Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: Hapkoc в Nov 30, 2005, 12:17



Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Hapkoc в Nov 30, 2005, 12:17
Значи, във входа 3ма човека сме си опънали мрежа и си споделяме интернет връзката, като аз съм т.нар. администратор. Пуснал съм dhcp сървър на router-а, който работи като слънце. Да, обаче единия тип от мрежата не желае да си настрои windows-а да ползва dhcp сървъра и си е вложил статично ip адреса (както и gw, dns). Вчера си сменихме доставчика, което логично доведе до промяна на dns сървърите. Съвсем логично тоя тип нямаше интернет, т.к. си е ковнал настройките статично и се получи малка разправия, в която той ми обясни следното - не искал windows-а автоматично да му взима тези настройки, искал windows-a да ползва каквото той му зададе, искал (цитирам) "той да пише цифрички".

Този същия човек е инженер, което предполага да е доста рационален тип човек. Същевременно горното обяснение на мен ми звучи безумно ирационално. Аз си го обяснявам по следния начин - това е начин за тоя тип да доминира над комютъра си, да докаже, че той управлява компютъра, а не обратното.

Сега аз ги пиша тия неща за да се разтоваря малко, 'щото доста се изнервих от таз история. Не задължавам никой да ги чете, нито искам от някой да коментира темата. Все пак ако някой има желание да сподели нещо нямам нищо против.

Поздрави и пожелания за по-разбрани потребители.


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: sebastianz55 в Nov 30, 2005, 12:19
Знам какво е и мога само да те подкрепя. :ok:


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: в Nov 30, 2005, 12:31
като иска човека- продиктувай му "новите цифрички"


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Lord Bad в Nov 30, 2005, 12:47
Инженер днес не значи нищо вече - дето се вика аз като се знам къф съм инженер страх ме е да си помисля личния ми лекар, колко е лекар... А че разни юзъри са тъпи като мотики и че 5 пари не дават за това кое е добре за тях - тяхна си грижа. Седя аз ся и чета в дир.бг някфа банка давала на служителите си коледни премии от 70 хиляди до 2.5 млн долара на човек - ние от разработка на софт, проектиране на мрежи и услуги едва ли ще видим някога тия пари, рабоата си я вършим главно защото ни достава удоволствие, но когато постоянно потребители като тоя ти мелят на главата за пълни глупости човек си задава въпроса - абе аз защо не се занимавам с нещо друго...


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Hapkoc в Nov 30, 2005, 12:51
данке за подкрепата. :)

"новите цифрички" му ги продиктувах, то човек с дърво не може да се разбере.

Lord_Bad, доста е вярно 'дето казваш за инженерите, въпреки че въпросния човек си е баш инженер от старата школа. и другото, 'дето си задаш въпроса "що ли не се захвана с нещо друго" - също много вярно, ама пусто си е тръпка...

както и да е, май най-добре да не си хаби човек нервите за глупости... :)


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Lord Bad в Nov 30, 2005, 13:17
Напълно си прав, и все пак на всеки понякога нещо му идва в повечко... Но пък ако бяхме със стоманени нерви нямаше да сме хора, нали? :)


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: в Nov 30, 2005, 13:31
То на този бастун само това му е досега с config / console  :p

Мани, не се ядосвай, файда никаква... Като е толкова серт - диктувай му цифрите, да си троши главата. Аз в собствената ми фирма винаги обеснявам на клиентите кое е по-доброто решение за тях (финансово, организационно, т.н.) - като попадна на такива като твоя еУемент, в началото много се тръшках. Сега искрено се забавлявам, гледам ги как навигират сами към мотиките... Такъв смях е било, не мога да разкажа!  B)
Вариант А:
- "Дайте да сменим това с това, да направим така..."
- "Не, аз искам така и ТАКА ще го направите"
- "ОК, както кажете" [if "bastun" then "faktura-za-gosti"]
Вариант Б:
- "Това струва толкова, това толкова, това толкова. Предлагам за да се вместите във времето ние да поемем А, Б, В, вие можете да направите Г, Д, Е и да спестите пари"
- "Ааааа, не, ние сами"
- "Ако не успеете и се обадите в последния момент има надценка за експресна поръчка..."
- "Няма начин да не успеем!"
- "ОК"  :)
... 2 часа преди събитие "Ало, бързо, трябва да дойдете, на никъде сме, обещайте да дойдете"
- "ОК, идваме, пригответе парите, като дойде екипа да платите за да разтоварват"  :D  :D  :D

