Автор Тема: каквато и да е дистрибуция на външен HDD  (Прочетена 822 пъти)

ilian_BIOS

• Напреднали
  • Публикации: 602
  • Distribution: opensuse
  • Window Manager: kde
    • Профил
Здравейте, честита коледа на висчки! :)

Отделих половин час да се "ъпдейтна" малко около света на линукс (не съм ползвал повече от 1 година) и се позаинтересувах да си метна някоя дистрибуцийка за ползване. Въпроса е че малко капризнича и не искам да си барам хард диска. Идеята ми е да си закупя един външен хард драйв и да го запукам на ext3, въпроса ми е ще имам ли проблем със инталация и работа + знчително затормозяване при конфигурирането на раздели и тем подобни машинаций на някоя от дистрибуцийте - федора, опънсусе, дебиан на такова устройство + дали ще включва значително забавяне на системата заради usb и тем подобни капризи и буутване и прочее. Ще се допитам и до гугъл също.. :)
« Последна редакция: Dec 26, 2008, 01:03 от ilian_BIOS »
Активен

ochinko

• Напреднали
  • Публикации: 125
    • Профил
Честита Коледа, колега!

Нали знаеш, колкото дистрибуции има, толкова и различни съвети ще получиш, но по една случайност вчера правих това упражнение за една приятелка, която не искаше да й се пипа харддиска. Качих й Кубунту, понеже него ползвам.

Дискът беше Тошиба, 2.5", 250 ГБ, 140 лв. от Мултирама. Разделих го на три първични дяла: 32 ГБ Линъкс, 1 ГБ суоп и останалото - NTFS за всякакви файлове.

Не се справих от първия път - отначало й замазах MBR сектора, та се притесни момичето, но го възстанових. Има едно място в инсталационния диалог, където има бутон Advanced и там се задава дали и къде да се сложи MBR. Странното беше, че пишеше (hd0), а двата диска - вътрешният и външният бяха съответно sda и sdb. Отворих да чета за GRUB, но не открих какво да сложа и пробвах с (hd1), което свърши работа. Така новият MBR се записа на външния диск и при нужда системата се стартира от него. Вътрешният диск остава непокътнат.

Външните 2.5" дискове нямат отделно захранване като 3.5 инчовите, а се захранват по USB, което значи, че ако захранването ти е малко, както е при моя нетбук, може би няма да е добре да се връзват за него. Предполагам, че харчат около 7-8 вата, а цялото ми захранване е 35 вата и се опасявам, че ще го натовари доста.

Надявам се да съм бил полезен.

P.S. Забравих да кажа, че има някакво странно бавене в началото, когато дискът мига усилено, но зареждането започва почти минута по-късно. Иначе, след като зареди, работи с прилична скорост, забавянето от интерфейса не е драматично.
« Последна редакция: Dec 26, 2008, 12:39 от ochinko »
Активен