Покажи Публикации - SuperVas
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 8
1  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / Re: Адаптация на init системата спрямо зареденото ядро -: Dec 25, 2016, 23:23
Не се бях сетил за този вариант!

Но знам, че не е задължително да се ползва такъв файл. Ако нужните неща се компилират в ядрото, той не е нужен. Вярно, е че е трудно да се каже предварително какво е нужно и какво не и ползването на INITRD улеснява нещата по принцип.

А как може да се реши задачата, ако не се ползва INITRD?
2  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / Адаптация на init системата спрямо зареденото ядро -: Dec 24, 2016, 11:02
Въпроса е следния:

Може ли да се направи така, че при избор на едно ядро от bootloader-а да се стартира един комплект от зареждащи скриптове или конфигурация на init системата, а при избор на друго ядро да се използва друга конфигурация или скриптове? Кой би бил елегантния начин да се направи това? Проверката да се прави в init системата или ядрото да указва кои скриптове да се използват?
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Dec 03, 2016, 12:25
Причината да няма много добър софтуер и като цяло многог добър продукт е това, е те не са идеални. Само идеалните продукти ще се харесат на всички.
Работи ли systemd? Работи! Следователно може да се ползва. А как би било най добре (идеално)... това е друг въпрос. За съжаление много малко хора се стремят да правят нещата по добре от това, което върши макар и не перфектна работа.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Dec 02, 2016, 15:31
SuperVas Sd противно на пропагандната машина не е Svhost.

Един уточняващ въпрос:
Като казваш, че systemd не е SVHOST имаш предвид, че не е точно като Windows процеса или че systemd вселената е само от един разработчик, но не предлага интеграция между различните си компоненти?

Тъй като не съм проучвал в подробности актуалното състояние на systemd, говорих най-общо за това което ми прави впечатление.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Nov 30, 2016, 23:00
Означава, че ползите далеч надхвърлят недостатъците й. Аз имах доста проблеми с upstart и sysvinit. Напълно безпроблемна работа на вграденото към процесора видео, постигнах една след, като започнах да ползвам systemd. Не се увличам от идеология и, затова ползвам това, което задоволява потребностите ми.

И аз съм над тези неща, но над някои недостатъци трябва още да се поработи!

SuperVas Sd противно на пропагандната машина не е Svhost. В действителност идва от намацаната ОС. Иначе е некадърно, бездарно и безсмислено, което не е даже нещо. Причината да се приеме — само две букви RH.

Нямам представа какви са причините, но Red Hat са само една фирма. Не са като ББ, или бъркам?
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Nov 30, 2016, 20:03
Аз си спомням за виртуалните процесори/ядра следното:

Докато централния процесор чака да получи данни от бавните устройства, като диска например, той седи и чака понеже няма необходимата информация, която му трябва да изпълнение на дадена инструкция. Т.е. губи се ценно време в чакане. За да се използва това време се казва на операционната система, че има още един процесор, който може да се ползва. Той е зает когато работи реалния и обратно.

Следователно, колко ще се повиши производителността зависи от това каква работа извършва реалния процесор от къде му идва информацията. С въвеждането на SSD дисковете, бързите мрежови и други интерфейсир кешовете и буферите, нещата може да са се променили малко, но и процесорите се ускоряват, така че пак има чакане. Ако програмата не е оптимизирана също може да се извършват ненужни операции, които включват и чакане. Рекламираното повишаване на производителноста беше между 20 и 50 % в зависимост от много неща.

Относно systemd:

Според мен systemd прилича много на Windows-a, където всичко е от един производител и е силно интегрирано. В това няма нищо лошо по принцип. Важна е конкретната реализация. Но нали в света на отворения код има свобода. Който е решил, че systemd е добро решение, я ползва, другите не. Доста дистрибуции я приеха въпреки недостатъците й. Какво ли означава това?
7  Сигурност / Системна Сигурност / Re: firmware viruses -: Nov 29, 2016, 09:55
"Десктоп с активна ссх сесия към сървър не може да емулира отдалечено усб и да монтира на сървъра нищо."
   Да,така е,но имах предвид ако десктоп компютъра е заразен,при активна
ssh сесия може да зарази и сървъра,може да изпълни отдалечено всякакви
команди(проблема е наистина сериозен ,ако е влязъл като root).За един
добър системен програмист не е проблем да вгради такава функционалност във firmware вируса.
   Както и да е.
   Все пак,метафорично казано,успях да бия камбаната за сериозен проблем,който се игнорира от сисадмините.
   Излиза,че ако в една стая има голям слон,само аз мога да го забележа ...

Аз, в подобни ситуации казвам: "Welcome to the real world spec1a!".

