Автор Тема: Хард диска да може да се маунтва от потребител различен от руут с парола  (Прочетена 2362 пъти)

staco

• Напреднали
  • Публикации: 72
  • Distribution: Ubuntu, Debian
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Здравейте  ;)

Как трябва да изглежда линията във fstab, в случай че искам даден хард да може да се маунтва и от други потребители срещу дадена парола ?

дял: sda1
fs: ntfs

Целта е да не иска руут паролата, а ми на съответния потребител или някаква друга допълнителна.

Благодаря  [_]3
Активен

tyuio

• Гост
аз май не разбрах точно какво искаш? защо ти е парола да маунтваш диска особенно ако е дял на уин. Сега всеки път парола ли ти иска?
Активен

staco

• Напреднали
    • Профил
аз май не разбрах точно какво искаш? защо ти е парола да маунтваш диска особенно ако е дял на уин. Сега всеки път парола ли ти иска?

Имам два акаунта.
Като посоча да маунтна харда от 2рия потребител и иска паролата на първия ми акаунт (руут-а).
Искам да иска друга парола или паролата на акаунта, от който ще се маунтва харда. В краен случай да не иска никаква парола

Tекущо е:
Код:
/dev/sda1       /media/папката    ntfs    defaults   0  0
Активен

tyuio

• Гост
Сега, Проблемите са два. Ако си на убунту по време на инсталацията не си задал да е монтиран като /windows  дял и от това всеки път ти иска парола и то на роот. Ило го монтирай правилно или има още едно решение. Най вероятно пдругия потребител за който говориш не ев судо листата или го добави а ако неискаш дай му права да може да маунтва с неговата парола.
Активен

staco

• Напреднали
    • Профил
Сега, Проблемите са два. Ако си на убунту по време на инсталацията не си задал да е монтиран като /windows  дял и от това всеки път ти иска парола и то на роот. Ило го монтирай правилно или има още едно решение. Най вероятно пдругия потребител за който говориш не ев судо листата или го добави а ако неискаш дай му права да може да маунтва с неговата парола.

Не-не, няма абсолютно никакви проблеми  ;);) Само да поясня, харда не е с уиндоус, а ми е storage, но е под ntfs, защото се закача и към други компютри, върху които няма инсталиран линукс.

Значи аз уж съм му дал на втория потребител привилегии да маунтва, но пак му иска паролата на първия (руут-а) защо така ? Би ли дал синтаксиса на командата, за да погледна за всеки случай ?
И да, не е в sudo листа, защото не искам да е админ акаунт, а ми обикновен потребител, който да няма възможност да си играе със системата.

Целта ми е втория акаунт да може да си маунтва въпросният хард диск без да му иска паролата на администратора.
По възможност да иска отделна парола (примерно паролата на втория акаунт)
« Последна редакция: Dec 22, 2009, 17:12 от staco »
Активен

tyuio

• Гост
 чесно да си призная не знам баш команда с която само това да се прави. Обаче в администрацията има един инструмент за акаунти с който може да правиш доста неща. Просто влез там и дай права за админ на другия акаунт обаче преди да го сейвнеш иди на опциите които искаш да може и които не искаш и махни тези които не ти харесват а те не са малко. после кажи ок ;)
Активен

staco

• Напреднали
    • Профил
чесно да си призная не знам баш команда с която само това да се прави. Обаче в администрацията има един инструмент за акаунти с който може да правиш доста неща. Просто влез там и дай права за админ на другия акаунт обаче преди да го сейвнеш иди на опциите които искаш да може и които не искаш и махни тези които не ти харесват а те не са малко. после кажи ок ;)

Прикачил съм скрийншот да видиш настройките, които съм му барнал.
Не съм му дал само администраторски привилегии, защото целта на акаунта е да е именно ОБИКНОВЕН ДЕСКТОП потребител.
Активен

tyuio

• Гост
еми виж как работи при тези настроки аз лично мисле че две неща не са баш както ртябва. Едното е, че нетрябва да шерва неща в мрежата а другото е защо му е да наблюдава системата.
А да и това за модема изобщо незнам за какво е там едва ли ползваш.
Активен

staco

• Напреднали
    • Профил
еми виж как работи при тези настроки аз лично мисле че две неща не са баш както ртябва. Едното е, че нетрябва да шерва неща в мрежата а другото е защо му е да наблюдава системата.
А да и това за модема изобщо незнам за какво е там едва ли ползваш.

Ъъъмм.. за модема, да.. не обърнах кой знай какво внимание, но то не е пречка де. Все тая. Аз нямам модем :)
За шерването също няма проблеми, само махнах наблюдаването на логовете. То го бях оставил временно.

Та на мен ми е ясно от къде се оправя, но незнам точно какво трябва да напиша.

Ако във fstab няма нищо описано за дадения партишън - иска паролата на руут при маунтване.
При опис: /dev/sda1       /media/папката    ntfs    defaults   0  0

Съобщава, че само руут потребителя може да маунтва.

Та на мястото на "defaults" се слагат настройките, но незнам какви трябва да сложа за да пасне.
По привилегиите на потребителя, всичко си е точно.

Имаше опции от рода на коя група от хора могат да ползват дяла, с какви права и т.н.
Това ме интерисува  :) Или по-скоро всички задължителни options, които трябва да се напишат + обясненията кое за какво служи  ;)
« Последна редакция: Dec 22, 2009, 18:00 от staco »
Активен

tyuio

• Гост
еми ся незнам дали това ще помогне иначе ако дяла е в някоя група ето ти как се добавя юзър в група:

Код:
adduser  ime_na_usera   ime_na_grupata

може да се наложи да го направиш като руут
само дето незнам как се задват такива правила за нтфс дял щото правата в уин не са баш стока.
« Последна редакция: Dec 22, 2009, 18:05 от tyuio »
Активен

staco

• Напреднали
    • Профил
еми ся незнам дали това ще помогне иначе ако дяла е в някоя група ето ти как се добавя юзър в група:

Код:
adduser  ime_na_usera   ime_na_grupata

може да се наложи да го направиш като руут
само дето незнам как се задват такива правила за нтфс дял щото правата в уин не са баш стока.

mm не не..  :(
Хард диска не е в никакви групи. За да стане, трябва да се барнат настройките във fstab. (т.е. да се напише id-тo на групата, освен ако няма някой друг начин, но както и да е)

Утре ще поровя в нета за малко допълнително четиво, в случай че не сме решили проблема  [_]3
« Последна редакция: Dec 22, 2009, 18:44 от staco »
Активен

Dojnow

• Напреднали
  • Публикации: 70
    • Профил
Виж man mount
defaults (Use  default  options: rw, suid, dev, exec, auto, nouser, and async) трябва да се смени с user (users) + другите параметри при необходимост: rw (ro), и т.н.
/dev/sda1       /mnt/ntfs       ntfs    ro,user,noauto,umask=000  0       0

« Последна редакция: Dec 22, 2009, 20:56 от Dojnow »
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
А на видя на файловата система не се ли пишеше ntfs-3g?
Моят ред е:
/dev/sda5   /media/sda5   ntfs-3g   defaults,locale=en_US.UTF-8   0   0
(дистрото е Дебиан)
Активен