Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: lozanoww в Мар 27, 2012, 13:31



Титла: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: lozanoww в Мар 27, 2012, 13:31
Здравейте попадна ми Вивакомски адсл рутер и се чудя има ли как да го ползвам като LAN & Wi-Fi рутер ? без да му пускам DSL Сигнал? а изобщо как може да му се пусне DSL сигнал от друг компютър-а ? какво е нужно?


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: radoshow в Мар 27, 2012, 14:03
Здравейте попадна ми Вивакомски адсл рутер и се чудя има ли как да го ползвам като LAN & Wi-Fi рутер ? без да му пускам DSL Сигнал? а изобщо как може да му се пусне DSL сигнал от друг компютър-а ? какво е нужно?
Аз имам един Вивакомски рутер-модем от тия черните (Пирели).Изключил съм му DHCP-то вкарал съм кабела от доставчика ми и на първи порт,защото WAN порта не може да се ползва и имам 3 свободни порта и безжична мрежа.


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: plamen_f в Мар 27, 2012, 14:53
И искаш да кажеш, че рутира ли?


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: lozanoww в Мар 27, 2012, 14:55
И искаш да кажеш, че рутира ли?

Няма как да рутира..


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: romeo_ninov в Мар 27, 2012, 16:27
Срещъл съм из мрежата настройки как порт 1 може да стане WAN порт, така че може


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: radoshow в Мар 27, 2012, 16:49
Ето каква е ситуацията.Първо ресетнах рутер-модема с една клечка за зъби като държах ресет бутона около 30 сек. натиснат.След това го закачих за компа с кабел.Единия край беше в лан картата на компютъра ми а другия край в 1-ви порт на рутер-модема.След това отворих браузъра и написах http://192.168.1.1 за да вляза в настройките.Появи се Уеб формата и ме питаше за юзер и парола на устройството.Аз предварително бях го открил в нета и ги написах.Появиха се настройките.Спрях автоматиното раздаване на адреси,а на WIFI настройките смених само името на мрежата,защото след ресета си беше променила името BTC-ADSL.Запаметих извършените промени и забучих кабела,който идва от доставчика.Веднага настолния ми компютър си взе същия адрес с който си беше преди.Включих още един компютър към рутер-модема пак с кабел и той си взе IP различен от този който беше взел моя компютър.Безжичната мрежа я пробвах със смартфон,който се закачи без проблем.Пробвах го с клипчета от youtube.com вървяха си перфектно.
Да уточня IP-тата,които получавам от ISP-то са реални динамични.


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: borovaka в Мар 27, 2012, 17:03
@radoshow Еми много ясно, но в случая модем не рутира. Рутирането го получваш от доставчика ти. Ти ползваш самия модем като switch.


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: Acho в Мар 27, 2012, 18:36
Също така зависи и кой точно модел DSL-modem е. На различните модели, могат да се сетват различни неща. Засега модела на Comtrend (в бяло и черно) ми работи най-добре в режим switch & AP.


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: lozanoww в Мар 27, 2012, 19:05
модела е comtrend ct-5367 като switch и АР проработи но като му сменя името от VIVACOM_NET на каквото и да е друго и Wi-Fi мрежата не се вижда :(


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: Acho в Мар 27, 2012, 19:25
А през web интерфейса го програмираш, нали ? В момента ми работят два такива Comtrend-а. Ето какво им сетвам аз:

- спрял съм им dhcp модула (закачени са след мой Slackware или MikroTik рутер, и ползват техните dhcp-та)
- входния UTP кабел от рутера ми е сложен в един от LAN портовете (който ми е кеф, няма значение кой номер e), останалите 3 порта са ми свободни за LAN кабелите на клиентските ми машини
- на ръка съм им задал за LAN-а на модема: IP адрес, SM, DG
- за WiFi частта съм сетнал: SSID-то, security-то и key-а
- сетвам си моя парола за акаунта root

Работят си като switch-ове за LAN-а и като AP за WiFi клиентите. Никога съм нямал проблеми със сетване на мой си SSID. Ами и VIVACOM_NET да е, като му сетнеш security и key, пак ще си работи, нищо че не е с твое SSID.


