Покажи Публикации - vektorman
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 12
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Sep 23, 2020, 08:15
Интерсно рашките и турчолята са първи дружки в наши дни - борят терористи, окупатори и строят газопроводи заедно.
Точният термин е ситуационни съюзници. Докато ситуацията не се смени с друга.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Jul 01, 2020, 11:09
Нямам спомен, но може и да съм казал нещо подобно :)
...От наша гледна точка всичко това се случва и развива прекалено бавно, а ние буквално нямаме достоверно знание, кой колко е допринесъл за победата във ВСВ преди по-малко от 100 години, какво остава да работим с периоди от милиони години.

Има примери около нас където еволюцията се случва много бързо, зависи къде гледаме. Съществуват организми на земята при които времевата рамка е такава че при тях за няколко години години се извървява еволюционен път иквивалентен на хиляди и на милиони години при други видове. Това са бактериите. При тях в благоприятни условия поколенията се сменят на 20 минути. За няколко години се пръкват нови щамове, които са устойчиви на най-новия антибиотик и непрекъсато се налага измислянето на нов.
Пълни подробности за еволюцията на съвсем популярен език можете да прочетете в книгата на Карл Сейгън и Ан Друян - Сенките на забравените прадеди.

Ако еволюцията не работеше, нямаше да е възможно да се моделира с компютър. Хората създават такива работещи еволюционни модели откак съществуват достатъчно мощни персонални компютри. Примери (с конкретни имена на програми и на хората които са ги създали) колкото искаш има в книгата Извън Контрол на Кевин Кели.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 09, 2020, 05:56
Нямаше вирусолози в националния щаб, а и все още май няма.

Вирусолози няма, но затова пък, както гледам алкохолози не липсват. Особено оня с мустаците, дето си върти очите и ръкомаха като ненормален. Силно се надявам да е алкохолик, за негово собствено добро, защото иначе обяснението за комичното му и жалко поведение прескача в други раздели на учебника по псхиатрия, свързани с по-трудно лечими състояния.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 08, 2020, 22:33
На мен лично най-много ми тежи, дето не мога да отида някъде със семейството си на излет в планината извън туристическите маршрути. Не виждам това с какво може да влоши епидемиологичната обстановка. Хората имат нужда да изпуснат малко парата. Според мен не трябваше да забраняват да се излиза от големите градове, а само да се влиза. Можеха да забранят например достъпа и до малките градове, като оставят свободен достъпа до селата. Да е разрешено излизането от града, като после да можеш да се върнеш с личната си карта по адресна регистрация. Аз примерно като съм от Варна, да мога да изляза от града с колата с жената и децата и да отида например на село. Там и без това почти не останаха хора и няма кой да заразя. По пътя няма да мога да влизам в Добрич, Девня, Шумен, Нови Пазар и т.н., защото нямам адресна регистрация там и съответно никой не мога да заразя. Сега е по-лошо положението, защото хората се тълпят по парковете и улиците.

Българинът отначало се уплаши, дори се паникьоса и хората спазваха мерките. Затова се стълпиха и по кауфландите, с идеята да изкарат дълго без да излизат. Не може обаче да се живее вечно в страх и ужас като затворник. Всеки не може да издържи психически. Не вярвам при другите народи да е по-различно. Просто там където издържат, ограничителните мерки имат повече връзка със здравия разум.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 08, 2020, 21:40
Go_fire, Технополис работи, защото доколкото знам е на Кой мислиш. Това не е въпрос а отговор.

Тази работа с 5G нещо много ми напомня за една научнофантастична книга която четох като дете - нарича се "Владетелят на света" от Александър Беляев.

Що се отнася до генерал майор професор доктора Годжи с нелепата генералска униформа, той манкира, защото цялата им "информация" е на базата на 200-300 теста дневно, което е направо нищо. За сравнение, Германия прави 350 теста на 100 000 население, а ние на 6000000 население. Според мен, надяват се на извънредното положение да им свърши работата, главата в пясъка, пък каквото стане, без да се бръкнат в джоба за тестове. Затова на сутрешния цирк наречен изявление на щаба се държат гузно, къде отговарят на въпроси, къде не им изнася и се правят или на неразбрали или нападат този който задава въпросите.
 
