Преди години, говоря за периода 2000 - 2001, когато както сега бяха на мода проверките по фирми за софтуер, тогавашните нсбоп бяха проверили една пловдивска фирма, и искаха фактура за платен лиценз на линукса. И собственика на тази фирма колкото и да е убеждавал господата, че за линукс такива неща няма, пак му бяха взели компютъра - не могъл да предостави документ за произход на софтуера, и са му обяснявали как нямало такова нещо като безплатен софтуер...
По онова време имаше един пловдивски представител на разни фирми, или по-точната дума е - риселър, т.е. търгаш на дребно, който поръчваше акциите.
Не съм запознат какво стана с въпросната фирма с линукса, ама тогава това се беше разчуло из цял Пловдив.
Имаха навика и да ходят по къщите на хората - гледат по фирмите за продажба на компютри кой какъв компютър си е купил, и ако е нещо по-мощно - хайде проверка. Сега поне това не правят - за това пък са "виновни" от Майкрософт, защото официалната им политика е да не се закачат домашни потребители за лицензи на продуктите им.
Чувала съм го това... Е, затова си има адвокати, макар и специалистите по право на ИТ да са малко... Ама така де, като ще те питат къде ти е лиценза за Линуксите в офиса, да идат в сървърното и да те питат къде са ти лицензите за Линукса, Апачето, SQL-а и т.н. по сървърите

В крайна сметка софтуерът върху един компютър далеч не е само ОС. Аз може да си имам свободен и безплатен Линукс и през уайн да имам кракнат фотошоп или аутокад и да печеля пари от тях. Всъщност, дори и Уин-а да е легален, в по-малки офиси и в повечето домашни компютри има набутани един куп други кракнати програми за много по-голяма парична стойност.
Иначе в България констатирането и документирането на нещо незаконно понякога/често куца, но това означава както, че може да те обвинят в някаква глупост, така и, че може да се измъкнеш от обвинение заради невалидни доказателства...
radoslavkirilov, все още чакаме някакви по-конкретни въпроси, може би и да споделиш доколко имате опит или сте запознати с Линукс във фирмата.