Linux за българи: Форуми

Linux секция за напреднали => Начини за увеличаване на бързодействието => Темата е започната от: Irena в Jan 12, 2004, 13:33



Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: Irena в Jan 12, 2004, 13:33
Защо на един и същ компютър Линукс мандрейк 9.2 работи значително по-бавно от win98? А OpenOffice въобще може да установи рекорд по бавно отваряне. Настройките са горе долу на ред


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: melwin в Jan 12, 2004, 14:06
Направи си труда да прочетеш това и после питай пак:
http://linux-bg.org/cgi-bin....6333931


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: n_antonov в Jan 12, 2004, 14:12
Зависи от нмного неща. Най-важните са компилаторът и опциите, с които са компилирани отделните пакети. Иначе Mandrake се слави като една от най-тромавите дистрибуции. Хубавото е, че наистина може да се инсталира със затворени очи.

С цел подобряване на бързодействието и стабилността, някои дистрибуции като Debian и Gentoo предлагат възможност всичко да се компилира от source packages и тогава може да се използват разни опции за оптимизиране и т.н. С тази тема често пъти обаче доста се спекулира, защото особено при i386 архитектурата тази компилация на софтуера на място невинаги изиграва някаква положителна роля. По-скоро подобна компилация е важна за приложения, които се използват за мултимедия, real time streaming и т.н. По принцип се счита, че е добре софтуерът да се компилира на място, като за тази цел някои дистрибуции като гореизброените предлагат редица инструменти за улеснение на този процес (не да обикаляш като гламав из нета и да сваляш sources, да се мъчиш наръка да компилираш и да мажеш по системата).

Иначе като за начало виж какви демони има стартирани във фонов режим, прецени дали ти трябват и спри ненужните. С win98 няма база за сравнение, защото там няма работещи услуги, въобще какво работещо има там;) Но това е друга тема. Просто пусни и един 'top' и виж кой процеси товарят най-много.





Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: mrvoland в Jan 12, 2004, 14:16
Цитат (Irena @ Ян. 12 2004,14:33)
Защо на един и същ компютър Линукс мандрейк 9.2 работи значително по-бавно от win98? А OpenOffice въобще може да установи рекорд по бавно отваряне. Настройките са горе долу на ред

защото настройките на Mandrake са "горе-долу" добре
кой знае колко непотребни daemons са стартирани на PC-то ти, което е същото ако си напълниш tray-а на бозата с разни допълнителни програмки ( tray - долу в дясно до часовника ти )
by the way от този месец (15-ти) се спира подръжката на win98 от Micro$oft


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: n_antonov в Jan 12, 2004, 14:17
Относно OpenOffice, с коя версия си? 1.1 е доста добре със скоростта вече, а има и нещо като quick start, който седи в трея и ускорява зареждането. Предишните версии наистина се зареждаха цяла вечност, но за сметка на това като се зареди си работи прилично.


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: kennedy в Jan 12, 2004, 18:26
по принцип вин е по-бърз. a по изключение, ненастроен линукс може да е по-бърз от вин.
пример: ако не си прекомпилирал ядрото с оптимизация за процеси който изпълняват едни и същи операции, под линукс ще работи по бавно (например SETI). файловата система на линукс  е по-бавна от тази на вин, което пък все пак зависи от това какви файлове съхраняваш. но с ядро 2.6 нещата малко по-малко започват да се оправят.


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: в Jan 12, 2004, 21:52
Ne sym syglasen s Kenedy. Pyrvo KDE kato cialo(3.1 i 3.2) zaema operativna pamet kolkoto Windows XP pochti, taka che ot tuk natatyk sryvnenieto s 98 e kato da sravnish proizvoditelnosta na 98 i XP na syshtata mashina. Ot tam natatyk - kakto kazaha i drugite, po vsiaka veroiatnost imash pusnati sumati prilozenia, za koito dori ne podozirash. A toia trik s openoffice rezidentno zareden otchasti mi se struva malko otnositelno polezen, tyi kato taka na praktika gubish ot operativnata pamet, osven ako ne se zaredi v SWAP i posle da se prehvyrli, triabva da go probvam za da kaza dali deistva. A tova za failovata sistema e LYZA - pod Linux 2.6 s ReiserFS kopirane na 30MB ot CD-RW stava za pod 2 sekundi, pod Windows 2003 s NTFS stava za 10-tina. Ne znam ot driverite za cd-r-a li e(koito raboti v emuliran SCSI rezim pod Linux, makar da se poddyrza veche i bez nego, az iskah za syvmestimost da si prodylza sys SCSI). A shto ne sravnish otvarianeto na Outlook Express 6 pod Windows 2003 s tova na KMail pod Linux - pod Windows mi triabvat tochno 75sec, ne znam moia li Outlook e neshto precakan, no az nishto ne sym mo pravil, a za KMail ne poveche ot 3 sec. Mislq che ot tam natatyk sryvneniata sa glupavi, no ako iskash sravni i i Media Player s koito i da e player pod Linux(XMMS, MPlayer, Beep-Media-Player, Noatun, Kboodle) vyv vsichki sluchai rezultata e v polza na Linux, analogichno e i s Internet Explorer y Konqueror. Taka che ako govorim za skorost - Linux e po-dobyr. A ako ti e slaba mashinata, prosto ne ia tovari s KDE, a s neshto po-leko.


