Покажи Публикации - ray
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 78
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Съществува ли наистина Тайно световно правителство? -: Feb 19, 2020, 21:46
Короната на Китай. Зад гърба на конспиративните теории и фактите (The New Knowledge by Stoycho Kerev)
https://www.youtube.com/watch?v=3vk3lJJ8tiY
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Съществува ли наистина Тайно световно правителство? -: Feb 12, 2020, 11:52
Китайците планират за периоди от 20 години и тази година е начало на нов период, затова и сключиха търговското споразумение, да започнат спокойно периода.
Той реално започва с началото на тяхната Нова Година (25-януари-2020) и горе-долу съвпадна с началото на по-масовото разпространение на Короната&Вирус  :o
https://www.actualno.com/actualno/koronavirusyt-i-konnicite-na-apokalipsisa-news_1429953.html
3  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Промяна на разделителна способност -: Feb 12, 2020, 11:42
Пробвай с lxrandr & arandr - и двете са графични тулове над xrandr.
След промяна на настройките трябва Apply, за да се активират новите настройки
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Съществува ли наистина Тайно световно правителство? -: Feb 11, 2020, 06:10
Извинявам се ако ставам досаден, но отново ще се върна към "Матрицата", просто за мен това е едно от най-добрите средства да онагледя тезата си.

Значи техниката/технологиите са допълнение към човешките възможности, а това как ще бъдат използвани остава решение на самия човек, тоест те са част от Матрицата, но не са всичко в нея.

Така на върха на Матрицата стои Архитекта (масонска терминология), той е мисловния център и създател на тази "реалност", от друга страна е "Оракула" - балансьора.
При Оракула обаче няма строга детермнираност, има възможности за реализация и кое ще се реализира зависи от свободния (доколкото е осъзнат) избор на всеки.
Тринити избра да влезе в Матрицата, въпреки че беше обещала да не го прави, Нео избра да мине през лявата (май беше) врата.
Тоест (почти) винаги има избор.

Сега за машините, не приличат ли "медузите" на 'дронове' и един важен разговор между Нео и един от съветниците (през нощта) когато обсъждат факта че има два вида машини, едните които контролираме и другите които друг контролира (не контролираме).

Винаги едно управление използва различни (по самата си природа средства), информация, технологии и т.н.
Но както и във филма Архитекта/агентите имат своя противник - хората от Зион (съответно и на тях им се помага) така че нещата не са предрешени, а в развитие.

Може още много да се пише и за филма и по темата, но мисля че това е някаква завършена част.
И за да внеса артистичен елемент пускам линк към една песен, която донякъде е свързана с темата:
https://www.youtube.com/watch?v=GD2THFRoYW0
https://www.youtube.com/watch?v=Vr-1Vs7T3Nc
https://www.youtube.com/watch?v=2cSlz6AUbKM

PS: написаното по-долу (от jet) ме подсети и за една друга голяма тема - предателството  >:D
В Матрицата предателя основно се различава от хората в Матрицата по това че той знае кое е реално и кое илюзия и въпреки това "избира" илюзията (при това с цената на хората с които живее, които му помагат, вероятно спасяват и отива при "агентите" като не е ясно на какво разчита - вероятно че няма да го излъжат, както той излъгва братята си).
Но и "предателството" има своята роля и място в света (още от Христос, че и дълго преди за слезе на Земята) ! Съответно има и цена която е заплаща - справка, Юда и други ::)
5  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: "Войната е безмилостно жестока ..." -: Jan 30, 2020, 11:50
// off-topic

https://news.bg/world/silen-vyatar-izduha-stenata-na-tramp-po-granitsata-s-meksiko.html (вероятно са гледали от нашата "ограда")  ;D
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: компилиране на ядро -: Jan 29, 2020, 12:20
...
Преди това писах, че е важно при компилация на ядро първо да се види какъв е хардуера на конкретната машина, това за да може да активираш опциите в ядрото които го поддържат (хардуера).
Лично аз гледам да включа тази поддържка като вградена в ядрото, не като модули (за съжаление не всичко може да се активира вградено в самото ядро).
...

Съвета да се изключат нещата, които няма да се ползват е перфектен. Но с това, което съм цитирал, изобщо не съм съгласен. Това е против добрите практики. Колкото е по-малко едно ядро, толкова е по-бързо. Това се отнася за точно всеки вид програма, чак до bash scripts.

Единственото, което се губи са милисекундите за зараждане на приставките. Но това е важно единствено в извънредно критични системи, най-вече вградени такива. А там ядрото е толкова орязано, че е още по-малко. Почти става с размера на микро-ядро.

Това което лично аз включвам в ядрата (когато ги компилирах за конкретна машина) е само необходимото за нейната периферия и хардуер, тоест дали нещо ще е в самото ядро или ще се зарежда като модул не влияе особено на размера.
Пропуснах това разяснение когато писах преди това.

