Автор Тема: Настройка на ц++ IDE  (Прочетена 1390 пъти)

naskobs

• Напреднали
  • Публикации: 14
    • Профил
Настройка на ц++ IDE
« -: Jun 15, 2009, 18:33 »
Здравейте, искам да попитам има ли нужда от промяна в настройките в IDEтата например в Code::BLocks за да може примерно да ми изведе Hello world. Под уиндоус беше по-лесно при компилирането само си пишеш кода и готово, но тука когато компилирам какъвто и да е код ми изписва  sdh: /home/и мястото където ми е папката с проектите posle Permission denied i press enter to continue. пробвах от настройки и в дебъгера да позлва друг компилатор ама пак не става. пробвах и библиотеите да са без разширението .h но не иска. Ако знаете как да го поправя ми кажете, защото искам да ползвам линукс като главна ОС и да си я позлвам и доакто се уча да програмирам а не когато седна да чета за ц++ да сменям ОСто  :D записах си и codelite, exlipse и qt creatora ама пак не се оправих с тях за qt creatora знам че няма да мога да се оправя с него макар и ц++ базиран синтаксиса му е различен за начинаещ като мен
« Последна редакция: Jun 15, 2009, 18:37 от naskobs »
Активен

mbb

• Напреднали
  • Публикации: 28
    • Профил
Re: Настройка на ц++ IDE
« Отговор #1 -: Jun 16, 2009, 10:17 »
Проблемът ти не е в C++ IDE, а  в правата на  достъп до работната ти директория- поне това ти съобщава.
Виж като какъв потребител си се логнал и дай права на този потребител за запис в работната директория или пък го направи неин собственик.
Нещо от рода на:
chmod -R a+w /път/до/работната/директория
или
chown -R потребител:потребител  /път/до/работната/директория
Чети внимателно какво ти съобщава компютъра, често пъти той ти казва точно какъв е проблемът.
Активен

naskobs

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Jun 16, 2009, 19:21 »
И аз така си мислех, че явно нямам някакви права за достъп но тъй като съм задал на потребителското ми име да е в главна група root си мислех, че мога всичко да правя и няма да е проблем... :D пробвах с chmod -R a+w /home/nasko/Плот/C++ в терминала, обаче нищо не ми излиза, пробвах с другия код chown -R nasko:nasko /home/nasko/Плот/C++ с него ми излязоха следните неща, но пак нямаше ефект ето какво ми изписа:
Код:
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/dasdas': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/asdad': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/asdd/mainwindow.h': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/asdd/asdd.pro.user': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/asdd/asdda.cpp': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/asdd/asdd.pro': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/asdd/main.cpp': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/asdd/mainwindow.ui': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/asdd/mainwindow.cpp': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/asdd': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/asdasd.cpp': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/asdasd': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/gfcgf': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/sad': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/dasd': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/bvhj': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/asd': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/asda.cpp': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++/dasasd.cpp': Operation not permitted
chown: changing ownership of `/home/nasko/Плот/C++': Operation not permitted
и до там.. дали ако съм постоянно в root ще стане работата обаче и като root не мога да се логна но пак ще опитвам
Активен

Bagatur

• Напреднали
  • Публикации: 267
  • Distribution: Debian Squeeze
  • Window Manager: KDE Development Platform: 4.4.5 , LXDE
    • Профил
« Отговор #3 -: Jun 16, 2009, 20:38 »
Ако си с (K)Ubuntu или някаква друга дебиан базирана пробваи да се логне6 като руут със:
sudo -s -H за мандрива мисля че е само su или пробваи sudo chown -R nasko:nasko /home/nasko/Плот/C++
ако си пък със Slack там трябва да си си руут по подразбиране
« Последна редакция: Jun 16, 2009, 20:40 от SATANIC_SOUL »
Активен

Учим се докато сме живи....

naskobs

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Jun 16, 2009, 21:46 »
С убунту 9.04 съм и аз бях пробвал дали не мога с роот да компилирам, но пак ми изписва , че нямам права. Провабх го с sudo -i и sudo -s пробвах и да напиша тази команда, SATANIC_SOUL , даже в предния пост го бях казал ама пак не става... chown -R nasko:nasko /home/nasko/Плот/C++ пробвах я и със sudo :(
Активен

Bagatur

• Напреднали
  • Публикации: 267
  • Distribution: Debian Squeeze
  • Window Manager: KDE Development Platform: 4.4.5 , LXDE
    • Профил
« Отговор #5 -: Jun 17, 2009, 19:26 »
А пробжали със sudo -s -H както сум ти написал по горе и след испълнението на командата трябва да ти иска парола за руут ако слъчаино при инсталацията си дал да се логва автоматично и си забравил паролата изпълни passwd и си сложи нова
Активен

Учим се докато сме живи....

naskobs

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Jun 17, 2009, 19:32 »
ПРобвах ги но не ми епроблема да се логвам като роот, а когато напиша sudo -H ми излиза ето това
Код:
usage: sudo -h | -K | -k | -L | -l | -V | -v
usage: sudo [-bEHPS] [-p prompt] [-u username|#uid] [VAR=value]
            {-i | -s | <command>}
usage: sudo -e [-S] [-p prompt] [-u username|#uid] file ...
Активен

remotex

• Напреднали
  • Публикации: 344
    • Профил
« Отговор #7 -: Jun 18, 2009, 13:53 »
Възможно е и да е от кирилицата в пътя - пробва ли с път изцяло на латиница ascii (7-bit)?
Активен