« Отговор #38 -: Днес в 07:56 »
Казано накратко, кой-знае какво ново няма. То и в момента стар-нов автомобил, без значение, не е ли технически изправен, се спира от движение.
"Регламентът не определя възраст, след която автомобилът се приема за негоден.
В него е заложено точно обратното – автомобил, който остава ремонтопригоден, не трябва преждевременно да бъде определян като достигнал края на жизнения си цикъл. При преценката водещо ще бъде техническото състояние, а не годината на производство. Това означава, че автомобил на 15, 20 или повече години няма да бъде засегнат само заради възрастта си, ако продължава да бъде технически годен за движение."
За батериите го прескочих, че лично мен не ме касае.
Същественият момент е тук:
"Когато няма основание автомобилът директно да бъде определен като излязъл от употреба, но е налице някой от допълнителните показатели, трябва да се направи техническа оценка от независим автомобилен експерт."
Т.е. вкарват още един по веригата, да лапа парички. То и в момента у нас си има технически комисии викат им "Технотест' (да не се бърка с пункта за ГТП), където минаваш, ако си правил ряазни сериозни промени по МПС-то, или пък разни големи ремонти, като смяна на двигател и т.н. А сега ще има и "независим автомобилен експерт" отгоре.
Това малко странно звучи- "Старият автомобил ще се предава безплатно, но има условия"- за рециклирането, след като излезе колата от употреба. У нас в момента моргаджиите ти дават някой лев, ако им закараш стара кола. Даже си има и услуга с репатрак, приятел бракува миналото лято една стара баничарка, дойде репатрака, натовариха баничарката и му дадоха 300 лева. Ако след време ми се наложи да си бракувам колата, и някой наглец ще иска да му я дам без пари, просто на село в двора за няколко дни ще я нарежа с оксижена и ще я продам на някой пункт за вторични суровини като старо желязо. А такива неща като джанти, стъкла ще ги продам отделно.