Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на хардуер => Темата е започната от: sp в Apr 05, 2004, 01:16Титла: RAID Promise FastTrak 378 и Debian (SID)
Публикувано от: sp в Apr 05, 2004, 01:16
Има ли начин да се подкара Debian unstable на Promise FastTrak 378.
Конфигурацията е доста изчанчена :
1. Дънна платка ASUS SK8N (чипсет Nforce 3) http://www.asus.com/products/mb/socket940/sk8n/overview.htm

2. 1GB RAM

3. 2x60GB (paralel ATA)  в raid 0 включени в Promise FastTrak 378, който си е на дънната платка.

4. Radeon 9800 / 256MB Ram

Цял ден се мъчих с него. Накрая единственото нещо, което намерих е
http://copper.matsc.kyutech.ac.jp/~yoshi/linux/sata/index_e.html
Но предполагам  и спазвайки тотално тези указания ще "видя" хардовете но не и raid-а. А и ми се струва доста старо цялото това описание. Kanotix-а зацепва с мъка. Успява да се справи с мрежовата карта, видеото подкарва под "фреймбуфер". Audigy 2-то свири без проблем. Проблема е при райд контролера. Както и да го мъчих не пожела да го открие. Някой пускал ли е подобна конфигурация? Идеята е че трябва да има Linux и "боза хъ-пъ" на този райд 0 масив.


Титла: RAID Promise FastTrak 378 и Debian (SID)
Публикувано от: в Apr 05, 2004, 18:10
Sorry za lat ! (mnogo prosto , pfu abe my4a si tv-out-a i zabrawih da si oprawq x configa ;) )

Zna4i trqbwa ti qdro s podryva na dadeniq raid controler ;)

Kavi to4no kyde uwiswa i kakwa e gre6kata !

Pfu , sega ti poglednah linka i moga da kava , 4e towa koeto si nameril e predostaty4no kato obqsnenie ;), 4e dave kakwo powe4e move da iska 4owek :)) :DDD :p
Nameri si nqkakwo 2Gb ide ili po-golqmo, nali i po4waj ... ? Kavi to4no kakwo nestawa , ako si sledwal wsi4ko to4no ;)


Титла: RAID Promise FastTrak 378 и Debian (SID)
Публикувано от: vampi в Apr 06, 2004, 00:06
Цитат (sp @ Април 05 2004,04:16)
Има ли начин да се подкара Debian unstable на Promise FastTrak 378.

Има начин...
Аз успях да подкарам един такъв, след доста мъки!
При мене ситуацията беше по-сложна, щото не можех да разглобя PC-то и да му сложа нормален диск. (както го oписват в линк-а, дето си дал). Значи при мене процедурата (в кратък вариант) беше:
1) на друга машина си компилирам ядро, горе-долу както са го описали в линк-а. (само дето трябваше с него да успея да направя boot дискета)
2) компилирам си модула от сайта на промисе за ядрото, което съм си подготвил вече.
3) направих си boot и root дискети (описано е как става в документацията на Debian-а), като в boot дискетата си слагам новото ядро.
4) слагаш модула на 3-та дискета и с тея дискети се прехвърлям на машината дето се опитвам да пусна. Стартирам я, и в общи линии се стартира нормалната инсталация на дебиан-а, само дето е със новото ядро и вече имам компилиран модул за promise-а за него. На някой от екраните той сам си ме питаше дали да load-не външен модул. (по тая точка нещо ми изневерява паметта как точно ставаше номера)
5) От тук нататъка е нормална инсталация.
6) След рестарт-а пак стартирам от дискетите, давам да се зареди модула и влизам в конзола -> mount /dev/sda1 /mnt -> chroot /mnt
7) Тука на ново си компилирах ядрото с всичко което ми трябва да подържа + компилиране на модула на promise.
8) Прави се initrd.img (sorry, забравил съм как точно ставаше, за това ще трябва пак да се обърнеш към документацията на Debian), като в него сложих модула за promise-а + всичко необходимо за да се зареди.
9) lilo.conf-> lilo -> пиh една студена вода за успокоение -> exit -> reboot
Ебаси щастието беше като накрая успя да тръгне нормално, при това без да слагам друг диск!!! (на всякъде беше обяснено как да тръгне, само че с допълно HDD)
Успех...


Титла: RAID Promise FastTrak 378 и Debian (SID)
Публикувано от: в Apr 06, 2004, 10:44
Ами от няколко дена точно това се питам , как да се направи дискета с дадено ботващо ядро - ясно ! Но как после да се пусне исталацията на Дебиан с това ядро или със самото ботване трябва да се зарежда инсталцаията от ЦД-то , или може първо си ботваш от дискетата и си стартираш даден файл от инсталацията - предпоалгам , че това го пише в Debian-reference , но нещо не го намерих , пак ще погледна , та ако може да  ме/ни насочиш към документация за това нещо ;) , много ще ти бъда благодарен , защото този вариант е не само удобен и за райд, но и за сата , а и за още няколко случея , който се сещам , може малко да си улесниш живота , всмисъл още в самата инсталация ;)


Титла: RAID Promise FastTrak 378 и Debian (SID)
Публикувано от: vampi в Apr 06, 2004, 12:50
Ми аз май ползвах image-и на boot и root дискети от инсталационното CD на Debian-а... Има ги по директориите някъде! Само променях ядрото в boot дискетата.


Титла: RAID Promise FastTrak 378 и Debian (SID)
Публикувано от: Agent_SMITH в Sep 01, 2005, 07:37
Аз имам такъв "контролер" на дъното и си скъсах нервите докато го подкарам. В тоя ред на мисли мога да кажа само, че това е толкова контролер, колкото winmodem е модем.

Ако наистина ти трябва raid - препоръчвам софтуерния райд на линукс - има статия на заглавната страница ;) Разбира се, задача #1 е да изключиш недоразумението наречено "контролер" от BIOS-а.