Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Коментар => Темата е започната от: lunarvalley в May 29, 2014, 11:24Титла: boycott systemd
Публикувано от: lunarvalley в May 29, 2014, 11:24
http://boycottsystemd.org/


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: go_fire в May 29, 2014, 15:14
Аз от кога разправям, ама никой ме не слуша. Добре, че беше един Гроучи да викне. Иначе аз си правя традиционно бойкот на всичко с марка Пьотеринг.


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: lunarvalley в May 29, 2014, 20:46
нема баце... он знае по-добре. и BSD-тата били obsolete

 :o


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: Naka в May 29, 2014, 23:09
Не се прави така. Трябва само да го обвинят в хомосексуална дискриминация и redhat автоматично ще затворят проекта.


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: go_fire в May 30, 2014, 12:30
Ама видя ли снимката на Пьотеринг?

(http://boycottsystemd.org/lennart1.png)

Последното, в което може да се обвини този пораснал Хари Потър е „дискриминация на педарастията“.


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: lunarvalley в May 30, 2014, 14:46
убавец


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: gat3way в May 30, 2014, 16:28
Open Source Tea Party?!?

Откъде мога да си взема такава тениска за да ходя на опънфестовете да дразня идеалистчетата?


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: lunarvalley в May 30, 2014, 18:00
aa, ше ги тролиш :D


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: Naka в May 30, 2014, 18:28
Real life троленето е малко опасно..... че може да си изядеш боя >:D


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: lunarvalley в May 30, 2014, 19:37
да

направо си го представям -- озверели потребители на Slackware, CRUX, Gentoo и *BSD му се нахвърлят, крещейки псувни по адрес на Ленърт.

 :)


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: go_fire в May 30, 2014, 22:14
Гейт я кажи, че съм изостанал, какво е OSTP???

Иначе у нас няма кой толкова да дразниш. Тук сме аз и още двама-трима идеалиста (в смисъла на ГНУ). А самите фестивали са се кръстили Опен, а не Фрее, та хептем. Той затова Столман дойде на Уебтех, а не на голямото събитие. Там има лекции за точка Нет, Мац и какво ли не. Определено няма да намериш, кой да дразниш.


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: gat3way в May 31, 2014, 02:53
Честно казано не знам какво точно трябва да означава, това са някакви малоумни асоциации. На първо време не знам защо чаените идиоти трябва да се идентифицират с въпросното събитие от Бостън, сигурно защото звучи патриотично. Както и да е, "tea party" се асоцира обикновено негативно със слугите на корпорациите, та предполагам именно в тази светлина е въпросното "opensource tea party", което е точно толкова на място, колкото и патриотичната връзка на днешните чаени идиоти с потапянето на товара за Европа навремето. Сериозно иначе не съм примрял примерно за systemd, sysv init системата си ми харесва, но досега не съм чул нормални аргументи в полза на обратното. И на тоя сайт тоже, разтягат локуми, бруталната простотия беше тази страхотия със "single point of failure" дето били няколко binary-та. Това е пълна кретения. По точно същата логика, bash е SPF за sysv инит системата, трудно ще ме убедят в обратното. Ако има причина systemd да е противно нещо, то е ЗАЩОТО е противно, и рационална логика няма в случая. Просто дразни.


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: go_fire в May 31, 2014, 08:29
Аха, аз си помислих, че има някакво специално значение. Не е само единично място на провал (не съм сигурен термина как се превежда). То е вкарване на идеология от друга ОС. Тук под идеология нямам предвид свобода, а принципа: направи го просто глупако, и другите типични за Юникс като: едно нещо, но добре. То даже не е от друга ОС, ами е директно вкарване на корпоративни практики.

По между другото знаех, че много не харесваме едни и същи неща, но не знаех, че сме толкова много до тази тема. И мислех, че са предимно блятки. А то си е цяло движение, както се оказва. Покрай тази акция открих и човек, който изказва точно това дето и аз говоря от сума време. Самият факт, че намирам втори човек стигнал до същите изводи като мен, но за разлика от мен доста голям специалист, само ме кара да се радвам, че не съм сгрешил.

