Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: wasil2007 в May 03, 2007, 12:22



Титла: Въпрос за make
Публикувано от: wasil2007 в May 03, 2007, 12:22
начи имам инсталиран мандрива 2007 с графична среда гноме обаче имам следния проблем
когато имам някоя програма за инсталиране, за да я инсталирам трябва да напиша маке,  но ми дава че таз команда не работи пробвах я в цялата папка хоме не работи как да я накарам да тръгне там. някакъв път ли се задава и каде да го задам ако е така.

с  линукса се занимавам отскоро за това помагайте :)


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: arlekin в May 03, 2007, 12:43
http://en.wikipedia.org/wiki/Mandriva_Linux#Mandriva_Linux_Free
http://bg.wikipedia.org/wiki/Mandriva_Linux
http://club.mandriva.com/xwiki/bin/view/KB/MandrivaRpmHowTo
http://www.mandrivafaq.org/
с две думи:http://www.google.bg/ :)





Титла: Въпрос за make
Публикувано от: wasil2007 в May 03, 2007, 13:42
това което си дал не ми помага
може би неясно съм написал поста
ето какъв е моя случай (тежък :)  )
в папка desktop/bbb имам разархивиран един тар архив
в Readme пише че за да се инсталира трябва последователно да се напишат три команди
./configure
make
make install
пиша първата команда - работи
пиша втората и ми дава че няма такава команда
най интересното е че тази комaнда работи но ако се напише в определени папки примерно в sbin

 разбира се влизам с права на роот

прост и ясен отговор ми трябва може ли или не може
път ли се задава в някакъв конфигурацинен файл или е прекалено сложно (примерно: както в виндоса в autoexeca.bat се задават пътиша и файловете от дадена папка стават видими в целия комп  - могат да се изпълнят) да са


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: eka в May 03, 2007, 14:22
След като изпълниш./configure се изреждат едни редове в конзолата.Разгледай ги и виж имаш ли gcc.Ако го няма инсталирай го.
Може да разгледаш за други грешки които да ти помогнат да разбереш какво не е наред.


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: gizi_ в May 03, 2007, 14:57
wasil2007 не искам да прозвучи като заяждане ама теб нещо много те  мързи е.И никакъв труд не полагаш да направиш каквото и да било по въпроса.Понякога като чета теми на ей такива като теб така ме хваща яд.Сори ама вземи потърси в гоогле.Там съм сигурен ще си намериш отговора на така тежкият ти случей.Помисли къде може да е проблема защо не може да ти изпълни командата и ти дава че не съществува такава.Всичко си има логично обяснение.


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: mikis в May 03, 2007, 15:59
Как разархивираш въпросния tar архив? Като го разархивираш, къде изпълняваш ./configure, make и make install? По какво съдиш, че ти дава грешка?
Ако наистина е грешка, ние как да отгатнем каква е? За да се научиш да задаваш интелигентно въпросите си първо прочети тази статия.
За сега можеш да дадеш изхода на make да видим за какво става дума.

Един съвет от мен, горният метод за инсталиране се състои в компилиране на програмите от сорс, а това отнема много време и може да докара странични главоболия. Също така за да деинсталираш вече инсталирана програма (това става чрез make uninstall) трябва да пазиш папката, в която си компилирал, а тази папка добива огромни размери щом компилацията свърши. Пробвай да компилираш mplayer например и после с "du -sh" провери големината на папката.
Затова ти препоръчвам да ползваш пакетната система на дистрибуцията си (за Fedora май беше RPM), като си инсталираш готови, компилирани пакети. За начало прочети "man rpm" и остави компилирането за по-нататък ;)


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: wasil2007 в May 03, 2007, 16:30
Така чак сега ми става ясно цялата система на линукса
линукса - първите години на виндос - историята му дос, windows 3.xx под дос - пълен с бъгове(ini файлове които редактираш с нортон командера за да тръгне , 97 пак под  дос, докато премина нацяло към графична среда
разликата е че тогава не беше изобщо развита мрежовата ситема
по същия път върви и линукса  нацяло към графична среда

в какво се изразява това да имаш линукс - постоянно ровене из мрежата как да направа тез как да направя онез настройки.
не съм задал правилно въпроса - въпроса си е много правилно - системата ми казва че не може да стартира маке тъй като не съществува ..... няма да се впускам повече в подробности.
след тримесечна борба са линукса - е ми това е най бъгавата система която съм виждал. Всики се правят че много знаят а като ги питаш или нищо не ти казват или ти обясняват толкова сложно че по добре инсталирай си един уиндос ХП и ще си спестиш огромите главоболия и ровичкане из нета.

