъг опит с компютърни системи.
И когато говорим за преминаване към Линукс за първата група няма проблем, защото и в двата случая и е все едно, тя така или иначе не може да се оправи с никакъв софтуер. За третата група ако имат желания хората не е никакъв проблем да преминат на Линукс и да оценят неговите предимства. За втората група обаче проблема е сериозен и Майкрософт се опитват да изкарат че едва ли не всички потребители са от тази втора група. Проблемно е защото те са свикнали с Windows вече донякъде и сега преминаването им се струва страшно трудно и самия Линукс много сложен(а не просто различен, какъвто е всъщност). За да преминат на софтуер с отворен код им е небходима много силна воля, свободно време, литература и евентуално някои който да ги въведе. Това е чисто психологически проблем(казвам го като човек минал по този път) и решението му няма нищо общо с техническите характеристики на Линукс, а по-скоро с маркетинговите стратегии. Преминаването на такива потребители към Линукс отнема поне 2 години, тъй като те започват напрактика от нулата. От начало чувството е каточели си паднал от луната, при това в съзнанието ти изплува образа на старата ОС където всичко вървеше ОК(това е защото човек има навика да помни добрите моменти и да забравя лошите). Решението в такъв случай е да си сложи човек и двете операционни системи и да превклучва между тях - като се разочарова от едната да пусне другата за да си припомни кое го е накарало да се откаже от нея. Както казах необходимо е много време за да се преодолее тази психологическа криза, аз самия от две години(ако не и повече) се опитвам да премина на Линукс и едва сега сякаш(поне така се надявам) започвам да излизам от тази криза. Решението е да се направи масова публичност на софтуера с отворен код, да се говори повече за него, да се издават списания, да се изучава в училищата - ДА СЕ НАПРАВИ ПЪРВАТА КРАЧКА!!! Защото както казах проблемна е само втората група потребители, когато те свикнат с Линукс пътят на отворения код в България(а и не само) е отворен, а Майкрософт могат да се подготвят за последно пътуване - към нищото. Така че да се надяваме че "The future is open" както казват от IBM.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 21, 2004, 23:24
оффф, ама се изписахме всичките
разберете, че това няма да стане нито изваднъж, нито веднага а най-малко след 10 години ще има някакъв прогрес
/освен ако чичко Били не фалира /


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: mikis в Jan 21, 2004, 23:49
Цитат
...Ние като отправим офертата ще трябва да обясним колко ще струва всичко: не само CD-тата, не само инсталацията но и поддръжката, драйверите, ъпдейтването, пренаписването налитературата и прочие...

Няколко въпроса от мен, защото нещо или по-скоро нищо не ми е ясно:
Кои сме "ние". Ние или вие? Кои сте вие? Стана ясно, че ти започваш проекта, но кой участва в него?
Разбрах, че от година и половина си се занимавал с Линукс - добре! Похвално. Аз се занимавам от 4 години и все още имам знания под средните за потребител, камо ли за администратор. Смяташ ли, че имаш достатъчно знания и си достатъчно добре подготвен, че да захващаш такъв проект, който на всичкото от горе се цели в ДА? Като те чета много ме съмнява. Моите уважения, но явно си потребител със знания около средните, а такъв проект изисква професионалисти и хора с опит да се занимават с него. Нали! Затова си мисля, че дори да излезе някакъв продукт, той няма да е на ниво и ще е като истрел във въздуха. Плюс това кой смяташ да се занимава с администрацията на машините? Има много такива въпроси, на които нямаш отговор или смяташ да ги решаваш в движение, което не е хубаво.
Сега един икономически въпрос: Кое ще да е това юридическо лице, което ще участва в обществените поръчки? Нова фирма ли ще регистрираш или какво? Как ще набереш персонал за нея? Квалифицирани линукс админи и програмисти се намират трудно и струват скъпо. Как мислиш да се оправиш с този проблем? Да питам ли кой ще поеме обучението на персонала, защото ще трябват поне една две кратки лекции, които да обясняват в общи линии особеностите на системата и основните функции?

И има още нещо важно. Така мигновено и моментално прехвърляне и миграция от една ОС на друга не може да стане по чисто технически причини. Първо се започват пилотни проекти в малки отдели или администрации на малки градове или общини. Ако тези проекти бъдат успешни и имат резултат се преминава на по-големи общини, министерства и т.н. държавни администрации. Проблемът е, че за сега политиците нямат желание да дават ход на подобни проекти и българският "Мюнхен" ще има да го почакаме.