А после се сетих и че initrd/initramfs е да зареди неща без които ядрото няма как да инициализира наличния хардуер, например графика, мишка, клавиатура, LVM, RAID, фирмуеар и други подобни които сега не помня/знам.

А това да включвам поддъръжката в самото ядро бе по-скоро като гаранция че дадената опция със сигурност ще е налична/активна и няма да се счупи нещо при и след зареждането (тоест по-скоро от мързел и незнание как точно работи всичко).

Всъщност и сега компилирам ядра, но такива с готова конфигурация - linux-ck, linux-rt-bfq (вероятно затова гледам/предпочитам да ползвам дистрибуции които освен бинарни пакети имат възможност за компилиране и от сорс, за неща които не са толкова разпространени) - EndeavourOS/Arch-based & Void-linux, напоследък !

PS: а микроядрата са доста по-малки (12-15000 хиляди реда само/по памет) това е за Minix  :o с които съм си играл преди време
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: компилиране на ядро -: Jan 28, 2020, 19:00
Nik123, виж не съм особено добре запознат с компилирането на ядра, ще споделя основните неща които знам (за които се сещам). Особено последните 5-6 години, не съм компилирал ядра.

Преди това писах, че е важно при компилация на ядро първо да се види какъв е хардуера на конкретната машина, това за да може да активираш опциите в ядрото които го поддържат (хардуера).
Лично аз гледам да включа тази поддържка като вградена в ядрото, не като модули (за съжаление не всичко може да се активира вградено в самото ядро).

Тук малко ще се отклоня за да спомена, че изключвам нещата които явно няма а ползвам (така ядрото става по-малко и се компилира по-бързо).

При мен основните проблеми и губи-време беша при първите компилации и настройки на новото ядро (по памет мисля че ровичках опциите поне час, два) докато разбера какво и как да включа.

Сега за модулите, те могат да се зареждат на два етапа, първите се зареждат преди ядрото (initrd), така важните при стартиране модули (хардуеарна поддръжка) вече са заредени и осигуряват работата на хардуера които е компилиран като модули.

Другите модули могат да се зареждат по обичайния начин и след стартиране на машината.

При мен след като вече имах добра конфигурация на ядрото за моята машина, при излизане на ново ядро само ползвах старата конфигурация (плюс някои нови опции за новите ядра, почти винаги има такива, понякога са доста на брой, но рядко са необходими).
Следва компилация, инсталация и работа (ако всичко е наред).

Не претендирам за изчерпателност или особена точност, просто това е моя опит с къстъм-ядра.
Това ми позволяваше да ползвам някои неща които ги няма в официалните ядра, reiser4-fs, L7-layer, някои мрежови неща (вече не помня точно какво беше).

PS: препоръчвам да не опитваш отново компилиране, писах по-скоро за информация.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Кирилица в TinyCore ??? -: Jan 22, 2020, 20:10
Ха-ха, чак сега се сетих че имам/ползвах два текстови мейл клиента - neomutt/mutt & alpine/pine.
Ползвам първите (по-нови) версии, работеха си нормално и в конзола (без граф. среда), обаче след като включихме 2-факторната аутентикация на Гого, стана много тегаво да се работи така.
Настройките обаче си стоят (.muttrc & .pinerc).

Ако нещо съвсем се бъгне (графиката) пак може да се работи (получава и изпраща поща, вкл. кирилица).
То си беше един вид експеримент, но се оказа успешен  8)
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Кирилица в TinyCore ??? -: Jan 20, 2020, 13:22
С последното (лечебните свойства на подправките) ме подсети и за принципите на хомеопатията (станала модерна напоследък) и алопатията (класическата медицина/лекарства).

Та на въпроса, в хомеопатията колкото концентрацията е по-малка (по-разредена субстанция) толкова по-силно действа (има по-силен ефект и се предписва за по-тежки случаи).

А примера от египтяните може да служи и като един вид въпрос, дали аджеба съвременната цивилизация се е развила по всички направления или има доста загубено знание  >:D
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Кирилица в TinyCore ??? -: Jan 20, 2020, 11:14
//off-topic
Здравейте,

Пиша основно по подтемата за кухнята/храната  8)

Мисля, че доста преди френската идва китайската кухня, въобще писменост и други видове масова култура идват в Европа доста късно, през ранното средновековие.
Известни са думите, че когато българите са писали на роден език, французите, англичаните и германците са пишели и чели на латински (тези които са го знаели, не са били много).

В темата когато се коментираха "глаголицата/кирилицата", Реймското евангелие и коронясването на френските крале над него, @remotexx даде изключително изчерпателна допълнителна информация, вкл. факта че май беше Ана (френската кралица, внучка на Симеон) е отучила французите от някои "лоши" хранителни навици и храни (е със жабетата не е успяла).

