Покажи Публикации - theWatchmaker
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Идея около виртуализацията. -: Mar 07, 2014, 21:23
4096bits, благодаря за ценния съвет.
Аз за момента съм се насочил към Lenovo Thinkpad Т или W серия.

neter - за това, което мислех да правя исках да използвам OpenStack, но щом е за декстоп виртуализация може да използвам и Virtual PC, така и Virtual PC. Просто в момента на писане на мнението ми е изскочило в главата VMware Workstation.

2  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Идея около виртуализацията. -: Mar 07, 2014, 12:04
Здравейте,

интересна дискусия сте заформили, и много често срещана - ключовото беше, че масово хората не умеят да се възползват от ресурсите, с които разполагат когато си купуват електроника, но понеже е модерно, странно защо, го правят.

Въпросът беше, че аз имам основно нужда от лаптоп, защото често пътувам, тук където живея нямам място да държа и компютър, и лаптоп, за това реших да инвестирам парите в лаптоп, и някакъв компютър/100-150лв, който да виртуализира всички тези неща/.

След кратки консултации разбрах (а и вече беше споменато с някое от първите мнения), че за да реализирам това, което искам ще ми трябва нещо около следните параметри i7, 8gb ram, ssd дискове и др. за т.нар. вируализираща система или сървър ако щете - което за мен като студент не е финансово оправдана инвестиция.
Все пак не съм организация, която може да си избие парите посредством подобен ход, а просто студент търсещ начин да си улесни живота.

За това, както е тръгнало най-вероятно ще се насоча към по-сносен лаптоп, ще го ъпгрейдвам до максимум рам и ще действам с VMware Workstation що се отнася до виртуализация за разработка и тестване на приложения/проекти, просто ще държа виртуалките на външен диск за да намаля (макар и с някакви минимални проценти) риска от загуба на разработки и проекти.
3  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Идея около виртуализацията. -: Mar 05, 2014, 20:39
Благодаря на всички ви за съветите.

Аз дори в момента имам лаптоп, но е сравнително стар хардуер - HP 530 с Dual Core процесор, 1GB DDR2, 120GB HDD, 64MB видео карта. За тези пет години доста тормоз е видял, но не мога да отрека - дори след пет години машинката още работи и ми служи вярно в мисията си за desktop replacement.

Идеята на виртуализацията, която искам да направя е да си спася бъдещи главоболия когато трябва да пиша проекти за университета или за някой друг. Попринцип не бих имал нищо против да си държа всичко инсталирано на основната операционна система, но в един момент зная, че ще се случи нещо и ще трябва да преинсталирам, а после да инсталирам всичко - нямам желание. Доста компютри са ми минали през ръцете за преинсталации и ремонт, и преди правех нещата с огромно желание, сега дори моя не поддържам толкова безупречно. Знаете онази приказка - "децата на обущаря винаги ходят боси", та и при мен така.

Все още не съм запознат с цялостната идея, която стои зад виртуализацията. В смисъл - мога да го обясня на някой до толкова до колкото да разбере за какво става въпрос, но за себе си имам доста въпроси, на които тепърва ще търся отговори за да разбера дали идеята, която ми се върти в главата има смисъл от реализация.

4  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Идея около виртуализацията. -: Mar 05, 2014, 17:19
Здравейте,

от скоро ми се завъртя идеята за виртуализацията, и как тя може да ми бъде полезна в моето обучение.

Понеже родителите ми решиха да ме зарадват с нов лаптоп, реших, че именно виртуализацията може да ме отърве от много главоболия и разправии.
Уча Информатика и както знаете, много често се налага инсталация на среди за разработка, сървъри, езици, глупости. Всичко това при една евентуална преинсталация е супер дразнещо да се инсталира, гласи и т.н.

За това ето какво реших.

Купувайки си нов лаптоп, да си купя и една десктоп система и когато ми се наложи да действам по някакви проекти да си правя виртуалка с нужните ми неща и да си действам. Така не се налага да инсталирам нищо на самия лаптоп, а само нещата, които използвам в ежедневието си.

Като цяло написано и  въртящо ми се в главата изглежда много добре, но идея си нямам такава глупост как би могла да се реализира, т.е. какво ми трябва като оборудване и софтуер за да го реализирам.

Естествено, има го варианта и с десктоп виртуализацията/vmware, oracle, microsoft имат решения за това/, но в тоя вариант липсва тръпката от това да видиш как труда ти се материализира в нещо, което ти е интересно и в действителност научаваш нещо полезно.