системата не е Plug&Play (седни и работи) все трябва нещо да се доизкусурява и това ако не е бъг какво е.

е ми това е от мен приклю`вам с таз система и минавам пак на windows 2k/xp
преди това fdisk /mbr :)
  :)


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: v_badev в May 03, 2007, 16:50
Всички дружно се радваме за теб :)


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: braun100 в May 03, 2007, 17:20
здр.

по обясненията ти най-вероятно make е инсталирана, но се намира в директория, която не е включена в променливата PATH.

провери къде ти е make:
whereis make
и добави директорията>
(за bash): export PATH=/pat/do/programata:$PATH
echo $PATH

за да не го правиш това всеки път като стартираш компютъра мисля, че има възможност да го зададеш това в  /home/twoja user/.bashrc ili .bash.rc беше

и намери някоре добро ръководство за bash   и Linux


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: Archangel в May 03, 2007, 17:28
Реших не защото мога да ти помогна (не съм нищо повече от тинейджър който преди малко повече от година си затри windows-а :) ) но видях че нещо не се спогаждаш с хората които наистина могат да ти помогнат
та преведено на чист български (надявам се ) те искат да постнеш последните 20 реда които ти вади от ./configure и  всичко което ти вади make-a след това

надявам се че съм помогнал по моя си начин

п.п.
Цитат
след тримесечна борба са линукса - е ми това е най бъгавата система която съм виждал

една система  е толкова бъгава колкото позволява самата тя а linux-а като OS позволяваща ВСИЧКО (или почти всичко) е изключително лесна да се сбози
пробвай някой път
#rm -rf /  (с root-ски акаунт)
и после постни какво ти е казало  B)  :p


edit : @v_badev  не че му е мястото, но мнението като твоето кара хората да се връщат към windows-а не че някой ще им обяснява как се инсталира дадена програма (да обяснявал съм поне 10000000 пъти), не че не са мързеливи windows XP юзерите ама все пак са си юзери   :D  не може да очакваш/те че ще им се прави много след като Windows, "ръзбиръш ли" (с акцент)  си работи сам. Тук ключовата дума е работи :)
та това което исках да напиша е "Малко повече търпение от страна на старите кучета няма да навреди чак толкова на палетата" (извинявайте ако се обиждате от сравнението)





Титла: Въпрос за make
Публикувано от: wasil2007 в May 03, 2007, 17:58
Цитат (braun100 @ Май 03 2007,18:20)
здр.

по обясненията ти най-вероятно make е инсталирана, но се намира в директория, която не е включена в променливата PATH.

провери къде ти е make:
whereis make
и добави директорията>
(за bash): export PATH=/pat/do/programata:$PATH
echo $PATH

за да не го правиш това всеки път като стартираш компютъра мисля, че има възможност да го зададеш това в  /home/twoja user/.bashrc ili .bash.rc беше

и намери някоре добро ръководство за bash   и Linux

 
все пак имало и хора които могат да ми помогнат благодря все пак това с пътя стана значи от това е било
ще се помъча още с линукса.
повечеот проблеми наистина си ги  решавам чрез гогле но някои неща не мога да ги раzбера в линукса за това мисля е и този форум за тва си пиша и въпросите тук.
Това е много ценна информация поне за мен





Титла: Въпрос за make
Публикувано от: Gaara в May 03, 2007, 18:03
Да, форума може да ти помогне, но без информация от твоя страна ....... вече знаеш какво става. Без грешки или логове може само да се гадае, а вече доста такива теми има и е нормално изнервянето.


