Покажи Публикации - vladimirovbg
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: DD и клониране на флашка -: Nov 23, 2015, 19:08
забележи започва от /dev/sdb което значи че ще включи и MBR, partition table-а и след това ще премине и през дяла sdb1)
като правиш dd флашката не трябва да е монтирана!!! за да не се мени информацията върху нея. Не трябва да е стартиран инсталираният Debian от флашката!!!

Това веднага ме насочи към решението - USB Image Tool за Windows. Спрях линукса, свалих флашката. Сложих 2те флашки на комп с Windows и за 15 мин направих клонинга.

Цитат
Нещо не схващам - dd (в "чист вид") е най-бързия "състезател" на света. Поради что ще клонираш/копираш едната флашка на другата, нали все същия Дебиан че е - дали от едното на другото или образа къмто другата флашка - все е тая.
За райда - не схванах , (а и там съм бос).

На това му се казва отказо устойчивост.
Едни хора инсталират, настройват, конфигурират нещо с дни. След това диска на който са го правили заминава и те започват от начало всичко.
Други хора просто взимат диска (в случая флашката), клонират я и като се счупи нещо не започват на чисто, а просто слагат резервната флашка.
Аз определено не искам да конфигурирам отново fw, ftp, samba, mdadm и един куп неща нанов. Също не ми се обикаля да събирам и пазя конфигурационни файлове един по един. Обичам бързо и лесно да е всичко. И клонирането ми пести време.

Предполагах, че linux може в работещо положение да се клонира (както при Windows клонирането става за минути, в работещо състояние), но явно или не може или dd не е правилния инструмент.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / DD и клониране на флашка -: Nov 23, 2015, 16:19
Здравейте момчета и момичета,
имам следния казус: инсталирах си Debian на флашка (16GB). Той зае около 1.1GB, и другото място е неизползвано (което не ме и касае, не ми е нужно, взех бърза флашка, а нямаше по-малко от 16ГБ).
Дайте съвет как да направя имидж на тази флашка с дял (/dev/sdb1)с помощта на dd ?

Имам още един масив (RAID) намиращ се в /dev/md0 (подобно име).
Много бих искал да не пипам нищо флашката нито този RAID. Например искам да сложа още една флашка, да я монтирам и на нея да направя имиджа, който да е 1:1 с съществуващата флашка, и като го разпъна на друга и я сложа всичко да потегли както е в момента, тоест да включва и mbr.

Има много съвети, но работата с dd от незнаещи и неопитни може да създаде много ядове.
До сега винаги си правя имиджа с windows инструменти, но сега искам да не вадя тази флашка и да направя всичко в работещо състояние.
Благодаря за насоката.
3  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: VirtualBox CLI и Debain за хост -: Sep 26, 2014, 08:26
Да това определено не е задача за начинаещи, макар самият Жбох да е занимавка за такива. Има един инструмент наречен Vagrand. Мисля, че ще ти свърши работа.

Аз мисля да ползвам VB в комбинация с PHPvirtualbox.
Въпроса ми основно беше дали всичко това което искам може да го бъде с използване на VirtualBox?
4  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / VirtualBox CLI и Debain за хост -: Sep 25, 2014, 22:55
Дано това е секцията за моята тема, но мисля, че не е за напълно начинаещи.
Искам да направя следното (имам нужния хардуер - сървър ДЕЛ с Е5-ци и 64ГБ памет, 2х1ТБ дискове 10к оборота): да използвам VirtualBOX на който да подкарам 2 MSSQL (базите са по 8-9ГБ, тоест по 11ГБ памет за виртуална машина са ОК), 2 терминални сървъра за по 30-35 постоянно работещи потребителя (имам 75 calls) и още 2 сървъра (импровизирани).
Както казах всичко това искам да го сложа на VirtualBOX който да инсталирам на един Debian 64 например и да управлявам основно с CLI, но естествено и графични контрол е примелив.

Как го виждате това - може ли да го бъде или е обречено на провал още преди да съм го започнал ?

П.П.
преди да ми предложите да използвам безплатния ESXi - има прични да не го използвам и не е приемливо решение за мен.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Mail server (Zimbra) и WEB сървър на една машина -: Sep 25, 2014, 18:11
Добре, сложих си и сертификат, и всичко вече изглежда доста завършено.
Мисля си следното обаче - не искам този мейл сървър да позволява използване на SMTP сървъра самостоятелно, тоест искам всеки да си ползва мейла, но само с логин през УЕБ, а не да си настройва мейл клиент. Да, вярно POP3 съм го спрял, но SMTP няма как да спра защото се използва за мейлите. SMTP е позволено за използване само при автентикация с потребител и парола, но аз искам и това да блокирам - тоест искам да не може да се ползва и настройва на мейл клиенти.

За момента съм пуснал оторизация POP before SMTP, тоест ако не се оторизираш в мейл клиента с POP (а той както казах е спрян) не може да използвам SMTP. Това ли е решение или има по-правилни и точни начини за да се забрани използването на мейл сървъра в мейл клиенти ?
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Mail server (Zimbra) и WEB сървър на една машина -: Sep 23, 2014, 11:52
Всичко оправих (при писане бях допуснал правописна грешка, изядена една буква :) ).
Вече всичко работи навън и навътре и няма никакви ядове.

