Автор Тема: Настройки за камера  (Прочетена 8622 пъти)

plandz

• Напреднали
  • Публикации: 535
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Настройки за камера
« -: Feb 26, 2009, 21:07 »
Здравейте!
Може би ви е омръзнало да обяснявате как и защо,специално за камерите,но моля ви да ми обясните как мога да си пусна камерата да работи с Линукс!Това е единственото ми устройство,с което не можах да се справя откакто работя с тази операционна система.Изчетох много неща,но нищо не постигнах,за съжаление (мое,разбира се).
Камерата ми е старичка - BTC PC-380.Ето и сайта на производителя и:
http://www.btc.com.tw/english/news_29.htm

Какво трябва да направя,за да я пусна и да имам изображение от нея в програми,като например Ekiga или Skype?
С тестов Дебиан съм,ако е необходима информация за системата ми,ето:

Процесор C2D@3GHz (E8400) FSB1333 6MBCash
Дъно - Gigabyte EP35C-DS3R
HDD - Seagate Baracuda 7200.11 SATA 3GB/s 500GB
Памет - A-Data DDR2 800MHz 4GB
2 DVD-записвачки: NEC 3540A IDE-интерфейс
                            LG GH 20NS10 SATA-интерфейс
Видеокарта: NVidia GeForce 8500GT

Много ще съм благодарен,ако ми напише някой с думи прости какво трябва да направя за да подкарам пустата камера!
Поздрави!
Активен

Ако се чувствате добре,не се тревожете.Ще ви мине. - Murphy's Laws

completer

• Напреднали
  • Публикации: 347
  • Distribution: Debian 6.0
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Настройки за камера
« Отговор #1 -: Feb 27, 2009, 12:11 »
http://mxhaard.free.fr/spca5xxspca5xx.html тук пише че камерата ти е подържана и трябва да си инсталираш spca5xx драйвер.Само че в сайта го няма потърси другаде и го инсталирай.
Активен

I'm using Linux and i'm proud of it!!!
I hate Windows and i'm also proud of it!!! :)

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #2 -: Feb 27, 2009, 12:50 »
Не съм проверявал за твоята камера, но ако completer е прав и камерата работи с spca5xx то си инсталирай модула (драйвера) gspca, spca5xx е вече част от gspca. Ако си със стандартното ядро което идва с инсталацията на Debian
Код:
apt-get install gspca-modules-2.6-686
Ако си с друго ядро, си намери пакета в хранилището който отговаря за твоето ядро. След инсталация трябва да заредиш модула или да рестартираш (той ще се зареди автоматично) с команда
Код:
dmesg 
можеш да видиш какво става.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

gizi_

• Напреднали
  • Публикации: 521
  • Distribution: Debian/Lenny, SLES/9-11
  • Window Manager: Gnome 2.22.3
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 27, 2009, 13:28 »
Първо от мен да ти кажа, че малко си объркал раздела на форума в който си пуснал темата си.
Относно въпроса ти, и ако найстина се подържа от gscpa можеш да инсталираш module-assistant с aptitude install module-assistant след което пишеш един m-a update && m-a prepare и после m-a a-i gscpa ако не се лъжа трябва всичко да си мине лесно. Провай!

П.С. Това всичко като root!!!
« Последна редакция: Feb 27, 2009, 13:33 от gizi_ »
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #4 -: Feb 27, 2009, 13:53 »
Първо от мен да ти кажа, че малко си объркал раздела на форума в който си пуснал темата си.
Относно въпроса ти, и ако найстина се подържа от gscpa можеш да инсталираш module-assistant с aptitude install module-assistant след което пишеш един m-a update && m-a prepare и после m-a a-i gscpa ако не се лъжа трябва всичко да си мине лесно. Провай!

П.С. Това всичко като root!!!
Да, само, че се получава лека недосмислица, не помня в убунту ли беше или в дебиан, по-скоро в дебиан, модула се компилира и се инсталира, но след следващата подкана за ъпдейт иска да ти сложи този който си е компилираният модул от репозиторито, като казва, че е по-нова версия (дори и да си компилирал по новият сорс от нестабилният дебиан (в момента май и нестабилния е същата версия) и пак ще сложи техният. Варианта е да си го pin-неш пакета за да не го сменя, но цялата история не си заслужава, ако версията на драйвера е същата.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

plandz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Feb 27, 2009, 18:10 »
Да,още миналата нощ към 2 часа тръгна камерата,след като си свалих сорс-а на gspca и си компилирах модула.Не знам защо ми е убягвало досега,но е факт.
Даже и ъпдейти правих - нищо не иска да заменя,ако това е важно.Стои си с компилирания модул твърдо.
Относно това,че съм сбъркал раздела - така е,съгласен съм,извинявам се!Но пък чак да е на първо място това в един отговор.....малко е прекалено,а и когато не е от модератор.
Благодаря на всички!

Поздрави!
« Последна редакция: Feb 27, 2009, 21:04 от plandz »
Активен

plandz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Sep 20, 2009, 20:30 »
Пиша пак тук,за да не започвам нова тема,тъй като пак се отнася за камерата ми.
Работи,но защо всичко,което предава като образ е само в зелено?Искам да попитам има ли някакъв начин за настройка,чрез който това да се оправи и цветовете да се възстановят?

Благодаря предварително!
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #7 -: Sep 20, 2009, 21:03 »
По принцип зеленото успокоява очите - за това няма от какво да се притесняваш.  :D :D :D :D
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #8 -: Sep 20, 2009, 22:01 »
Това и на дневна светлина ли? Камерата на лаптопа на приятеля ми на лампи изкарва големи зелении, но на дневна светлина цветовете са прилични.
Активен

plandz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Sep 20, 2009, 22:21 »
И на дневна светлина и сега.Осветлението ми е луминесцентно,но пак е зелен образа.В уиндоус проблеми няма,т.е. картинката е цветна,затова се реших да попитам и за Линукс,дали има оправия.
Рових в Гугъл-а 2-3 часа,но нищо съществено не открих.Е,ще продължавам да ровя де.Поне едно е добре - че това ядро (2.6.30) си идва с модула и не се налага да се компилира gspca от сорс допълнително,както беше при по-старите ядра.
« Последна редакция: Sep 20, 2009, 23:18 от plandz »
Активен