Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 505853 пъти)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4851
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #5745 -: Днес в 21:47 »
Да ви питам нещо на странична за този форум тема, но все пак..
В двора ми на село се е заселил борсук (язовец). Копае едни големи дупки, особено покрай дувара и коренището на едно старо дърво. Не съм го виждал физически, нито на камерите, но последните наблюдават входовете и уязвимите точки на къщата, не двора. Мислех, че е куче, но куче не копае такива големи и дълбоки дупки. Не е лисица, или кокарджа- комшиите там гледат кокошки, юрдеци и други домашни птици, и нямат липси, а нито лисицата, нито кокарджата ще оставят жива домашна птица наоколо.
Традиционните методи като вълчи капан и отрова не са приложими, защото ще пострадат котките- както моята, която си живее там, така и котките на комшиите- те си щъкат там из двора. Търсих инфо из нета, как да го изгоня, без да го трепя със средства, застрашаващи и котките- електроограда, дето е много трудоемка, съмнителна като средство и не ми се занимава, или пък да пусна куче в двора, което ми е анти- не ги обичам тия серящи навсякъде животни.
При руснаците пише, че борсукът мразел много миризма на амоняк, оцет и лимонена киселина- първото няма отде да го намеря, а и изфирясва бързо в атмосферата, но домашен оцет имам, а лимонена киселина продават навсякъде- напоявали се с оцета и киселината парцали и се оставяли в дупките и по пътеките, където върви борсука, и това го гонело от територията. Не знам дали е вярно, ще го пробвам почивните дни- парцал, натопен в оцет, мирише с месеци.
Ако някой знае друг метод за изгонване на борсук, моля да сподели  :)
« Последна редакция: Днес в 21:49 от Nik123 »
Активен