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: nix в Jan 13, 2004, 23:17
Съжелявам, че се отклонявам от темата но господин webmastera да вземе да се стегне!В никакъв случей не мога да се съглася,че "това" било по барзо от "онова"!!!
И в крайна сметка видете ли Linux е най-добре,ако беше така сега всички щтяхме да караме само на една ОС.Всяка ОС си има предимства и недостатаци,въпреки че сам фен на GNU/Linux,мога да кажа с чиста съвест че winxp притежават най-доброто GUI толкова е интуитивно че чак не е за вярване;)Все пак има си за всеки влак пътници са казали хората;)
Всичко си зависи от правилното конфигуриране на системата,независимо дали dos/win или unix/linux системи!Незнам с какво си замерил бързодеиствието на своята машина но ми звучи апсурдно!
Цитат

A tova za failovata sistema e LYZA - pod Linux 2.6 s ReiserFS kopirane na 30MB ot CD-RW stava za pod 2 sekundi, pod Windows 2003 s NTFS stava za 10-tina. Ne znam ot driverite za cd-r-a li e(koito raboti v emuliran SCSI rezim pod Linux, makar da se poddyrza veche i bez nego, az iskah za syvmestimost da si prodylza sys SCSI). A shto ne sravnish otvarianeto na Outlook Express 6 pod Windows 2003 s tova na KMail pod Linux - pod Windows mi triabvat tochno 75sec, ne znam moia li Outlook e neshto precakan, no az nishto ne sym mo pravil, a za KMail ne poveche ot 3 sec.

Според мен на една и съща машина е невъзможно да има такива големи разлики в %!!!Спрямо win<>linux!
На моята лична машина имам качени няколко ОС,и ще ти кажа,че разлика между копирането върху диска между winxp и linux е в полза на winxp!/разликата не е чак толкова голяма и това че я има едвали ще ме убеди да стана рекламно лице на win;)) но явно за XP са направени доста добри драйвери/
Моля те обясни ми как си докарал такава разлика освен win да е бил на i386DX ;)Тва за копирането за 10 мин даже и на i386DX ще стане по бързо;)


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: sebastianz55 в Jan 14, 2004, 08:55
това за бавното копиране ставаше на старата ми машина ри това за повече то 10 мин - просто се бяха събрали на едно място 111 рам /другата е глатната някъде/ коато е от евтенети и съответно от най-бавните, много бавно дъно от 98 г., доск с 4200 въртящ момент и т.н. - това за вин - да не говорим какво стаа като зацикли на X минути
а за Линукс - тогава ползвах само него защото 1 - беше по бърз 2 - знаех с какъв прогредс се движи трасфера
Цитат
winxp притежават най-доброто GUI толкова е интуитивно че чак не е за вярване

 - аз! да отделя само два дни за настройка на това лесно GUI  /че то толкова ми отнемя да си конфигурирам Линукс-а/ - да знаеш много се изнервих докато му открия най-важните настройки /за поведението на системата/ щото кат ти трябват веднага и да искаш и да си ги виждал не можеш да се сетиш къде - просто защото хората са се погрижили бре! а това да си оправиш шеровете е повече от кошмар - пипнеш там пък се оказало че не е много там ама има и на друго място ама добер се насочваш, значи....и пак ама той- бил writable
просто не си си прав, поне за мен....


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: n_antonov в Jan 14, 2004, 09:05
Организацията на интерфейса на XP е кошмарна и е далеч от всякаква представа за интуитивност. Пълен хаос, претрупано с опции, голяма част от които са за едно и също и не знаеш коя да ползваш. Да не говорим за административните инструменти. Уж за да предпазят системата от юзерски грежки, са я направили безумно неудобна за управление. Това е решение по майкрософтски - вместо да я защитят отвътре, още в дизайна, в сърцевината, те разбъркват интерфейса и ти усложняват пътя дотам.