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 01, 2020, 23:27
По последни данни от днес Швеция има 59 нови смъртни случая и 393 души в критично състояние - последните едва ли са оставени да берат душа без реанимационни грижи.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 01, 2020, 10:14
Те пък китайските ако си мислиш че пускат 3u, ще има да чакаш.
Апропо някой не ви ли обясни за тези маски, че пазят околните а не носещия ги. Т.е. филтрират изходящия поток, а не входящия (ама сигурно има и Плацебо ефект та народа се е побъркал, взе и да си ги шие (що не вземат и презервативи да шият)).
Хирурга като влезе в операционната да ви кълца не носи маска и не си мие ръцете предварително да не хване нещо, ами кълцания да не прихване нещо.
Това е нещо като БГ гражданската отговорност.

Днес германците казаха, че дори не оцелявал и не се предавал по въздуха.
https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Germanski-ucheni-COVID-19-ne-se-predava-po-vuzduha-951246

А Путин е мобилизирал запаса (човека желязо бори епидемия).

Това за пореден път показва безумието на ситуацията.
Като тресне рецесията тоя вирус ще е като ташак.

Вярно, че маските повече предпазват околните от носещия ги заразоносител, затова мисля че всички трябва да ги носят, тъй като човек може да се чувства дълго време здрав и същевременно да е заразоносител. Това е най-коварното при този вирус. Дори по последни данни се смята че заразеният оделя по-малко вируси когато вече има изразени симптоми на болестта : https://www.youtube.com/watch?v=ilUfmZVTfCA

Прочетох това което са установили германците че вируса не се предава по въздуха и така изречено е много подвеждащо, тъй като това именно означава че не се предават отделни вирусни частици  по въздуха, а не че не се предават по въздуха цели микроскопични аерозолни капки слюнка/храчка при кашляне/кихане/говорене, съдържащи множество вирусни частици. Фактът, че тези капки са доста по-едри от отделните вирусни частици обяснява предпазното действие на маските - тоест не е необходимо филтъра им да е толкова ситен колкото са отделните вируси, а колкото най-ситните капки.

Нещо което се подозира при този вирус, е че тежестта на заболяването е пропорционална на броя погълнати вирусни частици, тъй като има наблюдения че медицинските работници боледуват по-тежко, тъй като са били изложени по-дълго време и на повече заразоносители. Това косвено пак подкрепя идеята да се носят маски, защото маската и да не филтрира всички капки, поне ще филтрира голяма част от тях.

Дано да се окаже вярно предположението че в държавите в които е правена БЦЖ ваксина нивата на заболеваемост и смъртност са доста по-ниски. Има такова предположение, тъй-като има статистически значима по-ниска заболеваемост в източна Германия спрямо западна Германия и в Португалия спрямо Испания и Италия. В източна Германия и Португалия са правени масови ваксинации с БЦЖ в миналото. В Япония също са правени такива ваксинации за разлика от Китай. В България също са правени и се правят такива от 1940 и някоя година насам (не запомних точната година, но е преди 1950-та със сигурност).
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 01, 2020, 09:38
При нас били въвели вечерен час, официално.
Телефона ми добре, че е от устойчивите, досега да е дал фира от третирането с дезинфектанти и спирт от жена ми.
Мисля си, дали не може да се ползва забрадка (по нашенски/както им казваше баба ми - двале) вместо маска, ще мязам на каубоец-банков обирджия. Когато съм работил, доказано такъв вариант ми е помагал повече (когато съм имал случайно/нарочно забрадката). Ммм не знам къде да попитам и дали ще ме отразят. Пък и ще ми излезе в пъти по-евтино - имам си няколко, още от времето на баба ми, не са мръднали, е, едната е почти несиня вече от пране, тя ми е любимата.
Вариант 2 (докато е още студено) - може ли да се ползва шапка, от тия, дето само очите се виждат. Имам такава, не съм я носил, таман ще я поразкарам.
Мисля си - по арабските държави трябва само пришълци да са болни от тая корона - не пият корона и са забулени като мумии, как тогава ще хванат това дето не требе.

