Автор Тема: Преминаване към Линукс  (Прочетена 554 пъти)

fritigern

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Преминаване към Линукс
« -: Jan 24, 2007, 22:08 »
Напоследък на всички е известно че полицията се престарава и погна потребителите на Уиндоус. Затова реших овреме да мина на Линукс. Препоръчаха ми SuSe, но аз си нямам ни най малка представа за тия работи. За да мина на Линукс ми трябват някой крайно необходими за мен програми. Първо, всичко да е безплатно, това е най важното. Първо, трябва ми програма за дърпане на торенти и програма за директен данлоуд (нещо от сорта на флаш гет). Второ, поне няколко плеяра с богати възможности. Трето скайп, четвърто текстова програма от родът на уърд. Програма за запис на дискове от рода на нерото, там чистачка на архивите, архиватор. Но най важни са плеярите, кодеците и програмата за сваляне на торенти.
Моля, ако някой може да ми каже какво и откъде да дръпна ще съм му благодарен. Също така не е зле да ми дадете и елементарни указания кое как се инсталира.
Също искам да питам за драйварите, ще имам ли проблеми с тях.
Компа ми е с процесор 2800+, рам 512, твърд диск 80 от които 20 са диск C.
Ще ме се, максимум от програмите, а и самата ОС да са на български.
Активен

metal

• Напреднали
  • Публикации: 414
    • Профил
Преминаване към Линукс
« Отговор #1 -: Jan 24, 2007, 22:23 »
Една препоръка към задващите въпроси като тоя - давайте си Скайп името. Така, в директен разговор много по-лесно ще стане иначе да тръгна да ти обяснявам неща дето ги има на хиляди места - чичко Гугъл е за това.
Активен

Gentoo 2007.0 - 2.6.23-r3
Debian testing - 2.6.22-3

gotha

• Напреднали
  • Публикации: 551
    • Профил
Преминаване към Линукс
« Отговор #2 -: Jan 24, 2007, 22:33 »
Има нещо, с което трябва да си наясно - занимава ли ти се с Линукс или не. Ако да, то можеш да започнеш да четеш документация и след време тези въпроси няма да стоят пред теб. Другия вариант е да искаш просто да имаш какво да използваш и те интересуват много повече филмите, музиката и пощата. Във втория случай просто се обади на някой познат, който има идея за какво иде реч, черпи го 1-2 бири и си готов. Накратко: ако не ти се занимава с учене на нови неща по-добре някой да го свърши вместо теб, ще е по-бързо и по-безболезнено.
Активен

blurmind