За това този проект когато (ако) излезе ти препоръчвам да го предложиш на няколко малки и средни фирми преди да се целиш на високо. Така ще натрупаш и опит и средства, които ще са ти необходими за да реализираш идеята си по-нататък.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 22, 2004, 01:02
Тези проблеми съм ги маркирал
...
дайте някой сайт да го ъплоудна
...
аз съм икономист и това не ме притеснява. :D
затова гледам да сформирам екип я! :)
В карайна сметка никой инженер не упоравлява сам завод нали?
Нито в болниците има само лекари или в училищата-само учители
Смятам че водеща трябва да е икономическата ( в широк смисъл!!;) идея
колокото да психологическат страна съм предвидил цял раздел за това
...
целта на този проект ще е да отговори на всички тези и други въпроси, при това предлагайки конкретни решения под формата на оферта


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 22, 2004, 01:30
vesko_dechev, eto ti nqkolko linka :
hit.bg
free.evro.net
data.bg
free.techno-link.com


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 22, 2004, 02:02
вече действам по въпроса за hit.bg :)


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 22, 2004, 03:02
Айде дишайте свободно:
www.veskodechev.hit.bg


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: melwin в Jan 22, 2004, 09:46
Веско ... нека ти дам един съвет .. остави го тоя линукс и си се занимавай със спортните танци. Всички ще спечелиме.

Айде .. със здраве


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: webmastera в Jan 22, 2004, 10:06
E zashto taka govorish sega melwin, choveka pone se opitva da napravi neshto, da pomogne niakak, a ti samo go otchaivash. Zadachata s koiato se e zael ne e leka, toi go osyznava i nie vsichki shte triabva da mu pomognem da ia realizira, zashtoto celite koito si e postavil sa(biha bili) polezni za vsichki.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: в Jan 22, 2004, 10:17
При цялото си уважение към господин Дечев, не мисля че може да предложи нещо смислено. Когато разбрах за този проект мислех че става въпрос за сериозна фирма с връзки в МОН и ДА - а не за някакво "хлапе" което си мисли че може да направи нещо с курсовата си работа. Mikis е обяснил подробно защо проектът - какъвто и да е той в сегашния си вид е безумен,смешен, неизпълним,неприложим и най-важното губи времето на хората.


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: в Jan 26, 2004, 23:35
Ама то тука имало бая изписано... ШЕСТ страници?!?!? "уеуеееее, скакауци!"  ;)

Нека да сложим край на безмисленото писнае докато не видим и/или прочетем нещо смислено. Преди доста време, след изразената "невъзможност" да го стори сам, помолих Веско Дочев да ми прати на ma3x_smith@yahoo.com проекта в "Word", като поех ангажимента да го ъплоудна в някой от фрии сървърите, и да дам линк  тук...

Сега виждам, че вместо да го стори, той буквално е наводнил с анкети тази секция, и е предизвикал (този път успешно) ШЕСТ-странична полемика... Отново без да каже за кого е този очевидно секретен проект.

Аз обаче нямам намерение да наводнявам всички секции на форума с един и същи пост в стил "Веско, моля ти се кажи ни, ние ще пазим тайна, обещаваме" за това пиша под любимите му анкети... за последен път.

Моля и вие да сторите същото - не му пишете повече - зает е човека... той като е готов, САМ ще се обади. Доброволно заявявам, че проверявам редовно пощата си, и ако чудото стане и проекта пристигне, ще реагирам своевременно като информирам всички тук.

Лека вечер на всички.

Смит


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: D0ct0rA в Jan 27, 2004, 06:13
Цитат

Айде дишайте свободно:
www.veskodechev.hit.bg


Смит, както виждаш вече са качени в интернет , vesko_dechev питаше не как , а каде да ги качи


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: Agent_SMITH в Jan 27, 2004, 10:12
Разгледах сайта.

Единствения линк, който работи е този с проекта, и след като прочетох
Цитат
"В момента се дипломирам в ИУ-Варна специалност „Икономика на Търговията”"

се питам - този проект... повече ми прилича на курсова/дипломна работа, отколкото на проект в разработка.

Дано поне този проект е под GPL, защото всички тук са му вдъхнали живот. ;) Веско да не забрави да напише на курсовата работа, че е GPL, ей! ;)

Цитат
но най-много харесвам стандартните и латиноамерикански танци на които посвещавам голяма част от своето ежедневие

Очаквам с нетърпение анкетата "Кой е най-страстният танц"
- салса
- меренге
- ча-ча
- румба
- пасо добле
- джайв
- амчи от къдйе да знам
Последван от проекта за внедряване на линукс в системата за управление на клуб за танци. ;) ;) ;)

Не се заяждам - просто размишлявам върху това, че коректното поведение изисква от самото начало да се каже - "абе така и така, пиша тука една курсова работа..."

