Покажи Публикации - Acho
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 223 224 [225]
3361  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Избор на библиотека при Slackware -: Ное 03, 2009, 21:06
Здравей колега, аз ползвам този -> http://www.linuxpackages.net/

Поздрави.
3362  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: archlinux и настройки на интернета -: Ное 02, 2009, 10:16
Здравей колега. Ами след като не ползваш ВГРАДЕНАТА, защо не я DISABLE от BIOS-а и няма да ти се пречка ? Колкото LAN интерфейса имаш - толкова ще ВИЖДА операционната система. Една ми трябва - една си оставям. Аз поне така бих направил. Забранявам я, и после си ползвам ЕДИНСТВЕНАТА друга (външната) като eth0.

Поздрави.
3363  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Помощ за Lilo -: Окт 31, 2009, 20:29
Здравей cliffburton. Явно ти е трудно да възстановиш сам LILO-то си. Щом дотук (след толкова отговори и съвети) не можа да се оправиш, по-добре помоли някой приятел, който е наясно със ситуацията ти, да ти помогне и dual-boot системата да си тръгне нормално. Цялата работа е за 5 минути, дето се вика. Но е малко по-деликатна и по-добре недей рискува сам.

Пожелавам ти много успехи.

П.С. Нали ме разбираш правилно? Кавам го най-приятелски. Иначе с едно невнимание може да загубиш готовите инсталации и данните. Аз също така бих постъпил, когато не съм сигурен в действията си.
3364  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: настройки за boot на mandriva -: Окт 28, 2009, 21:21
offtopic, за който много се извинявам/ Глупости Shoshon, никава кофти слава не си спечелил. Вие просто не се разбрахте с другия колега. А и аз бих го посъветвал същото (все пак това е по-сериозна стъпка от голата инсталация), "вземи и помоли някой с по-голям опит да помага и да обяснява". В което няма нищо обидно или лошо.

Хубава вечер на всички.
3365  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Стартиране на скрипт при прекъсване на инета -: Окт 28, 2009, 20:30
Здравей колега. Ами аз при мен у дома ползвам услугата на <no-ip.org>, и аз съм с home акаунт на VivaCom. Когато се ребоотне модема и ми смени IP адреса, самия клиент за Linux, който ползвам (естествено даунлоаднат от техния сайт) си има опция, на колко време да се ЗАКАЧА към техния нейм сървър и да ъпдейтва текущия ми IP адрес (ако е стария - няма промяна, ако е различен - сетва се новия). Аз съм указал на клиента, всеки 5 минути да го прави. Като го запусна веднъж от /etc/rc.d/rc.local с BOOT-а на машината и той си тръгва като демон, и не ползвам crontab-а. Самия клиент се грижи за автоматизираното конектване и сетване на актуалния IP адрес. Ползвам го вече над година и нещо. Никакви проблеми, работи си желязно. Колкото и пъти VivaCom-а да ми сменят адреса, до 5 минути е сетнат и мога да си го ресолвам отвсякъде.

Поздрави.
3366  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Забрана на file and print shearing? -: Окт 27, 2009, 14:02
Здравей колега. Ами ако Windows машините са на един hub/switch (а те най-вероятно са именно така), те се ВИЖДАТ директно (не минават изобщо през Slackware сървъра). Как ще им забраниш да се достъпват един-друг ? Да не се изказвам неподготвен, ама аз поне не съм чувал за такава рестрикция.

Поздрави.
3367  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: ip tables Mac adress filtering -: Окт 27, 2009, 11:41
Здравей thatsmeufo. Понеже гледам нямаш повече отговори, а и са минали 2 седмици вече, само да те попитам, оправи ли се с MAC адресите ? Сетна ли всичко, за да си работи нормално ? Ако - ДА, супер. Ако - НЕ, и не си се отказал от идеята си, пиши ми ПМ да не спамим тук, ще опитам да ти помогна (нищо сложно няма в това, което ти искаш да реализираш).

