Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: nslave в Apr 18, 2018, 19:19Титла: Proxmox влиза в emergency mode
Публикувано от: nslave в Apr 18, 2018, 19:19
Здравейте,
Въпросният proxmox, който се троши е доста дълеч като разстояние. Към момента белезите са за недостиг на рам и kernel panic в определени ситуации. Това за сега е предимно теория, но звучи най-разумното обяснение. Мислех, че се случва заради спиране на тока, но след подменен ups отново го направи и няма признаци да е имало сътресения в токоподаването :) . Конфигурацията е 2 хард диска в zfs raid 1 и 1 брой за backup на виртуалните машини форматиран с ext4. Влиза в emergency mode при опит да се стартира системата след kernel panic-а, защото се е прецакал журнала на този ext4 за backup-и и не може да го монтира.

Доколкото прочетох този emergency e target на systemd, runlevel в който разполагаш с гол шел без монтирани файлови системи. Странното е, че продължавам да имам ping до машината, но няма стартиран ssh демон и няма как да вляза да пусна проверка на файловата система за да се стартира след това нормално. Чудя се за временно решение преди да се добави рам, тъй като процедурата по купуването ще е тромава и искам да си облекча живота малко, докато се случи.

Едната ми идея е да добавя ssh unit-а като необходим за този emergency mode, но нещо не успявам да намеря къде и как да го направя. Някой може ли да съдейства с идея как да го сътворя това. Другото, което се сещам е евентуално ако мога да го накарам да не се опитва да монтира този диск за бекъпите ако има проблем, но и това не знам как да направя. Ако има и по-добри решения, моля да споделите. Знам че лекувам симптома, а не проблема, но просто се намирам в такава ситуация :)


Титла: Re: Proxmox влиза в emergency mode
Публикувано от: spec1a в Apr 19, 2018, 10:27
   Най-добрия вариант е някой разбирач да провери на място какво
се случва (където е физически сървъра).
   Ако няма такъв ...
   Можеш ли да наблюдаваш процеса на стартиране на сървъра,
(разполагаш ли с IPMI интерфейс,той би ти дал много възможности)
Иначе ти остава възможността да провериш внимателно логовете.


Титла: Re: Proxmox влиза в emergency mode
Публикувано от: ray в Apr 19, 2018, 13:23
Здравейте,

Нямам директно опит с Proxmox, ползвал съм zfs/RAID1 но на BSD, отделно никак нямам особено доверие на systemd, поне 2-3 пъти ми чупи цялата система и логовете не ми бяха от особена полза.

Това което ми хрумва е да видиш какво се монтира от /etc/fstab файла и да коментираш монтирането на диска с ext4 и рестарт. Би трябвало ако проблема е в него да имаш достъп и да го провериш, дори ако райда работи и всичко наред не виждам проблем да създадеш нова fs/ext4 и после пак да активираш backup-a.

Това е малко само на теория, но дано има и нещо полезно.

Румен