Linux за българи: Форуми

Хардуер за Линукс => Сървъри => Темата е започната от: bezimenen в Апр 21, 2017, 20:12



Титла: Замяна на хард
Публикувано от: bezimenen в Апр 21, 2017, 20:12
Здравейте,

Понеже един хард от райд масива си замина се чудех за замяната му дали е задължително условие да търся идентичен.
По-точно кой критерий да гледам (модел, парт намбър...)?
Някой пробвал ли е да замени диск с такъв от същата марка и същия размер, но други цифри?

Райд масива е PERC 5/i, а хардa hp 146 GB SAS 10k.


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: laskov в Апр 22, 2017, 08:50
Според мен, какъвто и да е SAS със същия или малко по-голям обем ще свърши работа. В зависимост от конфигурирането на райда обемът, над обема на стария, може да се окаже неизползваем. Обаче един Dell не искаше да работи свястно с дискове IBM...тъй че може би е добре да е максимално подобен на предишния.


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: Naka в Апр 22, 2017, 11:43
HP произвеждат ли дискове или са само брандирани?

Seagate са много стандартни като дискове. Гледай, както каза колегата задължително обема да е >= на стария. Или за да си сигурен, понеже обема много различно ги отбелязват, (дали е кратен на   1 000 000 000 или на 1 073 741 824) - вместо обема ще гледаш LBA секторите. В документацията на всеки диск ги пише броят LBA сектори.

LBA новия >= LBA стария.

Голям праз като артише място - това да не те притеснява изобщо.


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: growchie в Апр 22, 2017, 13:36
Проблемине които имам на последък с RAID масивите са свълзани с размера на секторите. Дали да са 512 или 4К. Може да се месят, но уж имало деградация на скоростта.


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: BRADATA в Апр 22, 2017, 17:26
Проблемине които имам на последък с RAID масивите са свълзани с размера на секторите. Дали да са 512 или 4К. Може да се месят, но уж имало деградация на скоростта.
Абе аз го ядох с едни 4к дискове. Мъчих се една седмица и ги смених с 512-ки. Това на FreeNAS без райд контролер отдолу. На тема HP RAID - какъвто и диск >= 146Г да му бучнеш (стига да е неициализиран в друг масив) ще тръгне без нужда от намеса.


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: growchie в Апр 23, 2017, 18:28
Проблемине които имам на последък с RAID масивите са свълзани с размера на секторите. Дали да са 512 или 4К. Може да се месят, но уж имало деградация на скоростта.
Абе аз го ядох с едни 4к дискове. Мъчих се една седмица и ги смених с 512-ки. Това на FreeNAS без райд контролер отдолу. На тема HP RAID - какъвто и диск >= 146Г да му бучнеш (стига да е неициализиран в друг масив) ще тръгне без нужда от намеса.
Zfs здравей :) И аз точно с това си изпатих но под чисто БСД. Ззарязал съм ги така. Имам и втори zpool който е просто JBOD и като сравнявам производителността разлика няма много. Двата пуула са от едни и същи физически дискове.


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: jet в Апр 23, 2017, 18:47
Те вече цените на SCSI и SSD не се ли изравниха. Вече май няма никаква логика да се купуват магнитни дискове осен ако не ти трябват няколко ТБ


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: bezimenen в Апр 23, 2017, 19:41
Официалният предтставител на HP не успя да ми намери същия а подобен за 280 лева refurbished и с 2 седмици време за доставка:) От БГ успях да го намеря същия за 65 кинта с ддс ползван, с 2 дена за доставка.

Без теоретични познания а само на базата на личен опит предполагам, че има ли голям трансфер на данни шанса за заминаване на хард се увеличава.
До сега само на файлови и бекъп сървър ми са заминавали хардове.
Температурата може да се каже, че я изключвам като вариант, понеже подържам към 21 градуса в шкафа.

Благодаря на отзовалите се да помогнат:)


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: growchie в Апр 24, 2017, 11:51
Дисковете в големите масиви са консуматив.


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: Acho в Апр 24, 2017, 14:40
Демек, някога когато си правя аз сървър и си организирам RAID масива, задължително си купувам още един или два такива дискове. Същите модели, дето се казва "да има за зор заман". Щото като гръмне нещо след 3-4 години, откъде ще го търся тоя същия модел диск ? Те китайците вече са го забравили в производството.

И си ги прибирам тия двата харда да си стоят в склада ми на топличко. И един ден когато ми гръмне някой от работните дискове, вадя го от масива и го хвърлям на джънка. Бъркам в склада ми и слагам в масива на сървъра един от чисто новите дискове. Системата започва да си работи по него и да го натоварва с данните. И аз съм си "пей сърце".


