Linux за българи: Форуми

Предложения и въпроси относно Linux-BG => Предложения за подобрения на този форум => Темата е започната от: alabal в Jan 27, 2004, 02:54Титла: Open Source Economic Analysis
Публикувано от: alabal в Jan 27, 2004, 02:54
Вижте какво си намерих докато щастливо си щраках из разни сайтове!
http://opensource.mit.edu/online_papers.php
Понеже ми писна да чета произволни изказвания навсякъде за икономическата полза/вреда от свободния софтуер този линк веднага зае много видно място в моите bookmarks.  
Сайта е на MIT и мисля, че участват много сериозни изследователи, а материалите са представяни на различни научни прояви.
Забележително е както количеството, така и качеството, а темите лично мен ме изненадаха приятно.
Има изледване на организационната структура на Дебиан, модел на дуопол Майкрософт/Линукс, изследване на зависимостите при кадровото развитие на трудовите ресурси (и икономическото значение на това развитие) на Майкрософт и много други.

Страхотно полезни четива, в интерес на истината твърде теоритични понякога, но пълни и с емпирична информация и факти. (Ако някои се затруднява с понятия като "оптималност по Парето", "дивизионалност на входа и индивизионалност на изхода" и "модел на конкуренцията" може спокойно да ги пропусне, в заключението обикновено всичко е обяснено по-човешки ;) )

Та исках да кажа, че ако искаме да намалим произволността на дискусиите относно икономическите и социални ефекти (както и тяхната продължителност и интензитет) можем да направим един-два линка на този форум с подобна информация.
Ако на някого е попадало нещо по-достъпно (мен тези изследвания много си ме радват, но да ги направим по-разбираеми означава да ги пренапишем - т.е. напълно невъзможно и неправилно) дайте линкове ако има да ги разгледаме.

P.S.: Ако някой се чувства достатъчно подготвен може да пише на екипа на сайта по-горе и да публикува собствено изследване, а аз ще си пиша в автобиографията, че съм го насърчил да публикува там!!!  :p  :p  :p