Покажи Публикации - nemanema
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 7
1  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Сървър за съхранение на информация -: Oct 28, 2012, 01:43
За неговата цел е за предпочитане да ползва софтуерен райд1! Ако нещо се сбози с хардуера, винаги може да си прехвърли дисковете на друг комп и да си продължи, а ако райда нещо се разцентрова, с partedmages да си изкара инфото! И пак за предпочитане е Убунту :D

Предполагам, че нещо не съм разбрал, но след като не е необходимо да се ползват хардуерните контролери, защо ли едни "глупаци" ги произвеждат ! ? Нещо не видях и отговор на питащия, какво ще го прави това желязо, освен да го нарича "сървър".
Трябва ли всеки път, когато се отвори като тази тема във форума, всички да скачат и да дават мнение, а питащия да не му пука и даже и да не прочете ? Очевадно в последно време се очертава тенденцията да се отварят такива леко "кухи" теми, тип лапни-шаран. Не Ви ли прави впечатление, как се ескплоатира форума за безмислени неща, като се отклонява ресурса от каквато и да е креативна насока.
Дано аз да съм параноик, но за съжаление наистина ми се струва, че има такава насока !
2  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Hardware RAID6 vs JBOD+RAIDZ2 -: Oct 11, 2012, 19:08
@nemanema: Можеш ли да ми дадеш насока за това което ми писа в предния пост:

"Относно опасенията какво ще стане, ако гръмнат три диска - погледни опцията за плаващо динамично прикачване на недостоверен диск, взет "назаем" от другия масив"

Здравей,
Като се замислих, така написано изглежда много сложно ! Извинявай.
Идеята е задължинелно да се укаже да не е доверен диск, а да определиш spare, който при първа нужда, от който и да е от двата масива да си го вземе. Т.е. реално се взима назаем до възстановяване на проблемния диск. Уффф, и така изглежда сложно !
Да няма достоверен spare дефиниран за масивите.
3  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Spam от локалната мрежа -: Oct 10, 2012, 09:29
Здрасти,
Добави към DNS-а под ТХТ:
IN SPF "v=spf1 mx mx:novotechprom.com -all"
Времената са малко ниски, може да се коригират на 3600. Добре е и да се добави DKIM - http://www.dkim.org/
Mail сървъра, не е open relay. Не е в спам листи. При външна проверка не отговаря :
- STARTTLS failed on host mail.novotechprom.com (109.121.200.222), STARTTLS extension not supported by server.

Нищо видимо, което да дразни отвън. Отвътре, пак да повторя за порт 465 с пренасочване и следене на трафика.

Успех !
4  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Spam от локалната мрежа -: Oct 09, 2012, 16:53
Здрасти,
По спомен open relay не трябва да е активен в 8.14.4, но за статистиката не е лошо да се провери.
При проверките защо не проверяваш и 465 ?
Според мен, за да гепиш "наглеца" трябва да спреш всякакъв трафик от локалната навън. Web-а да е през прокси. Мейл-а да се пренасочи към SSL портовете на сървъра и да се следи за неоторизиран опит за изпращане.
Сканирането от домейн-а не е ефективно според мен, ако не е с платени профи инструменти. Прозорците могат да си разменят "триперливите" глупости и със самия домейн и да си ги държат там докато тече проверката на локалния акаунт, а в последствие да си се възстанови и да те заобикаля.
Незнам колко са ти машините, но най-чисто си е да се откачат дисковете на локалните машини и да се проверяват в "стерилна" среда, като се закачат в работно състояние, а не да се стартира машината, която ще проверява.