Успехи.
3368  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Трансфер на един хард диск с инсталиран Линукс към нов диск -: Окт 27, 2009, 07:09
Здравейте колеги. Преди го правех това с MC (Midnight Commander). Тогава ползвах Slackware 8.0 и съм КЛОНИРАЛ много дискове (1 към 1). Разбира се това бяха IDE дискове, не съм го правил със SCSI или SATA. Абсолютно различни като обем и геометрия от СТАРИЯ диск (разбира се НОВИЯ трябва да има поне обем, който да събере данните от СТАРИЯ + swap-а). Последователността беше съвсем простичка:

- монтиране на НОВИЯ диск в машината на СТАРИЯ
- BOOT в runlevel 3
- cfdisk за НОВИЯ диск
- mkfs (с проверка за лоши сектори) за всички дялове на НОВИЯ диск (лично аз ползвам reiserfs файлова система)
- mkswap (с проверка за лоши сектори) за SWAP-а на НОВИЯ диск
- монтиране на основния дял от НОВИЯ диск в директория на СТАРИЯ, примерно в /mnt/hd
- копиране от ОРИГИНАЛНИЯ на НОВИЯ, чрез MC (НА РЪКА, директория по директория), внимавайки да не направя ракурсия
- sync
- halt
- монтиране на НОВИЯ диск в неговата си машина
- BOOT от Slackware дискетата с указване на root дяла
- ако има нужда от промени по /etc/lilo.conf
- /sbin/lilo -v
- reboot
- ако новата система има нужда от други пакети, download или copy на пакетите и installpkg
- различни дребни настройки по новата система (винаги има нужда от тях)

А можеби и още нещо дребно е имало, което сега изпускам, но в общи линии за това се сещам (то като седне човек да го прави, самата ситуация и опита му го водят в процеса на клонирането, кое след кое да е, ако е изпуснато нещо - се изпълнява и т.н.). Излишно е да споменавам, че всичко това е в конзолата и с юзер root. Но пък по-късно с по-нова версия на Slackware, вече не се получаваше клонирането. Забравил съм какво точно вече не ставаше (май не искаше да BOOT-не НОВИЯ), но с 8.0 беше много бързо и мързелешко (хаххахахахаххаааааа). А сега не знам точно, можеби бих ползвал Acronis-а, ако имам такава ситуация.

Поздрави на всички колеги (и колежки).
3369  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: kak da reinstaliran application -: Окт 25, 2009, 07:08
Ето това е пример, как НЕ ТРЯБВА да се задават въпроси във форума. Абсолютно никаква полезна информация не е подадена. Всъщност, то даже НЯМА зададен въпрос (освен в заглавието). Нищо лично julsone.
3370  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Права върху ext3 дял? -: Окт 24, 2009, 21:15
Колега, дай малко повечко инфо. Какъв ти е дяла, как го създаде, КЪДЕ го монтираш, КАК ? На същия диск ли е, или е на друг ? И като root ли не можеш да пишеш (създаваш поддиректории) в него ? Толкова много вариации може да има. Каква е точно твоята ситуация ? Иначе само може да се ГАДАЕ, и да се хвърля бобец. Ако има нужното инфо, всеки ще ти помогне. Сигурен съм.
3371  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: slackware wireless router -: Окт 21, 2009, 17:26
Здравей колега. Гледам, че нямаш отговори засега. А и на това, за което питаш, няма как да ти се отговори накратко (с 5-6 изречения):

-вземи това и това като хардуер
-направи това
-инсталирай еди кое си
-провери тези неща
-настрой еди как си
-тествай

За да се направи такава работеща система, колкото и малка да е, не че е кой знае какво, но ще ти трябват основните знания. И мрежови, и линукски а и компютърни, като цяло. Ако искаш, пиши ми ПМ или на мейла, за да не спамим тук. Бих се опитал да ти обясня кое-как да направиш и изтестваш. Има много варианти, зависи за какво ще го ползваш сървъра, дали само за NAT на безжичните ти клиенти, или ще си пуснеш на него и други демони (все пак това си е Линукс сървър). Аз лично имам опит с такива сървърчета под Slackware и MikroTik. Казвам СЪРВЪРЧЕТА, защото ти е нужна съвсем слаба машина, и хубав интернет канал разбира се щом ще е за няколко клиента.

Пожелавам ти много успехи.
3372  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Нов английско-български речник -: Окт 21, 2009, 16:54
Гледам, че става дума за НОВ речник. Аз имам много отдавна един SAdiction.2.2.tar.gz (3.64 MB), който е компилиран статично и съм го пускал без проблеми (на Слакуер и РедХат Линукс). Теглил съм го навремето, пак от сайта на Стефан Ангелов. Също като Уиндовския е външно, но е по-старичък, няма да има много от новите добавени думи. Ако някой има интерес, мога да му го мейлна.
Страници: 1 ... 223 224 [225]