Никога не бих се изтезавал с такъв интерфейс. Под Линукс поне имаш избор и си слагаш десктоп по собствен вкус. Тук маркетинговият отдел на MS ти налага своята представа за удобство и функционалност, която е в пълен разрез с моите представи. На когото му е удобен, негов си вкус, само да не абсолютизира оценката си.


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: nix в Jan 14, 2004, 09:59
Хмм предполагам че сте прави може би това се дължи на дългите ми години работа с win и съм свикнал с него и си мисля че ми е удобно!И все пак въпрос на вкус,е в това отношение linux вярно има много варианти KDE,Gnome,xfce;)Но за това че win ще копира 30MB za 10 сек е по полека де,малко реализам моля!
PS>Точно за 58сек драпнах от ftp с 11-12MB/s филмче за да го гледам за закуска тази сутрин на моето winxp!Е ако може да драпне за толкова как подяволите 30МБ за 10 сек!?!?!?!!


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: Dobri в Feb 11, 2004, 11:18
Predstawata ti za bawno naj werojatno idwa ot bawnoto izchertawane na GUI elementite. T.e. bawna e grafikata. W linux se polzwa X window system za grafichnija interfejs, kojto predlaga mnogo predimstwa lipswashti wuw Win, no wsjaka extra si ima cena - w sluchaja ima zabawjane. Dori i da optimizirash maximalno mashinata si (prekompilirane na kernel, kompilirane na X, GL driveri za videoto) winagi mejdu operacionnata sistema i grafichnata sreda (X) shte ima remore calls, koito struwat resursi (pamet i procesorna mosht).
Chuwal sum che wuw Win GUI elementite sa chast ot jadroto na OS-a - taka sa spesteni tochno tezi remote calls, no sa zagubeni wuzmojnosti koito sa neobhodimi ponjakoga - naprimer export na prilojenie wurhu drug X server - taka na po-slaba mashina da se polzwat prilojenija instalirani i raboteshti na po-moshtna.

No za chisto matematicheski izchislenija - naprimer SETI@Home proizwoditelnostta e edna i sushta nezawisimo dali si pod Win ili Linux.


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: misho_cg в Mar 03, 2004, 18:56
Ха та за кво говориме !  първото нещо което трябва да изключиме на слаба машина под WIN XP e system recovery, сянката на курсора, евнтуално и firewall-a да махнем графичните ефекти, да забраниме real time antivirus-a
и какво стана, май двете по скорост са равни! Е те това май ме убеди да разкарам М$ WIN XP от компютъра си окончателно !


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: al_shopov в Mar 30, 2004, 21:14
Цитат (Dobri @ Фев. 11 2004,12:18)
winagi mejdu operacionnata sistema i grafichnata sreda (X) shte ima remore calls, koito struwat resursi (pamet i procesorna mosht).

Това е абсолютно невярно. При използване на X сървър и клиенти на една и съща машина се минава през т.н. UNIX цокли, а не мрежови цокли. Това е файлова абстракция на междупроцесните комуникации. Все едно да твърдиш, че ползването на споделена библиотека, а не статично компилирано приложение, забавя процеса

Цитат (Dobri @ Фев. 11 2004,12:18)
Chuwal sum che wuw Win GUI elementite sa chast ot jadroto na OS-a - taka sa spesteni tochno tezi remote calls,

Минаването от режим на потребителски програми към системен режим на съвместимите с Интел процесори е страшно скъп процес. Това е свързано с превключването на процесора от режим Пръстен 3 (непривилегирован), към режим Пръстен 0 (привилегирован). Затова и включването на графичния интерфейс в ядрото не е равносилно на ускоряването му.

Цитат (Dobri @ Фев. 11 2004,12:18)

No za chisto matematicheski izchislenija - naprimer SETI@Home proizwoditelnostta e edna i sushta nezawisimo dali si pod Win ili Linux.

Ако приемеш, че програмите са компилирани с едни и същи оптимизации - да, това е така.
ал_шопов


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: tolisoft в Jul 22, 2004, 12:11
Кви са тия цокли ве :)
не са ли сокети :)

Относно ползването на споделена библиотека по отношение на бързодействието статичното свързване доколкото помня прави работата на приложението по-бърза спрямо динамичното свързване. Това се учи в университетите, пише го и почти навсякаде където се обеснява що е shared object и как  се ползва.