Накратко - когато клиента иска И изисква да си настъпва и шиба в гумената кратуна мотики, дайте му тази възможност! Увеселението и приходите си заслужават!  :ok:


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Hapkoc в Nov 30, 2005, 15:34
Агенте, прав си ама не са съвсем приложими примерите за моята ситуация. Имам предвид, че типчето иска да си вкарва настройките на ръка - ок, обаче така ми усложнява на мене живота. Не ми е толкова зор да му издиктувам 2 IP-та. Зор ми е, че не мога да разбера защо трябва по трудния начин.

Един вид, ако беше нацъкал двата радио-бутона да си взима windows-a настройките от DHCP щеше да си работи без да има нужда да ми се обажда в 10 часа вечерта по GSM-а, докато седя и си лафя с приятели в някаква кръчма и да ми пили нервите. Щеше да си се прибере вкъщи, да пусне компа и да има интернет. Освен това нямам никаква далавера от цялата работа - правя го абсолютно безвъзмездно. Всъщност явно това ми е далаверата от цялата работа - да си хабя нервите за глупости. :)

Поздрави


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: alabal в Nov 30, 2005, 16:44
Безвъзмездно му сложи шейпър на 1.5 Кб и му кажи, че тъй като си пише на ръка настройките - такъв ще му бъде и нета. Моментално ще се съгласи на автоматични настройки.


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: в Nov 30, 2005, 17:33
Цитат (alabal @ Ноември 30 2005,17:44)
Безвъзмездно му сложи шейпър на 1.5 Кб и му кажи, че тъй като си пише на ръка настройките - такъв ще му бъде и нета. Моментално ще се съгласи на автоматични настройки.

Туй братко alabal дал е по правилата  B)

и още нещо ще добавя  :crazy:

не тъй срам  :D  :ok:


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Hapkoc в Nov 30, 2005, 17:57
абе много мислих всякакви такива варианти, ама май май по-добре да ни са занимавам с глупости...

инак всякакви магарии съм му мислил, спам, exploit-и разни, shapeing ама се чудя има ли смисъл. само още разправии ще си навлека...

както и да е, мерси пак :)

п.с.: още не съм се отказал напълно от идеята със спама, само се чудя дали достатъчно ме е изнервил, 'щото т'ва си е байа наказание


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: в Nov 30, 2005, 18:02
Цитат (Guest @ Ноември 30 2005,14:31)
...когато клиента иска И изисква да си настъпва и шиба в гумената кратуна мотики, дайте му тази възможност! Увеселението и приходите си заслужават!  :ok:

ИМЕННО! :D  :D  :D


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: alabal в Nov 30, 2005, 22:34
Братко, luda_glawa, сега кат го каза и се засрамих - бузите ми горят в плам неугасим.
Сериозно - и аз съм си мислил за спама като отмъщение, но това си е the Dark Side. Shaper-а ми звучи по-скоро като agressive negotiations, ако си спомняте диалога между Падме и Анакин от втора серия.