Мисля че това достатъчно ясно и пълно описва ситуацията в ИТ сфератар а и не само в нея!
Само този, който не се е опитал да събори някоя система, не е успял. За ИТ системите дори няма нужда да се дават (повече) примери, те са навсякъде около нас. Трябва само да се огледаме.
8  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: HAProxy неволи -: Jun 29, 2016, 21:34
Това, което се сещам като най-лесно е да направиш програмка/скрипт работещи на всеки от трите компютъра, които да проверяват дали някоя от услугите не е паднала. Ако някоя не отговаря, програмката/скрипта спира и останалите на същия компютър. Така HAProxy ще пренесе всички услуги, ако всичко е наред.
9  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Проблеми при инсталация върху Liteon PCIe SSD. -: Jun 02, 2016, 18:49
Ще пробвам днес едно Манджаро да видим с този кернел как е .

Този при мен даже е с по-дебело видео (K2100). А иначе не съм ги давал аз парите, а и не са ме питали какъв да е лаптопа :) , щото специално този има и Ubuntu edition модел, в който ssd-то доколкото разбирам е друго.


EDIT: Манджаро инсталационен пристига с 4.4.11 кернел, и проблема си го има лог . Не знам как и от къде да дръпна инсталационен диск с 4.6 кернел ?

EDIT2: И с 4.6 не става.

Моето предположение е да видиш на работещия Debian стойността на параметъра TIMEOUT на съответния диск. (/sys/block/sdX/device/timeout)
Ако е повече от 30, значи този параметър е увеличен.
Не намерих начин обаче как да го зададеш на ядрото при boot още.

Може все пак да дадеш и log файла от работещия Debian.
10  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Проблеми при инсталация върху Liteon PCIe SSD. -: Jun 01, 2016, 22:50
Здравейте. Става въпрос за лаптоп HP Z Book 15 g2, с PCIe SSD Liteon. При инсталация на каквато и да е дистрибуция с кернел над 3.16 (пробвах Ubuntu, Fedora, Mint), инстал процеса забива на стъпката с форматиране на диска. Логове от Ubuntu ( syslog, kern.log ) и Mint ( syslog, kern.log ).
С Дебиан stable инсталирането минава успешно, там кернела е 3.16. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

Не съм се сблъсквал с такъв проблем, но това което се сещам е да дадеш същите LOG файлове от работещия Debian. Разликите ще покажат евентуално къде е проблема.
11  Сигурност / Системна Сигурност / Re: CS/Apache Firewall от Валери Георгиев -: May 03, 2013, 10:53
В допълнение на IPSET, може да се използва RAW таблицата вместо INPUT в случайте, когато не се използва conntrack модула.
12  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Голям проблем с компилиране на Linux ядро -: Nov 28, 2012, 17:34
Колега, явно нещо не сетваш правилно в конфига, или друга някаква болка става при компилирането на ядрото и модулите. Не можеш ли да помолиш някой твой познат с повече опит при Gentoo, да ти помогне на място. И да си направиш и ползваш нужното ядро.

И аз това казах в началото! Надявах се че ще успея да намаля броя итерации за достигане на оптималното решение, но явно няма да стане.
В такъв случай ще се мисли за ускоряване на итерациите, защото броя им е доста голям, но ако на някой му е станало интересно и има желание да ми помогне, и допринесе за това, ще си заслужи форумния поздрав.

Аз съм човека, който знае най-много в обкръжението си.
13  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Голям проблем с компилиране на Linux ядро -: Nov 28, 2012, 16:07
Съжалявам, че трябва да го кажа, но не познахте. Проблема се влошава. Сега дори не се вижда жялото съобщение за грешка. Края му прилича на предишното.

Явно ще трябва да си играя с GENKERNEL-а докато разбера, коя опция създава проблемите.

<off>
За меродавността на мненията

Дори и 100% от мненията да са еднакви, това не означава че са правилни. Т.е. Мненията не са меродавни.
Меродавни са единствено фактите.
</off>
14  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Голям проблем с компилиране на Linux ядро -: Nov 27, 2012, 12:01
Съда по това че преди получавах доста бързо отговори, а сега никакви ги няма!
Ха! А ти къде беше две години? На готованците, очакващи някой с нещо да им е длъжен, мястото им е в коша, така че... Прав ти път! ;)

Не питай!

Предполагам, че за това става дума "intel-iommu: Fix lookup in add device" в 3.6.8.

Но понеже ядро 3.5.7 (Gentoo) и 3.6.4 (Arch linux) нямаха такъв проблем, реших, че проблема е с конфигурирането на ядрото, което не е изключено според мен.

Това дали един форум е ЗАПАДНАЛ си личи както по количеството така и по качеството на темите и отговорите им в него, КПД-то, количеството спам и др. Най-общо казано по полезността си за потребителите. До тук един полезен отговор.
15  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Голям проблем с компилиране на Linux ядро -: Nov 26, 2012, 20:29
Съда по това че преди получавах доста бързо отговори, а сега никакви ги няма!
Страници: [1] 2 3 ... 8