Ето нещо по-модерно по въпроса със забрадките https://lupa.bg/news/sasho-kadiev-sreshtu-covid-19-kak-da-si-napravim-maska-ot-bokserki-snimki_50860news.html ;D:
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Mar 23, 2020, 11:48
Здравейте,
чудим се защо се взимат безпрецедентни извънредни мерки против епидемия, която по предварителни данни не убива повече хора от обикновения грип. Според мен причината е че не убива повече хора, само ако тежките случаи се лекуват адекватно. Разликата между обикновения грип и този новия е че при последният много повече хора от закъсалите се нуждаят от лечение в интензивно отделение, докато при обикновения грип усложнението най-често е бактериална пневмония която минава с антибиотици в обикновено отделение. Лечението в интензивно отделение е много скъпо, високо специализирано и в цял свят броя на леглата в такива отделения е малък. При брой на заразените над определен брой дневно, броят на леглата в интензивните отделения е недостатъчен да поеме наплива и част от нуждаещите се остава без адекватно лечение, в следствие на което смъртността се увеличава. Италия го показа недвусмислено и тяхната смъртност още преди 3 дни надвиши китайската и продължава. При нас нещата са също трагични в това отношение и това е което не ни казват ясно. Нашите политици са лицемерни популисти с насрани задници без изключения, затова ни говорят полуистини и така се роят конспиративните теории. Намери се един който каза истината и интервюто беше свалено от сайта на БНТ същия ден. Добре че се намериха хора да го качат в интернет та и аз го гледах: https://www.youtube.com/watch?v=eB99gJGQWCw
10  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: ЛзБ си завръща славата -: Dec 23, 2019, 10:29
Значи на един от нас по колко китайци се падат, може би към 200-300?
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Някой с някакъв опит с TENS Линукс -: Dec 20, 2019, 23:02
От тези дето ги цитира, погледнах само нещото наречно SuperGamer. Десктопа му кърти мивки. Това което ме озадачава обаче е че SuperGamer идва без инсталирани игри и човек след като си го инсталира, оттам нататък трябва да си инсталира игрите  ??? Не са за моя прост акъл тея сложни неща. Отивам да изпия една бира  [_]3
12  Нетехнически теми / Коментар / Re: Какво става? -: Dec 08, 2019, 22:36
Най-сетне на въпроса какво става - всичко си работи както се очаква, тоест няма драма - налях си от най-новото червено вино и докато го пия инсталирах убунту 18 и всичко върви гладко - не забелязвам проблеми и дори с новия Гном се оправям. Не съм ползвал класическо Убунту още от времето когато беше с Unity, a Gnome не съм барал още от преди това, така че съм учуден даже как нищо не ме дразни и всичко ми се получава. Досега бях на Xubuntu и от него съм доволен ама пусто любопитство,,,
13  Нетехнически теми / Коментар / Re: Какво става? -: Dec 04, 2019, 22:15

Цитат
По отношение на наглата кифла  Херо Мустафа:
Каква е тая,че да се меси в Българската енергетика !?!
Щяла да докара "енергийни експерти" от САЩистан,които да ни кажат
какво да правим с АЕЦ "Козлодуй" и т.н. !
Това не е ли намеса във вътрешните работи на суверенна държава !?!

Тя каза че приоритет са и развитието на енергетиката и корупцията. Аз за енергетиката съм съгласен, но за корупцията си мисля че толкова много вече сме я развили че няма накъде повече.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Arch XFerience-Българска дистрибуция ли е? -: Oct 21, 2019, 19:21
От Швейцария да идеш в Гърция е пълна ЛУДОСТ!

Почти всичко на света (с други думи цивилизования свят) е по-добре от Гърция. Сериозно ти говоря. По-добре се прибери, ако ще живееш в Гърция. А по принцип никога не съветвам никого да се прибира. Но пред Гърция, това е по-добре.

Имат хубаво узо, мусака, истински кебапчета, а не като нашите (дето са Божа работа понеже само един Господ знае какво има в тях) и локумадес. Да не споменавам че там сезона е по-дълъг и един чадър на плажа не струва 70лв...
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Кой прасна НАП-а ? -: Aug 22, 2019, 08:01
"Марияна Николова: Естествено, че разбирам от киберсигурност"

Я! ... калинка разбираща от компютри. Някой ден като нищо ще се окаже че ги бърка с компоти.
Страници: [1] 2 3 ... 12