Успех !
5  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Hardware RAID6 vs JBOD+RAIDZ2 -: Oct 04, 2012, 18:22
Като пространсто съм казал на ръководството ,че ще имаме 24ГБ като сме наясно (бит ,байт...). И затова не ми допада много идеята от 16диска да имам мястото на 10 или 11 :)
Що се отнася до мрежовите карти мисля да пробвам с 2те вградени и ако се окаже зле да купя още и да ги вкарам в бондинга, това поне лесно се увеличава в процеса на работа.
За iSCSI-то несъм сигурен ,че мога да определя какво ще се слага , ще има както .php .html файлове с малки размери така и архиви и .psd файлове по няколко GB.
Невиждам какво има да определям там , правя през LVM логически устройства с нужните размери и после на клиентската машина ги правя Linux- ext4 и на Windows - NTFS.

Здрасти,
Приятелски съвет: никога не обещавай на ръководството нещо преди желязото да е при теб и да си го видял. Ти ли го избира ?
Щом гониш 24Т, си за RAID50 + 2 Spare, като всеки е доверен за масива си. Добре е, че имаш батерия на контролера, но след като не си го правил ти сървъра, значи е само с един SFF-8087 свързан за бекплейна, който вероятно е EL1. Препоръчвам ти да си огледаш машината много добре, и да прочетеш документацията както на шасито и контролера, така и на дъното. Добре е да се тества бъзера преди да пуснеш машината в продъкшън, че имат грозния навик да ги спират !
Само ти подхвърлям идея, а ти си прецени какво и как да направиш ! Ако не са ти набутали DVD в шасито, не вади панела отпред, но в пролуката отзадната страна може спокойно да си монтираш едно SSD, което да ти вдига работната ОС на машината, за да ползваш максималния обем на интернал сториджа, както и да се предпазиш от драми. Разбира се може и от обикновена флашка-стик да буут-неш машината.
Както ти е обърнал внимание romeo_ninov, наистина има голямо значение какво ще се прави през iSCSI за да се постигне максимален ефект. Един въпрос по този повод. Имаш ли управляем суич, който да поеме бондинга ?
Обмисли нещата още веднъж, прецени какво ще правиш, но задължително направи тестове преди да запуснеш машината в продъкшън !
И не подценявай проблема с iSCSI и пропусквателната му способност по две, а не четири лан карти, още повече, чее ще са и с различни чипове.

Успех !
6  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Hardware RAID6 vs JBOD+RAIDZ2 -: Oct 04, 2012, 12:46
@nemanema: С RAID60 + 2HotSpare ще ми се вдигне малко прерформанса и до някаде редъндансито. Като цяло ми се струва че 2 масива RAID6 с по един HotSpare ще е малко по добре от гледна точка на редънданси. Ако искаш го наречи пароноя но при RAID60 , ако ти заминат 3диска от едната група и ти заминава всичко , докато при два отделни масива , ако стане нещо с единия другия си остава. Като цяло и 2та варианта са добре , но идва проблема с ефективността от 16 налични диска реално имам 10 , което значително ми оскъпява мястото. Продължавам да се въртя около варианта RAID6 + 2HotSpare , като съм наясно ,че ако се наложи ребилд ще бъде 10-15ч , а може и повече. Всепак планирам да правя всяка нощ rsync на данните към друга машина , та ако се наложи ребилд и скоростта стане прекалено бавна да мога да пусна данните от бекъпа. iSCSI мусля да пусна през 2 x 1Gbit bonding и съответно на клиентските машини по 1 карта Gbit. Машините които ще получават сторидж ще са около 10 , като мисля да им дам по 1-5TB. Като за целта мисля да ползвам LVM.