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: tonitochev в May 03, 2007, 19:43
Пич,за да ти е пей сърце ,когато ползваш линукс,първото и достатъчно условие е да изучиш пакетният мениджер на дистрибуцията и съответно готините репозитории,или с думи прости резервоарите с всички компилирани и изтествани пакети.Тогава инсталирането на наличните пакети ще ти отнема много по-малко интелектуални сили,отколкото инсталирането на софт под уиндос.Освен това ти се гарантира наместването на файловете на правилните за дистрото места и гимнастиките с оправяне на пътища и тем подобни просто стават ненужни.Така че ако си инсталираш make с помощта на пакетният мениджер,всичко би трябвало да ти е наред.За твоята дистрибъция не знам как стои въпроса(мразя rpm дистрибуциите),но в Дебиан инсталираш build-esensial   и можеш да си компилираш колкото си искаш.И понеже компилирането от сорс се налага изключително рядко,един новак може прекрасно да мине без това интелектуално упражнение.Което си е за напреднали линуксоиди и си е доста досадно занимание.Въобще не мога да разбера защо всеки новак първо с компилиране се захваща.


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: mikis в May 03, 2007, 21:33
Цитат (wasil2007 @ Май 03 2007,18:58)
повечеот проблеми наистина си ги  решавам чрез гогле но някои неща не мога да ги раzбера в линукса за това мисля е и този форум за тва си пиша и въпросите тук.

Точно така. Форумът е не само за да се научиш, но и да пестиш време. Затова въобще не е задължително да си начинаещ за да си задаваш въпросите, но не е зле първо сам да се опиташ да си свършиш работата - нали знаеш на вълка защо му е дебел вратът?

И реакцията ти е напълно нормална, нарича се "културен шок". Идва от там, че повечето потребители работещи с Уиндоус очакват едва ли не друг Уиндоус, ама да се казва Линукс. Да, ама не! Линукс е UNIX базирана ОС и се различава от Уиндоус, колкото Земята от Луната и това те го разбират чак като си поизпилят нервите.

Като начинаещ ти препоръчвам да смениш няколко дистрибуции и да прецениш коя най ти пасва, а това че няма да махнеш уиндоса е ясно на всички - то не е и задължително. Да ползваш Линукс не означава да не ползваш Уиндоус.
Аз лично съм почнал с RedHat (сега некомерсиалната версия се нарича Fedora), минал съм през Mandrake (сега Mandriva), SuSE, Slackware, като накрая се спрях на Debian. Щом веднъж се спреш на дистрибуция, която ти пасва започни да я учиш, защото без учене няма да минеш. Свали си книги, ръководства, howto за съответното дистро и го почвай. Така освен, че ще научиш нещо полезно, ще си упражниш и английския.

Това е накратко, което мога да те посъветвам.
Дерзай с Линукс-а и успех!


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: sonyj7 в May 03, 2007, 22:09
Споко всички така почват. Нищо не става, и веднага се отказваш. Това за make, ще ти се види нищожно сравнение с други проблеми в бъдеще. Но и тях ще решиш. не се сърди на по опитните, Oпитай се да обясниш не едно лапе, как се смята и ще разбереш какво е. Windows се ползва от luseri, a linux от useri . :)


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: winman в May 03, 2007, 22:24
Цитат (tonitochev @ Май 03 2007,20:43)
За твоята дистрибъция не знам как стои въпроса(мразя rpm дистрибуциите),но в Дебиан инсталираш build-esensial   и можеш да си компилираш колкото си искаш.

Мандрива е една много добра дистрибуция, но наистина е много трудно и досадно да се инсталира всичко необходимо за компилация. Има решение и то е да се чекне DEVELOPMENT още при инсталация. Тогава живота е лесен. Даже бих препоръчал преинстал с цел Development packages да се инсталират още при инсталиране на Мандрива. В пъти по-лесно и бързо е пред ръчно добавяне на всички необходими rpm пакети.


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: v_badev в May 03, 2007, 22:49
@Archangel - ключовите думи при Windows са две - "не работи", но това е една друга тема.
Съжалявам че така реагирах но съм се нагледал на хора които не дават достатъчно информация за проблема си и ако не получат директен отговор как да си го решат стъпка по стъпка обявяват че то това Linux не става и бил най-смотаната система която съществува. Преди известно време това беше много модерно поведение във форума.
Иначе аз винаги съм готов да подкрепя всеки който иска да се върне към Windows след като е пробвал за малко Linux. Особено когато казва че това е най-бъгавата система която е ползвал и че ей сега видиш ли ще си изтрие GRUB от твърдият диск. Насила хубост не става, когато ползваш една нова система трябва да отделиш малко време за да схванеш горе-долу как работи.

