Автор Тема: Проблем с инсталирането на Linux на лаптоп.  (Прочетена 3206 пъти)

X_NRG

• Участници
  • Публикации: 4
    • Профил
Здравейте. Получих стария лаптоп на сестра ми, който е Toshiba Satellite M100-165:
Core Duo T2300 (1.66GHz)
1.5GB RAM
X1400 video card

До сега на него е имало Windows XP, но искам да му сложа Linux. Скромният ми опит с Linux е такъв, че имам инсталирано Ubuntu 10.04 на стария ми настолен компютър, но му идва малко в повече и реших да се занимавам с Linux на лаптопа, защото е по-мощен. Т. като съм нов в тази област и все още не знам коя дистрибуция ще ми хареса най-много (както споменах вече съм пробвал Ubuntu 10.04), свалих Linux Mint 9 Isadora (32bit), както и Free DVD-то на Mandriva (също 32bit).
С Mint-а започнаха проблемите. След като стартирам лаптопа, влезна в boot selection менюто и избера CD/DVD, се замисля за кратко, след което изкарва следното:

PXE-E61: Media Test failure, check cable
PXE-M0F: Exiting Intel Boot Agent
Operating System not found

Веднага се отказах и преминах към DVD-то на Mandriva. Там след boot selection менюто тръгна инсталацията на Mandriva, стига до етапа "Loading program into memory", след което изкарва "Fatal error finishing initialization."
Като натисна OK пише exited abnormally.
Направих снимки на log-а:

както и на kernel msg-а:

(ще ме извините за отражението ми в екрана :D )

След този пореден неуспех, реших да сваля One версията на Mandriva, която е по-малка и я записах на CD. След опит за инсталация, ми изкарва същите грешки, както при първия опит с Mint Linux (operation system not found и т.н.).

Не съм опитвал повече, а реших да се допитам до по-знаещите от мен. Ако някой може - нека помага. Благодаря. :)
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6495
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Намирисва ми, че май CD/DVD устройството на лаптопа е кофти. Или не си записал дисковете добре. Как така с няколко дистрибуции, все една щеше да мине ?
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

sickmind

• Гост
+1

Намирисва ми, че май CD/DVD устройството на лаптопа е кофти. Или не си записал дисковете добре.
Активен

X_NRG

• Участници
    • Профил
Дам... изглежда като под Windows завра CD-дистрибуциите ги намира като празни дискове, а DVD-дистрибуцията на Mandriva си я разчита, но горепосоченият проблем с нея остава при опит за инсталация. CD-тата са правилно записани, защото на настолния ми компютър всичко е ОК с тях. Явно наистина CD-устройството се е скапало.

П.П. Проблемът с DVD-дистрибуцията, също ли би трябвало да е от CD-устройството???
« Последна редакция: Sep 11, 2010, 14:10 от X_NRG »
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
Ами най-вероятно, то си е едно физическо устройство. И за CD-та, и за DVD-та. Ако можеш да намериш външно устройство (external DVD) на USB, и с него да си инсталираш системата. Или пък от флашка, пак си е вариант. Тук на форума има доста теми за инсталация през USB флашка.

Понеже казваш - "...След като стартирам лаптопа, влезна в boot selection менюто и избера CD/DVD, се замисля за кратко, след което изкарва следното:
PXE-E61: Media Test failure, check cable
PXE-M0F: Exiting Intel Boot Agent
Operating System not found..."

Явно когато избереш boot from CD/DVD, устройството търси там bootable диск и не намира, BIOS минава на следващото, boot from LAN, ама и там няма кой да boot-не, накрая отива на хард диска ти. Той изписва последния ред - Operating System not found и спира. Най-вероятно на лаптопа, сестра ти си е имала някакъв Windows, но той вече не зарежда поради най-различни причини.
« Последна редакция: Sep 11, 2010, 14:56 от Acho »
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

X_NRG

• Участници
    • Профил
Все още има Windows и си зарежда. Щях да форматирам по време на Linux инсталацията, но така и не се стигна до нея.
Като отворя CD-тата с Linux-а през Windows-а на лаптопа и ги намира за празни, а реално не са. Открива записана информация само на DVD-то с Mandriva-та, т.е. извода, който аз мога да си направя е, че CD/DVD устройството на лаптопа по някаква причина не може да разчита CD-та, а с DVD-та се справя (тук вече става прекалено странно, нали).
Още 1 довод е това, че като се опитам да boot-на от CD-тата с Linux-ите, ми изкарва, че там не намира операционна система, а като опитам от Mandriva DVD-то, инсталацията тръгва, но прекъсва малко след това, заради грешката, която съм описал в първия си пост.