Имам обаче още едно питане към разбиращите: в момента използвам 25 порт и не криптирам връзките. Какво трябва да направя за да мога да използвам сигурна връзка на secure SMTP (465 port) и може ли комуникацията да остане само секюрната, без да се използва 25 порт?
А да попитам как очаквате да получавате поща ако не слушате на порт 25?

Получаването не може ли да става на 465 порт ?
Всъщност как да добавя поддръжка на STARTTLS  - ако взема сертификат SSL той добавя ли така поддръжка ?
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Mail server (Zimbra) и WEB сървър на една машина -: Sep 22, 2014, 12:08
Всичко оправих (при писане бях допуснал правописна грешка, изядена една буква :) ).
Вече всичко работи навън и навътре и няма никакви ядове.

Имам обаче още едно питане към разбиращите: в момента използвам 25 порт и не криптирам връзките. Какво трябва да направя за да мога да използвам сигурна връзка на secure SMTP (465 port) и може ли комуникацията да остане само секюрната, без да се използва 25 порт?
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Mail server (Zimbra) и WEB сървър на една машина -: Sep 18, 2014, 12:57
Мерси на всички за насоките.
Реших генерално проблема - минах си на добрия стар DEBIAN.

Та по сървъра - инсталирах всичко, конфигурирах го. Направих си MX (и A записа за уеб достъпа), направих си ривърс записа. Абе всичко ОК.
Изпращам без ядове мейли и всеки ги получава коректно (не ги праща в спама или подобни неща).
Е да, ама не получавам мейли и се връща следното:

Remote host said: 554 5.7.1 <root@mydomain.org>: Relay access denied

Някакви насоки ?
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Mail server (Zimbra) и WEB сървър на една машина -: Sep 16, 2014, 14:47
От тези снимки не става ясно, защо въобще ти търси флопи и какъв е проблема.

Проблема с флопито го фиксирах - спрях контролера от БИОС на виртуалната машина (направо ми излезе от главата това, защото предположих, че щом не съм посочил флопи контролер няма да има такъв).
Проблема обаче от 2тория шот си остава и не намирам (за сега) вариант да го фиксирам.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Mail server (Zimbra) и WEB сървър на една машина -: Sep 16, 2014, 13:45
Инсталирах CentOS 7 64, но изскочи следния проблем (по време на логин-а):

и веднага след него:


Инсталацията е на ESXi, като нарочно преди инсталацията да започне премахнах всичко ненужно и оставих:


както се вижда няма никакъв floppy контролер за да ми търси fd0.
Как да се справя с този проблем, някакви предложения ?
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Mail server (Zimbra) и WEB сървър на една машина -: Sep 16, 2014, 12:43
Цитат

Колега аз освен 64 битова версия на zimbra друга не виждам, та да обсъждаме каква е разликата.

Има, и то доста версии.

Цитат
Разликата между 32 или 64 битова архитектура е само в адресирането... Няма магии, които биха накарали компютъра да заработи по-бързо от една спрямо друга при сходни параметри

Благодаря за насоката. Аз конкретно не търся бързодействие, а се водя от проблеми с които се борих преди време с НЕналичието на софтуер за 64 битовата версия. Единствено това ме подтиква изобщо да мисля за 32, но вероятно мисля в грешната посока.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Mail server (Zimbra) и WEB сървър на една машина -: Sep 16, 2014, 12:09
Ами аз съм предвидил 16ГБ памет.
Питам защото Kerio 8 съм пуснал на един 32 битов Убунту с 16GB ram и си работи като пушка с около 80 акаунта (които разхождат всеки по около 200МБ всеки ден).
За това реално се интересувам каква е разликата между 32 и 64 битов линукс когато го използваш за мейл сървър.
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Mail server (Zimbra) и WEB сървър на една машина -: Sep 16, 2014, 11:06
Въобще не ми се струва добра идея, зимбарата полва 80 и 443 с помоща на  java и nginx.
64 bit. разбира се.

За комбинацията - ОК, но защо е по-добре да се използва 64 пред 32. 32 си вижда всичката памет, но не може да адресира над 4ГБ за даден процес. Очаква ли се мейл сървъра да ползва над 4ГБ само за един процес ? Поне аз така го виждам, дали бъркам ?
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Mail server (Zimbra) и WEB сървър на една машина -: Sep 16, 2014, 09:59
Добра идея ли е това при положение според вас. Мейл сървъра ще използва и уеб интерфейс ?
Интересува ме относно бързодействие и стабилност.

P.S.
а според вас 32 или 64 е подходяща дистрибуция за подобен сървър ?
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Android: лимитиран потребител -: Sep 06, 2014, 07:29
Добре. Ясно няма да го бъде това което искам.
А вариант да се сложи чист линукс на този арм таблет има ли ?
Страници: [1] 2