Тези са доста напреднали в линукс за телефон:
https://postmarketos.org/Имам резервни два стари, но работещи андроидски апарата- едно леново и един хубавей. Но не са все още в списъка с поддържани устройста на постмаркета, иначе бих пробвал инсталация, и как ще работи после. Попрочетох доста по темата, инсталацията става от машина с линукс, не е ядрена физика. Аз и без това използвам стар телефон, бих пробвал с удоволствие линукс на телефон. Както казах, проблемът е, че и тоя, който ползвам в момента, и два резервни, които имам, още не са в списъка с поддъжани устройства.
П.П. Ако линукса работи нормално на телефона, би трябвало да "си взема" нет чрез сим-картата от мрежата на оператора, или поне така си мисля аз. Виждам само предимства- нямаш акаунт в гугъл, дърпаш си каквото ти трябва от хранилищата на дистрото, и вероятно телефонът ще е по-бърз. Доп. И най-вече, ще можеш да си използваш стария телефон не 2-3 години, докато му изтече гаранцията и пуснат новата версия на андроида, а в пъти повече от това време. Една нова батерия за стар телефон е малък разход.