« -: Jan 29, 2007, 16:19 »
Здравейте, не знам дали темата ми е за тук, но си мисля, че в секцията за начинаещи няма да е особено актуална. Все пак ако модератора прецени...
Имам 3 компа - 1) Sempron 2.4+, 512MB, чипсет SIS 964 и Debian testing; 2) лаптоп - Pentium3 700MHz, 256MB, 440BX и Gentoo 2006.1; 3) Pentium3 666MHz, 256MB, 440ZX и Gentoo 2006.1. Na 3-те има инсталиран distcc. На комповете с Джентуу в make.conf имам зададено FEATURES="distcc", DISTCC_DIR="/tmp/.distcc" и MAKEOPTS="-j5". С distcc-config съм описал хостовете (първо собственото IP, после другите 2), като руут зададох стойност на PATH="/usr/lib/distcc/bin/:${PATH}", при което echo $PATH даде следното:
/usr/lib/distcc/bin/:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin. На Дебиана стартирах distccd чрез стартиращия скрипт /etc/init.d/distcc като преди това редактирах /etc/default/distcc така:
# Defaults for distcc initscript
# sourced by /etc/init.d/distcc
#
# should distcc be started on boot?
#
STARTDISTCC="true"
#STARTDISTCC="false"
#
# Which networks/hosts should be allowed to connect to the daemon?
# You can list multiple hosts/networks separated by spaces.
# Networks have to be in CIDR notation, f.e. 192.168.1.0/24
# Hosts are represented by a single IP Adress
#
# ALLOWEDNETS="127.0.0.1"
ALLOWEDNETS="192.168.0.0/24"
#
# Which interface should distccd listen on?
# You can specify a single interface, identified by it's IP address, here.
#
#LISTENER="127.0.0.1"
#LISTENER="192.168.0.2"
пуснах и на 3-те компа distccmon и почнах обновяване на лаптопа. Резултатът - нито един от 3-те distccmon-итора не отчете някаква дейност, но аплета "натоварване на системата" на другото Джентуу (десктопа) започна да показва 100% натоварване на процесора, мрежова активност в двете посоки (значително по-висока на приемане (нормално - кода е поголям от байнърито) в моментите когато лаптопа изпълняваше make. Дебиана обаче не реагира по никакъв начин. Въпросът ми е какво куца в дебиана (все пак той ми е целта) и ако десктопа помага на лаптопа, защо не го показват distccmon-иторите? Ако пък не помага - какви са тези действия от негова страна, които натуй отгоре изчезват като спра неговия distccd и се появяват като го пусна?
П.С. Забравих да допълня, че индикатора за натоварване на процесора дава 4 стойности: потребител, система, приоритет и I/Owait. Когато "помага" (ако изобщо помага) на лаптопа е приоритет и точно той не ми е ясен какво предсравлява.