Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: rado84 в Jun 09, 2018, 16:13Титла: GIMP - вмъкване на изображение в рамките на селекцията?
Публикувано от: rado84 в Jun 09, 2018, 16:13
MS Paint има една много удобна опция, с която можеш да вмъкнеш изображения вътре в селекция. Само че Пейнт не поддържа прозрачност и затова се опитвам да направя това вмъкване с GIMP под Линукс, а и трябва да започвам да свиквам да се справям без Бозата (2020-та от Майкрософт ѝ набиват шута). Обаче нещо не виждам такава опция. Единственото подобно, което видях, беше в менюто за слоевете и вмъкването на изображение там го поставя в горния ляв ъгъл на редактираната снимка, напълно игнорирайки селекцията в долната част, която аз съм задал. Какво пропускам/къде бъркам?


Титла: Re: GIMP - вмъкване на изображение в рамките на селекцията?
Публикувано от: zvezdanov в Jun 09, 2018, 21:37
Edit >> Paste Into


Титла: Re: GIMP - вмъкване на изображение в рамките на селекцията?
Публикувано от: rado84 в Jun 09, 2018, 22:06
Пробвах го сега - нищо не се случва. Нито прозорец изкарва да избера изображение за поставяне, нито нищо - все едно не съм цъкал на "Paste into".


Титла: Re: GIMP - вмъкване на изображение в рамките на селекцията?
Публикувано от: go_fire в Jun 09, 2018, 22:48
Задаваш по около 800 въпроса на секунда. Не остава време човек да обмисли, какво си казал и даваш следващо двадесет.

От друга страна се радвам, че и след три години пламъка ти още гори в такъв ентусиазъм, който трябва да се е изпарил на третия до шестия месец.

М$ Паинт в 10 съм го виждал веднъж, дваж. Направи ми впечатление, че доста е дръпнал спрямо хронично-резистентната версия, която беше на ниво от 80-та година. В него вече има това, което гимпърите (старите) наричаме маски, но днес е по-популярно като селекции. А под маски днес се разбира друго. Та понеже въпросният инструмент винаги в Гимп е бил най-добрият на планетата, не мога да разбера, какъв точно ти е проблема с него. И то особено в сравнение с М$ Paint.

Така, както чета се опитваш да правиш някаква апликация. Да съединиш едно изображение в друго.

Взимаш част някакво изображение и го пльосваш върху друго. Докато още не си потвърдил пльосването то остава в така нареченото плаващо състояние. Докато е в него можеш да го трансформираш по всевъзможни начини от мащабиране, обръщане, въртене, нанасяне на ефекти или обратното, прилагане на филтри. Можеш да правиш всичко върху него. Когато си готов, или потвърждаваш пльосването директно отгоре, или правиш нов слой върху, който да го поставиш. За предпочитане е второто. Слоеве винаги могат да се обединяват. Обаче обратното е по-трудно.

И още нещо. Ако ползваш новата версия 2,10 всички трансформации са обединени в общ инструмент. Чудно е наистина защо това не е било винаги така. Освен това е подобрена работата с текст. Подобрено е и цветоотделянето. И не на последно, а на първо място, вече има гнезда (гроздове) от слоеве, голямото неудобство, което липсваше. За грамадни проекти без тях е мъчение.


Титла: Re: GIMP - вмъкване на изображение в рамките на селекцията?
Публикувано от: rado84 в Jun 09, 2018, 23:33
Еее, чак по 800/ сек. ...  ::)  Повечето неща си ги правя сам и/или с Гугъл търсене и ако не успея да намеря отговор в Гугъл, чак тогава питам тук. То ако наистина за всяко нещо пусках тема, досега да сте ме баннали за спам.  ;D 

Това, което искам да направя с ГИМП, го показах в това видео, където ползвах МС Пейнт чрез Вино. Но както казах Пейнт не поддържа прозрачности и затова не мога да го ползвам за моята цел.
https://www108.zippyshare.com/v/Ba6V4X4C/file.html

Версията е 2.8. Свалих 2.10, но е rpm и тепърва ще си припомням как се инсталираше rpm.

Между другото, ентусиазмът ми по Линукс се запали отново преди няколко месеца. Допреди това си карах с Боза 7. И ХъПъ, преди това. От 2009-та насам карах така - пробвам някое дистро (най-често Ментата) да видя докъде са го докарали и ако не ми хареса, го махам и чакам следващата година. Едва тази година успях да премахна някои проблеми, които имах с дяловете и със звука след чиста инсталация, така че от началото на Март месец 2018 г., когато се справих с въпросните проблеми, интересът ми към Линукс започна да расте. И откакто открих, че много неща ги прави 3000 пъти по-добре и по-бързо от Бозата, интересът ми нарасна в геометрична прогресия. Сега почти не ползвам Бозата, освен за една игра, която е зле оптимизирана за Линукс.