Здрасти, само да споделя, впечатление до момента ;) харесва ми, как не се впрягаш като повечето питащи във форума, как съвсем обстойно се оглеждат нещата и съвсем спокойно и добре продължаваш да чоплиш по темата, до пълно изясняване за теб ! Дано повече хора прочетат и си вземат бележка за поведението си !
По същество. Не сподели следните неща:
Колко дисково пространство търсиш ?
Кой е точния модел на контролера ?
Имаш ли батерия на него ?
Какъв е модела на експандера ?
За маскимално "изцеждане" на железарията, провери опционалните настройки и установи на Writeback, провери необходимото време за развъртане на дисковете и го укажи задължително в полето за инициализация, като добавиш поне секунда-две допълнително. Добре е да имаш батерия, и контролера да е подключен през двата порта (ако имаш два) към бекплейна на кутията. Много е важно да си наясно какви ще са основните операции, които ще се изпълняват от машините, на които ще раздаваш iSCSI. Задържително укажи контролера да не ползва кеш-а на дисковете и да ги чете директно. Задай максимален StipeSize примерно 1М. Оптимизирай предварението за четене.
Относно опасенията какво ще стане, ако гръмнат три диска - погледни опцията за плаващо динамично прикачване на недостоверен диск, взет "назаем" от другия масив ;)
Относно експорта на дисковия масив: каквито и режими на RAID конфигурация да избереш при тази бройка дискове неможеш да го извадиш от кутията с две лан карти. Силно ти препоръчвам да инвестираш поне още 80-90 долара за още една двупортова лан карта. Да си направиш bonding-а с четирите карти, за да може поне 5 gb/s да имаш в двете посоки, и да оползотвориш колкото може повече от производителността на дисковия тракт и контролера. Понеже не искам да коментирам от къде и какво си копуваш, само като насока чиповете на лан картите да са поне 82576ЕВ. Силно се надявам на желязото да има поне 8GB RAM, за да не ти "куца" мрежовия стек. Трябва да се съобразят поне следните основни опции на кърнъла: kernel.shmmax, kernel.msgmax, kernel.msgmnb, kernel.shmall.

Успех

П.П. Може и да не ми вярваш, но след като желязото е при теб, не си поиграеш за два дена и да замериш, както получените пространства, така и производителността при различен вид конфигуриран RAID, с различни големини на StipeSize.
Ще чакам отзивите ;)
7  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Hardware RAID6 vs JBOD+RAIDZ2 -: Oct 03, 2012, 21:19
@nemanema: При 16 x 2TB RAID6 с 2 hotspare , получаваме 24TB (като съм наясно че диск 2ТБ не е реално 2ТБ).

Колега, изобщо не визирам,че 2 терабита са 2 терабайта, както и получения масив от дисковете като обем след инициализация в ОС.
Коментара е направен с цел да прегледаш документацията и да си наясно, къде се пише информацията за формираните масиви, като се обърне специално внимание на миграционните процеси и възможности на закупения контролер. Понеже няма как да закачиш 16 диска чисто на контролера, е добре да си наясно и със спецификата и на експандера на бекплейна на който са набодени дисковете. Предполагам си наясно, че и да се смени контролера като хардуер, ако направи проблем или дефект, като набодеш новия от съшия производител, ще си изгрее масива и няма да имаш никаква драма, за разлика от затворените решения, които пишат инфото си в NVRAM или EEPROM.
И въпреки размислите ти, какво и как да направиш, пак предлагам RAID 60 + 2 Spare.
В довършителен коментар, да ти обърна внимание и на възможността, да подключиш и двата канала на контролера, ако си с i8. Както и да прегледаш инфото, как работи самия режим RAID 6 като разпределение на информацията върфу физическите дискове. Примерно ако имаш 8 диска от по 100 мегабайта в RAID 6, преди форматиране от ОС, колко ще ти е масива ? А след форматиране ? А след експорт през iSCSI ?

Да поразчоплим още малко темата ?

П.П. Само от елементарно любопитство, това iSCSI по какво ще го вадиш от кутията с дисковете ?
8  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Hardware RAID6 vs JBOD+RAIDZ2 -: Oct 03, 2012, 13:41
Ако направя масива през контролера ще бъде RAID6 + 2 Hotspare . За файлова система се чудя между ext4 и XFS. Иначе за ребилда знам ,че ще е тегаво но невиждам друга опция за такъв обем данни и да имам някакво redundancy.

