Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: Buda в Feb 20, 2004, 21:44Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: Buda в Feb 20, 2004, 21:44
Момчета не сте ме разбрали правилно. Кирилица нямах защото бях в един клуб и там имаше БДС.
Сусе 8.2 не мога да подкарам с Х защото имам само 800мб
нямам даже и swap.
Много е лесно да се накацат всичките опции 5Г и после да се каже инсталирах си еди кво си....
По това което чета всички Вие ползвает Лин не по предназначение, а за забавление. Нали е проектиран като операционна система за сигурност.
Ако някои е открил бъг и се възползва от него според Вас дали ще Ви информира за него?
Питах Ви за програмиране защото само които е програмирал за Вин може да си изгради мнение за него и това как е проектиран и това че Вин не е само един интерфайс графически ами нещо много по сложно от където идват и бъговете.
Искам да Ви кажа само ще Всеки може да напише красив юзер интерфейс. Но не е това идеята....
За завършек мисля да кажа че интерфейсът на KDE e копиран от XP. преценете сами.
Само искам да кажа че по вашата логика, Adobe, Corel и всички производители на игри не стават за нищо защото са платени?
И не забравяите коя операционна система движи развитието на софтуера и хардуера. И достигане на компютъра до масовия потребител.
Моля не бъдете груби когато си изказвате мнението.
И моля админа да не налага цензура като заключва темата.
Предварително Ви Благодария  :D


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: DoctorA в Feb 20, 2004, 22:46
Buda, преди доста време имах малък хард диск ( 2.5 GB ) на които имах Win98se и Mandrake 9.1 ( аз още сам си на  Mandrake 9.1 ама Win-а го махнах )  и дяла на който беше Mandrake беше точно 800MB ( доста орязана инсталация му бях направил )
Цитат
За завършек мисля да кажа че интерфейсът на KDE e копиран от XP.

аз пък мога да кажа че темата на WinXP е открадната от themes.org ( не помня точния линк ) , а всички идей за това какво е тфа GUI в Win са откраднати от Apple, които пък са го откраднали от XEROX
btw мисля че темата в KDE по подразбиране се различава доста от WinXP


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: Emooo в Feb 20, 2004, 23:14
Цитат
Питах Ви за програмиране защото само които е програмирал за Вин може да си изгради мнение за него и това как е проектиран и това че Вин не е само един интерфайс графически ами нещо много по сложно от където идват и бъговете.


Ще ти отговоря като се надявам само ти да прочетеш това което ще напиша другите да го пропуснат и да не го коментират.

За мен Линукс е много добра система но само до конзолата ползвам я за определени неща пиша и програми за Линукс но само за конзола. Не смятам ще графичната среда е нещо сериозно и не ми харесва наличието на толкова различни безплатни API-ta за изграждане на интерфейса GTK+ Qt и други сигурно има много. Всички викат че трябва да има избор, за един програмист е важно да има стандарти за да знае като учи нещо че му е полезно и ще може да ползва наученото да създава програми за в бъдеще,защото програмист не е администратор които може за 1-2 месеца да се научи да работи сас друго ОС. Ученето на API-tata отнема повече време пък и трябва опит, това е и проблема ми с АПИ-тата под Линукс не съм сигурен ще инвестираното ми време в тях ще се изплати (мда за пари става дума тва ми е работата). Докато под Уиндовс има WinAPI от години и вероятноста да го има за бъдеще е по голямо от тази на Qt или GTK+. Линукс се предпочита от администратори основно защото консолата е много удобна за тях а и има качествен сървърен безплатен софтуер. Проблема обаче е че няма такъв потребителски.

Моля да не се коментира това от Линукс фанатиците.


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: Emooo в Feb 20, 2004, 23:18
Добре ве докторе да не би Линукс да се измислили някав друг графичен интерфейс, незнам какво очакваш бъдещето е графичния интерфейс да не би да изкаш тъй като е измислен от Apple да не се прилага никаде другаде?


