Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: hippiebg в Aug 18, 2006, 13:33Титла: Bind, sendmail, apache зад АДСЛ модем на БТК
Публикувано от: hippiebg в Aug 18, 2006, 13:33
Привет,  
Имам ПЦ с инсталиран Слакуеър 10.2, Рутер Циско 1700.

Искам да се пробвам да направя следното:
Да си взема АДСЛ пакет от БТК (казаха че не могат да ми дадат повече от един реален адрес) и
на компютърът със Слак :
-Да имам работещ нейм сървър, в който има описани локални зони, който трябва да се виждат както от клиентите в локалната мрежа, така и от интернет.
-работещ сендмаил и поп3 сървър
-Уеб сървър,
- по принцип не е лошо и ФТП сървър.

Горе-долу ми е ясно как да направя всичко това ако имам реални адреси, но как стои въпроса с адреси от рода на 192.168.1.ххх, в моя случай?

Ще съм доволен и на линкове по въпроса.
 
Благодаря предварително!

PS. имам няколко домейна, които ше трябва да работят.
До колкото разбрах от някакъв мениджър по продажбите ип адреса е само един (реален, можело да е статичен) и той е за адсл модема, а интерфейса на модема за вътрешната мрежа зад него е 192.168.1.1/24.

Титла: Bind, sendmail, apache зад АДСЛ модем на БТК
Публикувано от: Hapkoc в Aug 18, 2006, 14:10
Правилно си разбрал за адресите при БТК ADSL. Аз нямам личен опит, но доколкото знам можеш да говориш с поддръжката на БТК и да ти пренасочат всички портове от модема към адрес от вътрешната мрежа 192.168.1.0/24.

Казваш им на кой адрес е Slackware-а ти и би трябвало да работят нещата.

Вероятно ще имаш проблем с пращането на поща към някои сайтове (като mail.bg). За целта можеш пак да врънкаш поддръжката на БТК да ти оправи DNS записите или пък да сложиш SMTP сървъра на БТК като relay на твоя sendmail.

Ако бъркам нещо, който знае да ме поправи.

Поздрави.


Титла: Bind, sendmail, apache зад АДСЛ модем на БТК
Публикувано от: BRADATA в Aug 18, 2006, 14:20
Цитат (hippiebg @ Авг. 18 2006,14:33)
...
-работещ сендмаил и поп3 сървър
-Уеб сървър,
- по принцип не е лошо и ФТП сървър.
...
PS. имам няколко домейна, които ше трябва да работят.

А всъщност погледнал ли си Upload скоростта на 2048биз?
Цитат
Максимална скорост на upload (Интернет и локален трафик общо)     512 Kbps

Как смяташ да ги прекараш всичките тези услуги през тоз канал? (Имай в предвид, че тази скорост може да падне 20 /двадесет/ пъти и то напълно законно /по договор/).

Не се опитвам да те отчая, ама договора е за 1 година минимум. Да не си чукаш после нещо от главата.

Успех.


Титла: Bind, sendmail, apache зад АДСЛ модем на БТК
Публикувано от: growchie в Aug 18, 2006, 14:50
Настрой си системата без да обръщаш внимание на публичните (реалните) адреси. За сендмейла задължително кажи името на сървъра да ти е както е бекрезолвинга от БТК.
За байнда. Може да ти препоръчвам да ползваш view за вътрешните и за външните клиенти. За външните клиенти си настрой зоната да ти отговаря на публичното IP, а за вътрешното - с частното. За апача ползвай name-based, а не IP-based vhosts.
В момента ползвам postfix вместо sendmail в комбинация с dovecot за imap, cyrus-sasl2 за TLS оторизация и amavis-new (clamav + spamassassin) за антивирус антиспам. Сериозно ти препоръчвам да се откажеш от сендмейл-а освен ако нямаш някаква сериозна причина да го ползваш.
За ФТП ми се струва, че ще има проблеми, и бих препоръчал да помислиш само за ssh/sftp. По бавно ще е но много по-надеждно. Ако имаш конкретен въпрос пиши.


Титла: Bind, sendmail, apache зад АДСЛ модем на БТК
Публикувано от: coldy в Aug 18, 2006, 16:23
Здравей, при мен същото това решение като при @growchie върви на бтк 2048 biz, но без ftp сървър ( не ми е необходим ). Прав е и за ssh/sftp - по-добрия вариант за мен е именно scp/sftp ( с който менажираш файловия си трансфер от и към машината си ) вместо допълнителен service ( ftp ).
@Hapkoc го каза точно и ясно за relay-а към mail.bg. Освен това дълбоко се съмнявам, че техническата подръжка/администратори на бтк биха пипали PTR записите на мрежата/ите си. Но въпреки всичко, от опит глава не боли.

Хубавото е, че избора е в твои ръце - имаш дузина решения, остава да избереш подходящото.

Разбира се, това е лично мое мнение.
Желая успех!


Титла: Bind, sendmail, apache зад АДСЛ модем на БТК
Публикувано от: growchie в Aug 18, 2006, 21:55
Значи за mail.bg. Има нещо което обкновенно е включено в сендмейл сървърите и то де да не приемат поща от клиенти които при HELO дават различно име от това, което е при бек резолв на IP адреса на клиента. Ако сендмейла се настрои да се представя пред останалите както е името на хоста на бекрезолв няма да има никакви проблеми дори и името да е 213-adsl.bkt.net или нещо подобно. В сендмейл има настройка която я пиша директно в sendmail.cf файла, а не в sendmail.mc точно за името на сървъра. Тя трябва да се окаже изрично за да работят нещата.