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: divak в Nov 30, 2005, 23:09
Здравейте
Нещо куца във всичките Ви расъждения.
1. 3-ма делите интернета. Единия не иска да ползва DHCP-то, сменяш доставчика, пропуснал си да му кажеш - и какво ? Човека ти виновен !!! :ok:
2. Доброволно се изявяваш като админ на мрежата - какво ти е виновен единият от двамата за това, че ти по една или друга причина просто си пропуснал да му кажеш кои са новите "цифрички" ? Защо въобще се стига до казване на каквито и да е нови "цифрички", кое им е различно на старите ? Риторичен въпрос - Ти тогава за какво си админ ? Админа решава (или мисли по цяла нощ), че някой му е виновен за зле изградената мрежа и леки пропуски и .....спам, експлоити....шеипър !!!!! за човек с който дели интернета ????? Ако въпросният ти клиент се откаже - колко човека плащат нета тогава ???? Нищо лично, обаче расъждаваш като .....недотам дорасъл тинейджър.
Незнам дали има или дали въобще се е раждал админ който да не мрънка  ;) , ама повечето се слагат в графа - над мен е само господ.
Тъпото е, че е пълно с такива админи, и че ..........в повечето случаи клиентите са напълно зависими.
Агенте, поправи ме ако бъркам, обаче една фирма с политика [if "bastun" then "faktura-za-gosti] ???

П.с. Да попитам, как така е естествено - сменям доставчика и половината клиенти нямат нет само защото не ми ползват DHCP.  :D  :D  :D
Извинявай за острия тон.
Успех и си пази клиентите.


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: в Nov 30, 2005, 23:35
Цитат (divak @ Дек. 01 2005,00:09)
Агенте, поправи ме ако бъркам, обаче една фирма с политика [if "bastun" then "faktura-za-gosti] ???

Извинявай, но защо не гледаш подобаващо на темата и веселия и тон, а търсиш зла умисъл и/или порочни бизнес практики?  ;)


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: divak в Nov 30, 2005, 23:42
Абсолютно от веселата страна гледам, даже от най-забавната  :D  :D
Просто попитах, извинявай.
Обаче темата наистина е забавна
 :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Hapkoc в Dec 01, 2005, 11:52
@divak, гледай сега, изобщо не се изживявам като някакъв мега-гига-ултра администратор. въпроса е следния - аз в случая играя ролята на доставчик за мен и другите две типчета в мрежата. сега следния въпрос да погледнем - връзваш се към някакъв интернет доставчик, той идва прекарва ти кабел и ти казва - "така и така, трябва да си настроиш машината да взима настройките си от нашия dhcp сървър". ти му казваш "не, аз не искам да ползвам dhcp сървъра ви". какво според теб ще направи въпросния доставчик. дали ще каже "ами добрхе, тогава си ползвай статично ip" или ще каже "щом не искаш много ти здраве"?

Цитат
Единия не иска да ползва DHCP-то, сменяш доставчика, пропуснал си да му кажеш - и какво ?

не съм пропуснал да му кажа нищо, съвсем умишлено не бях му казал въпросните "цифрички".

Цитат
Защо въобще се стига до казване на каквито и да е нови "цифрички", кое им е различно на старите ?

ами "цифричките" са различни, кое друго (сигурно не съм разбрал какво имаш предвид).

Цитат
Админа решава (или мисли по цяла нощ), че някой му е виновен за зле изградената мрежа и леки пропуски и .....спам, експлоити....шеипър !!!!!

доколко е зле изградена мрежата ми ако може да не даваш оценка...

Цитат
Ако въпросният ти клиент се откаже - колко човека плащат нета тогава ????

чакай да помисля... ами 2-ма. честно казано в текущата ситуация ми е, така да се каже, през оная работа дали ще делиме парите на 2 или на 3.

Цитат
Незнам дали има или дали въобще се е раждал админ който да не мрънка  ;) , ама повечето се слагат в графа - над мен е само господ.

както споменах в началото - не съм баш тоя тип.