Здраве да е! На Веско успех с дипломирането!

Смит


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 27, 2004, 17:12
Аз вече се дипломирах днес
И написах дипломна работа на тема:
МАРКЕТИНГОВИ ПРОБЛЕМИ НА РАЗВЛЕКАТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ В ХОТЕЛИЕРСКИЯ И РЕСТОРАНТЬОРСКИ БИЗНЕС
...
Има ли нещо лошо чевек да ползва знанията и уменията си по маркетинг за да помогне на линукс и свободния софтуер?
Защото аз като икономист виждам ОЧЕБИЙНИ грешки, които всеки студент по икономика в по-горен курс може да види. Аз обяче не мога да си стоя и трая и затова се старая да движа.
...
И този проект не е проекта на Веско Дечев, а НАШ проект, на ВСИЧКИ. И естествено че е GPL
...
Сайта има единствен работещ линк защото Е СЪЗДАДЕН САМО ЗАРАДИ ПРОЕКТА,за 20 минути една нощ, тъй като беше мътна работа кой къде ще го публикува


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: linuxbgmap в Jan 27, 2004, 20:52
Пич, откажи се...

А ако не искаш да се отказваш се подготви за много похабени нерви. В България сме. Това изчерпва всичко. Идеи мнооого... Поддръжници мнооого.. Но по форумите и на думи. Не виждаш ли, че хората тук правят всичко възможно, за да те откажат? Защо? Не знам... Работи си там - блъскай сам, пък каквото излезе. Като излезе нещо що годе завършено се обади пак - тогава може би ще има повече желаещи да се включат, щом повечето работа вече е свършена.

Калпав бил проекта и смешен... Ами да се включим и да го изправим, вместо да критикуваме само. Колкото и да е калпав и крив - все пак е основа някаква. Вече имало такъв - а лошо ли ще е да са два? Или три? Или 100? И да остане накрая само най-жизнеспособния - ползата от другите ще е най-малкото опита какво не трябва да се прави... Честно не ви разбирам. Ако някой друг с идея чете в момента дискусията по тази, как мислите ще реагира? Ще предпочете да си замълчи. Защо му е да минава през всичко това. Мазохистите, както и идеалистите са на свършване.

Така че защо просто не игнорирате постовете на Дечев? Обвийте го в мълчание, вместо да го ядете постоянно. От това ще спечелим всички много повече, от колкото от тая кавга дето се заформя тука. Баннете го от форума щом ви дразни и разваля моабета - с тая дискусия се излагаме много повече и ще отблъснем много други хора с по-добри проекти от неговия...

Сигурен съм, че много хора няма да разберат мнението ми. Спестете си язвителните забележки, не се хабете за мен, защото просто няма да ги прочета. Затварям за себе си тази страница, като поредното доказателство за силата на българската общност да критикува и гази, нежели да подкрепя и гради... Да не си хабим енергията в празни дискусии - нека всеки да работи каквото е захванал и да копа собствения си тунел - дано се срещнем някъде отново...


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: mikis в Jan 27, 2004, 22:50
Цитат
...Сигурен съм, че много хора няма да разберат мнението ми...

Ти направи ли си труда да вникнеш в критиката преди да се разфилософстваш? Защото безпочвената критика е толкова вредна, колкото и дървената философия.
По-нагоре съм му задал един куп конкретни въпроси, без да са получили конкретен отговор. Айде ти, като си толкова градивен се нагърби със задачата да им отговориш... и ще видиш, че всъщност г-н Дечев не е много наясно какво прави. Ако искаш ще ги синтезирам в по-чист вид за да са по-удобни за осмисляне.
И да си имаме уважението, но не можеш да правиш проект за прилагането на софтуер с отворен код в ДА и да пишеш на MS Word! Това е неестествено, и най-вече показва, че гсин Дечев не е дори Линукс потребител! Какъв проект пише тогава? Играе ли си, какво? Що ни губи времето?
Искам да го поздравя за дипломиранито му и да му пожелая добро бъдеще в икономическите науки, но в техническите ще трябва доста да почете преди да се нагърби със сериозни проекти.

Със здраве!


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 28, 2004, 09:36
Честито дипломиране и от мене!


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: vesko_dechev в Jan 28, 2004, 13:10
Мерси!


Титла: Коментари относно проектите на vesko_dochev
Публикувано от: paveldikov в Feb 20, 2004, 11:56
M 2.