А по въпроса за подправките, донякъде съм на друго мнение, гледам на подправката като на един вид "катализатор на химичната реакция/готвенето", тоест и много малко количество дава голям ефект върху крайния резултат  ::), стига да знаеш какво и колко да сложиш  8)

PS: благодаря за информацията за кирилизацията  8)
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: компилиране на ядро -: Jan 15, 2020, 06:05
Доколкото разбрах от прочетеното при компилиране на ново ядро ползваш дефолт конфига от сорса на ядрото, така ли е?

Много по-добре би било да ползваш конфига на някое ядро на Мегейа (/proc/config | /proc/config.gz) някои дистрибуции записват конфига и в /boot или /boot/grub (не помня точно).

dkms си има опции за премахване или билдване и инсталиране на модули според ядрото.
Например при мен (най-често ползвам EndeavourOS, Arch-based) при инсталация на ново ядро или нещо което ползва dkms процеса си пуска сам hooks за премахване на старите модули и после билдване и инсталиране на новите (напр.Virtualbox).
Та виж/потърси как беше синтаксиса на dkms, ако не стане или не намериш пиши ще ги изровя  8)

Друго за което се сещам е че можеш да компилираш ядрото и в /usr/src/linux-X.X.X, виж каква е групата собственик на папките и или се добави към нея (твоя потребител) или ако е root я смени с друга, някаква където си и ти (wheel, sudo или нова някаква).

PS: тъй като току-що приключи компилирането на обновено ядро и след това dkms ребилдва модулите ето какво излиза в конзолата:
(2/2) Remove DKMS modules
==> dkms remove broadcom-wl/6.30.223.271 -k 5.4.10-rt5-1-rt-bfq
==> dkms remove vboxsf/6.1.2_OSE -k 5.4.10-rt5-1-rt-bfq
==> dkms remove xtables-addons/3.7 -k 5.4.10-rt5-1-rt-bfq
==> dkms remove vboxhost/6.1.2_OSE -k 5.4.10-rt5-1-rt-bfq
:: Обработване на промените в пакета...
(1/2) актуализиранe linux-rt-bfq                                                                                                                                                                [########################################################################################################################] 100%
(2/2) актуализиранe linux-rt-bfq-headers                                                                                                                                                        [########################################################################################################################] 100%
:: Пускане на след-транзакционни куки...
(1/4) Arming ConditionNeedsUpdate...
(2/4) Updating module dependencies...
(3/4) Install DKMS modules
==> dkms install vboxsf/6.1.2_OSE -k 5.4.10-rt5-2-rt-bfq
==> dkms install vboxhost/6.1.2_OSE -k 5.4.10-rt5-2-rt-bfq
==> dkms install xtables-addons/3.7 -k 5.4.10-rt5-2-rt-bfq
==> dkms install broadcom-wl/6.30.223.271 -k 5.4.10-rt5-2-rt-bfq
(4/4) Updating linux initcpios...

Това го пускам само като пример и информация, иначе почти сигурно ремо е прав за версиите на компилатора (при Арч нямам подобни проблеми).
12  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Китайците ще ни превземат ;) -: Jan 13, 2020, 14:44
// лек off-topic

Тъй като преди време дискутирахме системата за парични преводи "хавала" (покрай SWIFT), ето нещо и за нашето участие в борбата срещу тази система (води се за пране на пари).
Целта явно е всичко да минава само през американските и европейски банки иначе е престъпление  :o

https://frognews.bg/novini/sadat-varna-prokuraturata-znakovo-ivan-geshev-obvinenie.html (пише че е препечатано от segabg.com, там не съм гледал)
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: компилиране на ядро -: Jan 12, 2020, 19:41
Последно компилирах ядро преди 4-5 години, но си беше и баш custom-kernel.
Повечето неща бяха вградени в ядрото (не като модули) и се поддържаше само хардуера на машината (по-малко по обем ядро).
Плюс оптимизации за процесора (не че има особена полза, дават около 5-10 процента ускорение).
Но можеш да пачваш с много неща, за какво ли не (тогава например ползвах reiser4 и разни ядра с повишена сигурност, RSBAC etc.)

В този период (6-7 години) ползвах основно Gentoo, там нямаше бинарни ядра, само от сорс (сега не знам как е).

Може да погледнеш в документацията на Gentoo (според мен е доста добра) как се компилира там ядро.
Успех !
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Кирилица в TinyCore ??? -: Jan 11, 2020, 13:14
http://wiki.freedos.org/wiki/index.php/Main_Page

http://wiki.freedos.org/wiki/index.php/Networking_FreeDOS
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Кирилица в TinyCore ??? -: Jan 11, 2020, 07:43
Ако се ползва чист DOS (напр. 6.22) може да се опита и с FreeDOS.
Ето някакъв линк с настройки за руски:
https://sourceforge.net/p/freedos/mailman/message/10961456/

Иначе remotexx е прав за това, че може би още нямаше UTF8 с MS-DOS (все едно е било преди цяла вечност). Същото се отнася и за мрежовия стек за да има мрежова свързаност/връзка.
Страници: [1] 2 3 ... 78