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: JOKe в Jul 22, 2004, 14:17
a ve istinata e che linux e super lagav dori nqakoi da si skysa dupeto :)
WinXP i 9x sa mnogo po byrzi :) drug e vparosa che LongHorn-a shte e hiper lagnat taka che linux shte e po byrz ot nego :p


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: Hapkoc в Jul 22, 2004, 14:26
JOKe отново каза тежката си дума, рече и отсече.
Ела да ми видиш linux-а на домашния комп да кажеш кое е лагаво и кое не, друго няма да казвам, че ми писна...


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: tolisoft в Jul 22, 2004, 14:46
Нека приключим с твърдението:
"Няма лоши операционни системи. Има лоши администратори"
-----------------------------------------------
Относно динамичното и статичното свързване - Прочетете коя да е статия за оптимизиране на mysql. Във всяка една от тях има точка "задължително линкването да е статично".


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: JOKe в Jul 23, 2004, 00:02
Цитат (Hapkoc @ Юли 22 2004,15:26)
JOKe отново каза тежката си дума, рече и отсече.
Ела да ми видиш linux-а на домашния комп да кажеш кое е лагаво и кое не, друго няма да казвам, че ми писна...

ot kade si ? nqamam nishto protiv da go vidq i posle ela da vidish XP-to v nas. ne che go hvalq ako zavisishe ot men shtiah da sedq na 98mica.


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: sebastianz55 в Jul 23, 2004, 00:07
Цитат (JOKe @ Юли 23 2004,01:02)
Цитат (Hapkoc @ Юли 22 2004,15:26)
JOKe отново каза тежката си дума, рече и отсече.
Ела да ми видиш linux-а на домашния комп да кажеш кое е лагаво и кое не, друго няма да казвам, че ми писна...

ot kade si ? nqamam nishto protiv da go vidq i posle ela da vidish XP-to v nas. ne che go hvalq ako zavisishe ot men shtiah da sedq na 98mica.

Прав си щом казваш,
ще ни извиняваш, че не можем да дойдем да се насладим на нелицензираното ти XP, но всички имаме друга работа.
<<Стига простотии>>


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: JOKe в Jul 23, 2004, 00:11
:07-->
Цитат (sebastianz55 @ Юли 23 2004,01:07)
Цитат на: JOKe,Юли 23 2004,01:0
Цитат на: Hapkoc,Юли 22 2004,15:26
JOKe отново каза тежката си дума, рече и отсече.
Ела да ми видиш linux-а на домашния комп да кажеш кое е лагаво и кое не, друго няма да казвам, че ми писна...

ot kade si ? nqamam nishto protiv da go vidq i posle ela da vidish XP-to v nas. ne che go hvalq ako zavisishe ot men shtiah da sedq na 98mica.Прав си щом казваш,
ще ни извиняваш, че не можем да дойдем да се насладим на нелицензираното ти XP, но всички имаме друга работа.
<<Стига простотии>>o naprotiv licenzirano e .:)
vseki student v Plovdivski Universitet Fakultet Matematika i informatika ima pravo na licienziran XP , 2003 , Visual C++ 6.0 .net i kakvo li oshte ne ... samo che bez pravo da go polzva za "komersialni celi" taka li se vodi ?
i vse pak neka otgovorq na vaprosa:
"Zashto linux raboti bavno" ami shtoto ima tup kernel . <!--emo&:)
 btw mai ne sym obqasnqaval zashto sedq v foruma i etc tyi kato povecheto si mislite che sym ot hroata koito obichat windows i etc NE E TAKA ne obicham windows ama neobicham i linux obicham GPL za tova sedq v kanala haresva mi license-a a ne nqakakva si operacionna systema no tyi kato nqama GPL-bg.org se zadovolqvam s tova.
inache chesno kazano ako nqamashe Debian bih polzval *BSD za sajelnie apt-get-a e prekaleno dobyr


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: sebastianz55 в Jul 23, 2004, 00:24
До Пловдив чак не ми се ходи, не и тази вечер.

А сериозно казано се радвам, че ти е лицензиран поне виндовса, но това по никакъв начин не опрадвана неадекватните ти изказвания как едното било готино а другото не, просто защото ти си мислиш така. Ако го смяташ за толкова важно, го сложи формулирано по някакъв адекватен начин, компилирано с " May The Source Be With You . ", в подписа ти, че да знаем.

