Като за начало да се извиня за малко плоската темичка, но съм нов в света на линукс и не съм много запознат още
'>. Е, чувал съм едно-две имена, пробвал съм някои от тях, но се чувствам длъжен да попитам по-опитните от мен
'>
Такаа, ползвам си аз стандартия текстов редактор на Gnome - gedit. Само дето е много далеч от Kate, пък не ми се инсталират всичките библиотеки, свързани с KDE само заради него. Въпреки това, вие кой бихте ми препоръчали - за да ме ориентирате (за emacs трудно ще свикна, не ми е удобен. Чувал съм vi или vim, също)?
Бих предпочел да позвам среда за разработка. Сложил съм Anjuta, но не ме радва идеата да отговарям на 1000 въпроса преди да почна да пиша някакъв код. Eclipse (не съм сигурен дали се казва точно така) е супер, но е ужасно тромав (поне на моята машина). Чел съм и из сайта на KDevelop, но едно е да се напише това-онова като черта, съвсем друго е дали наистина я има. Вълнува ме има ли среда за разработка със добър code completion - не чак на нивото на visual studio или borland-ските builder-и, но не и толкова бъгаво и неработещо като този на Dev-C++, например. Вие коя среда за разработка ползвате и защо ви допада? И дали Gnome е удачен избор като работна среда за един програмист (защото наистина повече ми пасва от KDE)?
пп:
Смятам за важно да отбележа и езикът, на който програмирам - c++. Дистрибуцията е Ubuntu (за сега), ако има някакво значение.