Покажи Публикации - gotha
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 38
31  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: "Себичният ген" -: Nov 16, 2008, 09:54
Едно от най-отявлените вмешателства в този процес е дейността на различните организации борещи се против дискриминацията. Тук ще подчертая, че говоря за абсолютно всякакъв тип дискриминация.
Въпреки че до някъде съм склонен да се съглася с теб, мисля че прекалено много се опитваш да опростиш нещата.

Принципът на острието ...
Ако говориш за бръснача на Окам, не мисля че правилно си разбрал идеята. Става въпрос за избиране на най-простото решение, а не за опростяване на фактите.
Казах, че се опитваш да опростиш прекалено много нещата, защото дискриминацията и борбата срещу нея са се породили поради определена причина. Може би преди 1000 години етническата дискриминация и дискриминацията на жените (примерно) са били важна част от начина на живота на хората и са помогали на правилното функциониране на обществото, от което пък следва, че са спомагали за оцеляването. Днес ако жена ти работи, има кой да гледа децата и те няма да умрат от глад. Идеята ми беше, че в днешното общество тези неща стават излишни и започват да пречат. Би ли искал, ако някой ден отидеш да работиш в друга държава, сутринта на път за работа да бъдеш претрепан от някой скинар.
От тук следва, че борбата срещу дискриминацията е естествено зараждащ се процес под влияние на съвременните условия.
Не оцелява най-силния или най-умния, оцелява най-приспособимия.
Това е начин общестовото да приспособи правилата си към съвременния свят.

Или може би аз не разбирам правилно какво имаш предвид под "дискриминация"?

Ти тъпи и красиви или умни и грозни жени/мъже ще предпочетеш ;)
Не казвам, че предпочитам грозни жени, но не мога да бъда с жена, чието IQ клони към това на буркан кисели краставички (когато съм трезвен :D).
По тази логика защо трябва умните и хуманните индивиди да оцеляват и продължават човешкия вид? Вижда ми се нелогично :)
Защото човешка като бозайник е оцелял и се е развил като вид заради социалното си поведение. Ако си тъп и нехуманен до степен до която никоя жена/мъж в това общество не може да го приеме ще ти е малко трудно да се въпроизведеш. Естествен подбор vs социопат - 1:0 :D
Тук е важно да се отбележи, че това важи само ако такива ценности са установени в обществото. Ако се ценят тъпите хора, то те ще оцеляват, но в момента не мисля че е така (изключваме манекенките).


Не се заяждам с никого, просто се опитвам да изложа колкото се може по-добре моята гледна точка и ако някой ми покаже, че греша ще бъда радостен, че съм научил нещо :)
32  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: "Себичният ген" -: Nov 14, 2008, 20:07
Ако примерно унищожим планетата в една хубава ядрена война, нищо особено няма да се случи - просто ще е унищожена и толкова. Няма да е нещо лошо и няма да е нещо хубаво, просто факт. Ако човечеството изчезне нищо лошо няма да се случи - всичко ще си продължи по старо му, просто няма да има кой да размишлява за нещата, които се случват. Милиарди години е било така, така че голяма работа.
:D nice
Едно от най-отявлените вмешателства в този процес е дейността на различните организации борещи се против дискриминацията. Тук ще подчертая, че говоря за абсолютно всякакъв тип дискриминация.
Въпреки че до някъде съм склонен да се съглася с теб, мисля че прекалено много се опитваш да опростиш нещата. Ако продължим в този ред на мисли можем да кажем, че лекарствата трябва да бъдат забранени, защото също се намесват в естествения начин на живот. И реално според мен е така. Имаш кофти гени, болнав си, умираш, това е. Изчистване на човечеството от лошия генен материал. Ако беше наистина така обществото ни щеше да заприлича на спартанското, което не е лошо като цяло. Но според мен целта на съвременното общество е да бъдем по скоро атиняни - с поети, философи, математици и т.н.
Процеса на естествения подбор и еволюцията продължава, просто правилата се променят. За да оцелееш в съвременния свят не е нужно само да си здрав физически, трябва и да имаш умствения капацитет за да се социализираш и да се реализираш като личност. В тоя ред на мисли борбата срещу крайните форми на дискриминация е просто едно социално правило, което ни прави цивилизовани.

Обаче това си е само моето мнение :)

PS. Не намирам нищо лошо в това да се ядеш кучешко стига да си си го отгледал сам (купил). Не виждам съществена разлика между кучешко и телешко, въпреки че аз лично не бих ял нещо, което си има име :)
33  Програмиране / Web development / Re: PHP ming - flash slideshow -: Nov 13, 2008, 04:56
Супер стана.
Наистина много ми помогна, имаш една бира от мене :)
34  Програмиране / Web development / Re: PHP ming - flash slideshow -: Nov 12, 2008, 21:06
Мерси много, работи супер.
Понеже документацията на ming e оскъдна и почти нищо не можах да разбера от нея, ми останаха само още 1-2 малки въпроса.
При така зададени параметри на drawLine(300, 0), дясната част от флаша не ми беше активна като линк, когато го промених на 550(колкото е ширината на флаша ми), стана. Та въпроса е, като първи параметър ширината на флаша ли трябва да се подаде или просто в конкретния случай съм нацелил нещо.
Питам защото ако първия параметър съвпада с ширината можем вместо 300 да сложим $this->width. Същото питане важи и за второто викане на drawLine.
Освен това не ми е ясно какво значение имат цветовете, които се подават към addFill. Пробвах бяло, черно - разлика нямаше никаква. Ако няма някаква идея, която не схващам, мисля да ги hardcode-на в метода, защото за момента не виждам смисъл да се подават от addImage.

