Автор Тема: проблеми с модулите към ядрото  (Прочетена 1612 пъти)

penko_70

• Напреднали
  • Публикации: 68
    • Профил
днес си инсталирах Mandriva free 2006 и се изненадах, когато не искаше да ми монтира дяловете от хард диска, нямах мрежа, звук и тай нататък...

написах команда lsmod и се изненадах, като видях, че няма нито един зареден модул, нито vfat, нито ntfs, нито модул за мрежовата ми карта, буквално нищо не е заредено... не мога да ги заредя и ръчно с командата modprobe

някой инсталирал ли е мандрива 2006, три CD-та са... какво не правя по време на инсталацията, че ми прави такива номера... работил съм с Mandrake 9.2 сега пиша от Mandrake 10.1 добре, че не го махнах, тях съм ги инсталирал и са си работели много добре,тук имам проблем, не ми се зареждат модулите, работи само това, което е включено в ядрото, а това означава много малка функционалност... не мога да монтирам устройствата от хард диска си, не мога да монтирам сд, нямам мрежа, изобщо е мъка
Активен

Devil_D

• Напреднали
  • Публикации: 25
    • Профил
проблеми с модулите към ядрото
« Отговор #1 -: Aug 03, 2006, 17:51 »
Цитат (penko_70 @ Авг. 03 2006,18:19)
днес си инсталирах Mandriva free 2006 и се изненадах, когато не искаше да ми монтира дяловете от хард диска, нямах мрежа, звук и тай нататък...

написах команда lsmod и се изненадах, като видях, че няма нито един зареден модул, нито vfat, нито ntfs, нито модул за мрежовата ми карта, буквално нищо не е заредено... не мога да ги заредя и ръчно с командата modprobe

някой инсталирал ли е мандрива 2006, три CD-та са... какво не правя по време на инсталацията, че ми прави такива номера... работил съм с Mandrake 9.2 сега пиша от Mandrake 10.1 добре, че не го махнах, тях съм ги инсталирал и са си работели много добре,тук имам проблем, не ми се зареждат модулите, работи само това, което е включено в ядрото, а това означава много малка функционалност... не мога да монтирам устройствата от хард диска си, не мога да монтирам сд, нямам мрежа, изобщо е мъка

Нямам идея, защото съм със Слак от години, но може би не инсталираш някой пакет - по вероятно с име като нещо от типа на kernel-modules.
Активен

penko_70

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 03, 2006, 17:54 »
имам директория /lib/modules/.....
модулите са инсталирани на хард диска, но не се зареждат, поне така мисля
Активен

cartman

• Напреднали
  • Публикации: 288
    • Профил
« Отговор #3 -: Aug 03, 2006, 21:26 »
Щом имаш Мандрейк 10.1 направо дай ъпгрейд,като сложиш първия диск на Мандривата.Аз бях по същия начин и директно ъпгрейтнах.Едва ли ще имаш проблеми по този начин.
Активен

old:Mandriva 2007.0, kernel 2.6.17-5mdv, Qt: 3.3.6,KDE: 3.5.4
current:Mandriva 2008.0,kernel 2.6.22.9-desktop-1mdv, Qt:3.3.8,KDE:3.5.7, gcc: 4.2.2

GoodT

• Напреднали
  • Публикации: 361
    • Профил
« Отговор #4 -: Aug 03, 2006, 22:11 »
Пробвай да заредиш с:
#insmod /lib/modules...../модула

ПП: Ако имаш повече от едно ядро, важен е пътя до модула да е от работещото в момента ядро.
Активен

penko_70

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 03, 2006, 22:25 »
имам инсталиран мандрейк 10-1, който е на друг партишън, който изобщо не монтирам в мандрива 2006... другото ми ядро е там, но то не се вижда... в мандрива 2006 имам само едно ядро, то е 2.6.12-12 мисля

да, има я директорията /lib/modules... обаче тази команда като я изпълня нищо не става, някакъв грешен тип на модулите ми дава или нещо такова, че пиша по памет в момента

modprobe ми дава, че го няма един файл, modules.dep обаче и това си го има, що обаче не може да го намери, това вече не знам, за жалост

някъде сигурно правя грешка, но къде?
Активен

kostadinz

• Напреднали
  • Публикации: 197
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 03, 2006, 23:43 »
провери мд5 сумата на СД-то от което инсталираш
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4167
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #7 -: Aug 04, 2006, 10:21 »
Да не би да си оставил  security level High- в началото на инсталацията? Доколкото знам, при това и по-високите нива на сигурност само root има достъп до другите дялове/файлови системи, юзърът има достъп само до home папката си. Ако ще преинсталираш, по-добре сложи security level Standart. Или, както каза човека- мд5 сумата- може би самите дискове не са наред нещо?
Активен

penko_70

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Aug 04, 2006, 11:12 »
не, секюрити левъл ми е стандарт, пакетите се инсталират, но не ми зареждаха модулите към ядрото... преинсталирах, като махнах всичко от диска си, явно скритото уж копие на стария ми линукс нещо е обърквало системата ми, затова не са се зареждали модулите към ядрото... иначе са си там като файлове, но не се зареждаха ни ръчно , ни автоматично...

вече всичко е ок, работи си... сега съм само с една мандрива 2006, стария го махнах тотално... остава ми сега да конфигурирам, но това е бял кахър, намерих къде е ключа за палатката, щом тръгна системата, ще си я оправя вече...
Активен