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: growchie в Апр 24, 2017, 15:56
Ако RAID е софтуерен не е изобщо задължително, а ако тепърва ще го правиш вземи дискове с 4к сектори и няма да има проблем... до моментът в който решат, че 4к размер на сектора вече не е куул и трябват 8к.


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: Acho в Апр 24, 2017, 19:16
Говоря за по-сериозен масив, с хардуерен контролер, както си му е реда. Не някакво софтуерно акенце.

И то не че съм се засилил да го правя, ами само хипотеза.


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: growchie в Апр 24, 2017, 21:57
Говоря за по-сериозен масив, с хардуерен контролер, както си му е реда. Не някакво софтуерно акенце.

И то не че съм се засилил да го правя, ами само хипотеза.

Не знам защо си решил, че софтуерният RAID не е сериозен ама ари. Доста по-гъвкав е и може да правиш големи магии с него. На времето купихме за клиент машина с хардуерен раид ама по-скоро проблеми с него. Нямаше инструмент за настройка през линукса, може само през биоса при ребуут. Някакви глупави грешки в лога дето логротейта не ги хваща. Отказахме се вече от такива експерименти. НР Пролиант некъв беше, не го помня вече, със SATA/SAS контролер.

Като цяло зависи с какво ще го ползваш и за какво ще го ползваш. Аз към момента съм фен на zfs.
https://serverfault.com/questions/685289/software-vs-hardware-raid-performance-and-cache-usage


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: bezimenen в Апр 25, 2017, 14:24
Мисля да дам шът даун на сървъра и да сменя харда ама се чудех дали ще се наложи ръчно от биоса на контролера да ребилдна или ще си започне само по време на работа на сървъра.

Ако трябва ръчно ще се наложи да дойда почивните дни, че сървъра ще си трябва.
Някъде пишеха, че не трябвало да се спира сървъра ама не видам да пише хот суап на дисковете.



Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: BRADATA в Апр 25, 2017, 19:13
Какъв е сървъра?


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: bezimenen в Апр 25, 2017, 20:33
Dell Poweredge 2950 с контролер PERC 5/i.

Някаква черна магия ме е налазила. Днеска си замина последния хард от другия ми сървър който ползвам за бекъп. Бяха 4 харда в масив 1+0 та беха заминали 2 и днеска нещо правих и реших да рестартирам и хоп още един и отиде масива ама интересно, че ESXI си зареди, но без datastore.

Та ESXI ми е на тоя масив, където тия дни ще сменям харда и още 2 виртуалки.
По чужди форуми четох, че ако се подмени на спрял сървър може да замине масива. И все пак ще е на спял, че един път на същия сървър още като го купих изпробвах да извадя единия хард по време на движение и веднага го пъхнах, и веднага замина:)


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: BRADATA в Апр 26, 2017, 13:16
А бе аз попрочетох малко за този райд на този сървър. С две думи резултата е следния - никакво гасене на сървъра. Вадиш стария диск и пъхаш новия. 100% HotSwap е този модел. Би трябвало (ако новия диск е нов) да започне да ребилдва автоматично. Ако не - едва тогава рестарт и в биоса в утилито трябва да се човърка.


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: bezimenen в Апр 29, 2017, 18:32
Проблема е решен.

Ами прехвърлих виртуалките в другия масив за всеки случай.
Отидох в събота сутринта, че да имам достатъчно време на разположение до понеделник сутрина ако се счупи масива, за да оправа нещата.
Извадих счупения счупеняк без да гася сървъра и след 3 минути пъхнах новия.
Моментално грешката се изчисти от дисплея за показване на грешките. На харда светнаха двете зелени лампички. Отидох да пия кафе и след един час се върнах и беше ребилднал.

Та целия страх беше за нищо. Вадене на счупения и пъхане на здравия и "сърце пее":)
Понеже намерих 1:1 същия диск на добра цена за всеки случай закупих 4 броя "да има". Та така..

Мерси на отзовалите се.


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: Acho в Апр 29, 2017, 19:03
Е, супер завършек. Ама всеки се притеснява де, да не каталяса нещо.


Титла: Re: Замяна на хард
Публикувано от: linman в Фев 19, 2018, 15:41
Да които си познава техниката/РАИД/серверите  , че някои път големи проблеми.

Проблема е решен.

Извадих счупения счупеняк без да гася сървъра и след 3 минути пъхнах новия.
Моментално грешката се изчисти от дисплея за показване на грешките. На харда светнаха двете зелени лампички. Отидох да пия кафе и след един час се върнах и беше ребилднал.

Та целия страх беше за нищо. Вадене на счупения и пъхане на здравия и "сърце пее":)
Понеже намерих 1:1 същия диск на добра цена за всеки случай закупих 4 броя "да има". Та така..

Мерси на отзовалите се.