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: sebastianz55 в Feb 20, 2004, 23:29
Буда, откровено искам да ти кажа, че имаш още много да четеш и да разговаряш на подобни теми, с хора които биха отделили от времето си, за да ти обяснат кое как стои.
След като добиеш малко опит и евентуално са опиташ да рабереш как стоят нещата реално и според тебе можем да ги подложим на обсъждане.
Бих казал, че дори и да пренебрегна явното ти заяждане, ще се въздържа от забележките относно него, защото с безмислени.
Аз лично не смятам, че си способен да задаваш смислени въпроси в този форум и да ни занимаваш с твоето виждане, което се гради на нищо за момента(наблягам на израза - в момента - има още да учиш).
Отново повтарям, че ако искаш интелигентен разговор трябва да се започне от интелигентен въпрос.
Призовавам никой да не се хаби да продължава тази тема, защото спор няма, изводите няма да са нови или смислени, загубеното време ще е повече от необходимото, а резултата нулев.
Евентуална добра идея за тебе Буда е сам да седнеш под някое дърво на строг пост и за започнеш да четеш и да се обучаваш и научаваш, за да достигнеш до просветление.
Ако продължаваш да се заяждаш аз лично ще направя всичко възможно да та накарам да разбереш, че това не е правилния път.Имам вече два прецедента из форума и резултатите са ясни.
Моля, те дръж се към добрия тон, смислените въпроси и не се заяждай.Бъди толерантен и на се оставяй глупостта и неукостта да те водят.
Ако имаш желание да научиш нещо повече относно въпросите, които те интересуват в този сайт, на Линукс БГ, има достатъчно информация, както и в този форум.
Надявам се да си ме разбрал и да си си взел поука.
Писах толкова внимателно, защото Агент Смит ми каза, че ти може да задаваш такива въпроси от незнаие и аз го приех и ти казвам къде да четеш.
На ако прекаляваш отново....всеки тук знае какъв съм в такива случаи.
Бях предостаточно любезен и мил.Очакван адекватни действия в отговор на този мой пост.
Приятна Вечер.


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: nix в Feb 20, 2004, 23:37
Цитат

Buda Публикувана на Фев. 20 2004,22:44
И не забравяите коя операционна система движи развитието на софтуера и хардуера. И достигане на компютъра до масовия потребител.

Коя Win?Да разбирасе как не се досетих...хммм ако го нямаше Бил Гейтс,сега щяхме да си жулим със старите 486DX!Така ли?Браво!Ти имаш желязна логика!Би ли ни просветил нас невежите,кое те кара да мислиш така?


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: DoctorA в Feb 21, 2004, 03:08
ееехх ако го нямаше Бил Гейтс,сега щях да пиша това на някой Mac с CPU на 1GHz и готина кутия вместо на PC с AMD K6-2 на 400MHz и леко грозновата кутия ( поне в сравнение с кутиите на Mac-овете )


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: kennedy в Feb 21, 2004, 10:57
коя ОС движи развитието  ????? аз нещо неразбрах ...... да не би да искаш да кажеш че МС нарочно бъгват вина да се забавя след 1-2 години например , за да те накарат да си купиш нов комп? защото това наблюдавам на работата ми. Чист вин 98 + счетоводна програма зареждащ в началото за 25 сек без никакви инсталации на каквито и да е било други програми, сега зарежда за 35 сек, и му се бъгват менютата. Малко необяснимо, но факт.  аз лично използвам линукса като десктоп (и без това нямам вин) гледам си филмите, слушам си музиката, играя си на игрите, от време на време си пиша разни прости програмки и т.н. абсолютно същото което съм правил на вин.


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: kostadinz в Feb 21, 2004, 12:55
бате Били точно задържа развитието на софтуера, защото наложи монопол (уцели подходящ момент) и сега няма реална конкуренция но това повярвай ми ще се промени много скоро.
този очилатко сега се е взел много насериозно като софтуерен гуру, който измисля водещите технологии, но линукс вече започна да му разваля настроението.


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: BOT_ev в Feb 21, 2004, 23:03
Цитат
За завършек мисля да кажа че интерфейсът на KDE e копиран от XP

Ми край и това ако не ме накара да мина на божествения Будопомазан XP. А, и от утре почвам да движа прогреса ;) Ше пиша програми за нашия единствен Бог - Били Гейтс :):)


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: alabal в Feb 22, 2004, 00:26
Ееех, знаех си аз, че Буда ще ни пробуди! Ето и първият обърнат в правата вяра!
Хехехехехе! :D


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: IvanST в Feb 22, 2004, 09:04
Ехееее ами айде всички заблудени да се преберем под крилото на майчицата на целия компютърен прогрес БИЛ ГЕЙТС   :D   :D   :D   :D   :D   :D
Предлагам да му изготвим проект за паметник  :D   :D   :D Изправен с едната ръка сочещ към светлото бъдеще (на където ни е повел) а в другата стиснал инсталационият диск на XP който промени цялото човечество ( и благодарение на който си имаме KDE, ние заблудените )  


П.С. Прелдожение към модераторите да преместят темата в раздел Хумор да се посмеем  :D   :D   :D   :D   :D


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: nix в Feb 22, 2004, 09:51
Хайде,всички заблудени насам народе насам,проповедник от бъдещето е дошъл при нас в настоящето!
Искам да изразя специалните си благодарности на Buda,ооо все мъдри;)
Поклон!За просветлението с което ни дари;)


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: BOT_ev в Feb 22, 2004, 16:15
Алелуия братя ;) !!!!