Без лоши чувства - поздрави

п.п.: за клиентите ми не бери грижа :)


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Lord Bad в Dec 01, 2005, 12:38
Тц, тц, тц. Дивака направо сцепи къра с коментара си... Честно казано не знам за кфо толкоз се впрегна да защитава тоя "клиент". Аз знам доста по-добре от някои админи колко диви могат да разни клиенти - предишната ми работа беше Technical&Customer Support и някои хора просто ме убиха там... Хубаво клиента над всичко, и все пак да си имаме уважението... Аз не викам на никой клиент, нека не ми викат и те... Макар че ако за нещо верно съм виновен ще ги разбера де:)


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Hapkoc в Dec 01, 2005, 13:51
ще ми е интересно да видя какво мисли Дивака относно аргументите, които съм изложил.

принципно всеки е прав за себе си, въпроса е от някаква "обективна" гледна точка как стоят нещата. друг въпрос е, че т.к. всеки един е субект, то той не може да гледа на нещата от "обективната" гледна точка, но стана доста философско май и е друга тема.

също - в спора се ражда истината :)


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Lord Bad в Dec 01, 2005, 14:27
На такава истина не мога да и кажа лъжа!:)


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Emooo в Dec 01, 2005, 14:54
Ами и аз не ползвам DHCP защото всеки келеш може да ми променя ИП-то когато си поизка да кажем че от работа изкам да ползвам ремоте връзка и някакъв келеш е решил че днеска трябва да ми смени ИП-то после нали че трябва да ти строша главата. Да не говорим че някой хора не харесват DHCP broadcast-тите, аз лично не бих ти позволил да си ми админстратор като не разбираш защо хората предпочитат да имат статично ИП. Да не говорим че някак си от психологическа гледна точка, човек изка да знае във всяка една секунда че знае какво става с компютъра му и някак си на мене ми бърка в здравето да ползвам DHCP да не говорим пък колко проблеми ми е създавал DHCP сървъра на доставчика ми защото някой си келеш през 2 входа и той бил пуснал DHCP сървър и аз си стоя без IP адрес а съседа които е инженер и е "тъп" и е със статично IP си има жица.

Цитат
Инженер днес не значи нищо вече

Да ве дейба тва грозде е много кисело... Най "значи" тва дето ти си го завършил.


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Hapkoc в Dec 01, 2005, 15:59
чакай сега, говорим за много различни неща тука.

хората, които са в локалната мрежа (включително въпросния инженер) понятие си нямат какво е публично и какво е частно ip, да не говорим за достъпване на машините си отдалечено. на тях изобщо и не им трябва такова нещо.

за сведение има услуги като dyndns.org, които ще оставя на теб да проучиш за какво точно служат.

друго - има случаи, в които е подходящо да се използва dhcp. има такива, в които не е. (това се отнася за всяко решение/сървър/etc.) преценил съм, че в моя случай е подходящо.

трето - тоя "келеш", който решава какво да ти е ip-то обикновено се нарича доставчик. мисля, че е нормално доставчика да решава кой кога какво ip да има и как точно да получава това ip, при положение, че той предоставя услугата.

Цитат
аз лично не бих ти позволил да си ми админстратор

нямам и желание да съм ти администратор.

Цитат
като не разбираш защо хората предпочитат да имат статично ИП

това аз какво разбирам и какво не разбирам може би не си ти човека, които го определя. въпросния човек "предпочита да има статично ИП", защото смята, че windows-a му ще си вземе автоматично настройките за ip/dns/gw за грубо вмешателство в личното му пространство и загуба на контрол върху собствения си компютър (за това съдя от думите му).

Цитат
колко проблеми ми е създавал DHCP сървъра на доставчика ми защото някой си келеш през 2 входа и той бил пуснал DHCP сървър

това, че "някой си келеш" е пуснал dhcp сървър в мрежата на доставчика си няма никаква връзка с моя случай. аз dhcp-то си го пускам в моята мрежа.

Цитат
а съседа които е инженер и е "тъп"

не си спомням да съм давал такива квалификации за който и да било, ако съм дал и паметта ми изневерява, моля да ме уведомиш. до момента мисля ти си единствения, който си позволява да дава квалификации за хора, които не познава.