Здрасти, решение има ! Въпроса е в парите ;)
Колко използваемо пространство търсиш от тия 16 х 2Т ? Ако го направиш както си написал колко ще е реално използваемото пространство ? Приблизително около 18Т. А ако направиш RAID 60 + 2 Spare, какво ще е положението с пространството и производинелността ?
Преди да се стигне до момента "ПОМООООЩ колеги помагайте, СПЕШНОООО" да разчоплим ако искаш темата ! ? Но да я разчоплим докрай, че преди време друг много питаше за тия контролечи и управлението им, а в крайна сметка нищо не направи.
Успех колега !
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: apache high load -: Aug 27, 2012, 18:13
Здрасти,
Не съм експерт в апаха, и не искам да влизам в безмислени полемики колко е сериозна машината.
Но понеже се търси помощ за фирмен сайт, а се поставя директно въпрос за апаха, без никакво смислено инфо, да започнем да дърпаме с ченгела (а колко го мразя !):
- лоад-а е висок, но какво е реалното натоварване на процесорите и как е разбределено по ядрата
- калко памет разходва въпросния сайт
- абсолютно ли е сигурно, че проблема е в апаха и от кога е проблема
- възможно ли е да е експлойтнат сайта, я заради "майсторско" PHP или PHPAdmin
- каква база данни се обработва и ползва от сайта
- възможно ли е да се инсталира апах от репо-то, а не да е компилиран, и тогава да го "чоплим"
- какво е мрежовото натоварване, и колко е за сайта, като не се пропуска и броя пакети
- каква е дисковата активност, и ако не е тайна каква е дисковата подсистема
- възможно ли е друг процес да "яде" прекъсванията, и за това да се образува такава опашка

Да го преборим, а ?
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как да получа Scientific с KDE ? -: Aug 27, 2012, 17:42
Здравей,
KDE е в инсталационните дискове, просто трябва да я инсталираш. Прецени с какво "желязо" работиш и изтегли от тук версията:
за х86 -  http://ftp.scientificlinux.org/linux/scientific/6.3/i386/iso/SL-63-i386-2012-08-02-Install-DVD.iso
за х86-64 - http://ftp.scientificlinux.org/linux/scientific/6.3/x86_64/iso/SL-63-x86_64-2012-08-02-Install-DVD.iso
Добре е да се прегледа и какво има тук : http://scientificlinuxforum.org/

Успех !
11  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: mtr packet loss -: Aug 26, 2012, 00:02
Да се съсредоточим тук:
Постановка: 10.0.0.20 ->[eth1-10.0.0.1]DEBIAN-ROUTER2

Ако всичко описано е точно така, както е представено, след уточняващия въпрос между двете машини свързаността е кабел или през суич. Трябва да се търси по ТХ от 10.0.0.20.
Ако е кабел, размени двата края по машините. Ако след това, загубите са по RX, имаш отговора.
Ако останат по ТХ, ще да е проблем с картата на 10.0.0.20 или самите медни пера са или прещипани или не контактуват добре.
Ако има междинен суич, махни го и тествай по-горното.
И от елементарно любопитство да питам какво показва:
ifconfig ethX
където:
RX errors:???
TX errors:???
collisions:???

Успех
12  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: mtr packet loss -: Aug 25, 2012, 09:08
Софтуерните версии за ми ОК. Някакви идей защо PING-a ми минава без загуби , при условие ,че MTR прави пак ping само че с инкрементиране нa TTL с 1 на всеки следващ hop.

Здрасти !
Не че му разбирам, но я пусни това пак:
mtr -e -u -c10 -r -n abv.bg
Не съм убеден, че mtr работи само с пинг ;) А ако работи с UDP, а ти го филтрираш ? Провери ли когато никакви стени не работят ?
А и принципно магеланците имат разни филтри. Провери дали и какво ти връща (примерно type X, error X) за да си сигурен, че стреляш ICMP  и получаваш.
Според мен проблема е логическо объркване при теб. Имаш ограничител на брой пакети към протокол, както и непропускливост и чуствителност към други. Ефекта го наблюдаваш и решаваш, че нещо не е наред.
Притеснил си се неоснователно.