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: radoshow в Мар 27, 2012, 19:44
@radoshow Еми много ясно, но в случая модем не рутира. Рутирането го получваш от доставчика ти. Ти ползваш самия модем като switch.
Наистина до сега го ползвах само за swich и WIFI access point.Обаче реших да пробвам да видя дали ще рутира.Той взе че заработи.Ето и какво направих.Ресетнах модема и влязох в настройките.След това отидох на Ethernet WAN и зададох 1-ви порт да се ползва като WAN,защото оригиналния е RJ11 и не може да влезе RJ45.Също така отметнах и DHCP.После отидох на WIFI мрежата смених името и порта.Запаметих промените и Voila,заработи.След рестарт на мрежата компютъра ми си взе адрес 192.168.1.2 и работи без грижи.Направих и снимки.
(https://lh3.googleusercontent.com/-JoW_IVLREaI/T3Ho0o2_tOI/AAAAAAAABv0/lMo0fZcwic4/s250/2012-03-27--1332863271_1440x900_scrot.png) ($2) (https://lh4.googleusercontent.com/-LVGEzVXuU1I/T3HotYx9qkI/AAAAAAAABvs/N69cYOcNKig/s250/2012-03-27--1332863322_1440x900_scrot.png) ($2)
Точното име на модела е Pirelli A124G
@Acho Миналата седмица пробвах Comtrend ct-5367 да го накарам да работи с PPPOE,но не можах.Пробвал ли си нещо такова?


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: plamen_f в Мар 27, 2012, 20:26
Сега ако на WAN-a подкараш и pppoe - цена нямаш  [_]3


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: lozanoww в Мар 27, 2012, 20:40
настройките са същите спрях dhcp давам нет от слак дори и dhcp-to раздава и на Wi-Fi секюритито е WPA2-PSK Само че сменя ли името мрежата спира да ми излъчва сигнал не се вижда :( а в WAN никъде не видях дали мога да избера порт1 да е а не ДСЛ-а


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: Acho в Мар 27, 2012, 20:49
Не, с PPPoE не съм се занимавал. И не знам дали ще може колега. Само за чист LAN и WiFi ги ползвам аз. Ама пак берекет версин и затова. Вместо да си купувам специално WiFi рутер-кутийка, така и така си имам мой Линукс сървър за gateway, прас DSL-модема след него за WiFi клиентите и готово. А модеми имам бол.


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: radoshow в Мар 27, 2012, 22:04
Миналата седмица един комшия си взел рутер от Продавалник за 15 лева и ме вика да му го настроя.Гледам го той Комтренд.Цял следобед се мъчих не става и не става.Компютъра беше с WIN XP.Настроих го да си взема автоматично адрес.Пиша му името и паролата на PPPOE-то.След рестарт взема си адрес от рутера вижда и безжичната мрежа,но интернет няма.Питах комшията дали доставчика му филтрира по MAC,ама той каза,че не знае.ISP-то му е UNACS.Преди време и аз бях негов клиент ама не помня вече дали филтрираха.Искам да попитам тоя Комтренд има ли опция да се клонира MAC-а,щото ако има утре мога да му звънна да пробвам и тоя чалъм.
И тоя моя модем след като почна да раздава адреси даунлоуд скоростта му падна двойно.Аз скоростта си я пробвам като пусна да се тегли от телепоинт.бг някое ISO.Няколко пъти пробвах повече от 6-6.5мб не вдигна.Даже и три едновременни конекции пуснах пак същия праз.Връщам го пак да си е swich друго не ми трябва.


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: backinblack в Мар 28, 2012, 03:01
Абе и аз в момента ползвам едно такова Пирели за суич и WiFi, останало наследство от предишния ми доставчик, но тези рутери са си бози от всякъде! Те за скапания нет на БТК не стават, па камо ли, да се пренастройват и да рутират!
Теоретически може и да стане, но на практика....... , да вземе да забива по няколко пъти на ден, ебати и нета дето ще ползвам от него!


