Значи един съвет от мен (поне аз така правя) - когато инсталираш софтуер от трети страни, било то от deb или от сорс си прави локално хранилище, в което да съхраняваш въпросните пакети. После добавяш локалните хранилища в /etc/apt/sources.list , aptitude update и си ги инсталираш я през Synaptic я през aptitude (въпрос на вкус и навици). После съответно махането по стандартния начин не е проблем, т.к. си направил пакетите да са част от системата. Сега вече това от сорс не съм го пробвал и не знам дали работи, но при всички случаи ако компилираш от сорс гледай компилираната програма да я пакетераш в *.deb файл, за да може после да я сложиш в локалното хранилище и по-този начин да я направиш част от ситемата.
По-долу ще дам пример как аз си решавам проблема със свалени от трети страни пакети като например скайп и опера:
1) Правя си папка с име /home/<username>/download/debs
1.1) Пояснение - всички пакети от тип *deb си ги свалям в папката debs, хубавото тук е, че ако е излезнала нова версия на програмата и я сложа в debs, сканирам и ъпдейтна aptitude, той я разпознва като ъпдейт и ми дава възможност да си инсталиран по-новата последно свалена версия. Общо взето с локалното хранилище се работи по същия начин, както и с останалите хранилища, с изключение на това, че трябва да се изпълнят някои команди, за да прароботи цялата работа.
2) Добавяме локалното хранилище (прави се еднократно) в /etc/apt/sources.list , за да може aptitude (аз съм свикнал да работя с него), apt-get, Synaptic и т.н. да знаят къде са нашите локални deb пакети. Формата е следния
##Local Reposority
deb file:/home/<username>/download debs/
"##Local Reposority" е ненужна добавка, аз съм си го добавил за инфо, кое хранилище какво е. Важен е редът започващ с deb, като <username> е името на потребителя, чиято директория искате да ползвате. Забележете, че /home/<username>/download и debs/ са отделно записани, т.е.
/home/<username>/download debs/ != /home/<username>/download/debs/
ако напишете второто при ъпдейт ще възникне грешка. Така че верен е първия вариант. Надявам се да съм ясен.
3) Тук предполагам, че имате вече някакви свалени файлове в debs. За да станат видими за пакетния мениджър изпълняваме команди:
#cd /home/<username>/download
#dpkg-scanpackages debs/ /dev/null | gzip > debs/Packages.gz
#aptitude update
Малко коментари - с първия ред отивам в директорията download (забележете не debs), от която изпълняваме втората команда. С нея прочитаме пакетите в debs и записваме инфото за тях във файла Packges.gz , третия ред мисля е ясен (ъпдейт с пакетния мениджър, за да станат новите пакети видими). След това инсталацията на пакета, както обикновенно.
За повече инфо
http://www.debian.org/doc/manuals/apt-howto/ch-basico.en.htmlЗа сорсовете ала Дебиан (налични следните файлове .orig.tar.gz, .dsc и .diff.gz), стъпките са подобни. За повече инфо горния линк.
За сорове от четвърти страни вече не знам, във всеки случай ще е добре ако може да се напрви deb пакет и по този начин пакетния мениджър да поеме грижата за инсталирането и деинсталирането.