Въпросът сега е: Правилни ли са ми изводите и да нося ли лаптопа на ремонт?
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
Ясно. Ами не, не е чак толкова странно това. Виждал съм такива оптични устройства на лаптопи. Четат DVD-та идеално, а пък CD-та не. И си записах инсталационното CD на DVD подложка, и така инсталирах там. Ако искаш за проба само, запиши CD дистрибутива върху DVD подложка, даже най-добре на DVD-RW. И стартирай от нея, да видиш дали ще се получи. Успехи пожелавам колега.
Активен

morbid_viper

• Напреднали
  • Публикации: 266
  • Distribution: (Open)SUSE since v5.3 (1999)
  • Window Manager: KDE ориентиран
    • Профил
за съжаление и на мен ми намирисва на позаминало в пенсия dvd/cd устройство.

все пак ето едно решение: ако имаш относително голяма флашка можеш да сложиш файловете от DVD-то на нея и за инсталираш от там.
един от вариантите е да ползваш това: http://lubi.sourceforge.net/unetbootin.html

самото копиране не е кой знае какво, но да направиш да може да зарежда е големият пиниз и затова ти трябва такава програма. аз си имам друг метод, но не бих се нагърбил да ти го обяснявам за дистрибуция, различна от opensuse
Активен

-------------------------------------------------
Blessed are we to taste this life of sin!
-------------------------------------------------
Registered Linux user #251276

X_NRG

• Участници
    • Профил
Acho, жив и здрав да си за идеята CD image to DVD. Не се бях сетил. [_]3
Инсталацията на Ментата потръгна. Това означава, че:
1. CD/DVD устройството явно вече е само DVD усройство и ще трябва да се ходи до сервиз.
2. DVD-то с Mandriva-та има някакъв проблем, за да изкарва грешка по време на инсталацията.

morbid_viper, благодаря и на теб за идеята, защото информацията съм сигурен ще ми е полезна все някога, но нямам голяма флашка, което ме навежда на мисълта, че ще е хубаво да си купя.

Ще поекспериментирам засега с Ментата, а след време ще опитам нещо ново докато не намеря моята дистрибуция. :)

Поздрави и предполагам отново ще пиша при проблем. :) [_]3
Активен

petar258

• Напреднали
  • Публикации: 398
  • Distribution: Ubuntu-mate 16.04, Windows 7
    • Профил
има и друга възможна причина - като записваш дисковете не го правиш в режим disc at once и от там идват проблемите
този проблем се среща при някои по-стари оптични устройства но може и твоя случай да е такъв
а когато записваш на DVD този режим е избран автоматично и не може да се променя, и затова в този случай няма проблем
при записване с неро опцията по подразбиране е track at once и така вероятността за проблеми е голяма
« Последна редакция: Sep 11, 2010, 17:16 от petar258 »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Mandrake Linux 10 and Linux
Настройка на програми
aaaSASlover 3 14173 Последна публикация Dec 08, 2012, 20:46
от UBIGI
Remote връзка Linux<--> Linux
Настройка на програми
stoyanovs 5 11600 Последна публикация Jan 24, 2006, 16:49
от gostenin
Experienced linux enginnced linux engineers
Търсене
bulwork 0 10945 Последна публикация May 10, 2008, 14:24
от bulwork
Dual boot Linux and Windows XP (Linux installed first) ПРОБЛЕМ !!!
Настройка на програми
XaMeLeOnA 36 49208 Последна публикация Nov 06, 2011, 02:58
от Compare
Linux From Scratch - Do-it-yourself-Linux
Начини за увеличаване на бързодействието
neosofti 2 6740 Последна публикация Jul 03, 2009, 08:43
от tyuio