@wasil2007, извинявай за отговора ми. Не съм прочел внимателно вторият ти пост в темата в който обясняваш че make се стартира от само ако я пуснеш от sbin. За напред ще чета по-внимателно преди да пиша.





Титла: Въпрос за make
Публикувано от: metal в May 04, 2007, 00:55
"...Въобще не мога да разбера защо всеки новак първо с компилиране се захваща." - Ами много просто - защото идва от света на Уиндоуз. Там репозиторита не съществуват, той търси необходимата му програма из цялото интернет пространство. Като приложи тази тактика и в света на Линукс, попада на сайта на проекта, и като типичен уин потребител не чете и не разсъждава върху прочетеното - сваля сорса...


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: marintodorov в May 04, 2007, 10:33
Здравей wasil2007.
Първо да те позравя, че си избрал Мандрива. И аз съм с Мандрива. Казват, че е най-подходяща за нас новаците, защото е най-близка до Windows и психологическата бариера на миграцията към Линукс е най-малка.

Сега ще ти кажа на прост език (като новак на новак) как стоят нещата с инсталирането на програми конкретно за Мандрива.

Първо - когато инсталираш Мандрива има един момент когато те пита какви програмки да ти инсталира по време на инсталация на линукса. Препоръчвам ти да чекнеш всичко с изключение на раздела със сървърните програми.
Чекни и KDE и GNOME. Дори да не ползваш графичната среда GNOME, тя ще ти донесе много полезни програмки и ще ти спести доста последващо инсталиране.
А както спомена winman, задължително чекни и DEVELOPMENT защото така ще ти се инсталират всички нужни за компилиране пакети (като make) и всичко ще е на 6.
Препоръчвам ти да си преинсталираш Мандривата. Ще ти изгуби един час, но пък няма да имаш такива идиотски дребни изнервящи проблемчета.

След като вече си инсталирал Мандрива ще ти се налага да инсталираш разни програми. В Линукса не се казва "програми", а "пакети". В Windows-а всяка програма е самостоятелна - т.е. не зависи от други програми. В Линукса е по-различно. Една програма (пакет) зависи от това дали има инсталирани други програми (пакети). Когато инсталираш даден пакет по нормалния начин (НЕ с компилиране) инсталатова проверява какви други пакети са необходими на твоя и ако не са инсталирани ги инсталира (автоматично). Ако ти инсталираш чрез компилиране, ще трябва сам да провериш кои пакети са необходими и сам да ги инсталираш. Затова ти препоръчаха да не инсталираш по този начин.

КАК СТАВА НОРМАЛНОТО ИНСТАЛИРАНЕ.

В интернет има едни FTP-а - т.н. "хранилища" или "медии".
В тях има буквално хиляди програми (пакети) които са компилирани специално за Мандрива, така че ти инсталираш желания пакет направо от интернет без компилация. Грешна практика е да си свалиш пакета от официалния му сайт и после да го инсталираш ръчно (чрез компилиране).
Добра практика е да видиш името на пакета от официалния му сайт и после да го инсталираш от медиите. Ако го няма в медиите, тогава вече го сваляш от сайта и компилираш.

За да инсталираш от медиите обаче трябва първо да укажеш на Линукса къде да ги търси (в интернет) тези медии. Това става по следния начин:

Ако си с Мандрива 2007.1 (2007 Spring) и архитектура i586 пишеш в конзола като root следните 4 реда:

Примерен код

urpmi.addmedia main http://mandriva.cointech.net/Mandriva/official/2007.1/i586/media/main/release/ with media_info/hdlist.cz

urpmi.addmedia --update main_updates http://mandriva.cointech.net/Mandriva/official/2007.1/i586/media/main/updates/ with media_info/hdlist.cz

urpmi.addmedia contrib http://mandriva.cointech.net/Mandriva/official/2007.1/i586/media/contrib/release/ with media_info/hdlist.cz

urpmi.addmedia --update contrib_updates http://mandriva.cointech.net/Mandriva/official/2007.1/i586/media/contrib/updates/ with media_info/hdlist.cz


Ако си с Мандрива 2007.0 или архитектура x86_64 ми пиши за да ти каза кои медии са за теб. Но горните редове са взети от http://mandriva.cointech.net/ а може да се генерират и от сайта: http://easyurpmi.zarb.org/ т.е. може и сам да си ги вземеш.
Но ако не си с Мандрива 2007.1 Spring (излезна миналия месец) горещо ти препоръчвам да си я инсталираш.