Успех !
13  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Моля дайте мнение за Scientific. -: Aug 23, 2012, 18:59
Доколкото си спомням какво съм писал, мисля че дадох на питащия точно толкова конкретен отговор, колкото позволяваше въпроса му.

Та и вашето участие в този флейм малко го избива на българщина -- вариант „чукча писатель, чукча не читатель“.

Привет колега, приемам ти критиката !
Само да уточня, че идеята беше питащия да бъде приканен да е наясно какво иска и търси. На така зададения му въпрос си отговорил, точно колкото подобава. А трябваше да се напъне да прочете правилата, да конкретизира с пример какво цели, за да му се даде отговор и впечатления.
Да, тепърва навлиза, но е добре да прихване добрата практика да казва какво иска да получи, какво е направил, както и какво е прочел по темата.
Няма лошо да се даде отговор, както е зададен въпроса, но за това водим настоящият коментар, защото не се подтикват новите потребители да търсят информация. Това все пак е линукс, и трябва да се почете. Да се изкорени масовия "разбирач" в стил next->next->finish.
Силно се надявам да си ме разбрал правилно !

Успехи !
14  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Моля дайте мнение за Scientific. -: Aug 23, 2012, 17:42
В крайна сметка отново стигнахме до българщината ! :(
Питащия не получи реален отговор. Уплаши се и избяга. Темата се разводни и се получи корено различен ефект !
Защитават се тези за кражби и се интерпретират по удобен начин цитати. Не се показа какво е откраднато, но наситено се твърди това.
Явно се показа, че Трой Доусън е недоволен от RedHat, само не разбрах защо от една година насам, да съм точен от 20 август 2011 работи за RedHat. Като основен разработчик на Scientificlinux, явно според коментарите по-горе е и главен "крадец". Защо тогава работи за RedHat и по точно: "I have accepted a job offer from Red Hat to work on their new openshift project. (https://www.redhat.com/openshift/)". Че те RedHat са много "глупави" да вземат на работа главния крадец на труда им ! И сега като направи едни пачки от новия им проект, за който и ще му плащат, ходи го гони !
Ясно се показа, че има по-католици и от папата ! И всичко, което не ни е удобно е показано като ерес, и се приканва да се хвърли на клада.
Хора, престанете с избиване на комплекси ! Не си го изкарвайте на други !
О, пропуснах да цитирам и Кони: "I am happy to announce the addition of Patrick Riehecky to the Scientific Linux development team.  He will take over many of the tasks that Troy
previously did.

He has over 11 years of Linux experience.

Welcome Pat.

-Connie Sieh"
Да приключим с цитатите ! Да направим нещо добро и креативно !

Успех
15  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Моля дайте мнение за Scientific. -: Aug 23, 2012, 11:37
Ето това е българина ! Нищо не прави, нито помага, но другите все са му виновни, и постояно се жалва за какво ли не !
Как с такива поведения и отношения да има интерес към линукс ? То да те е страх да попиташ !
Човека е нов както в линукс света, така и във форума !
Покажете му как не трябва да пита, поканете го да прегледа още веднъж правилата и оставете пристрастията за друга тема и друго място.
ОК, някой се дразни и има мнение, че се краде ! Няма посочена кражба, както и какво, но пристрастно си държим на своето !
А дали Scientificlinux внася подобрения или разработки към RHEL няма смисъл да се коментира ! Надлежно е документирано и тествано точно там. Както по-горе отразих, "глупавите" хорица, са едни от основните спомагатели на RH, както и сериозни бета тестери. Предполагам и нямат техника за grid за да имат претенции за помощ. ;)
А който желае, да пита Трой Доусън къде е сега и защо ! А колкото до Патрик Хейки, без коментар какво и къде работи !

Успехи на всички !
Страници: [1] 2 3 ... 7