Титла: Re: GIMP - вмъкване на изображение в рамките на селекцията?
Публикувано от: go_fire в Jun 09, 2018, 23:55
Добре, че youtube-dl го поддържа това нещо, защото ме бъзикат с разни мизерии на станндартния етикет <video>. А естествено js, картинки и курабиики са ми изключени. И благодаря, че е 2,8 МБ, че все пак мобилния трафик е бавен и скъп.

Никога не съм правил това по този странен начин. Но явно е странен само за мен. В меню edit открих команда paste into, която върши това, което желаеш. Но тя не преоразмерява автоматично изображението. Преоразмеряването ще трябва да си го направиш на ръка.


Титла: Re: GIMP - вмъкване на изображение в рамките на селекцията?
Публикувано от: rado84 в Jun 10, 2018, 00:07
Да се надяваме, че с етикет "архив" няма да те бъзикат.

https://www79.zippyshare.com/v/PsgUG6HK/file.html

Ето да видиш, че не става с "paste into".

А мобилният ти трафик не знам какъв е. Моят е към "жижацом", както обичат да го пишат някои и имам 3000 МБ трафик за 10 лв. на месец, които никога не успявам да изхарча, колкото и да се мъча. :)


Титла: Re: GIMP - вмъкване на изображение в рамките на селекцията?
Публикувано от: go_fire в Jun 10, 2018, 00:47
Не същото си е. За онагледяване:

Код
GeSHi (Javascript):
 1. <script type="text/javascript">
 2.    var a = function() {return 1};
 3.    var b = function() {return a() + 1};
 4.    var c = function() {return b() + 1};
 5.    var d = document.getElementById('omg').getAttribute('class');
 6.    if (true) { d = d*2;}
 7.    document.getElementById('dlbutton').href = "/d/PsgUG6HK/"+(453069%1000 + a() + b() + c() + d + 5/5)+"/simplescreenrecorder-2018-06-10_00.01.57.mp4.zip";
 8.    if (document.getElementById('fimage')) {
 9.        document.getElementById('fimage').href = "/i/PsgUG6HK/"+(453069%1000 + a() + b() + c() + d + 5/5)+"/simplescreenrecorder-2018-06-10_00.01.57.mp4.zip";
 10.    }
 11. </script>

Сега нали не смяташ, че ще тръгна в Кейт или Емакс да сглобявам адреса, за да го потегля. А то докато го сглобя, вероятно ще е изтекъл. Докато видеото поне y-dl е достатъчно умен, за да го изтегли.

п.п. И аз съм на БТК. Но мисля, че даваха 1500 срещу петарка. Не съм сигурен. Мисля, че нямат по-евтина оферта.


Титла: Re: GIMP - вмъкване на изображение в рамките на селекцията?
Публикувано от: rado84 в Jun 10, 2018, 01:55
На нещата, които аз качвам там, валидността им е 30 дни. :)  Ето го неархивирано тогава: https://www120.zippyshare.com/v/vb9jmnqu/file.html

Не знам откъде го извади тоя код, моят телефон никога не ми е създавал проблеми с клипове.


Титла: Re: GIMP - вмъкване на изображение в рамките на селекцията?
Публикувано от: go_fire в Jun 10, 2018, 07:36
За да сработи, първо трябва да си отворил в самия Гимп онзи bmp там и да го копираш. В момента буфера ти е празен. По-точно, в него има един път и нищо друго. Гимп не знае, какво да прави с тази информация. Той иска пиксели.


п.п. Ползвам мобилен достъп до Интернет, но го ползвам на лаптопа. По ред причини, като това, че работя от жив диск и нямам твърд диск, държа системата максимално малко натоварена, за да издържи по-дълго без да я гася. За тая цел на интеернет-навигатора му е отказан достъп до картинки и js. Аго ги включа и до два часа трябва да правя студено презапускане. И бисквитките съм ги отрязал, ама това е, дето се казва от традиция. Не, че помага особено срещу баткото (-ите).

п.п.п. Твоите неща може и да се пазят по месец, но тия мизерници със сигурност са въвели ограничение във времето за точен адрес на свалянето. Вероятно е около пет минути. Какво да се прави? Гългъл промени света.


Титла: Re: GIMP - вмъкване на изображение в рамките на селекцията?
Публикувано от: rado84 в Jun 10, 2018, 13:21
Ааа, това ли му бил проблемът? Пу да го е... Да, сега стана.

Благодаря за търпението, go_fire. :) [_]3 

А адресът си е валиден и в момента. Сега го отворих и си се сваля без проблем. Ако качваш там нещо като гост - без регистрация, ги има тези ограничения. Обаче аз имам акаунт в zippyshare, така че адресът си е един и същ през всичките 30 дни.