Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: seryozhev в Май 27, 2010, 15:34Титла: Проблем със стариране на RedHat
Публикувано от: seryozhev в Май 27, 2010, 15:34
Здравейте. Направих един гаф на работа и ви моля за помощ. Историята е следната - работя във фирма за електроника. Докараха специална машина 2-ра ръка. За управлението и се ползва PC с инсталиран Linux. При стартиране и след проверка на hdd спря и поиска manuall fsck. Казаха ми че има лоши сектори по hdd или се е омазала ОС. И ме посъветваха да направя clone hdd. С  linux не работя, затова се разрових за такъв софтуер за Windows. Намерих и използвах HDClone 3.6. Програмата явно свърши работа, но аз оплесках преди това нещата. С PQ Magic исках да проверя със сигурност кои hdd е оригиналния (двата харда са еднакви - по 40GB, с джъмпер - cap limit стават по 32GB) и програмата ми каза че е намерила грешка на харда - дадох FIX. Като опитах да стартирам после Linux-a  на машината ми даде : "Warning:unable to open an initial console
Kernel panic:No init found.Try passing init= opion to kernel"
А сега? ПОзнанията ми за почти никакви... Не ми се почва нова инсталация на Линукс, защото после ще имам проблем с инсталирането на машинния софтуер. Не видях коя версия е на RedHat, с Lilo бутва. Компютъра е специален - с допълнителни блокове за управление на двигатели. Като този компютър е P166 и макс HDD e 32GB, който познава дъното - стара работа. А сега? Помощ!


Титла: Re: Проблем със стариране на RedHat
Публикувано от: Acho в Май 27, 2010, 20:39
Колега, явно че ти сам едва ли ще се оправиш. Нищо лично, не искам да те обидя. Но както казваш, нямаш нужния опит, а ситуацията изисква такъв рутинен опит при работа с проблемни дискове. Дори не знаеш кой диск е оригинала, и кой е копието. Поне по един кертик (или друга свястна маркировка) да беше им сложил, за да си ги знаеш щом са напълно еднакви. Моя съвет е да намериш човек, който се занимава с това и той да оправи, ако е възможно нещата. Защото ти хубаво ще клонираш, ама ще вземеш да клонираш с болките от стария диск. Или нещо друго да се обърка.

Цитат -> "...Казаха ми че има лоши сектори по hdd или се е омазала ОС..." както и да го клонираш, омазаното по операционната система няма да се самооправи. Ако не, нова инсталация на RedHat-а, с който работите (на здравия хард диск). И ако има някакви данни от стария диск, да се изтеглят и прехвърлят върху новата инсталация.

Пожелавам само успехи.