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: в Feb 23, 2004, 18:16
Цитат
Буда:

Любезно сподели своя анализ на заглавието на темата:

Цитат  
Koi kaza che gadnia Linux e po hubav ot Windows?


Моля да акцентираш анализа си на следните думи:
- gadnia Linux
и
- po hubav ot Windows

Ако успееш да ме убедиш, че това не е заяждане и/или малоумие, може пък и да се получи дискусия. Знам ли?

Смит


Буда, преди да ти заключат и тази тема, защо не ми отговориш? А?


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: nix в Feb 23, 2004, 18:32
Не ве Смит;)
Ти не разбираш ние сме заблудени овчици тук е нашият небесен пастир който ще ни води към светли бъднини.Това е ТОЙ наш Buda :p  :p  :p
PS>Крайно време e да не го взимаме на сериозно тоя Buda,не си трови нервите с него Смит!Не си заслужава;)


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: в Feb 23, 2004, 19:52
Писал съм програми както за Win,  така и за Линукс, и за това  си давам мнението.

Първо искам да поясня, че от известно време НЕ ползвам конзолата за основен потребителски интерфейс, така че всичко, което върша под Линукс, е под KDE и Gnome.

И така - нещата на ниско ниво, и по конкретно как се пише интерфейс за серийния порт. За мен беше малко по-лесно под Линукс, защото имах на разположение кода на много програми, които ползват серийните портове. WinAPI ме дразнеше с Hungarian Notatation и писането с главни букви на типовете данни. Сравнете
uint32_t  *bufptr;
и
DWORD *lpdwMyBuf;
.
На високо ниво използвах Qt. Мисля, че инвестицията за научаване си заслужава, защото Qt си го има както за *nix, така и за Win.

За IDE-то. KDevelop и Anjuta не могат да се сравняват с VS 6, камо ли с VS.NET. Първите две са бъгави, бавни, няма интегрираност. Много лошо впечатление ми направи KDevelop, на който му трябваха 4 мин, на Пентиум 4, за да създаде проектните файлове (configure скриптове и т.н.). Visual Studio си е много по-изпипано.

И все пак и ползвам Линукс за развойна среда. Не казвам, че е по-добър, дори в някои отношения е малко по-назад. Но той ми дава свобода, която не мога да имам под Win.


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: Buda в Feb 23, 2004, 21:00
Съгласявам се веднага с Dinux обаче всичко това е направено с цел преносимост за това не можеш да пипнеш на всякаде директно.
Hungarian notation защото прави кода много по четлив особено ако не е коментиран.
И така вече не ми пука дали ще я заключат тая тема.
Линукс е гадна операционна система и се надявам по бързо да я напражят платена да видим тогава какво ще говорите.
Представете си следния сценарий :
1. Изкупуват се лицензите на ядрата.
2. прави се всичко платено.
3. Всички дето са инсталирали ликукс си плащат като попове.
4. няма вече фрий софт.

Като завършек искам само да Ви кажа, че безплатен обяд няма., повтарям безмплатен обяд няма.
И ако някои си мисли че някои ще работи за без пари вечер след работа за разработи нещо което да върши работа на някои друг :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
Смях голям.
Пожелавам на всички които я използват тази ОП.

Само някои да ми пропомни къде се използва Юникс?а :)
нали е беше сигурен от NT.
И какво ще кажете. че Win  не движи хардуера? смях в залата а какво линукс ли?
- От кога е цифровото видео масово?
- От кога е цифровата музика масова?
Кога е бума?

Защо всички разработват игри за Win? Коя е последната игра бестселър писана на Линукс? а :)
Коя е най известната бизнес система за Линукс? има ли въобще такава?
Поддържа ли Линукс Multithreding на процесора?
За завършек искам да кажа е Били наистина е Гуру защото съумя да направи компютрите масови!
А това, че Вие го мразите си е типично българска черта.
Да сте живи и здрави!!!


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: kennedy в Feb 23, 2004, 21:13
Цитат
Защо всички разработват игри за Win? Коя е последната игра бестселър писана на Линукс? а

допълвам: писана и за Линукс
Unreal Tournament 2004
Цитат
Коя е най известната бизнес система за Линукс?

