Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на хардуер => Темата е започната от: Hapkoc в Sep 08, 2004, 12:12Титла: RAID, SATA и т.н.
Публикувано от: Hapkoc в Sep 08, 2004, 12:12
Така, значи понеже имам някакви планове да си сглобя едно file server-че в нас възникват ми няколко въпроса. Засега си мисля примерно 2 SATA диска (еднакви) и един SATA RAID контролер и да пусна дисковете в RAID Level 1 (exact mirror).
Сега първия въпрос е какъв контролер да взема - трябва да се поддържа от linux (поне level 1 :) ) и по възможност да не е много скъп.
След това се чудя каква машина ще ми трябва да за тая работа. След като контролера ще е отделен (т.е. няма да се пуска софтуерен RAID и да се ползва контролера на дъното, а то най-вероятно няма и да има SATA контролер понеже си мисля за някаква сравнително евтина машина) предполагам, че всякаква машина с PCI шина би ми свършила работа? Така ли е, ако не е какво желязо ще ми трябва?

Ми това е общо взето, който има да казва нещо - да казва :). Всякаква информация и предложения са добре дошли и предварително благодаря.

Поздрави :)


Титла: RAID, SATA и т.н.
Публикувано от: Uvigii в Sep 08, 2004, 14:32
Почти всички съвременни дъна поддържат RAID 0 и 1(чипсета на дъното) за SATA дисковете.


Титла: RAID, SATA и т.н.
Публикувано от: Hapkoc в Sep 08, 2004, 14:49
Така е, само че моята идея е не да купувам съвременно дъно, а на стара щайга да пъхна 2 големи диска...


Титла: RAID, SATA и т.н.
Публикувано от: Uvigii в Sep 08, 2004, 17:01
Ами защо искаш да са SATA тогава ?!?!
Обикновенни IDE-та не вършат ли работа ?
Както и да е.
make menuconfig
и гледш кои контролери се поддържат.
Успех


Титла: RAID, SATA и т.н.
Публикувано от: в Sep 08, 2004, 19:37
Цитат (Hapkoc @ Сеп. 08 2004,13:12)

Здрасти !
Пич, мога да ти кажа аз с каква щайга съм, а ти си прецени, какво ще ти свърши работа !
М/В ASUS KT600 on-bord lan 1G
CPU AtlonXP 2400+
HDD 2x120GB Maxtor 7200 8k/cache
Картата (лан) работи на 100МВ и изцеждам от нея максимален трансфер 11,8 mbytes/s , спорен е въпроса дали е от карта или от switch, но това са резултатите !
Неуспях да подкарам хардуерния RAID на дъното да ми мирорне дисковете въпреки, че в BIOS-а на RAID-а съм го указал и ми дава че работи. При инсталацията на линукса съвсем нормално ми се виждаха двата диска и се принудих да си пусна софтуерния режим RAID 1.
Познати ми казаха ( и показаха ) 3WARE SATA RAID контролер, който наистина вървеше и при инсталация се виждаше само един диск, както се и очаква от RAID 1.
На същото дъно и конфигурация инсталл-нах вин и там се разпозна RAID-а на дъното и така си и работеше. Под линукс неуспях, въпреки че питах големия брат "гуугъл" и рових по форуми ! :(
Успех !


Титла: RAID, SATA и т.н.
Публикувано от: в Sep 09, 2004, 01:54
Be vurshat rabota i obiknoveni IDE-ta, prosto taka mi hrumna purvonachalno, ima oshte dosta da go mislia taka ili inache :)
Blagodatia za mneniata i izvinete za kirilicata

Pozdravi