Офтопик от мен отново, щото се уморих да виждам отново и отново същите примери на хора, постващи, за да се правят на велики, а не за да помогнат или отговорят на въпроса. Повтарям се сигурно да кажа че това е уникално местенце в интернет пространството!
Ако не знаете какво е АДА, не си правете изобщо труда да го сравнявате със С, Джава и тн глупости. Ада е език, за който повечето от вас са чували само слухове, да не говорим за реално програмиране на него.
Използва се за програмиране на изкуствен интелект, за това е създаден и се използва основно в структури, до които ще имате достъп само на сън. На български наистина няма НИЩО по въпроса, повярвайте ми аз съм тук, в България и съм търсил. Нито има издавани книги, нито електронни. Има само маааалко малки книжчици на руски език в библиотеките, колкото да те запознаят със структурата на езика.
В отговор на въпроса:
със сигурност няма нищо на български официално, единствено ако имаш познати ветерани програмисти, работили за държавата - те може и да са си попревели нещо. Давай учи го на английски щот друг изход няма

'>