Linux за българи: Форуми

BSD секция => Настройки на софтуер => Темата е започната от: dope_hat в Sep 14, 2004, 10:49Титла: Проблем с монтиране на хард с FreeBSD ?!
Публикувано от: dope_hat в Sep 14, 2004, 10:49
Здравейте,
Имам следния проблем. Единият ми хард на който работя и е със FreeBSD се скапа, не помогна нито fsck нито нищо, просто му дойде времето. Сега  си взех нов на който временно инсталирах Slackware 10.0.0 ;-/ и питането ми е как мога да монтирам другия хард, от който поне да извлека информацията която е останала и дали е възможно такова монтиране. Счупеният хард не е напълно повреден така че поне информацията от него мога да я копирам. Само че имам проблем със монтирането. Дали някой знае как става и е правил подобно нещо и може да ме насочи ?
Също приемам и други полезни съвети.
Мерси предварително !


Титла: Проблем с монтиране на хард с FreeBSD ?!
Публикувано от: в Sep 14, 2004, 11:13
Здравей,

не казваш какво ти е FreeBSD-то (дали ползва UFS или UFS2), но погледни http://ufs-linux.sourceforge.net/
Надявам се да свърши работа. После не забравяй да рапортуваш тук резултатите.

Успех


Титла: Проблем с монтиране на хард с FreeBSD ?!
Публикувано от: n3c в Sep 14, 2004, 11:23
Защо просто не си дръпнеш едно FreeSBIE (FreeBSD live CD), да го запишеш на едно CD, да закачиш 2та харда и да копираш от стария на новия? Ако цялата информация на стария е читава можеш дори да си пуснеш инсталационното CD на FreeBSD, да си разделиш новия хард на дялове и слайсове и след това под FreeSBIE направо да си пренесеш старата инсталация на новия хард. Правил съм това няколко пъти и не съм имал проблеми, особено с FreeBSD 5.x и devfs. Ако си с 4.x може да ти се наложи да си създадеш наново файловете в /dev. Не забравяй след копирането преди да заредиш от новия хард да го пуснеш в single user mode и да направиш нужните корекции (примерно да преконфигурираш описа на дяловете в /etc/fstab и т.н.).

Иначе не съм сигурен, че Линукс може да чете UFS/UFS2 файлови системи, но пък и не съм ползвал Линукс за това, така че да не ти давам грешна информация.


Титла: Проблем с монтиране на хард с FreeBSD ?!
Публикувано от: dope_hat в Sep 14, 2004, 17:59
Здравейте,
Преди това обмислих тези варианти които ми посочихте. Направих го по друг начин. Дефакто цялия хард не се беше скапал до " безобразие "  ;)
boot-нах от FreeBSD / 5.2.1 / до там, че поне успях да монтирам /usr директорията, въпреки желанието му да стартирам fsck. След което метнах всичката налична информация която ми беше важна по мрежа на др. компютър и всичко се оправи. Реших да пробвам този вариант като най - бърз и да си оставя тези други решения вече ако и това не станеше.
Така че благодаря за оказаното съдействие,  ;)