Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 504662 пъти)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 9023
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #5730 -: Днес в 17:20 »
   Разбира се,че не всички религии са еврейски (т.е. варварски).
Просто под "църква" се разбира храм на мизерията,наречена християнство.

Както и друг път съм имал повод да кажа, латинците (и гърците) са наричали варвари, нас българите. Двете думи са синоними.

Радвам се, че най-после призна, че българите са християни. По-точно, българин означава божи ученик. Но и така става.

А дори не съм ти споменавал, че въпросния Аврам също е българин, хи-хи…
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #5731 -: Днес в 17:48 »
Счетоводството си е “точна" наука.
Не виждам, как проста автоматизация да не може да свърши работа.

ИИ-то халюцинира.
Точно в счетоводството ли са го набутали.
Някой ще реве много скоро

Това, което наричаш халюцинация, не е много точно. По-точно е, че си измисля. Това е начина на работа на ИИ. Вкарва се нарочна грешка, за да 2+2≠4. Ако е четири нямаме ИИ.

Но нима хората са безгрешни? Нищо такова, ние грешим десетки пъти повече. Както над мен казва Ремо,  трябва си надзирател с камшика. Нищо не се е променило, освен, че сегашните роби не ядат доматиту̀¹ (*с колците), а смучат ток² (*като руснак водка).

Това, което съм виждал (платено е, а аз от седем години не съм работил легално счетоводство) е подобно на положението с програмирането. В програмирането са на път да изчезнат чираците. Много интересно от де ще дойдат следващите калфи и майстори.

Тук е същото. Ще онагледя с пример.

Например всеки месец трябва да се пуска нещо наречено дневници по ЗДДС. Това е опис на всички фактури, които си издал и получил за месеца. Дори при микропредприятие (до десет души персонал и др. условия) това най-често значи стотици фактури месечно.

Ами, с какво може да помогне ИИ?

(То не е и точно ИИ, по-правилно, частично)

Сканираш всичките фактури, а той им прави OCR (между другото, най-добрия OCR, който съм виждал е на китаеца, а от поне 20 години съм се занимавал включително с лидера Abby последните години, когато вече нямах ГНУ/Линукс). Тук малко ми е чудно, че не разпознава ръкописен текст, нещо което Гългъл може поне от 15 години в облака си и дори в питонджийските OCR-и на Гитхъба го има. Вероятно и те ползват Abby-то.

И тук идва наполовин ИИ, наполовина друга автоматизация. Прочита съдържанието и изготвя готови операции, които с едно натискане на копче ти ги вкарва в програмата.

За сравнение бърз (а аз бях такъв, но не само аз) счетоводител на оптимизирана програма за робски труд, може да вкара 150-200 за работен ден (то зависи и от фактурите и счетоводната политика). До около сто е средното постижение за повечето счетита.

Всичко това има предварителен преглед, защото грешки се допускат. Но пък не допуска, ако си сканирал нещо два пъти да ти го повтори в крайния експорт.

При акуратен и разтропан счетоводител, това означава поне десет пъти, ако не е и повече по-добра производителност от досадното и изморително „копане на тръстиката“, както казват програматорите.

Има и много други (банки, заплати и т.н.), но това е най-впечатляващия пример.

Активен

В $por4e2 e истината  ;)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #5732 -: Днес в 18:05 »
ЛЗБ е моята резиденция, но от 2009-та имах още едно „лобно място“, за което умирах. Казваше се Одит и миналата година окончателно се трупяса след петилетка на мъчително съществуване.

Та там един от най-обичаните и уважавани доайени (дано е здрав, велик, велик гении и прекрасна душа), казваше нещо от сорта — Га компу̀та̀тура можеш от едната дръжка му мушнеш първичните документи (фактурите са един от видовете), а от задника ти изпърди готовите отчети с разшифровките (това е висшия пилотаж в счетоводството, асосвото), тогиз ми го 'фали…

Перефразирам великата мисъл, не е съвсем точно. Още тогава исках да му кажа, че това е напълно възможно и ресурсните системи (това, с което се занимава SAP-а) горе-долу го правят. Но може и с далеч по-прости решения. Още на пазара нямаше достъпен ИИ и не се и чакаше. Беше си еднорог. Знаеше се, че го има, но никой не се надяваше да го види.

Не му го казах, заради почитта ми към величието му. А и лафа си беше планина.

Това, което исках да кажа, че в най-скоро време професията сметководител ще изчезне, както и професията погромист. Това го установих веднага в онези последни за мен три работни дни, когато за първи път се допрях до копилота (първия ми комерсиален, а не концептуален ИИ).
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #5733 -: Днес в 18:11 »
Спец., туко що по любимото ми радио N-R-J пуснаха песента Ameno на ERA. Поздравявам те с нея, тя казва всичко за християнството, ИИ, вселената и всичко останало  [_]3
Активен

В $por4e2 e истината  ;)