Покажи Публикации - thatsmeufo
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Dual Booting Windows 7 vs Ubuntu -: Aug 03, 2014, 14:38
Привет,

Имам проблем при инсталацията на Ubuntu и Windows 7. Изглежда и двете OS пишат върху boot manager-ите си. Нов твърд диск. Инсталирам Windows 7, всичко Ок. Инсталирам Ubuntu и Windows 7 повече не стартира. Fix-вам MBR-а на Windowsa и Ubuntu-то "изчезва". Като сложа Live CD-то и се опитам да ремонтирам grub-a по фиксовете в интернет на всяка втора команда ми дава грешка. По всичко личи, че инсталираното Убунто си е там и просто не стартира.
Имате ли идеи как да го фиксна така, че да работят успоредно двете OS ?

Поздрави,
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: ip tables Mac adress filtering -: Nov 24, 2009, 21:41
Здравейте!
Мисля че открих къде греша. Default Policy на Forward chain-a ми е Accept, (виж снимката) и след това като напиша долу еди си кой МАС адрес DROP (пак виж снимката) и реално политиката на Forward не го изпълнява, тъй като всичко е Accept...
Ако променя политиката на Forward на default DROP за всички <- по този начин
и сложа ACCEPT за еди си кой MAC адрес (като по този начин опиша всички МАС адреси в мрежата) ще стане ли МАС адрес филтрацията с достъп на "познати и разрешени" МАС адреси, а всички други да бъдат отхвърляни?
Благодаря за вниманието ;)
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: ip tables Mac adress filtering -: Oct 28, 2009, 22:21
.....

Имаш Лс   ;)
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: ip tables Mac adress filtering -: Oct 13, 2009, 18:43
a колега това за arp таблицата, точно на -f ли трябваше да обърна внимание, защото точно за -f , нищо интересно не намерих, което да може да ми свърши работа като филтриране. Обаче видях /etc/hosts файла и си мисля, дали няма да стане, ако се спре DHCP, на всеки бъде вкаран статичен IP адрес и след това към този статичен IP бъде описан name на host в /etc/hosts - след това, когато реша, го добавям към /etc/hosts.deny иии ? Дали ще се получи ?
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: ip tables Mac adress filtering -: Oct 01, 2009, 18:26
Ok. 10x VladSun , сядам да чета арп мануала ;)
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: ip tables Mac adress filtering -: Oct 01, 2009, 11:31
Добре а какво трябва да означават тези неща:
# run KERNEL_DIR=<your-kernel-dir> make to compile the userspace tool and the kernel modules
# run KERNEL_DIR=<your-kernel-dir> make install to install the ipset userspace tool and the kernel modules

Нов съм и това не ми говори много. Сървъра ми е компилиран от приятел и аз изведнъж трябва да се науча да правя много неща и без никаква последователност. Кернел Дир - предполагам е директорията на ядрото, която е /usr/src/... OK.... Какво е userspace tool?  Това инструмента Ip Set ли е ?

Recompile iptables

Задължително ли се прекомпилират след това ip tables?
....Следвайте инструкциите дадени в http://ipset.netfilter.org/install.html и традиционното пачване с PoM ....
Какво значи "традиционното пачване с PoM" ?
За мен статията не е обяснена, като за начинаещи (а тя може би и изобщо не е за такива), но все пак искам (и трябва) да направя МАС адрес филтрация.
Благодаря на всички за помоща...
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: ip tables Mac adress filtering -: Sep 30, 2009, 00:38
 Колега, за конкретната ситуация става въпрос за юзъри, които НЕ могат да си сменят МАС адреса ;) Дори и да се научат, като си сменят МАС адреса към един МАС адрес, може да има само едно асоциирано ИП, което значи, че в даден момент, 2 компютъра с един МАС НЕ могат да използват едновременно интернет. Идеята е, когато реша, да мога да изтривам МАС адреса на потребителя от описаните и той да няма интернет... И обратно, човек който физически се е свързал с мрежата, да не може да използва мрежовите ресурси без да бъде описан в ip-tables , т.е. трябва да има позволението ми за да го направи... Това е ;)
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / ip tables Mac adress filtering -: Sep 29, 2009, 21:53
 Здравейте на всички!
Още съм доста нов ( и бос) във Linux средите и затова искам да питам ВАС - знаещите, как да си направя Mac adress Filtering чрез iptables на Slackware?
 Четох и в гугъл и се допитах до разни книги и издания и разбрах, че мога да забраня достъпът на даден MAC адрес чрез :
 iptables -A FORWARD -i eth0 -m mac --mac-source 00:0C:F1:6C:CC:7D -j DENY ; Но не успях да намеря точната информация за това как да позволя достъпът на описани МАС адреси, във вътрешна локална мрежа, където раздавам Ip адреси чрез DHCP, а всички други MAC, които не са описани в ip-tables да бъдат дроп-вани...
 До колкото се разрових мисля, че описание за всеки МАС от вида:
iptables -P FORWARD -m -i eth1 mac --mac-source  00:1B:38:4D:11:11 -j ACCEPT
iptables -P FORWARD DROP
#Абонат Х
- би трябвало да работи.
+ добавяне към правилата на
iptables -A FORWARD -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT за да бъдат приемани всички вече установени връзки... - примерно към Gateway ...
Идеята ми е, да имам готов работещ скрипт, преди да го добавя към правилата за ip-tables, тъй като има абонати които използват вече сървъра и предпочитам да не експериментирам. По-късно смятам да си купя една машина за 50-80лв САМО за експерименти от всякакъв тип. Та можете ли да ми бутнете едно рамо в това което трябва да напиша в ip-tables?
Поздрави на всички и предварително ви благодаря за отделеното време ;)  [_]3
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Колко голяма е инсталацията на linux(gb) - debian -: Dec 29, 2007, 23:47
Днеска се опитах да подкарам Live CD на Knoppix Включено към книгата...
Нещо не ми се получи...
След това, сега като дойдех на работа и един колега ми каза, че и той има същия монитор SAMSUNG 795DF и при него нито един линукс не иска да се инсталира?
Това вярно ли е? Възможно ли е това да ми прави проблем?
Ако сменя монитора за инсталацията?
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Колко голяма е инсталацията на linux(gb) - debian -: Dec 29, 2007, 04:19
Първо да кажа привет на всички съфорумници!  '<img'>  
Аз съм поредния емигрант от Windows към Linux - просто ми писна да се занимавам с простотии и вируси!
Днес си купих книжка за Linux, ровя се цял ден из форуми и търсачки, но така и не намерих какво дисково пространство ще ми е нужно за инсталирането и правилната работа на Linux с дистрибуция- Debian (препоръчаха ми нея доста хора и затова реших да започна с нея). Имам заделени 14 ГБ в C:\ и си мисля да ги направя на 2 х 7GB - за да имам и Windows все пак... За Windows XP - ясно - стигат, а за Linux ? Много ли са, малко ли са?
 Другото което искам да направя е, вместо да използвам CD-та имам една 2 GB SD и една 1 GB SD памети- да инсталирам Linux  през USB- нали няма проблем за това?
 Още много въпроси имам, голяма боза ми е още в главата, но се надявам в близките няколко седмици да се изгладят нещата - с повечко четене и пробване '<img'>
  Предварително ви благодаря за отговорите!
П.С.: Весели празници на всички!
Страници: [1]