Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: daxen в Feb 12, 2007, 15:50Титла: Проблем с crontab
Публикувано от: daxen в Feb 12, 2007, 15:50
Здравейте ,
имам следния пробем в crontab-а поставям следното :

0 11 * * * /var/www/bitel/mailsend/mail.sh

да изпълнява скрипта всеки ден в 11.00 часа ,
в /var/log/syslog ми показва , че в 11.00:01 се е изпълнил,
но резултата от изпълнението на скрипта го няма ,
след това  като напиша ./mail.sh всичко е наред и ми връща резултат - това ми говори , че скрипта си е наред а проблема е в crontab-а, ако някой се сеща за евенуална причина Моля да помага .


Титла: Проблем с crontab
Публикувано от: neter в Feb 12, 2007, 16:13
На мен пък ми прилича на проблем в скрипта и по-точно ми мяза на относителни пътища, които (незнам за кой път ще кажа) в скриптовете трябва да са абсолютни. Покажи съдържанието на скрипта, като (понеже гледам се казва mail.sh) скрий конфиденциалната информация или я замени с някаква измислена.


Титла: Проблем с crontab
Публикувано от: Hapkoc в Feb 12, 2007, 16:34
Не е задължително да се слагат абсолютни пътища в скриптовете, но единствено при условие, че предварително сме си осигурирли текущата директория да е тази, която очакваме, можем да си позволим да работим с относителни.

Иначе проблема не е задължително да е в пътищата, като нищо може да е в липсваща променлива на обкръжението, което при cron задачите е доста орязано по подразбиране.

Изпълни env > /tmp/shell-env.txt. После сложи в скрипта някъде в началото нещо от рода на:

env > /tmp/mail-sh-env.txt

и сравни:

diff /tmp/shell-env.txt /tmp/mail-sh-env.txt


Титла: Проблем с crontab
Публикувано от: neter в Feb 12, 2007, 16:56
Прав си, Hapkoc, просто исках да кажа, че само заради единия мързел да се въведат абсолютни, не е нужно човек да си създава главоболия, щото често точно това е проблема - зададени относителни пътища с неподсигурена текуща директория. Ама нека човека да покаже скрипта, та да видим какъв точно му е косура. Аз не виждам причина да е в crontab-а, след като лога показва, че скрипта е изпълнен, а това да се изпълни скрипта е единствената задача на crontab-а в случая.


Титла: Проблем с crontab
Публикувано от: daxen в Feb 13, 2007, 11:20
Багодаря Ви ,
точно в относителните пътища е бил прблема
ужким ги знам тия неща - ама кой да мисли --
Още един път Благодаря.