Ето му дневника:

http://igurublog.wordpress.com/


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: Naka в May 31, 2014, 10:26
Просто дразни.

В една друга бях писал по въпроса  Не врат ами шия. ($2)

Мисля, че щяха да имат много повече успех ако не бяха сменили имената на всички понятия и бяха оставили същите команди. Та тези нови понятия и дълги и трудни команди много ама много дразнят. >:(

Е редахт са запазили в 7-маца и старият стил service httpd restart, но е въпрос на време да кажат в бъдещата 8-мица, че е absolute. >:(

Иначе като идея да се стартират паралелно всички сървиси... да се печели време и да се управлява от един стартиращ демон е добра идея. и това и това трябва да стане по този начин .....Ама много криво са го измислили.


----
A и малко да пофилософтвам >:D Една програма като е мислена всичко и е наред. И интерфейса и структурата и кодът.
След като даже не са се постарали да измислят нормални имена на командите ... как да им вярваш за другото.

Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: go_fire в May 31, 2014, 13:52
Невежият гуру дето горе го дадох, цитира автора на юдиск2 (и той като мен таи нескрита симпатия към Ред Хат, Каноникъл, вероятно Новел и Оракул). Та онзи казва, че програмата не е предназначена да се изпълнява от команден ред, автоматизационни низове и подобни. Всичко трябва да се покрие с тонове абстрактни интерфейси накачулени един връз друг, един голям боклук и яко подуване, буболечки и разбита сигурност.

Та и това дето цитираш затова е сторено. Никой не му пука за потребителя.

По между другото сме закъснели. Ако Дежурният се вясне наоколо може да потвърди, че това съвсем не е ново. В неговият дневник (старият, не този политическият) съм му чел преживяванията със Соларис, още от как ги взеха Оракул. Същата непрозрачност и тонове боклук, които не ти дават да мръднеш. Там в добавка има и по няколко несъвместими версии на едно и също нещо едновременно (мисля тогава цитираше Неткат или може би Вгет, не помня). Само това очаквам да дойде и сме като тях.


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: satir в May 31, 2014, 18:45
само един въпрос имам аз:
ок, а като бойкотираме systemd, какво праиме? М? има ли въкът и как да си върнем старите инити?


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: jet в May 31, 2014, 19:04
Не знам защо и дебианци се вързаха на тази "мода" това повлича и една сюрия дистра.
Дано да си поправят грешката.


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: go_fire в May 31, 2014, 19:44
Има още няколко варианта. Най-добър е Опенръцъ-то на Генту, но е бавничък. Но аз съм навит и да си остане добрия стар Инит, защото на лаптопа съм едноядрен. Че настолният ми ще зареди с 10 сек. по-бавно, не ме засяга толкова. Всъщност ако разкараме всичко с комплект в името, то няма да имам какво толкова много да зареждам.

Жет през бойкота стигнах до писмо в списъците на Дебиан, дето се твърди, че е смъртна присъда, ако го въведат. Може и така да е.


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: gat3way в Jun 01, 2014, 02:46
Чак пък смъртна присъда...ама ще има известно псуване. Ма можеше и да е по-зле, можеше да го заменят с upstart, това е ултимативна тъпащина, не знам чии болен мозък го е родил, краткия ми сблъскък с това на една федора преди време просто ме отврати. Със systemd ще се разбера малко по-лесно и някак ще си мигрирам няколкото мои си инитскрипта вкъщи.


Титла: Re: boycott systemd
Публикувано от: go_fire в Jun 01, 2014, 10:00
Основната теза в писмото беше, че Ред Хат правят нещото за себе си. И в него не са предвидени неща, дето ги няма в Ред Хат, като качване във версия на системата, повече от една сесия на потребител, различни ядра от Линукс и  т.н. По този начин всички дистрибуции ще се уеднаквят и разликите ще са козметични.  А като всичко е еднакво, по-добре да избереш оригинала или Ред Хат.

Все пак моята надежда е, че Ред Хат няма да успеят, защото съществува все още свобода и Ред Хат не са единствените и не само те имат разработчици. Ако пък успеят, какво пък, има БСД, има Хайку, има дори Инферно.