Автор Тема: За кой ли път кирилицата  (Прочетена 1925 пъти)

fogata

• Напреднали
  • Публикации: 200
    • Профил
За кой ли път кирилицата
« -: Sep 07, 2005, 21:55 »
Vector 5.1 standart с XFCE,iceWM и др.без Gnome и KDE.
Взимайки в предвид опита си със Слак/нали Вектора си е Слак/ в /etc/profile.d/lang.sh добавям export LANG=bg_BG и export LC_MESSAGES=en.При рестарта на Х не само че нямах кирилица,но и интерфейса на програмите ми беше 80% на квадратчета.Кашата беше такава че с помоща на МС възтанових нещата,смених навсякъде където можех шрифтовете с такива за които съм сигурен че са коректни кък кирилица и резултата беше същият.След още молко експерименти доравих в lang.sh export LANG=C и поне си имам английски.Да повторя:Сега си имам export LANG=bg_BG
                                      export LC_MESSAGE=en
                                      export LANG=C
Дайте едно рамо ,ако сте в настроение.Вероятно ми липства нещо ,но знам ли...Ако не се оправя мисля да си сложа едно KDE и се надявам да нямам проблеми като тези.С клавиатурата ще се оправя стига да тръгне тази пуста кирилица.
Linux-bg.org също е на квадратчета пък мисля че поне с браузъра не съм допуснал грешни енкодинги и шрифтове.
Активен

fogata

• Напреднали
    • Профил
За кой ли път кирилицата
« Отговор #2 -: Sep 08, 2005, 09:08 »
Благодаря за отзивчивоста.Досега съм ползвал начина описан от В.Стойков във вторият линк и съм нямал проблеми.Знам и за страничката на Георги,но поради факта че там става въпрос за Слак 9 засега се въъздържах.Естествено че ще пробвам и така,но все ми се струва че нещо ми липства защото исото е само 390 МВ и канадците може и да не са ни предвидили,нас Българите.Всичко е много стегнато без нищо излишно и работи адски бързо.
Активен

• Гост
За кой ли път кирилицата
« Отговор #3 -: Sep 08, 2005, 11:08 »
Ех fogata,
Цитат
Повода за тази статия са зачестилите запитвания във форумите, защо след инсталиране на Slackware Линукс 10.1, при избиране на български излизат квадратчета в KDE или правоъгълници с цифри в базираните на GTK, като GNOME и XFCE графични среди.
и т.н. на адрес http://roumenpetrov.info/articles/bg_in_sw_10.1.bg.html

За тестването специално избрах slackware, просто защото лесно може да се покаже, от къде/какво зависят нещата и щеш, нещеш при тази дистрибуция, трябва да го настоиш там. Други дистрибуции с техните конфигурационни средства скриват, малко или много, от къде/какво зависят настойките.

П.П. Когато четеш статий за линукс, много от нещата в тях са за unix и може да ги използваш и на bsd и на други дистрибуции !
Активен

fogata

• Напреднали
    • Профил
За кой ли път кирилицата
« Отговор #4 -: Sep 08, 2005, 17:54 »
rpetrov твойта статия я имам в Bookmars.Не мога да я принтирам в момента ,а като съм в Вектор не мога да я чета.Ще опитам с Live CD да чета и изпълнявам инструкциите ти.Проблема е че имам един Slax който не поддържа SCSI диск и един стар Кнопикс който пък не иска да записва в маунтваният дял с Вектор.Накрая ще взема химикалката и ще препиша статията ти ,за да гледам и да действам.Не ме мързи ,но времето ми е кът и затова се надявах на нещо по лесничко ама... Вземайки под внимание това което си писал веднага проверих дали имам gtk2 и правилни ли са шрифтовете.Поне в Firefox съм сигурен ,но квадратчетата са си там.

