Linux за българи: Форуми

Linux секция за напреднали => Хардуерни и софтуерни проблеми => Темата е започната от: sudo в Jan 07, 2006, 12:28Титла: Software RAID проблем
Публикувано от: sudo в Jan 07, 2006, 12:28
Здрасти,
имам следния проблем: инсталирам Дебиан testing на HP C3000 PA-RISC. Всъщност той се инсталира, но аз искам да пусна software RAID ето по този начин всичко върви добре до момента на ребуут на машината с токущо инсталирания RAID. Palo-то зарежда ядрото, намира дисковете (SCSI x 2) и ... Kernel panic - not syncing: Attempt to kill init!
Ядрото е стандартно дебианско "2.6.12-1-parisc".
Palo-то буутва с опции: "--comandline=2/vmlinux root=/dev/md1 initrd=2/initrd.img console=ttyS0 HOME=/"
Намерих някъде в Нета че трябвало да пусна autodetection на RAID-а за да ми "up-не" md дяловете още по време на зареждането, ама такава опция в ядрото не успях да намеря, може и аз да не съм търсил добре. Та ако някой се сеща за нещо което да ми помогне ... пък ако го е пускал още по-добре да сподели опит.
И още нещо да попитам ако някой е правил сравнителни тестове има ли смисъл да слагам parisc64 или да си остана на 32 бита?

Благодаря


Титла: Software RAID проблем
Публикувано от: RABBIT в Jan 07, 2006, 16:58
Проблема ти е там, че самото ядро поддържа md чрез модули които са в /lib/modules което е върху md дял за който трябват нужните модули. В посоченото от тебе how-to не е споменато как да сложиш тези модули в initrd, а аз много се съмнявам че оригинално са включени там.

Първия вариант е да си преправиш initrd.img:
Качваш си initrd-tools от apt
проверяваш дали имаш lib/modules/<your-kernel>/kernel/drivers/md/*.ko (за всеки случай)
пишеш depmod да ти се инициализира module table (пак за всеки случай)
пишеш mkinitrd -o 2/initrd.img
и би трябвало да си готов (м/у другото какво е това 2/ ?)

другия (по чист) вариант е да инсталираш системата с инсталатор който разбира от raid :) Като този тук например: http://cdimage.debian.org/debian-....nst.iso

Успех!


Титла: Software RAID проблем
Публикувано от: в Jan 08, 2006, 15:37
Проблемът с инсталаторите (пробвах и stable и testing) e че като видят двете SCSI-та и се панират (kernel panic или segfault) още по време на инсталацията. Иначе ако само един от двата диска е пуснат се инсталира без проблем. Сега се сещам че мога да пробвам да инсталирам RAID само в/у единия диск и после след инсталацията да добавя /dev/sdbX (дали ще стане ?) А "2/initrd.img" казва на palo-то: "на втория партишън е initrd-то и от там го зареди" - /boot/ ми е на втория партишън.


Титла: Software RAID проблем
Публикувано от: Uvigii в Jan 09, 2006, 14:02
Цитат

*Creating a degraded RAID1 array on disk 2 and copying the
      Debian installation over from disk 1

*Repartitioning disk 1 and attaching it to the degraded array

А защо трябва да е толкова сложно при положение, че инсталираш всичко на чисто? Не е ли по лесно да си създадеш масива и да инсталираш върхо него?


Титла: Software RAID проблем
Публикувано от: в Jan 10, 2006, 09:42
*Solved*
Проблема се реши като в chroot env (mount /dev/md0 /mnt ; chroot /mnt) направих mkinitrd -o /boot/initrd.img и всичко заспа. Само дето се оказа че процесорчето идва слабо за software RAID + linux-2.6.x. Както и да е начесах си крастата :)