И така, при вече указаните медии, инсталацията на даден пакет става много просто. Отиваш в сайта на пакета, виждаш как се казва самия пакет. Например ако искаш да си инсталираш MPlayer, виждаш че пакета се казва mplayer.

В конзола като root пишеш:

urpmi mplayer

Това ще провери автоматично кои други пакети ще му трябват, ще те пита дали си съгласен да ги инсталира и ще инсталира всичко като по ноти. Без ядове!

Деинсталацията става с:

urpme mplayer

Само в този сайт има страшно много информация като тази дето ти дадох и сега сигурно ще ме набият, че пускам спам, но ти отговарям така както бих искал на мен да ми отговарят.
:)

П.П. И не се заблуждавай - Линукса е с пъти по-добър от Уиндоуса. Само да се пречупиш психически. Аз съм от 7-8 месеца с Линух и вече ми се повръща от Уиндоуса. Направо не мога да го гледам.


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: wasil2007 в May 04, 2007, 12:24
това също много ще ми помогне благодаря
наистина като за начало ще преинсталирам мандривата

ползвам madriжа 2007.1 (2007 Spring) и архитектура i586 това инсталирвам


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: marintodorov в May 04, 2007, 18:12
Щом ще преинсталираш, веднага ти давам друг съвет:

Пускаш инсталацията (но не да рефрешнеш или както там се води, а да преинсталираш) и като се стигне до там да те пита дали да ти форматира диска или да използва съществуващите дялове му казваш да ги използва. Предполага се, че си разделил диска на две като единя дял ти е за HOME директорията. Ако е така, в следващия момент ще ти предложи да ти форматира дяловете. Казваш му да НЕ ти форматира дяла с HOME директорията, а само другия (то дори е така по подразбиране). При това положение цялата ти информация ще си остане на диска, а наред с това ще останат и конфигурационните файлове на разните програми които си използвал досега. По този начин освен всичко друго ще си запазиш и буукмейкърите, хисторитата на icq, skype и т.н. и един куп други настройки които си направил през тези три месеца.
Трябва обаче да си направиш юзер със същото име като преди иначе ще ти създаде друга HOME директория, а до старат аще имаш достъп само като root.

Между другото, не знам откога си с 2007 Spring, но ако е от няколко месеца, това значи, че си с неофициалната версия (защото официалната излезна миналия месец), така че задължително си издърпай официалната защото може да стане голяма каша (медиите които съм ти дал по-горе са за официалната).

Аз я дръпнах от тук: ftp://fr2.rpmfind.net/linux/6/Mandrakelinux/official/iso/2007.1/





Титла: Въпрос за make
Публикувано от: tonitochev в May 04, 2007, 18:26
Еми браво на marintodorov ,само се питам след 2 дена,когато някой друг новак зададе същият въпрос,дали ще си направи труда да пише пак фермани?Или ще си направи труда все пак да напише линкче към предишната страница.Няма лошо,но именно с благородна та цел да се спести безцелно ровичкане из интернет и писане на въпроси,на които многократно е отговаряно в началото на форума се мъдрят едни писания.Които дават отговори на много въпроси.Само че трябва да се прочетат преди това.
То затова са търсачките-на форума и Гугъл.Първо да се види дали е писано по въпроса и тогава чак да се пита.
А за да знаеш как да питаш,определено май първо трябва да се запознаеш с основните неща.Има е-книги и материали в огромни количества.Между другото това дето го редя си важи за всякакви форуми на всякакви теми.И е написано във правилата на форума.


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: Gaara в May 05, 2007, 19:25
Цитат (marintodorov @ Май 04 2007,19:12)
..........буукмейкърите.........................

:D


Титла: Въпрос за make
Публикувано от: neter в May 05, 2007, 22:23
//offtopic

Gaara, човека може да играе в SportingBet или някое друго  :D