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Lord Bad в Dec 01, 2005, 16:32
@Emooo
Цитат
Цитат
Инженер днес не значи нищо вече

Да ве дейба тва грозде е много кисело... Най "значи" тва дето ти си го завършил.

Тфа трудно може ме трогне с оглед на тфа че и аз съм възпитаник на култовия ТУ - София, известен повече като ш*баното МЕИ. Мен не ме е страх да кажа кфо мисля за образованието там, съжалявам само тия дет си мислят че кат са завършили нещо там и са станали супер професионалисти...

Цитат
съседа които е инженер и е "тъп"

Не знам кой инженер е тъп ама последно иСкам се пишеше с "С", а не с "З". Научи български преди да ни разправяш кой е тъп и кой келеш. Не разбирам кфо толкоз имаш против DCHP-то... ама тей кат чета и ти май не знаеш...


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Emooo в Dec 01, 2005, 17:40
Ти не си критерий за инженерното образование в българия.


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Lord Bad в Dec 01, 2005, 18:14
Не съм критерий, вярно е. Аз поне разбирам от нещо(макар и отгоре-отгоре), повече инженери като завършат не разбират от нищо - трябва реформа в образованието и то сериозна, защото ако сега човек не седне да понаучи нещо сам, няма кой да го научи. За мен лично средното образование струва в България в момента повече от висшето, но това вече е тема на друг разговор...


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: в Dec 01, 2005, 19:15
emooo е критерий за всичко ;)


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: divak в Dec 01, 2005, 19:42
Здравейте,
оставете образуванието на мира, темата е друга. Положението май придоби ситуация, а тя е ...как се настроива DCHP, и защо ми е смешно :
Цитат
divak:
Защо въобще се стига до казване на каквито и да е нови "цифрички", кое им е различно на старите ?

Hapkoc:
ами "цифричките" са различни, кое друго (сигурно не съм разбрал какво имаш предвид).


Hapkoc, айде нема нужда да се учим на DCHP  ;)  :D  :D има книжки за тази работа.

Цитат
връзваш се към някакъв интернет доставчик, той идва прекарва ти кабел и ти казва - "така и така, трябва да си настроиш машината да взима настройките си от нашия dhcp сървър". ти му казваш "не, аз не искам да ползвам dhcp сървъра ви". какво според теб ще направи въпросния доставчик. дали ще каже "ами добрхе, тогава си ползвай статично ip" или ще каже "щом не искаш много ти здраве"?

Диставчици от типа :"щом не искаш много ти здраве" - май са с по 2 клиента  ;) . Пак невиждам проблем клиент да ползва при пуснато DCHP, статично ip.


Цитат
доколко е зле изградена мрежата ми ако може да не даваш оценка...

Никога не съм си и помислял да ти давам оценка на мрежата, прави разлика между хипотетичен пример за немърливост и даване на оценка. ;)

Цитат
чакай да помисля... ами 2-ма. честно казано в текущата ситуация ми е, така да се каже, през оная работа дали ще делиме парите на 2 или на 3.


Абсолютно си прав, и на мен не ми пука, обаче не само не ми пука ами и не мрънкам  :D

Цитат
за клиентите ми не бери грижа :)

Искренно ти пожелавам да минат двуцифрено число някой ден  :ok:

Какво друго да ти кажа (напиша), извинявай че не ти станах съпричастен със "проблема", за лошите чувства ... спокойно, не си ми ги накърнил  ;) .
Майтапа настрана, ама ....ти наистина ли неразбираш какво имам в предвид със "цифричките", ако е така ....да попитам щото ми е странно:
защо на DCHP ти се различават от тези които си задал предния път ?
За да ти се различават, осначава че  задаваш на клиентите GW и DNS тези които ти е дал доставчика ти, и затова ми е чудно - кво ти е виновен клиента че ти .......ти се различават "цифричките".
За тия дето не са разбрали що защитавам човека и си мислят че цепа кърове - нецепа кърове , кърта мифки :D  :D (кефат ме тинеиджърски лафове), това че съм отзивчив като тапет спярмо тази ситуация е само защото ....е доста комична.

