Автор Тема: Thunderbird, evolution, etc, + Postfix - Проблем с прекалено голям обем поща  (Прочетена 15834 пъти)

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
А иначе нямам думи- да имаш 15000 писма в една папка- че как изобщо намират нещо там

Ми много лесно - в outlook-а има търсачка, в thunderbird също. А и все пак имам и примерни служители който си подреждат писмата и в inbox-а имат само около 800-900 писма.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

luda_glawa

• Напреднали
  • Публикации: 652
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
За мен най-добрия вариант в твоя случай си остава - maildir формат на сървъра и уеб клиент за клиентите, където да може да се окаже колко писма да показва на страница. Това би трябвало да доведе до: лесно архивиране и избягване на проблема с повреден database файл с писма и до по-бързо зареждане на списъка. Примерно слагаш по 200 писма да се показват на екран - предостатъчно. Ако получават 1000 на ден, даже и на тях ще им е по-лесно преглеждането им, когато има някакво страниране на резултатите. Би трябвало да си показва колко са непрочетените.
Активен

С Уважение:

Luda Glawa ;-)

morbid_viper

• Напреднали
  • Публикации: 266
  • Distribution: (Open)SUSE since v5.3 (1999)
  • Window Manager: KDE ориентиран
    • Профил
GMail ползвал ли си?

Човек гледай сега:
1-во: Не може (не е етично) да работиш в съвременна фирма и да ползваш безплатна web поща. Все едно аз да съм собственик на фирма и на визитката ми да пише shefa_na_bosa_na_mafiata@abv.bg
2-ро: Запомнете, че gmail има ограничено дисково пространство. Днеска получих мейл с оставащото дисково пространство. В сравнение с това от преди 2 седмици се е качило с 2% от 450GB или по груби сметки с около 10GB.
10GB поща за 2 седмици - дай сега да го превътнев в gmail мерни единици. В момента в gmail-а ми пише, че използвам: Понастоящем използвате 0 МБ (0 %) от своите 7482 МБ. Или с други думи мога да ползвам gmail за около 4-5 седмици.

трябва да ти кажа, че си в известна грешка… google предоставят услугата и за корпоративни клиенти, като имат и доста прилична безплатна версия. с други думи домейна си е твой, услугата от google. виж тук: http://www.google.com/apps/intl/en/group/index.html

това е за стандартната платформа, но имат и други схеми – виж, обаче, premier edition. идеята им е да поразхлабят хватката на m$ exchange от гърлото на бизнеса… ясно е, че предпочитат самите те да държат бизнеса за ташаците :-)

всъщност ползвам стандартната платформа от няколко месеца и съм повече от доволен. естествено, твоите нужди са по-специфични, но предполагам, че google ще си дадат прилично решение. каквато и да е цената помни, че най-малкото няма да ти се налага да се занимаваш с поддръжката на архитектурата отдолу – това просто работи!
Активен

-------------------------------------------------
Blessed are we to taste this life of sin!
-------------------------------------------------
Registered Linux user #251276

b2l

• Напреднали
    • Профил
Карате ме да си разводнявам темата. Дайте сега да не гушим M$ с пари, а вместо тях google. Ми то като ще е така идеята на romeo_ninov е най-добра: няколко бона за IBM сървър и готово. Както и да е.
Така и така седнах да пиша поне да кажа, че не съм спал от няколко дена и за това не мога да предоставя някакви резултати. Но и мен вече ме напират отгоре така, че се надявам скоро да видя до какво решени съм стигнал.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
Две програми които ползват maildir за локално (локално - не сърверски maildir!!! ) съхранение на пощата са kmail и mail-клиента на Opera. Kmail работеше изключително бързо с доста голяма поща. от Kmail се бях отказал защото му липсваше функционалност.

Вчера пробвах Opera. отвори и зареди за около 3-4 минути 7600 писма. Работи се без забавяне. Погледнах директориите където съхранява локалният маил. Всичко е организирано по години - в отделни директории - и във всяка директория има директории по месеци. Писмата са отделни файлове. 
С опера не съм работил и нямам идея дали става за ежедневна работа. Има си друг стил на работа - Не можеш да правиш подфолдери на инбокса, но всичко е организирано със много филтри (които играят ролятa на под фолдери) които сортират писмата и дават различни изгледи на инбокса.