П.П Дали е добре да добавя към export LANG=bg_BG кодова тоблица например ISO8859-5 за да стане LANG=bg_BG.ISO8859-5
Още един послепис:едва сега разбрах какво е това  gtk2.
Активен

• Гост
За кой ли път кирилицата
« Отговор #5 -: Sep 09, 2005, 12:31 »
Разгледай /etc/fonts/fonts.conf и изсипи, в някоя от директориите описани там, векторен шрифт с кирилица, който е зададен в списъка за sans-serif (виж същия файл)

Директориите би трябвало да са:
- за текущия потребител: ~/.fonts
- глобални за всички потребители: /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF, /usr/share/fonts
Активен

fogata

• Напреднали
    • Профил
За кой ли път кирилицата
« Отговор #6 -: Sep 09, 2005, 16:43 »
Сега се прибирам от работа продължавам бетката.Зарадвах се на новия отговор, а междувременно пробвах да се настроя клавиатурата с:
   Option "XkbModel"   "pc105"
 Option "XkbLayout"  "us,bg(phonetic)"
 Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,
 grp_led:scroll,altwin:meta_win"
  Вероятно ти е познато.Доста се изненадах като взе че не стана,защото досега съм ползвал този метод.В Abiword долу вдясно се изписва едно bg_BG ,но не мога да сминя на  en_US макар че реално знаците са си латински.Не съм сигурен ,но мисля че това се получи след кото вместо LANG=bg_BG c LANGUAGE=bg_BG.Имам си glibs-i18n Навсякъде където съм погледнал имам TTF fonts. Започвам съвсем отначало.
Активен

fogata

• Напреднали
    • Профил
За кой ли път кирилицата
« Отговор #7 -: Sep 09, 2005, 19:56 »
rpetrov,помагаш ми не за първи път и трябва да помисля по въпроса.Направих това което ми каза и кирилицата дойде.Между другото нямах директории  ~/.fonts и  /usr/share/fonts, но ги направих и ги напълних до горе с фонтове ,да има.Лошото е че проблема с клавиатурата си остана.Вярвам че все нещо ще се измисли.
Активен

• Гост
За кой ли път кирилицата
« Отговор #8 -: Sep 09, 2005, 22:23 »
Мисля, че AbiWord в долния десен край изписва настройката за езика, а не текущата клавиатурна подредба. Отдавна не съм го ползвал.
Активен

fogata

• Напреднали
    • Профил
За кой ли път кирилицата
« Отговор #9 -: Sep 10, 2005, 12:09 »
Вече пиша от новичкия Vector 5.1std.Просто нямам инсталирана фонетична подредба и кото зададох bds нещата се оправиха.Остана ми проблем това че нямам индикатор за езика /говоря за онова удобно знаменце долу/.Нямам и светодиод на клавиатурата.Ще измисля нещо ,но сега започвам да се боря със звука защото е "тука има, тука нема"
Активен

Drakula

• Напреднали
  • Публикации: 319
  • Distribution: Gentoo
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
За кой ли път кирилицата
« Отговор #10 -: Sep 10, 2005, 14:06 »
Цитат (fogata @ Сеп. 10 2005,12:09)
Остана ми проблем това че нямам индикатор за езика /говоря за онова удобно знаменце долу/.Нямам и светодиод на клавиатурата.Ще измисля нещо ,но сега започвам да се боря със звука защото е "тука има, тука нема"

Няма какво да го мислиш, направо скачай с тук.
Активен

fogata

• Напреднали
    • Профил
За кой ли път кирилицата
« Отговор #11 -: Sep 10, 2005, 20:30 »
Веднага скочих, но на пръв поглед не можах да се ориентирам дали ще стане с XFCE или iceWM.Дори останах с впечатление че няма да стане.Ще поразровя малко по-подробно.Лошото е че нямам почти никакъв опит с xfce и ми е малко нанагорно.
Активен

• Гост
За кой ли път кирилицата
« Отговор #12 -: Sep 10, 2005, 21:25 »
за XFCЕ има xxkb - казва се xfce4-xkb-plugin
Активен