Автор Тема: Премахване на софтуер от трета страна?  (Прочетена 2627 пъти)

martolk

• Участници
  • Публикации: 4
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Здравейте на всички!Като за начало да кажа, че съм един относително нов линукс потребител.За времето в което съм работил с него съм се запознал и научил доста неща, но все още има неща от които си нямам понятие.Използвам Убунту 8.10 с Гном интерфейс и съм наистина впечатлен от стабилността и красотата му.Имам един въпрос, на който и със страхотно ровене из Гугъл, не успях да намеря отговор.Познавам добре инсталирането и премахването на софтуер от Synaptic, както и инсталиране на софтуер от трети страни (с .deb пакети, с make install или ./configure), но нямам представа как да премахна инсталиран софтуер от трета страна, при условие, че сурса не е добавен в Synaptic.Извинявам се ако вече има подобна тема, но аз не успях да отрия такава.Ще съм Ви много благодарен ако ми помогнете в решаване на проблема ми.
Активен

tyuio

• Гост
Общо взето това му е лошото на пакетите от сорс - стандартния пакетен мениджър не работи с тях. Ако пазиш сорса на програмата е вероятно да има една опциика make uninstall, дано да я има.  Понеже някои програми пишат в повече от една директория и ако трябва ръчно да ги триеш си е доста играчка.
Ако все пак се наложи в make файла ти пише къде се е сложила програмата и ходиш ръчно да ги триеш, например с  rm,  като все пак си провериш зависимустите.
Активен

eniac111

• Напреднали
  • Публикации: 263
  • Distribution: Debian / Ubuntu
  • Window Manager: Enlightenment DR16 / KDE4
    • Профил
За .deb - става със synaptic - намираш пакета и ги изтриваш.
* .deb с apt : apt-get remove името_на_пакета
* .deb с dpkg: dpkg- --remove името_на_пакета

За инсталация от source трябва да си пазиш make скриптовете. В Makefile има опция uninstall...

А аз да попитам: Как да си махна софтуер, който е инсталиран с binary wizard? :D Инсталирах си "ThinkFree Mobile" офис пакета, за да го тествам, но не мога да намеря uninstall скриптове. Внедри се доста дълбоко в системата, както през windows времената...
Активен

martolk

• Участници
    • Профил
Много благодаря за бързия и изчерпателен отговор.Ще имам в предвид съветите Ви.
Активен

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Значи един съвет от мен (поне аз така правя) - когато инсталираш софтуер от трети страни, било то от deb или от сорс си прави локално хранилище, в което да съхраняваш въпросните пакети. После добавяш локалните хранилища в /etc/apt/sources.list ,  aptitude update и си ги инсталираш я през Synaptic я през aptitude (въпрос на вкус и навици). После съответно махането по стандартния начин не е проблем, т.к. си направил пакетите да са част от системата. Сега вече това от сорс не съм го пробвал и не знам дали работи, но при всички случаи ако компилираш от сорс гледай компилираната програма да я пакетераш в *.deb файл, за да може после да я сложиш в локалното хранилище и по-този начин да я направиш част от ситемата.

По-долу ще дам пример как аз си решавам проблема със свалени от трети страни пакети като например скайп и опера:

1) Правя си папка с име /home/<username>/download/debs
 1.1) Пояснение - всички пакети от тип *deb си ги свалям в папката debs, хубавото тук е, че ако е излезнала нова версия на програмата и я сложа в debs, сканирам и ъпдейтна aptitude, той я разпознва като ъпдейт и ми дава възможност да си инсталиран по-новата последно свалена версия. Общо взето с локалното хранилище се работи по същия начин, както и с останалите хранилища, с изключение на това, че трябва да се изпълнят някои команди, за да прароботи цялата работа.

2) Добавяме локалното хранилище (прави се еднократно) в /etc/apt/sources.list , за да може aptitude (аз съм свикнал да работя с него), apt-get, Synaptic и т.н. да знаят къде са нашите локални deb пакети. Формата е следния
Код:
##Local Reposority
deb file:/home/<username>/download debs/

"##Local Reposority" е ненужна добавка, аз съм си го добавил за инфо, кое хранилище какво е. Важен е редът започващ с deb, като <username> е името на потребителя, чиято директория искате да ползвате. Забележете, че /home/<username>/download и debs/ са отделно записани, т.е.
/home/<username>/download debs/   !=    /home/<username>/download/debs/

ако напишете второто при ъпдейт ще възникне грешка. Така че верен е първия вариант. Надявам се да съм ясен.