П.с. Hapkoc, това че не те интересуват много неща го разбрахме   ;) . Препоръчвам ти и да хвърлиш едно око на RFC 2131 , само информативно разбира се .


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: divak в Dec 01, 2005, 19:47
Загледай какво пише под
Живота, вселената и някакви други глупости

Форум за неща, които ни занимават, но не знаем какво значат

Можеш ли да се сетиш сега що е смешен проблема ?


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: в Dec 01, 2005, 22:43
Цитат (Emooo @ Дек. 01 2005,15:54)
Ами и аз не ползвам DHCP защото всеки келеш може да ми променя ИП-то когато си поизка да кажем че от работа изкам да ползвам ремоте връзка и някакъв келеш е решил че днеска трябва да ми смени ИП-то после нали че трябва да ти строша главата. Да не говорим че някой хора не харесват DHCP broadcast-тите, аз лично не бих ти позволил да си ми админстратор като не разбираш защо хората предпочитат да имат статично ИП. Да не говорим че някак си от психологическа гледна точка, човек изка да знае във всяка една секунда че знае какво става с компютъра му и някак си на мене ми бърка в здравето да ползвам DHCP да не говорим пък колко проблеми ми е създавал DHCP сървъра на доставчика ми защото някой си келеш през 2 входа и той бил пуснал DHCP сървър и аз си стоя без IP адрес а съседа които е инженер и е "тъп" и е със статично IP си има жица.

Цитат
Инженер днес не значи нищо вече

Да ве дейба тва грозде е много кисело... Най "значи" тва дето ти си го завършил.

Не, че нещо ... но ... DHCP-то си е много удобна услуга, та не си много прав. А за притеснението ти, че може да загубиш отдалечената връзка с определен компютър, да знаеш, че има чалъм. А! Замалко да забравя. Защо с лошо?


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Hapkoc в Dec 01, 2005, 23:30
образОние, само да отбележа.  ???

Цитат
За да ти се различават, осначава че  задаваш на клиентите GW и DNS тези които ти е дал доставчика ти

Така е (макар и само за DNS-ите). Значи, в това отношение си прав. Не претендирам да съм гуру по мрежова администрация. Администрирането на съответната мрежа го правя без да имам абсолютно никакъв кяр от цялата работа (освен натрупването на знания малко по малко, което не е никак малко, но това е друга тема), при което следва да се отбележи, че термина "клиент" не е най-подходящия в случая.

Сега, т.к. от въпросните 3ма човека в мрежата аз съм единствения който има знанията да се занимава с тази задачка, другите 2ма души са ми делегирали тази отговорност. Очевидно за мен е доста по-лесно ако всички компютри от мрежата са конфигурирани да ползват dhcp. Това, което ме дразни е невъзможността на типа, който не желае да ползва dhcp да даде рационална обосновка на това си желание. Това е цялата работа. Както казах в някой от предишните си постове - темата я пуснах за да се поразтоваря, не за да търся съпричастност от един или друг.

Цитат
Hapkoc, това че не те интересуват много неща го разбрахме

Откъде именно?

Цитат
Искренно ти пожелавам да минат двуцифрено число някой ден

Благодаря искрено за пожеланието, но нямам нито желанието нито амбициите.


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: в Dec 02, 2005, 08:20
все пак не стана ясно защо при промяната на доставчика ти се менят въпросните "цифричките". divak е прав че се удивява, на мен също ми е интересно.


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: в Dec 02, 2005, 09:25
Цитат (Guest @ Дек. 02 2005,09:20)
все пак не стана ясно защо при промяната на доставчика ти се менят въпросните "цифричките". divak е прав че се удивява, на мен също ми е интересно.

B) Най-малко DNS адресите са други.


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Hapkoc в Dec 02, 2005, 10:34
DNS-ите са други поради проблеми с предишни настройки на router-а. Тези проблеми от някакъв момента нататък са оправени, но поради статично зададените настройки на въпросния човек при него останаха DNS-ите на стария доставчик.


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: divak в Dec 02, 2005, 23:06
Добре де, то е ясно че DNS-ите се променят, ама що твоят DNS се променя - нека да позная, по ти е лесно да сложиш  DNS на доставчика отколкото да си пуснеш твой   ;) , по-лесно е да пуснеш едно DHCP, което в твоя случай е зависимо от доставчика, отколкото да пуснеш и един DNS.(надявам се сега разбра що ми е смешно).Сигурно няма смисъл да те питам защо след като си видял, че човека не иска DHCP не си го отделил в друга мрежа. Съмнявам се, че ще изпадне в душевен потрес ако не може да използва шеровете в мрежата ти ;) .  И тъй като ти ми даваше постановки с клиенти , нека ти дам и аз една:
Доставчик с 3 клиента раздава адреси с DHCP но без свой DNS, обаче единия от клиентите по една или друга причина не иска да се възползва от услугата, обаче доставчика му решава да смени своя доставчик, респективно въпросният клиент който не се е възползвал от знаменитата услуга DHCP няма достъп до интернет. Клиента се обажда на своя доставчик да го попита защо няма интернет, при което онзи юнак отсреща .....остава крайно потресен от съвсем нормалната реакция на клиента си, и зпочва да мята глупости по негов адрес и да разсъждава на тема - колко са тъпи потребителите му (разбирай клиенти които не се възползват от предлаганите му услуги). А сега си представи същата ситуация, обаче с повече от 3-ма клиента.

Ситуацията която ти давам за пример е измислена и всяка прилика с действителни лица и събития в дадения пример е случайна.

Hapkoc, да не вземеш сега да се обидиш, просто ти споделяш и евентуално ти е интересно да разбереш мнението на останалите (поне така предполагам), не си задължен да взимаш всичко написано тук под внимание

P.S. Представи си само как клиента ти, обиден от твоето безхаберие и в момент на с право мотивирана злоба ти пусне 220v по кабела ..... няма да можеш да смогнеш на суичове, мрежарки и рутъри  ;)


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: в Dec 03, 2005, 00:28
Цитат
нека да позная, по ти е лесно да сложиш  DNS на доставчика отколкото да си пуснеш твой

Не съвсем. Факт е (както съм написал в предишния пост), че поради проблеми с конфигурирането на рутера до един момент се ползваха dns-ите на доставчика. В следващ момент проблема биде отстранен, но по желание на същия човек неговите настройки останаха с dns-ите на тогавашния доставчик. Обяснението тогава беше "нали работи сега, не искам да го пипам".

Цитат
Hapkoc, да не вземеш сега да се обидиш, просто ти споделяш и евентуално ти е интересно да разбереш мнението на останалите (поне така предполагам), не си задължен да взимаш всичко написано тук под внимание

Последното нещо, което ще направя е да се обидя. Гледай, за голяма част от нещата си прав. Това, което ме издразни в случая е магарешкия инат на въпросния пич без рационална обосновка. Ако разбираше поне малко повече от конкретната материа и ми даде някакво разумно обяснение защо аджеба иска да ползва статично IP нямаше изобщо да го правя на въпрос. В крайна сметка вероятно наистина обективна няма причина да мрънкам, а най-добре да си седна на задника да прочета rfc 2131 и други подобни :). Позволи ми обаче да твърдя (познавайки въпросния човек), че на мое място доста хора биха реагирали по подобен начин...