Продължавам да твърдя че проблемите идват от клиентските програми а не от сървера.
Ако Мозилите че даже и outlook-а можеха да съхраняват локално пощата в maildir формат цена нямаха да имат.

« Последна редакция: Aug 02, 2010, 18:16 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

b2l

• Напреднали
    • Профил
Сега да ти кажа кусура на Opera mail. Като пуснеш да принтираш писмо ти го принтира със супер дребен шрифт. Има една опция която увеличава процента на принтирания текс. Тя по default е 80% (ако не се лъжа), като я направя 100% и буквите вече стават за четене, но принтера не принтира цялото писмо, принтира само часта която се вижда. Гледах настройките на принтера, на Opera-та. Нищо не намерих хем да ми принтира цялото число, хем шрифта да е поне с големина 14p.
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
Карате ме да си разводнявам темата. Дайте сега да не гушим M$ с пари, а вместо тях google. Ми то като ще е така идеята на romeo_ninov е най-добра: няколко бона за IBM сървър и готово. Както и да е.
Така и така седнах да пиша поне да кажа, че не съм спал от няколко дена и за това не мога да предоставя някакви резултати. Но и мен вече ме напират отгоре така, че се надявам скоро да видя до какво решени съм стигнал.
Ако наистина се решите да си купувате от ИБМ те предлагат готова машина с операционна система (мисля СуСЕ), домино и т.н. Но е ориентирано по-скоро към SOHO в смисъл на брой кутии, така че в зависимост от организацията това може да е ограничение. И трябва да се консултираш с тях дали машината може да издържи такова месечно натоварване и писма в кутиите.
Иначе купуване на машина, домино, лицензи за клиента и т.н. няма да е много евтино (но не и скъпо), и някой трябва да го конфигурира...
Ето trial версия (ако те интересува)
http://www.ibm.com/developerworks/downloads/ls/lfoundation/index.html
Активен

0x2B|~0x2B

luda_glawa

• Напреднали
  • Публикации: 652
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Активен

С Уважение:

Luda Glawa ;-)

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
Сега да ти кажа кусура на Opera mail. Като пуснеш да принтираш писмо ти го принтира със супер дребен шрифт. Има една опция която увеличава процента на принтирания текс. Тя по default е 80% (ако не се лъжа), като я направя 100% и буквите вече стават за четене, но принтера не принтира цялото писмо, принтира само часта която се вижда. Гледах настройките на принтера, на Opera-та. Нищо не намерих хем да ми принтира цялото число, хем шрифта да е поне с големина 14p.

Да видях го много е досадно и наистина пречи на работата. В операта по подобие на мозилите има също about:config и там има доста неща за настройка на фонтовете и майла, но нищо не можах да направя.

Много почна да ме дразни операта. Много одавна имаше хубав и интуитивен интерфейс. Сега с всяка нова версия нова манджа - разместени менюта -- променят стила на работа - таман научиш нещо къде е и как се ползва и вземат да го сменят.
Точно поради тези причини не смятам да и давам повече шанс и да си губя времето.

Пробвайте Zimbra.
http://www.zimbra.com/
Беше първоначално сама компания. После Yahoo ги закупиха. Сега са част от семейството на VMWare.
Тая Zimbra на какво е писана? Това web клиент ли е (сърверски скриптове) или е някаво разширенние за браузера? Виждам че по скриншотовете работи в прозорец на браузер.
тука пише http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_e-mail_clients#Database.2C_folders_and_customization
че за локално съхранение ползва файловата система??? така че може и да не е толкова лошо. Ще я пробвам. Може и програма с веб интерфейс да свърши работа ако е кадърно написана и има всичко необходимо.

« Последна редакция: Aug 03, 2010, 16:06 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Zimbra е писана ако не се лъжа на Java.

Другото решение е CommuniGate - обаче няма безплатни версии.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
Zimbra е писана ако не се лъжа на Java.

...
Виждам че пакетите на сървъра са си RPM, но клиента е тежък, има си собствен демон, който тегли пощата постоянно, но лично не съм вдъхновен....
Активен

0x2B|~0x2B

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Използвал съм малко Зимбра- но от видяното досега (около седмица) мисля, че е достоен заместител на Exchange.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения