Покажи Публикации - stealth01
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 52
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Oct 25, 2020, 18:13
Как го четете тоя e-vestnik? Ебаси драмата, ебаси патоса...

go_fire, желязото тепърва ще се купува и навързва, хора ще се обучават и т.н. Тук не става да викнаш бай Стамат от другата фирма да ти подкара новата машина, щото те имат същата.

Ако говорим за инфраструктура, трябва да говорим за такава на национално ниво, а и междудържавна свързаност. Ето тук в последните години изоставаме. От как големите оператори започнаха да изкупуват локалните ISP-та и да се окрупнява сектора, конкуренцията почти изчезна. В мрежите не се правят инвестиции и загубихме едно от малкото си предимства - добрата И-нет свързаност.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Научно-популярни филми -: Oct 10, 2020, 09:45
Може би една отделна тема за 4K-то?
Това само показва, че 4к ТВ да купиш си е хвърляне на кинтин на вятъра  момента, ама пък ако изкара 10г. до тогава ще има повече контент.
Реално, на пазара има само 4K телевизорчета. Да, съдържание няма, но освен ако нямате възможност за абсурдно голям екран, така или иначе няма да видите 4K съдържанието.Аз зяпам едни 50" от около 3 метра, и съм на границата, където дори няма да направя разлика между 720p и 1080p. Частен случай са игрите, където гледаш от по-близо, но пък аз нямам интереси в тази насока.

За старите филми - малка част от тях минаха обработка за FHD, за да имат качествено blu-ray издание, камо ли пък за UHD. А, най-вероятно, 4K-то ще е малка гара и всички ще се натискат за 8K. Чисто хардуерно, съдържание пак няма да има.

HDR-а е доста безсмислен в настоящият си вариант. Хубаво е да го има като възможност, но за момента почти всичко е софтуерно надута светлина, което няма полезно действие. Пробвах да гледам някакви неща, но или не съм случил на добри ефекти, или технологията толкова си може. Чета, че в игрите имало ефект, ама там всичко е шарено и свети, и мига, и наистина е възможно да е полезно в тази ниша.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Научно-популярни филми -: Oct 08, 2020, 08:59
... Малък, скромен филм с роботчета, но сниман в България (да направим сравнение)
Автомата беше супер! Имаше си кусурите, по реализацията на идеите можеше още доста да се поработи, но на мен ми допадна.
Но, ако правим сравнение, Archive е доста по-качествената продукция. Бих го гледал отново някой ден. Въпреки че вече знам как завършва, историята е разказана плавно и интересно. Малкият мащаб също помага като намаля драстично възможността за създаване на проблеми.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Научно-популярни филми -: Oct 07, 2020, 20:45
Роботът не е производство на Амазон, те само го разпространяват. Аз изгледах само първият сезон, защото въпреки че използваха (при това добре) технически жаргон, другият аспект на героя - искащото да му се получи като в Боен клуб - просто не проработи при мен. Гледам хората го харесват, но аз не успях да го възпрема напълно. А Боен клуб ми е адски любим - идеите, доста сходни със сериалът, там успяха да ми паснат. Някой ден може би ще го довърша...

Експанзията вървеше по sci-fi канала, но май им дойде прекалено скъпо и го спряха. Амазон купиха правата и последният сезон е техен. Идеално им се получава там.

Има и добри творци, които си правят своите неща. Там, естествено не се наливат пари, защото продуктът не е за масова публика и не може да си върне изхарченото. Но ако се интересуваш, може да намериш качествени неща за себе си.

Archive гледах онзи ден. Малък, скромен филм с роботчета, сниман в Унгария. Режисьорът е дебютант, но е работил като дизайнер за Moon и му личи. Доста ми хареса.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка? -: Sep 28, 2020, 20:45
Аз си мисля, че по-скоро го създават. Внушават идеи на хората, които мечтаят и в един момент те се сбъдват.
Мдам, но точно с внушаването на идеи и мисли залитаме към пропагандата, която е малко по-различен „жанр“.
Футуролозите обикновено изграждат даден свят с цел да ни покажат последствията от дадена идея. И ако тя е логически издържана, и ни допада, бихме се стремяли към нея, ако ли пък не - ще страним от нея.
Лично аз не смятам, че писателят трябва да набие в главите на читателите си своите идеи. А да им даде храна за размисъл, която те сами да обработят и изградят собствено мнение.

In Time сигурно съм го гледал, ама грам спомен нямам, което или не говори особено добре за филмът, или трябва да почвам да пия гинко билоба...
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка? -: Sep 28, 2020, 16:56
...
Тоест научните теории (и всякакви други прогнози) които разглеждат света и човека преди милиони години и отново след много/десетки години, основно разглеждат само развитието на човека и създавания от него свят/продукт !
Ами, темата е за фантастичен жанр в литературата. Тоест, допускат се определени волности базирани на научни теории, но не задължително закотвени само и единствено в настоящите осъзнати факти.
Във фантастиката е напълно нормално да се вземе дадена теория и да се поразсъждава, какво би се случило... Ако можем да управляваме гравитацията, ако разберем как работи квантовата физика, ако изнамерим начин за удължаване на продължителността на живота и т.н. Фантазираме си, какво би се случило напред в бъдещето и как то ще се отрази върху нас и света около нас.

... По някакъв начин фантастикте напипват бъдещето.
То това е малко като с вица за циганинът, който казвал:
- Мойте циганета винаги познават времето. Едното вика - ще вали, другото вика - няма да вали.

Та и с фантастите така. При толкова много изфантазирани казуси, все се напипва нещо от бъдещето :)
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка? -: Sep 27, 2020, 17:06
Регилигията винаги е била част от човечеството и е играла важна роля в него.
Ами... не съм съгласен. Това е обаче друга тема и не смятам, че ѝ е тук мястото.
Точно поради религията, не искаме мюсюлмани пришълци в Европа.
Това също.
В някоя от темите тук споменахме за малко "Дюн" на Ф. Хърбърт. Там религията също присъства силно. Това не пречи да е една от най-добрите фантастики писани някога. Присъства също и в "Хиперион" и останалите части. Религията присъства дори в "Еон", в която се говори за едно общество, неимоверно напреднало технологично.
Да, така е. Това, че се разглежда дадена тема, не прави автоматично произведението добро или лошо. Важното е, по какъв начин авторът успява или не успява да съчетае идеите си и да се получи цялостна творба. Някои писатели разказват увличащи истории, съчетаващи вярвания и идеи, над които човек може да се замисли, да извлече поуки и да надгради сам себе си. Други добавят собствените си фантазии и ги представят като абсолютна истина, мисли, които се бият със себеподобните си и оставят в крайна сметка единствено хаос.
В сериала става ясно, какво се случва със Земята заради фанатизма. Може и да има нещо с темата. Споменах го тук, защото в сериала някакви андроиди играят важна роля.
Другата седмица ще довърша сериалът и ще дам окончателно мнение. Не искам да изливам спойлери. Но фанатизмът едно на ръка, но толкова много религиозни тропи се ползват, включително от андроидите, че чак боли.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка? -: Sep 27, 2020, 16:46
Вече ми се гледат/четат само киберпънк книги/филми. И фантастики най-общо казано също. Ще гледам тази база данни https://cyberpunkdatabase.net и ще си избирам от там нещо.
Последният филм с киберпънк елементи, който гледах беше https://en.wikipedia.org/wiki/Chrysalis_%282007_film%29
Обаче, по-скоро не го препоръчвам. Интересна идея, но разхвърляна реализация. Не лош стил, но пък намесват българи, което директно сваля рязко нивото.


...
1.  Съществуват най-общо два типа футурология. Класическата (условно) изследва количествените натрупвания, изменения в настоящето и се опитва да ги продължи в бъдещето и по този начин да го предскаже. Тази футурология никога не познава бъдещето. (Класически пример е прогнозата на Менделеев за ръста на замърсяването на европейските градове с конска тор.) Продълженото настояще не съвпада с никоя версия на реалното бъдеще.

Некласическата футурология изследва т.нар. локуси на бъдещето. Това са някакви елементи, вече съществуващи в настоящето (напр. технологии), които обаче са несъвместими с линията на развитие на настоящето; те са "пипала, пуснати от бъдещето в настоящето" (А. и Б. Стругацки, "Грозните лебеди"). При това настоящето, като правило, активно се бори с тези пипала и се мъчи да ги отсече.
...
Аз не бих направил подобно разделение точно по този начин, но има някаква логика, с която съм съгласен.
Сещам се за събратята (само по име!) на киберпънка - стриймпънка и дизелпънка, които разчитат точно на това. Количествени натрупвания от пара и/или нафта. Но въпреки че имаме някакво качествено изменение във времето, то не е достатъчно и съответната технология не надскача нишата си.
От известно време така нареченото крипто (вериги от блокове (blockchain)) се опитва да се напъха навсякъде, но с малки изключения, остава да работи само в спекулативните крипто-валути. Машинното самообучение (ML) набедено за ИИ, колкото и да порасне количествено, качествено ще мръдне съвсем леко, ако технологията не направи пробив за нещо по-ефективно.
Тоест, пипалата от бъдещето - криптото и ИИ - се борят да излязат от нишата си, но не настоящето им пречи, а просто трябва да приемем, че има технологии, които просто не успяват да допринесат съществено и да се възприемат глобално.