Иначе, отново благодаря.
Само за справка, автора на скрипта каза, че не знае дали е възможно да се допише такава функционалност. :)
 [_]3 [_]3 [_]3
35  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: phpmyadmin не се отваря - phtml part -: Nov 12, 2008, 01:44
Как го инсталира този phpmyadmin?
Кажи какво точно направи.
36  Програмиране / Web development / PHP ming - flash slideshow -: Nov 12, 2008, 00:51
Здравейте,
опитвам се да направя flash slideshow, което нон-стоп да цикли разни картинки. Благодарение на този скрипт успях да стигна до някъде.
Проблема е, че искам всеки слайд от новото видео да е различен линк към определена страница от сайта ми.
Примерно, имаме сайт за коли и в началото се зарежда анимация с най-яките и най-скъпи коли, който предлагаме, идеята е като се кликне на някоя от колите на снимките флаша да те препраща към съответната страница.
Ming ми е много мътна работа, флаша още повече.

Някой занимавал ли се е с ming и може ли да помогне ?
37  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Защо секюритито е важно за теб? -: Nov 10, 2008, 21:15
Бих влязъл, бих му омазал машината (ест, без да чупя нищо и без да трия нищо - примерно бих я забил) и после щях да отида да му натрия логовете в носа :D
Правил съм го с един пич, дето се имаше за велик и много ми хареса :)
Всъщност има само 2 причини, които могат да ме накарат да ровя по чужди компютри - някой да се прави на нещо повече от мене и да ми е интересно да видя какво ще стане ако еди-какво-си.
38  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Creative X-Fi Drivers инсталиране -: Nov 09, 2008, 23:29
Въведи си паролата. Ти пишеш, просто не ти се показват символите за да не може някой зад тебе да види колко е дълга.
39  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Creative X-Fi Drivers инсталиране -: Nov 09, 2008, 21:20
gotha, не мисля че убунту идва без компилатори, всъщност имам чувството, че са сложили на цд-то целия архив ;D ;D
Поне в предишните версии идваше без инсталирани компилатори. Не знам сега как е.
40  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Creative X-Fi Drivers инсталиране -: Nov 09, 2008, 20:34
Погледни пак какво си написал и мисля, че сам ще си отговориш на въпроса защо не ти работи командата. Жокер - линукс (за разлика от Windows ) прави разлика между малки и главни букви.

Относно работата в конзолата - трябват ти 3-4 команди. Преди време бях писал едни глупости , които могат да ти дадат някакви начални насоки. В скоро време може да напиша кратък tutorial как се работи в linux конзолата в wiki.linux-bg.org.

еdit: за да си компилираш драйверите ще ти трябват компилатори :)
тоест:
Цитат
sudo apt-get install build-essentials
41  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Creative X-Fi Drivers инсталиране -: Nov 09, 2008, 18:51
Предполагам, че си изтеглил пакет, който е архив. Разархивираш го някъде.
Влизаш в терминала и от там навигираш в конзолата до директорията където си разархивирал.
Примерно ако си ги разархивирал на десктопа :
Цитат
cd /home/потребител/Desktop/creativeX-drivers
Като "потребител" го заменяш с твоето потребителско име, а "creativeXdrivers" с името на папката в която си разархивирал.
Това са основни неща, които въобще не са сложни и ако искаш да се оправиш с linux ще трябва поне да научиш как да се "движиш" из конзолата.
След това изпълняваш make и make install - стандартна процедура.

Понеже не си дал информация за дистрибуцията си не мога да ти кажа нищо по-конкретно. Може да нямаш компилатори по подразбиране и т.н.
Дай малко повече инфо и ще помогнем с каквото можем.

Поздрави !
42  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: търся линукс за стар компютър -: Nov 09, 2008, 17:50
Аз на машина 200mhz с 32RAM джиткам с Slackware + TWM. Същото важи и за Debian - праскаш base инсталация, слагаш TWM или някои друг лек window manager като Fluxbox и си готов. Сложи си и links компилиран за да показва картинки в конзолата, мисля че и slackware и debian имаха готови такива компилирани пакети. Може да е малко по-кофти, но докато чакаш да ти се пусне firefox можеш вече да си си проверил пощата с links.
Силно ме съмнява, че ще можеш да вършиш някаква сериозна офис работа на тази машина, но пък слушане на музика, браузване и т.н. може да ти свърши работа :)

Наистина не е добра идея да ползваш стари версии на линукс дистрибуции, винаги е по-добре да ползваш последната стабилна версия на който и да бил софтуер.
43  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Глобален въпрос за линукса като цяло и в частност. -: Nov 06, 2008, 17:45
Mark Shuttleworth е много умен "младеж" и знае какво прави. За 4 години направи най-ползваната linux дистрибуция. При това положение парите идват сами. :)
Само мога да си представя колко пари правят Canonical от поддръжка.

Иначе, на втория цивилен летял в космоса, едва ли му трябват пари :)
44  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Игра на думи -: Nov 05, 2008, 02:49
пушенето убива -> всички ще умрем (you are all going to die down there) (rock)
45  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / Re: USB stick използван за swap partition -: Nov 04, 2008, 17:45
Явно не е добра идея. :)

@gateway - ще е интересно да се пробва това, но както и ти каза, едва ли ще е особено практично.

Като става дума за флашки, ми идва друга идея (май имам прекалено много свободно време) - да се ползва стикчето като ключ за компютъра.
Примерно ако не е сложен стика да не се зарежда операционната система или в момента, в който се извади да излизва pass protected screensaver. Ясно ми е, че няма да е кой знае колко secure, който има offline достъп до машината може да прави каквото си иска, но все пак ще е интересно.
Как ви звучи ?
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 38