От друга страна на мене лично ми става вече неприятно за пореден път да чета "О, не не, не сте ме разбрали. Вин не е готин ама и Линукс е лигав аз съм тука само заради GPL". Като е така се изказвай само по въпроси свързани с това т.е. с GPL обвързана тематика, един вид пиши за това заради което си тук, защото ние определено не сме дошли да нищим защо според тебе ядрото е лигаво и "що аджеба тези дето са дефинирали GPL са направили такова лигаво нещо.
На нас си ни харесва - поне на мене, тай като говоря от мое име. Те си в пълното си право да мислиш друго, но да го натякваш просто не е необходимо а и е твърде дразнещо /особено тук/.

добавено:
И като имаш Вин толкова една кирилица ли не успя да пуснеш, то според някои автори по-лесно става...ама хайде да не описвам стъпките, че отиваме в хумор, сатира и забава...


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: JOKe в Jul 23, 2004, 01:16
не се заяждаи де не сме и за това тук нали ?
1во ще кажа :
" опрадвана неадекватните ти изказвания как едното било готино а другото не"
това е част от това което си написал напротив линукс е много по готин той е светлинни години пред лин ама е бавен .. :) не съм казвал че е "неготин"
2ро :
"May The Source Be With You . ", в подписа ти, че да знаем"
4е какво повече да кажа казвам че обръщам внимание на Source-a повечето линукс лоосери не ги ебе че е open и че е под GPL а ги ебе само че е безплатен как по друг начин да намекна за това че се кефя на GPL ?
3то :
"един вид пиши за това заради което си тук, защото ние определено не сме дошли да нищим защо според тебе ядрото е лигаво и "що аджеба тези дето са дефинирали GPL са направили такова лигаво нещо. "
йхахаха не съм аз човека дето триабва да ти го каже ама какво общо имат тия дето са създали GPL-a с Linux kernel-a който е дело на линус торвелд ? хаха пич нали знаеш че се казва GNU/ЛИНУКС защотото едното няма много общо с другото просто 2те неща са създали 1 найстина добро нещо тва е като да кажеш че който е измислил GPL-a е създал linux kde gnome и сички GPL програми.
п.с. не че не харесвам линукс просто гледам накаде вървят нещата вече секи хвърля пари в линукс супер много се комерсиализира иначе пак казвам има и хипер добри линукси като дебиан ама моето мнение е ползваите си ФрееБСД 5.2.1 кернел по бърз по stable вместо сусе да кажем дето от 8.0 до 9.1 да го update-нещ през инет вероятноста за успех клони към минус безкраиност, ааа да и Федора е добре. :)
та да живее GPL щотото иначе компаниите от каде ще копират.


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: JOKe в Jul 23, 2004, 01:18
колкото до кирелизацията на ХП имам даже сам сам си я писал.
а да и как да го намекна се пак аватара ми е на GNU не е на BSD ne e na Linux така че какво повече искаш твоя на какво е на бонбони ?? :) и аз ги обичах като малак ..
:)
п.с. не се заяждам ако искаш не отговаряй нищо защото незнам дали ще намеря пак този пост.


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: sebastianz55 в Jul 23, 2004, 01:34
Аз обичам да се заяждам, признавам си и си позволявам да го правя а после всички, които искат ми начуват канчето.
Въпросът сега беше този:

Моля те, говори само конкретно по темата и не позволявай заради тебе да се отклонява в посока, която умишлено или неумишлено кара другите да влизат в спор с тебе или един с друг. Просто защото не е етично. И защото се случва за пореден път.
А темата беше стегната. Направо ме е яд, че участвах в разводняването й.

Пък аз може да съм криво разбрал за много неща...dude...

сега проумях това за аватара:
Бре, все на домат ми казваха, че мяза :)))


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: JOKe в Jul 23, 2004, 01:41
а иначе колкото до темата въпроса би било по добре да е как да го направим по бърз защото ползване на ФС с по големи блокове прекомпилиране на кернел-а и ползване на 2.6 ( нали са по бързи ) ползване на Хорг а не ХФрее86 ползване на Гноме или пък на новото КДЕ нали уш е оптимизирано та тези неща не помагат
ето ви решението
качвате си линукс .. прекомпилирате ама може и да не го правите махате си сички демони ненужни т.е. махаите докато може :)) после си качете един FVWM недеите да охкате няма да го ползвате после си качете един WMware струва САМО 160$ и един Win9x стръва само 50 ли колко и ето получавате лИнукс с вазможност за пускане на сичко за ВИн върви по добре от ВинХП, струва по малко ( ХП маи е 299$ професионал-а ) а и сте линукс усери .. :) така че които иска бързина .. :)


Титла: Защо Линукс работи бавно
Публикувано от: Agent_SMITH в Jul 23, 2004, 08:57
За подобни спорове е добре да ползвате системата за Лични Съобщения. Този форум е посветен на Линукс. :)