Linux-BG
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Регистрирай
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Linux за българи: Форуми
>
Linux секция за начинаещи
>
Настройка на програми
>
Скрипт за едновременно стартиране на процеси
Страници: [
1
]
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Скрипт за едновременно стартиране на процеси (Прочетена 959 пъти)
while
Напреднали
Публикации: 32
«
-:
Dec 16, 2007, 19:19 »
Проблемът ми е следният: Трябва заедно или директно след tvtime да стартирам следната команда:
Примерен код
sox -q -c 2 -s -w -r 32000 -t ossdsp /dev/dsp1 -t ossdsp -w -r 32000 /dev/dsp
за да имам звук когато ползвам моя ТВ тунер. Ако го правя ръчно е изнервящо и искам да направя един шел скрипт, който първо да стартира tvtime, а после и горепосочената команда. Въпросът е, че при стартиране на който и да е от двата процеса, те остават активни и втория процес се задейства чак когато първият от тях се изключи. Сигурно е нещо съвсем просто и предполагам, няма да ви е трудно да ми помогнете. Като дългогодишен потребител на (сещате се), не съм свикнал много да работя с терминалът.
Благодаря предварително
'>
Дистрибуция:Ubuntu 7.10
Kernel: 2.6.22-14-generic
П.С: След дълго търсене в Интернет, как да задействам звука при моя ТВ тунер - Pinnacle 110i/310i, се оказа, че трябва да добавя моят или желаните потребители къмто usergroup "audio" и после заедно или след tvtime да въведа онази команда горе. За други TV плеъри, това не е необходимо ако поддържат ALSA като входящ поток. Ако пък не го поддържат, с команда подобна на горната се емулира OSS чрез инструмента SOX.
http://www.linuxtv.org/v4lwiki/index.php/Saa7134-alsa
Активен
betso
Напреднали
Публикации: 281
«
Отговор #1 -:
Dec 16, 2007, 21:11 »
Примерен код
#/bin/sh
tvtime &
sox -q -c 2 -s -w -r 32000 -t ossdsp /dev/dsp1 -t ossdsp -w -r 32000 /dev/dsp
Опитай да запишеш това във файл (примерно "starttv") и да го направиш изпълним (`chmod +x starttv`).
"Тайната" е в "&". Това казва на шела да не чака завършването на предишния процес, преди да премине към следващия.
Успех!
:)
Активен
while
Напреднали
Публикации: 32
«
Отговор #2 -:
Dec 16, 2007, 22:04 »
Много ти благодаря, чудесно се получи! Преместих си скрипта в home директорията и редактирах шорткъта на tvtime, да сочи вече към скрипта. И дистанционното вече си подкарах, направо съм за завиждане вече
'>
'>
'>
Активен
Страници: [
1
]
Нагоре
Изпечатай
« назад
напред »