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: bop_bop_mara в Мар 28, 2012, 05:41
//оффтопик
ISP-то му е UNACS.Преди време и аз бях негов клиент ама не помня вече дали филтрираха.
Филтрират... май... Лятото (или по-предното?) сменях ланкарта, ама сега като се замисля, никакви спомени нямам как я конфигурирахме...  Иначе, при тях май има и значение какво ти е вътрешното IP - поне при мен, ако не забиех статично 192.168.1.XY, не ме пускаше през DNS-ите (а глупавото им DHCP ми пускаше различни адреси под Убунту и Дебиан!  ???). Това преди 2-3 години, така и не успях да разбера от "техническите лица" на какъв принцип им е системата и съм го оставила както работи, без да барам или да търся логиката.


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: Acho в Мар 28, 2012, 08:24
Верно е, и устройствата на VivaCom не са много стока. И те са евтинджас поръчка. Ама за без пара - толкоз. Пък и няма да се ползват за пренасяне на сигнал на големи разстояния, или за някакви яки трафици да въртят. За там е ясно - купува се по-качествен и читав модел. Ама за едно офисче, за вкъщи - върши работа. Или поне я върши така, както би я вършил, ако си е част от broadband DSL системата на VivaCom.


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: clovenhoof в Мар 28, 2012, 09:50
Пирелито един приятел го засича че на всеки 2Гб трафик забива и трябва рестарт.
Аз не се съм го засичал като трафик но когато прехвърлях филми в локалната мрежа всеки път забива. Пирелито е много скапан рутер.

Тези, са доста по-добре. Първия не ми е забивал.
http://www.bitak.net/uf/obiavi/352538-obiavi-ZXDSl_831_II.jpg ($2)
http://store.picbg.net/pubpic/C9/EA/46364ed9d647c9ea.png ($2)

Откакто се прежалих за Микротик и се махнах от БТК, забравих че имам рутер :)


Титла: COMTREND CT-5367
Публикувано от: beliya в Фев 21, 2013, 13:32
Здравейте!

Имам два модема COMTREND CT-5367 които искам да използвам като WIFI APта в дома ми. След прочитането на темата изпробвах начините, които са описани тук. Свързах се със модема, спрях му DHCP, зададох му IP на LAN от вътрешната си мрежа (понеже ще стои зад Linksys WRT54GL, който използвам като рутер). Зададох му GATEWAY (IPто на Linksys-а) и го рестартирах. Свързах се отново като WIFI клиент (със ръчно зададено IP) и имах връзка към модема (успешна идентификация),  но никакъв достъп към уеб интърфейса. Нито модема, нито рутерът можеха да бъдат достигнати с ping.
Бихте ли ми помогнали с повече информация относно това как мога да наглася единият LAN порт като WAN и дали мога да запазя DHCP функцията? Планирам APтата да стоят във VLAN.

Поздрави,
Стилян


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: backinblack в Фев 21, 2013, 13:44
След като си му намерил паролата и си влязъл вътре, спираш му всички видове сервизи, променяш му ИП-то за връзка да е ип от вътрешната ти мрежа, за да можеш са си влизаш в последствие да си променяш настройките за WiFi, без никакви настройки за гетъуей и пр и той ще ти работи като суич само с wifi функционалност, а ип-та ще се получават от линксиса.

http://forums.data.bg/index.php?showtopic=2058304


Титла: Re: Wi-Fi ADSL2 + Router
Публикувано от: beliya в Фев 21, 2013, 14:13
ЕЕЕ, супер.
Сигурно заради ръчната нагласа на гейтуей не се получаваше преди. Сега работи. Благодаря много за полезната информация. Когато имам повече време ще направя видео по въпроса, за да им е по-лесно на тези след мен.

 [_]3

Поздрави,
Стилян