Та, моля за мнения и съвети.

Благодаря!
5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Дипломи, сертификати... -: Sep 23, 2013, 11:37
Благодаря за съветите, аз също като видя изисквания за стаж не си правя труда да изпращам CV. Просто няма смисъл. То вярно, че аз не съм сред най-активно търсещите, но от време на време преглеждам обявите колкото да си сверя часовника и да видя какви са търсенията на пазара на труда.

Все още учащ съм, издръжката не ми е проблем(поне за сега). По-големия проблем е откъде да събера двете години стаж, защото дори и да кандидатствам по стажантски програми, те са с продължителност от 3 до 6 месеца. Така в най-добрия случай ще имам 6 или 12 месеца стаж. А пък стажа е полезно нещо, защото те сблъсква със сценарии от реалния живот, където можеш да приложиш наученото - т.е. нищо не се проиграва/симулира с обяснението, че под еди какви си фактори може да стане така и така.

Ще го мисля и междувременно ще се оглеждам за некоя junior позиция или някаква night shift работа.
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Дипломи, сертификати... -: Sep 22, 2013, 09:36
Здравейте.

Хубава тема. Радвам се, че хората споделят опит как са се развили нещата при тях.

Аз обаче имам едно питане. Как стой въпроса ако имаш диплома, например "Компютърни науки"(или известната по нашите географски ширини "Информатика") и сертификат/сертификати, но нямаш така желаните масово от работодателите две години трудов стаж?

Питам, защото това е основното ми притеснение се дипломирам след две години, а масово навсякъде търсят с минимум две години стаж.
На места се среща и вариант - диплома или еквивалентен трудов стаж.

p.s. не търся реализация в сферата на software development-a където е и най-големия глад откъм специалисти, а по-скоро нещо с мрежова или администраторска насоченост.
7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: За линукс сертификацията -: Jun 17, 2012, 18:41
Сериозно - това в България ли се е случило?
Тук масата работодатели ще възприемат това като нещо подобно: "Тоя/тая се натяга и мисли само за пари". Да не говорим какво ще се случи, ако сам си поискаш увеличение. Масовият отговор в този случай е: "Ами аз не те държа на сила тук, а и за твоето място винаги чакат поне двама-трима кандидати.".

Не, не става въпрос за България, някъде на вън беше - САЩ или Великобритания. Иначе съм съгласен, че повечето работодатели не гледат да правят увеличения на заплатата, даже напротив - гледат ако може да има евентуални намаления, оправдавайки се с кризи, кофти сътояние на бизнеса(пак заради кризата), супер глупави правила водещи до глоби и всякакви подобни.
8  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: За линукс сертификацията -: Jun 17, 2012, 17:09
Здравейте отново,

искам да благодаря на всички за отделеното време да споделите мнение и опит по въпроса за сертификацията и нейните ползи, също така и за това, че намесихте бизнеса и отношението работещ-работодател.

Все пак смятам за редно да обясня защо пускам тази тема - както всеки човек желаещ да гради някаква IT кариера смятам, че освен висшето образование е хубаво един кандидат да има и един-два сертификата, с които да докаже пред работодателя си, че знае и може, а не на последно място - има желание за кариерно развитие.
Да, прави сте, че един сертификат не е гарант за кой знае какви знания, особено ако те не се практикуват - от личен опит знам, че нещо, което не го практикуваш дълго време го забравяш. Но ако този сертификат е изкаран с желание и пот на челото(с идеята да научиш нещо, а не да ползваш разните му готови решения тип "въпрос 1 - отг А, защото... и т.н.), то това ще е най-малкото гаранция пред теб самия, че знаеш и можеш нещо.

Преди да пусна темата се бях разтърсил в google за да видя някакви мнения и там едно ми направи впечатление - системен администратор, решил да изкара сертификат(не помня точно кой), но после сподели, че възоснова на самолично подетата инициатива да придобие този сертификат работодателя му дал паричен бонус и увеличение на заплатата с някакъв %.
9  Нетехнически теми / Идеи и мнения / За линукс сертификацията -: Jun 12, 2012, 20:59
Здравейте,
от известно време насам имам чуденка и най-накрая рекох да отнеса въпроса си насам. Става въпрос за Linux сертификациите и дали те имат някаква тежест в CV-то на човек търсещ реализация в IT средите?
Става въпрос за сертификати тип RHCSA, LPI-1/2, Solaris, Linux+

Предварително благодаря!
Страници: [1]