п.п. Докато съм писал, 4096bits е добавил мнение, с което съм абсолютно съгласен.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка? -: Sep 27, 2020, 09:39
Има сериал, но общо с темата почти липсва.
Въпреки че има и други хора замесени, Ридли Скот е продуцент и режисира първите два епизода. Имах някакви надежди да е направил нещо различно, но и тук виждаме промотиране на религиозни/креациониски идеи. Никакви поуки не си е взел от трагичната съдба на вселената на Пришълеца, която сам сътвори и после я пусна в канала с последните два филма.
Визуално сериалът е прекрасен и в първите няколко епизода дори и атмосферата му се получава страхотна. Рагнар, който продължава да играе Рагнар (от сериала Викингите) беше първото, което ми бръкна леко в здравето, но някак се преглъща, защото самата роля е доста сходна (до момента, до който съм гледал). Като влязоха религиозните глупости по-сериозно и взеха те да определят историята доста ми спадна ентусиазмът. Хубаво е да се радваме на дъвка за окото, но идеите са на ниво стар завет, а уж гледаме в бъдещето. Айде нема нужда. Останаха ми 3 епизода, сигурно ще го добутам до края. Но онзи ден са му одобрили втори сезон, за който очакванията са ми остро отрицателни.
10  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Теснолинейката Септември - Добринище -: Sep 16, 2020, 17:42
Представете си един дисплей с малък компютър с GPS, на който, на фона на схемата, или на карта с начертаната железопътна линия, да се показва къде се намирате в момента. Може в подходящите моменти да се показват указания: "Гледайте вдясно надолу" и т.п., както и "стоп кадри" от това, което се вижда в указаната посока, информация за гарите и за трасето и др.
В мотрисите на Сименс има система с едноредов дисплей, показващ текстово и изговарящ следващата спирка. За твоята идея, дисплеят трябва да е нещо по-голямо, за да има видимост от повече хора на някакво разстояние от него. Нещо от рода на 32" TV с неособено висока резолюция.
GPS-ът, особено външен такъв, трябва да се тества до колко ще работи стабилно. Вариант е да се ползват времената от разписанията на влаковете и да се вади дадено събитие по тайминг, а не по локация. При тази опция отпада GPS-ът като допълнителна техника и напасване, но трябва да се проучи до колко разписанието се спазва (в някакви разумни граници).
Добре ще е да има някакво аудио оповестяване на събитието с глас. Така ще се ангажират повече пасажерите.
11  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Теснолинейката Септември - Добринище -: Sep 15, 2020, 18:26
Приложение с osm off-line карти - https://f-droid.org/en/packages/net.osmand.plus/

Конкретно по темата. БДЖ-то едва ли ще финансира нещо подобно. И в момента теснолинейката едва крета. В смисъл, наличните локомотиви са точна бройка за 4-те курса по линията и някой като излезе от строя, почват да извозват хората с автобуси. Имаше поръчки за ремонт, но тази година не съм следил какво става. Най-вероятно - нищо.

Някакво приложение за телефон може би не е лоша идея. Ако им се предложи нещо на готово, вероятно ще го ползват :) Гледам по влаковете има залепени стикери с QR код за четене на книги, но не съм пробвал.

Някакви хора са направили музей в бившата гара Цепина - https://tesnolineikata.wixsite.com/home/muzei - може да бъдат полезни с подробности и информация за линията.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Sep 05, 2020, 14:11
Без по никакъв начин да оправдавам държавата, този си го търсеше...
„А вие защо биете негрите?“

За да не ме налазва отново Стелт, че съм скрит гербераст, искам да припомня нещо...
Да, да, разбира се. Всичко е нормално.

https://www.youtube.com/watch?v=5NNOrp_83RU
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Sep 05, 2020, 10:26
Преди няколко години слушах интервю с Васко Кръпката по повод 10-ти ноември. Питат го, какво е различното преди и след демокрацията. А той отговаря, че преди не можеш да говориш против властта, а сега може. Имаме свобода на изразяване.

Вчерашната „случка“ с Хиполенд официално ни върна 30 години назад.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Режим на тока в ... Калифорния -: Sep 01, 2020, 08:37
Да взема да напиша нещо по темата. Ето един човек, който за разлика от нас, знае, какво говори:

ЕНЕРГИЙНИЯТ ЕКСПЕРТ БОЯН РАШЕВ ВЪВ ВИТАМИН
Отворих само да видя, а то се оказа доста адекватен разговор и го изгледах почти цялото.

Специално цитирам предишното мнение, с желанието да похваля go_fire за „нещо по темата“, което не е новела с разхвърляни мисли :)
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Aug 20, 2020, 07:46
Страници: [1] 2 3 ... 52