допълвам: и за линукс
SAB ERP
Oracle
 предполагам че и двете нищо няма да ти говорят но...... свикнали сме с хора като теб.


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: kostadinz в Feb 23, 2004, 21:37
като направят линукс платен ще си го "купуваме" както буда си е купил винбозето.
Ако не може така - ЩЕ СИ ГО КУПУВАМЕ с пари (мандраке 9  $70 със всички приложения, с книжки и на DVD)


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: mikis в Feb 23, 2004, 21:52
Цитат (Buda @ Фев. 23 2004,22:0)
...Линукс е гадна операционна система и се надявам по бързо да я напражят платена да видим тогава какво ще говорите.
Представете си следния сценарий :
1. Изкупуват се лицензите на ядрата.
2. прави се всичко платено.
3. Всички дето са инсталирали ликукс си плащат като попове.
4. няма вече фрий софт.

Като завършек искам само да Ви кажа, че безплатен обяд няма., повтарям безмплатен обяд няма.
...

Хоу, хоу, хоу :D
Нещо не ти личи да знаеш какво е лицензионно споразумение, пък надали си прочел някое такова ??? За това на Линукс да не говорим!

Но има надежда, че като пораснеш ще се понаучиш на туй-онуй :)

Айде


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: HammerFall_ в Feb 23, 2004, 21:58
Buda, мога да ти кажа само че това е мнение на човек, които изобщо СИ НЯМА ПОНЯТИЕ ОТ ЛИНУКС, как стоят нещата с лицензите при него и само с едно инсталиране да изказваш "КОМПЕТЕНТНО" мнение. Много ми е неприятно когато чета този израз, но в случая е много подходящ: "Айде вземи да прочетеш малко повече за линукс" пък тогава ще си говорим  :angry: Това че си се научил да пипаш из регистрите не означава че си постигнал нещо. Писал съм програми за winбози и там ми отнемаше много време да се преборя със самата ОС. При Линукс нещата стоят друго яче, много са по-ясни и структурирани. Що се отнася д това че някой си пише така за безпари програми след работа: ами защо не. Изобщо какво съм тръгнал да обяснявам на човек които не е подготвен по тази тема и е тръгнал да спори.
За Multithreding на процесора ще ти кажа следното: А ти какво знаеш за kernel-2.6. Запознай се с това и тогава ми разправяй приказки от 1001нощ. А за бай-ти Били също трябва да прочетеш малко истории как е тръгнал и колко може, пък тогава ми разправяй че е Гуру, при това те не са писани от негови противници.
Що се отнася до игрите: а ти изобщо знаеш ли колко игри има за Линукс??? как работят в сравнение с winбоуз??? НЕ, нали!!! Защото пак не си се интересувал за това. А защо не са толкова популярни? Ами защото те работят предимно на UNIX-based системи. А всички игри на бозата могат да се пуснат и под Линукс. Е да, наистина добре изпипаните игри не са безплатни, но пък ако искаш си плащаш и играеш. Но кой е казал че всичко в Линукса е безплатно. Но какво да ти обяснявам. Явно ти си от тия хора тип радио. Ами то с радиото никога не мога "да изляза на глава" колкото и да му говоря.  :angry:
А за бъговете в бозата никак не ми се говори. Човек когато почне да усложнява нещо до такава степен се оплита че после не може да разбере какво е писал. Странно защо ли Линукс е с отворен код, всеки може да види бъговете му и да напише експлоити за това, а все win-а го хакват за отрицателно време.
Що се отнася до българската черта да се мразят успелите. Е, поне да има нещо за което да сме на едно мнение. Но лично аз го мразя защото това е най-наглия тип. Поправи ме ако греша, но мисля че М$ пуснаха антиреклама на Линукс само за да си върнат пазара. Защото Линукс започва да става лесен за работа и за крайния потребител. Ако наистина е бива може да минеш и без мръсни номера. А и като се сетя че бай Били е крал от Apple за да направи тая боза работеща. Та кои са истинските специалисти. Apple винаги са били по-добри в изработката на ОС от М$. А Линукс клони повече към Apple.
Научи се да четеш и прочети повече инфо за това, ако не можеш иди в началното училище да те научат  :D


Титла: Linux vs Windows Part 3
Публикувано от: Agent_SMITH в Feb 23, 2004, 22:50
Право братя кажувате. Истини говорите. Но на кого? Струва ли си да спорите с хора некомпетентни и надъхани с лоши сънища... Аз мисля, че не.

Заради такива като Буда темите неизменно завършват или заключени, или в секцията хумор. Ай сиктир...