Автор Тема: Api-та за достъп до публична информация  (Прочетена 1070 пъти)

velko

• Участници
  • Публикации: 10
    • Профил
Здравейте,

Преди малко бях на събиране на софтуерни разработчици (в Провидънс, Род Айлънд, САЩ). Една представените теми  беше API-та за достъп до публична информация за щата Род Айлънд. Беше интересно и след презентацията разговарях с хората които са разработили тези ATI-та. Единият от тях ми каза че скоро има пътуване до Румъния където ще помага на Румънското правителство да направи голямо количество информация достъпна по този начин. Та, реших да публикувам тема в този форум по въпроса и да видя какво мислят други хора относно това. Идеята е да се предостави всякакъв вид информация по този начин - от имейлите адресите и позициите на всякакви хора в държавната администрация, до законите които се гласуват в момента и много други неща. Това са само API-та - след това който иска може да разработи най-различен софтуер за достъп до тази информация. Би било добре ако това се осъществи и в България... Цялата им система е базирана на отворен код - mysql, php и linux. Какво мислите?

Велко
Активен

prowler

• Напреднали
  • Публикации: 103
    • Профил
Api-та за достъп до публична информация
« Отговор #1 -: Dec 07, 2006, 12:13 »
Това е добра идея и показва колко са напред хората с технологиите пред нашите управници, които са зели образованието си по бай Тошово време и напредъка им е , че ползвам ЖиСиЕм-и.

Напълно е възможно да се направи това API, но е трудно да убедиш някой от държавата да го спонсорира. Недодяланите им сайтове не са достатъчна информация в Интернет, от страна на държавата.

Накратко, преди да съм почнал да разтягам локуми:
Много добра идея, която ще пренесе голям информационен поток в Интернет, но няма да е лесно (ако е възможно) да се убеди държавно финансиране за изработка на API.
Активен