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: в Dec 03, 2005, 04:30
Цитат (divak @ Дек. 03 2005,00:06)
Представи си само как клиента ти, обиден от твоето безхаберие и в момент на с право мотивирана злоба ти пусне 220v по кабела ..... няма да можеш да смогнеш на суичове, мрежарки и рутъри  ;)

Най-много - да изгори суича, най-малко - да изгори разделящия трансформатор на порта :)


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: zgv в Dec 29, 2005, 19:55
Ами просто правилце на iptables ти решава ядовете с това, кой какъв DNS иска да ползва... знам добре какво ти е на главата от цялата ситуация .. при мен са над 300 такива сладурчета. Въздраст.. различна .. мотикознание .. всеобхватно  :(


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: divak в Dec 29, 2005, 20:13
Сподели с нас, надявам се ще е интересно не само на мен  ;)


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: vladi4ko в Dec 29, 2005, 23:07
какво пречи да му сетнеш едно постоянно ип
ползвам 4 доставчика два от тях ми дават
ип-то по dhcp супер приятно кой ще е дефаул gw
и кой ще си сетни dns-а пръв но аз искам да
ползвам dns на третия доставчик
ползвам и split access
опиши му ип-то постоянно в dhcp
и да се сменя само днс и gw
нищо сложно невиждам за да се направи
както иска човека
супер странно ми звучи това за локала и тези dhcp
със сменянето на ип-тата и то за 3ма потребитела
и какво общо има доставчика с това dhcp
вярно че има криворазбрави потребители
но този неизглежда такъв


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: misho_cg в Dec 30, 2005, 08:16
Пичове гледайте сега, по принцип клиента има не само правото да настъпва мотики ами и да тича чисто гол в минно поле с песен на уста, нали за това си плаща.  :)  Какво ти пречи Hapkoc да му туриш 5 лв. за статично IP във вътрешната мрежа и с тях да си вземеш бира и да забравиш ядовете ?  :D

Весела нова година.


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: FrediTM в Jan 05, 2006, 18:04
:) яко


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: Hapkoc в Jan 06, 2006, 11:34
За какви 5 лева, за какви 10 лева става въпрос?

Тоя човек не ми плаща за това, че се занимавам с тия работи. Никой не ми плаща за това, че си губя времето (това доколко наистина е загубено това време е друга тема). Клиента може да има право, обаче ако си плаща, нали? А така наречения ми клиент иска по възможност всичко да му е за без пари. Факта, че аз си губя времето да се занимавам с тея работи на него не му е разход, така че напълно го устройва.

п.с.: темата май беше поприключена, отде я изровихте ;)


Титла: да помрънкам малко
Публикувано от: в Jan 06, 2006, 18:29
Цитат (Lord_Bad @ Ноември 30 2005,13:47)
Седя аз ся и чета в дир.бг някфа банка давала на служителите си коледни премии от 70 хиляди до 2.5 млн долара на човек - ние от разработка на софт, проектиране на мрежи и услуги едва ли ще видим някога тия пари, рабоата си я вършим главно защото ни достава удоволствие, но когато постоянно потребители като тоя ти мелят на главата за пълни глупости човек си задава въпроса - абе аз защо не се занимавам с нещо друго...

Човече, замисли се за тези, които пишат софт без пари тогава... Те направо ни подбиват пазара, а да си признаем малко са хората, които биха дарили пари за да продължи даден проект. Всеки иска сиренето да е без пари. А като се сетя, че преди време бях бесен как така ще правят платен mysql-front-a. Тук се сещам и за една карикатура на човек с лаптоп седнал на улицата и простнаш шапка, а текстът беше "Помогнете на бедния хакер." Е хакерите няма да останат без хляб, но доходите на програмистите както е тръгнало скоро време ще почнат да се проближават до минималната работна заплата. Е, надявам се да съм се пенсионирал до тогава и да гледам от страни как тези, които едно време са работели без пари се мъчат да вържат двата края. Все пак нека сме реалисти и да си признаем, че колкото и да ни доставя удоволствие работата, яденето и пиенето не са без пари и ако не печелим от това удоволствие се налага да работим друго, което никак не ни харесва и се превръщаме в едни недоволни мрънкащи хора, които не искат да направят нищо по въпроса да си осигурят едно добро бъдеще не само за тях, ами и за децата си.