3) Тук предполагам, че имате вече някакви свалени файлове в debs. За да станат видими за пакетния мениджър изпълняваме команди:
Код:
#cd /home/<username>/download
#dpkg-scanpackages debs/ /dev/null | gzip > debs/Packages.gz
#aptitude update

Малко коментари - с първия ред отивам в директорията download (забележете не debs), от която изпълняваме втората команда. С нея прочитаме пакетите в debs  и записваме инфото за тях във файла Packges.gz , третия ред мисля е ясен (ъпдейт с пакетния мениджър, за да станат новите пакети видими). След това инсталацията на пакета, както обикновенно.
За повече инфо http://www.debian.org/doc/manuals/apt-howto/ch-basico.en.html

За сорсовете ала Дебиан (налични следните файлове .orig.tar.gz, .dsc и .diff.gz), стъпките са подобни. За повече инфо горния линк.

За сорове от четвърти страни вече не знам, във всеки случай ще е добре ако може да се напрви deb пакет и по този начин пакетния мениджър да поеме грижата за инсталирането и деинсталирането.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
А аз да попитам: Как да си махна софтуер, който е инсталиран с binary wizard? :D Инсталирах си "ThinkFree Mobile" офис пакета, за да го тествам, но не мога да намеря uninstall скриптове. Внедри се доста дълбоко в системата, както през windows времената...
offtopic
Нямаш првао да се оплакваш, аз онзи ден реших да пробвам един панел ISPconfig - беше върха, компилира си друг webserver който да работи на 81 порт (това освен другите тъпотии) ами и накрая като го инсталираш сам си трие папкта със сорса  ;D оди го дири, като даде грешка, кое какво е  ;D
arda_kj ти си много подреден, аз не мога да издържа така, слагам си деб-чета без да правя гимнастики, те после си се виждат в synaptic отделно
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

martolk

• Участници
    • Профил
arda_kj, страхотно обяснение! Определено ще опитам да си подредя нещата така. Много благодаря за отделеното време и нерви. Много се радвам, че има хора, които да помагат на непознати по този безрезервен начин. Жив и здрав!
Активен

believer

• Гост
arda_kj

Благодаря и от мен за прекрасното обяснение и посветеното време, ако имаше повече хора така да помагат цена нямаше да има този форум :)
Определено и аз ще се възползвам от написаното. :)
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
arda_kj и martolk

Първо поздрави, че сте избрали най-доброто дистро ;-)

После, това дето го описва колегата е много хубаво, ама и аз като tolostoi нямам нерви да се занимавам с такива гимнастики. В много редките случай, когато няма нещо в хранилищата, а много искам да го използвам, много по-елегантното checkinstall. Преди доста време инж. Тони Тошев го описа тук:

http://mylinuxtoni.site88.net/index.php?option=com_content&task=view&id=122&Itemid=26

Трябва да призная, че не действа всеки път (панацея пълна няма), един два пъти се счупи та си използвах обикновения make install.

Относно Опера тя си има свое хранилище, което просто трябва да се добави в /etc/apt/sources.list

#deb http://deb.opera.com/opera/ stable non-free
#deb http://deb.opera.com/opera/ testing non-free
#deb http://deb.opera.com/opera/ unstable non-free

Едно от трите пишеш, според генерацията (да не забравиш да махнеш диеза отпред). После нормалното:

apt-get update
apt-get install opera

Скайп ползвам в извънредно крайни случай, но доколкото си спомням имаше готов deb, с включени библиотеките в него. Знам, че това е най-неправилния начин в Юникс света, но на кофти програма, с кофти методи.

Привети!
« Последна редакция: Dec 11, 2008, 20:11 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

martolk

• Участници
    • Профил
go_fire, благодаря ти за линка, със сигурност ще влезе в употреба.
Активен

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Re: Премахване на софтуер от трета страна?
« Отговор #10 -: Dec 11, 2008, 23:38 »
Радвам се че го намирате за полезно, дано да съм помогнал поне малко.

Ето че и аз научаван нови неща (като това, че Опера си има хранилище за Дебиан).

tolostoi това не са чак такива големи гимнастики по мое скромно мнение поне сравнено с компилирането на ново ядро, виж то вече си е истинска гимнастика. Не знам ако драскането на две-три команди е проблем за вас, разбирам, обаче за мен не е (аз съм си свикнал с конзолата). А пък и не го правиш всеки път, а само когато си си намерил нови пакети за инсталиране или по-нови версии на текущо инсталираните. В крайна сметка гледам да ми е максимално подредено всичко, че като се насъберат много неподредени неща и става ад.

Както и да е всеки действа, както е свикнал и както му е удобно. Аз споделих моя вариант на действие и се надявам да бъде полезно за някой. А иначе всякакви други мнения са добре дошли.

Това е от мен, поздрави на всички!

Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт